Zuiniger leven life hack: maak het actiever en leuker!

Zuiniger leven

Zuiniger leven is soms een bewuste keuze, maar veel vaker bittere noodzaak. Wat ik lastig aan vind is dat zuiniger leven vaak inhoudt dat je allerlei dingen niet doet.

Dat maakt zuinig leven een enigszins passieve activiteit.

Zuiniger leven is zo passief!

Persoonlijk vind ik het makkelijker om juist actie te ondernemen. Bijvoorbeeld zuiniger leven door flink te gaan shoppen in de opruiming! Of bij kringloopwinkels. Dat geeft de kick van actie! Veel fijner dan ‘niets doen’. Maar dat is helaas niet echt zuiniger leven.

Dat is net zoiets als besluiten: ‘Voortaan ga ik duurzamer leven!’ en vervolgens al je oude plastic bekers en bakjes weggooien en vervangen met duurzame producten van bijvoorbeeld Greenjump waar ze heel veel leuke spullen hebben. Of allemaal nieuwe duurzame kleding kopen. Maar het is waarschijnlijk duurzamer om niet bij te kopen…

Ook saaier natuurlijk.

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande post over de oplossing voor de passiviteit van zuiniger leven. Ik zette mijn kooplust om in verkooplust!

Zuiniger leven: life hack!

Screen Shot 2020 09 27 at 11.13.39

Soms is het als een hardnekkige jeuk, het verlangen ‘iets’ te kopen. Je wilt gewoon krabben! Een verlangen dat nog wordt aangewakkerd door folders en winkels. In die zin vind ik eigenlijk dat ik geen folders moet lezen, omdat ze de Consumeerder in mij wakker maken.

Gelukkig ben ik nogal verstrooid, en daarom heb ik met mezelf afgesproken dat, als ik het me niet meer kan herinneren wat ik allemaal wilde hebben uit de folder, ik het dus niet mag kopen. Ik mag dus geen boodschappenlijstje maken naar aanleiding van de folders. Op dinsdagmiddag lees ik de folders, en meestal weet ik dan op donderdag al niet meer wat ik allemaal wenste te hebben! Dit werkt uitstekend.

Maar ook zonder de stimulus van de folders kan de koopzucht de kop opsteken. Het is een innerlijke drang iets ‘te doen’, iets te verwezenlijken. Nu heb ik gemerkt dat ik deze drang ook kan bevredigen door dingen te vérkopen. Dat geeft dezelfde rush van voldoening als kopen, alleen wordt mijn portemonnee er dikker van in plaats van dunner!

Dus dan speur ik nog maar eens door het huis op zoek naar spullen die ik op Marktplaats kan zetten, en zet nog maar weer eens wat boeken in mijn winkeltje op Bol.com.

Zo zet ik mijn koopzucht op in verkoopzucht!

Ik kan het iedereen aanraden.

Nawoord in 2020

Dingen verkopen vind ik tien jaar later nog steeds een prettige manier om zuiniger te leven. Daarnaast heb ik nog een aantal nieuwe manieren gevonden om zuiniger leven actiever te maken.

Nog meer Zuiniger leven life hacks!

Hieronder zuiniger leven manieren die ik in de loop der tijd heb ontdekt en gebruik om bezuinigen actiever te maken.

Dus meer dóén dan niet doen, maar zonder dat het geld kost.

 1. Leen boeken in de bibliotheek in plaats van dat je ze koopt. Hetzelfde fijne gevoel van snuffelen tussen boeken, maar dan zonder de hoge kosten. En auteurs krijgen alsnog betaald voor elke keer dat hun boek wordt geleend.
 2. Zoek actief minibibliotheken op voor boeken om te lezen.
 3. Maak je eigen moestuin. Dit doet overigens vooral mijn man. Op die manier ben je actief bezig met zuiniger leven.
 4. Kies voor je kleding verstellen in plaats het weg te doen.
 5. Bij koopdrang: log in op je account bij de bibliotheek en reserveer allerlei nieuwe aanwinsten. Het voelt als shoppen, maar dan zonder dat je kosten maakt. Een fijne manier van zuiniger leven.
 6. Ga boeken verkopen. Zo ruim je op, en je krijgt meer inkomsten.
 7. Bij supermarkten kun je gratis tijdschriften meenemen met leuke recepten. Denk aan de Allerhande en Boodschappen.
 8. Gebruik een standaard boodschappenlijstje.
 9. Begin een blog op Blogger: dat kost niets en het is zowel een creatieve uitlaatklep als een manier om zuiniger leven leuker te maken. Je kunt je ervaringen delen, en mensen zullen je aanmoedigen.
 10. Heb je een sterk verlangen naar nieuwe kleding? Denk dan eens aan een kledingruilparty.

Leestip: Decluttering.

Wat vind jij van zuiniger leven?

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik heb via mijn blog een linkje geplaatst naar jouw blog, als je er bezwaar tegen hebt moet je het me even laten weten.
  Groetjes, Manon

 2. Ik krijg meer voldoening in het verkopen van spullen dan het kopen ( altijd het gevoel van ‘jammer van mijn centen’, ook al is de aanschaf noodzakelijk ).
  Ik ben dus helemaal geen koopzuchtig mens.
  Maar er is 1 ding dat ik heel graag doe! Namelijk, koffie drinken op een terrasje met mooi weer, heerlijk vindt ik dit! En dat gun ik mezelf ook!

 3. Oh, heerlijk he, verkopen! Telkens als er weer iets van Marktplaats verkocht is, zie ik beelden voor me van een leeg en opgeruimd huis (wat nog lang niet zo is…). Veeel leuker dan kopen!!

 4. Inderdaad net als bij John folders niet door de brievenbus dus die verleiding is er niet. En verder koop ik bewust iets of niet

 5. Ik leef zuiniger vanwege m’n milieubewustzijn. Zuinig leven is bij mij niet een doel op zichzelf, het lift automatisch mee. M’n grootste bezuiniging is dat ik geen auto heb. Vind zoiets niet nodig en het zorgt ervoor dat ik meer beweeg in de vorm van lopen en fietsen. Een wasdroger heb ik net zo min. Vind het niet erg om de was aan de lijn te hangen. Kleding gaat zo ook langer mee. Ik doe ook erg lang met spullen. Huisraad is grotendeels 2e hands. Repareer spullen ook zelf en bij de aanschaf kijk ik of ik het later repareren kan. Dingen verkopen lukt niet, ik heb vrijwel niets teveel gekocht.

  Reclames op het internet en in de brievenbus blokkeer ik. Gewoon omdat het irritant is. Maar ze kunnen je dus ook niet aanzetten tot het kopen van rommel. Een TV (laat staan zo’n grote energieverslinder) heb ik niet meer. Ik kijk liever op m’n laptop, die met het modem nog geen kwart verbruikt. Het voordeel is dat ondemand kijken daar erg eenvoudig op is. Ga dus niet meer wachten op een programme, om in de tussentijd wat reclamaes te zien. TV-reclames hab ik zo ruim 10 jaar niet meer gezien. Boeken lees ik niet. In de bieb lees ik alleen de regionale krant. Heb dus vrijwel geen oudpapier.

  Ik woon tegen een binnenstad met veelteveel winkels. Kan daar moeiteloos doorheen lopen zonder iets te kopen. Denk bij een product, ‘heb ik het nodig?’, ‘ga ik dat echt gebruiken?’ en ‘kan ik ergens anders een goedkopere en/of een beter versie vinden?’ Vaak komt er een ja op 1 van die vragen en gaat de aankoop niet door. Stel het dus uit, totdat ik het vergeet. Blijkbaar had ik het dan dus niet nodig. ;-)

 6. Zuiniger leven is je niet laten verleiden door acties.
  Tegen reclamefolders heb ik een stikker ‘NEE’ op de brievenbus.
  Verder zo min mogelijk digitale rommel.
  Duurzaam is ook je plasticbekertjes en zo, blijven gebruiken, je hebt ze toch al in huis.
  Zo wordt de plastic afvalberg niet groter. Hans

 7. We hebben met het gezin een poos op de uitgaven moeten letten. Ging prima, maar nu vind ik het heerlijk om iets te kunnen kopen zonder te hoeven rekenen.

