Reacties

Zuiniger leven life hack: maak het actiever en leuker! — 37 reacties

 1. Ik krijg meer voldoening in het verkopen van spullen dan het kopen ( altijd het gevoel van 'jammer van mijn centen', ook al is de aanschaf noodzakelijk ).
  Ik ben dus helemaal geen koopzuchtig mens.
  Maar er is 1 ding dat ik heel graag doe! Namelijk, koffie drinken op een terrasje met mooi weer, heerlijk vindt ik dit! En dat gun ik mezelf ook!

 2. Oh, heerlijk he, verkopen! Telkens als er weer iets van Marktplaats verkocht is, zie ik beelden voor me van een leeg en opgeruimd huis (wat nog lang niet zo is...). Veeel leuker dan kopen!!

 3. Ik leef zuiniger vanwege m'n milieubewustzijn. Zuinig leven is bij mij niet een doel op zichzelf, het lift automatisch mee. M'n grootste bezuiniging is dat ik geen auto heb. Vind zoiets niet nodig en het zorgt ervoor dat ik meer beweeg in de vorm van lopen en fietsen. Een wasdroger heb ik net zo min. Vind het niet erg om de was aan de lijn te hangen. Kleding gaat zo ook langer mee. Ik doe ook erg lang met spullen. Huisraad is grotendeels 2e hands. Repareer spullen ook zelf en bij de aanschaf kijk ik of ik het later repareren kan. Dingen verkopen lukt niet, ik heb vrijwel niets teveel gekocht.

  Reclames op het internet en in de brievenbus blokkeer ik. Gewoon omdat het irritant is. Maar ze kunnen je dus ook niet aanzetten tot het kopen van rommel. Een TV (laat staan zo'n grote energieverslinder) heb ik niet meer. Ik kijk liever op m'n laptop, die met het modem nog geen kwart verbruikt. Het voordeel is dat ondemand kijken daar erg eenvoudig op is. Ga dus niet meer wachten op een programme, om in de tussentijd wat reclamaes te zien. TV-reclames hab ik zo ruim 10 jaar niet meer gezien. Boeken lees ik niet. In de bieb lees ik alleen de regionale krant. Heb dus vrijwel geen oudpapier.

  Ik woon tegen een binnenstad met veelteveel winkels. Kan daar moeiteloos doorheen lopen zonder iets te kopen. Denk bij een product, 'heb ik het nodig?', 'ga ik dat echt gebruiken?' en 'kan ik ergens anders een goedkopere en/of een beter versie vinden?' Vaak komt er een ja op 1 van die vragen en gaat de aankoop niet door. Stel het dus uit, totdat ik het vergeet. Blijkbaar had ik het dan dus niet nodig. ;-)

 4. Zuiniger leven is je niet laten verleiden door acties.
  Tegen reclamefolders heb ik een stikker 'NEE' op de brievenbus.
  Verder zo min mogelijk digitale rommel.
  Duurzaam is ook je plasticbekertjes en zo, blijven gebruiken, je hebt ze toch al in huis.
  Zo wordt de plastic afvalberg niet groter. Hans

  • Ha Nicole,

   iNee hoor... ik vind het helemaal niet saai om te consuminderen.
   Ik doe het eigenlijk al jaren!
   En dat, terwijl ik het eigenlijk niet hoef.
   Ik geef graag weg, verkoop niets. Gisteren een vriendin superblij gemaakt met drie jurkjes. Mooie jurkjes! Zij blij, ik blij. Kreeg er een mooie plant voor de tuin voor... had niet gehoeven, maar toch
   Dagdag!
   Groetjes van Marlou

 5. We hebben een nee-nee sticker op de brievenbus en een adblocker op de PC. maar tegen aanbiedingen in de winkel zelf helpt dat niet. Daar helpt alleen kopen wat op het lijstje staat bij.

 6. Wat jij nu opschrijft, is iets wat iedereen zou moeten doen. We moeten naar circulair, want de grondstoffen raken op. Vroeger deden de mensen dat omdat ze geen of weinig geld hadden, nu zouden we dat moeten doen omdat we geen of weinig grondstoffen meer hebben. Maar we doen het helaas nog te weinig, alhoewel deze Corona-crisis wel het een en ander ten gunste van het milieu teweeg brengt.

 7. Ik leef, niet heel bewust, best wel zuinig vind ik. Ik let totaal niet op mijn uitgaven en sta elke maand versteld van hoeveel ik heb over heb en naar mijn spaarrekening kan overschrijven. Ik ben gewoon niet zo een big spendeer, ik hoef niet altijd de nieuwste gsm en 100 kleedjes in de kast en 5 paar schoenen per kind,...

 8. Een moestuin zou ik graag wel willen als we ooit een tuintje hebben! De tijdschriften van de supermarkt met recepten neem ik ook altijd mee, heerlijk om inspiratie in op te doen. Ook dingen verkopen als je het niet meer nodig hebt en eerst zoveel mogelijk opmaken alvorens nieuwe te kopen.

 9. Handige tips zijn dit. Ik probeer vooral zuinig te zijn met voedsel: niet te veel verspillen/weg gooien. Ook ben ik zuinig met kleding: ik koop vrijwel nooit kleding en als ik het doe, ga ik voor kwaliteit

 10. Als het moet kan ik heel zuinig zijn. Da's altijd goed om te weten. Dingen verkopen doe ik trouwens nooit. Al dat Marktplaats gezeur en die treurig lage biedingen op Marktplaats! Daar word ik heel chagrijnig van. Ik geef dingen liever zo weg. Ik word er misschien niet rijk van maar het geeft wel een fijn gevoel

 11. Ik denk meestal eerst na voordat ik iets koop, maar ik herken het wel dat je soms gewoon ineens zin hebt om iets te kopen. Boeken mag van mezelf sowieso niet voordat ik alle boeken in m'n kast eens uit heb.

 12. Als ik iets wil, koop ik het ook oeps. Ik spaar natuurlijk wel maar ik geef ook zeker heel veel uit. Maar ook koop ook zat dingen tweedehands zoals kleren, boeken, planten & blond amsterdam. En wat ik niet gebruik, verkoop ik ook.

 13. Zijn wij big spenders? Nee.
  Zijn wij gierig en zuinig? Nee.

  Tuurlijk kopen wij wat nodig is, maar ook zat dingen die niet noodzakelijk zijn.

  Maar van zo min mogelijk rond komen terwijl je het wel hebt staan op de bank? Ik kan me niet voorstellen dat je daar gelukkig van wordt.

 14. met sommige tips heb ik helemaal niets zoals de bibliotheek, ik heb niet eens een account haha ;-) ik denk bij mijzelf gewoon na; heb ik het echt nodig ja of nee? en als het nee is, dan koop ik het niet

 15. Ik vind duurzaam leven in een wereld voor reclame en hebzucht een hele verademing. Toen ik een paar jaar geleden overstapte op vintage, tweedehand en eerlijke kleding merkte ik het al, de hebzucht verdween. De drang om steeds maar te willen winkelen ook. Afval scheiden we netjes en ik hoop nog veel meer duurzame maniertjes door te voeren. Dat het ook nog eens beter is voor de portemonnee is een bonus. Je kan je geld tenslotte maar één keer uitgeven 🙃🌿

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder