Welk zonnebrandmiddel gebruik jij?

Niet alle zonnebrandmiddelen zijn even gezond. Net als in bijvoorbeeld shampoos, kunnen er stoffen in zitten die je eigenlijk liever niet op je lichaam smeert.

Recent is er weer een zorglijk rapport verschenen van de Amerikaanse Enviromental Working Group. Ze onderzochten zo’n 500 zonnebrandmiddelen, maar adviseren er slechts 39 oftewel 8%. Ze waarschuwen vooral voor zonnebrandmiddelen met oxybenzone (benzophenone-3) en Vitamine A (retinyl palmitate).

Maar het is natuurlijk een Amerikaans onderzoek, en dezelfde onderzoeksgroep zegt dat we het in Europa beter voor elkaar hebben w.b. zonnebrandmiddelen.

Nederlandse zonnebrandmiddelen veilig?

De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft gereageerd op het onderzoek, en zegt dat we ons in Nederland geen zorgen hoeven te maken over onze zonnebrandmiddelen: ze zijn veilig.

De NCV is bovendien bang dat door deze griezelige berichten mensen zich niet meer zullen insmeren, en wijst er nadrukkelijk op dat dit heel belangrijk is.

Niettemin, ik heb ons zonnebrandmiddel toch maar even gecontroleerd op de genoemde stoffen, maar gelukkig zaten ze er niet in.

Link naar het Amerikaanse onderzoek:

Lijst met beste zonnebrandmiddelen volgens de Amerikaanse EWG

Helaas zijn de meeste volgens mij niet in Nederland verkrijgbaar. Zwitsal, Dove, Nivea zag ik er bijvoorbeeld niet bij staan.

Het veiligst zonnebrandmiddel is een t-shirt en een hoedje, vindt de EWG.

Kijk jij welke ingrediënten er in een zonnebrandmiddel zitten?
Gebruik je een bepaald merk?
Ben jij iemand die graag ‘zonnebaad’?

Ik gebruik momenteel een schuim van Zwitsal dat ik bij de Zeeman heb gekocht, en een fles van de Aldi. Voor kinderen schijnt schuim trouwens weer minder goed te zijn: beter is het ‘ouderwetse’ lotion te gebruiken.

Similar Posts

10 Comments

 1. Tjee, ik was helemaal happy met de zonnebrandcreme van Disney Sun Pals. No-ad staat er ook nog op wat ik interpreteerde als “niets toegevoegd”. En wat zie ik nu tot mijn schrik: Oxybenzone!!
  Wat moet je daar nu weer mee? Andere kopen, ja dat kan natuurlijk. Maar het werkt zo goed en geeft ook geen vlekken op kleding. Pfff…weer een dilemma erbij.

 2. Ik las laatst dat minerale zonnebrandmiddelen veiliger en gezonder zijn dan chemische. Chemische moeten ook nog eens een half uur inwerken voordat je er de zon mee inkan, minerale zonnebrandmiddelen hoeven dat niet, die werken meteen.

  Voorbeeldje van minerale zonnebrandmiddelen: Weleda en Lavera. (Te koop in de biologische winkel)

 3. Ik gebruik een zonnemilk van de Aldi en van de Action met een hele hoge factor. En nee, ik controleer niet wat er allemaal inzit…ik word zo moe van al dat gecontroleer ( ook in deo’s ).
  Ik neem iedere dag een zonnebad want mijn exceem verdwijnt daardoor, maar ik smeer mij wel in.
  Laatst las ik dat in zwart ondergoed ( b.h.’s en slips )bepaalde stoffen zitten die niet goed zijn…ik bedoel maar, waar blijven we dan!
  We maken elkaar gek met al die informatie ( en daar bedoel ik jou niet mee hoor Nicole!!!, maar al die kranten, bladen én het internet ).
  Bespoten groenten, verkeerde stoffen in allerlei produkten, “E” nummers, antibiotica in kip, kleurstoffen in roodvlees, kaas met plastic, brood met te veel zout, haarverf met troep…we mogen niets meer, niet dik, niet dun, geen haar ( alleen op ons hoofd ), geen schaamlippen, geen voorhuiden, niet op vakantie met het vliegtuig, niet te vaak autorijden, niet buitenshuis werken, geen huisvrouw zijn, geen grote gezinnen, geen God, geen sigaret, geen wijntje. Volgens mij letten we teveel op elkaar en bemoeien ons teveel met een ander hun leven.
  Zo, dat moest er even uit.

 4. Ik weet wat je bedoelt Tineke. De oma van een vriendin zei altijd: ‘Je moet toch ergens aan dood gaan,’ en maakte zich vervolgens nergens druk om. En ze werd 90.

 5. Mijn zonnebrandmiddel is de schaduw. Lekker in de luwte van een boom. Manlief loopt altijd in de zon en vindt dat heerlijk. Ieder de zijne. In zoverre ben ik het ook eens met Tineke. Maar…..ik vind wel dat we door de industrie vol worden gegooid met allerlei rotzooi en dat het meestal alleen maar om de kwantiteit gaat en niet om de kwaliteit. En met name hoe ben in de vee-industrie omgaat. Hutjemutje op elkaar en volgespoten met antibiotica die wij weer op ons bord krijgen. Waar zouden toch al die allergieën vandaan komen? De natuur vult altijd weer in daar waar het leeg is.
  Plattelandskinderen die veel meer in aanraking komen met allerlei soorten bacteriën hebben veel minder last van allergieën, maar juist weer meer last van ziekten die een relatie hebben met pesticiden en antibiotica.
  Ik ben graag goed geïnformeerd en leef ernaar.
  Maar niemand hoeft te leven zoals ik doe. Daar is iedereen vrij in.

 6. @ Jolanda: Die Disney Sun pals van No-ad komt ook uit Amerika, het is een Amerikaans merk.

  Kruidvat huismerk hier: ingredients: methoxydibenzoylmethane :S :O

  Ik heb ook nog een fles zonnebrand van een merk dat alleen in de apotheek te krijgen is, er staat alleen geen lijst met ingredienten op (die staat alleen op het doosje waar het flesje in zat, maar volgens mij heb ik die niet meer).

 7. Ik smeer de kinderen in met een spul dat heet Riemann p20 en dat hoef je maar 1x per dag aan te brengen! Je kunt er zelfs mee zwemmen. Die genoemde ‘foute’ ingredienten zitten er niet in, maar er zit vast weer iets ander fouts in …

  Anoeska

 8. Ik smeer ook niet meer want het geeft me niks. Ik had de hele vakantie gesmeerd en mijn lippen waren helemaal verbrand. Inmiddels zijn ze na dik 2 weken bijna weer beter. Ik blijf liever uit de zon. Manlief smeert nooit en verbrand ook nooit, dus mijn huid is er niet tegen bestand.

 9. Ik verbrand heel snel, mede door een bijwerking van mijn medicatie. Vroeger smeerde ik veel, Nivea dacht ik vooral, factor 30 / 40 / 60, wat ik maar kon vinden.

  Dit jaar denk ik ‘bekijk het maar!’ en smeer niet. Ik blijf gewoon uit de zon, veel effectiever :)
  Dit mede door mijn hardnekkige vitamine D tekort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.