  1. Ha Nicole,

   iNee hoor… ik vind het helemaal niet saai om te consuminderen.
   Ik doe het eigenlijk al jaren!
   En dat, terwijl ik het eigenlijk niet hoef.
   Ik geef graag weg, verkoop niets. Gisteren een vriendin superblij gemaakt met drie jurkjes. Mooie jurkjes! Zij blij, ik blij. Kreeg er een mooie plant voor de tuin voor… had niet gehoeven, maar toch
   Dagdag!
   Groetjes van Marlou

 8. We hebben een nee-nee sticker op de brievenbus en een adblocker op de PC. maar tegen aanbiedingen in de winkel zelf helpt dat niet. Daar helpt alleen kopen wat op het lijstje staat bij.

 9. Wat jij nu opschrijft, is iets wat iedereen zou moeten doen. We moeten naar circulair, want de grondstoffen raken op. Vroeger deden de mensen dat omdat ze geen of weinig geld hadden, nu zouden we dat moeten doen omdat we geen of weinig grondstoffen meer hebben. Maar we doen het helaas nog te weinig, alhoewel deze Corona-crisis wel het een en ander ten gunste van het milieu teweeg brengt.

 10. Ik leef, niet heel bewust, best wel zuinig vind ik. Ik let totaal niet op mijn uitgaven en sta elke maand versteld van hoeveel ik heb over heb en naar mijn spaarrekening kan overschrijven. Ik ben gewoon niet zo een big spendeer, ik hoef niet altijd de nieuwste gsm en 100 kleedjes in de kast en 5 paar schoenen per kind,…

 11. Een moestuin zou ik graag wel willen als we ooit een tuintje hebben! De tijdschriften van de supermarkt met recepten neem ik ook altijd mee, heerlijk om inspiratie in op te doen. Ook dingen verkopen als je het niet meer nodig hebt en eerst zoveel mogelijk opmaken alvorens nieuwe te kopen.

 12. Handige tips zijn dit. Ik probeer vooral zuinig te zijn met voedsel: niet te veel verspillen/weg gooien. Ook ben ik zuinig met kleding: ik koop vrijwel nooit kleding en als ik het doe, ga ik voor kwaliteit

 13. Als het moet kan ik heel zuinig zijn. Da’s altijd goed om te weten. Dingen verkopen doe ik trouwens nooit. Al dat Marktplaats gezeur en die treurig lage biedingen op Marktplaats! Daar word ik heel chagrijnig van. Ik geef dingen liever zo weg. Ik word er misschien niet rijk van maar het geeft wel een fijn gevoel

 14. Ik denk meestal eerst na voordat ik iets koop, maar ik herken het wel dat je soms gewoon ineens zin hebt om iets te kopen. Boeken mag van mezelf sowieso niet voordat ik alle boeken in m’n kast eens uit heb.

 15. Als ik iets wil, koop ik het ook oeps. Ik spaar natuurlijk wel maar ik geef ook zeker heel veel uit. Maar ook koop ook zat dingen tweedehands zoals kleren, boeken, planten & blond amsterdam. En wat ik niet gebruik, verkoop ik ook.

 16. Zijn wij big spenders? Nee.
  Zijn wij gierig en zuinig? Nee.

  Tuurlijk kopen wij wat nodig is, maar ook zat dingen die niet noodzakelijk zijn.

  Maar van zo min mogelijk rond komen terwijl je het wel hebt staan op de bank? Ik kan me niet voorstellen dat je daar gelukkig van wordt.

 17. met sommige tips heb ik helemaal niets zoals de bibliotheek, ik heb niet eens een account haha ;-) ik denk bij mijzelf gewoon na; heb ik het echt nodig ja of nee? en als het nee is, dan koop ik het niet

 18. Ik vind duurzaam leven in een wereld voor reclame en hebzucht een hele verademing. Toen ik een paar jaar geleden overstapte op vintage, tweedehand en eerlijke kleding merkte ik het al, de hebzucht verdween. De drang om steeds maar te willen winkelen ook. Afval scheiden we netjes en ik hoop nog veel meer duurzame maniertjes door te voeren. Dat het ook nog eens beter is voor de portemonnee is een bonus. Je kan je geld tenslotte maar één keer uitgeven 🙃🌿

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.