Waar ik mijn geld aan uitgeef

geld uitgevenIn de loop der jaren ben ik steeds minder geld gaan uitgeven.

Deels omdat we zuinig moesten zijn, en deels omdat ik besefte dat ik iets eigenlijk niet nodig had. Eén van de grootste veranderingen in mijn uitgeefpatroon is dat ik kleding nu meestal tweedehands koop. Het nadeel hiervan is dat ik bijna alles enorm duur vind nu. Een rok van dertig euro?! Veeels te duur. Dat krijg je er van als je ze meestal voor 7 euro op eBay koopt.

Dol op lezen ben ik altijd geweest. Maar vroeger kocht ik vaker boeken. Dan las ik bijvoorbeeld de achterflap van een boek in de boekhandel en raakte overweldigd door een gevoel van ‘hebben!’ . En dan legde ik 18 euro neer omdat ik het dolgraag wilde lezen. Tegenwoordig krijg ik die drang van ‘hebben’ nog steeds als ik een boek zie liggen. Maar nu noteer ik de titel, en ren dan snel naar de bibliotheek om het dáár te halen. En ik mis het kopen van boeken ook niet. De meeste breng ik zonder spijt terug naar de bibliotheek.

Toch zijn er ook dingen waar ik nog wél geld aan uitgeef. Hier onder een lijstje met dingen waar ik mijn geld aan uitgeef!

Waar ik mijn geld aan uitgeef

 1. Koffie drinken in de stad. Ik ga nooit op vakantie, en eigenlijk ook nooit uit. Maar voor overdag koffie drinken in de stad mag je me altijd wakker maken ; ). Ik vind dat bijzonder gezellig, en elke donderdagochtend fiets ik naar Bakker Bart en drink daar twee kopjes koffie. En het tweede is nog gratis ook!
 2. Hardloopkleding. Als ik boodschappen doe bij bijvoorbeeld de Lidl kom ik nog wel eens leuke hardloopkleding tegen. Terwijl ik dit type draag ik een hardloopshirt van de Lidl! Het is daar niet duur, en het helpt me soms voor de motivatie. Er gaat niets boven hardlopen in een nieuwe outfit!
 3. Bibliotheek abonnement.
 4. Slaatje. Ik ben dol op huzarensalade. Zo nu en dan trakteer ik mezelf op slaatje. Dat maak ik dan thuis zelf op met ham, augurk, ei en zilveruitjes en dan geniet ik.

En dat is het eigenlijk wel!

Lees ook: Wat kosten boodschappen gemiddeld per maand?

Waar geef jij je geld aan uit?

Similar Posts

19 Comments

 1. Goedemorgen!

  Mijn geld gaat bijna voor de helft op aan de huur (ruim 700 euro). Die is de laatste jaren absurd veel gestegen. Verder heb ik de Eneco (elektra en gas) als grootste post.
  Verder heb ik 2 studerende kinderen, hebben we het al eens over gehad, voor nr 1 betaal ik collegegeld en boeken (200 pm) en een kleine toelage (verder DUO en geld van vaders en een baantje) en nr. 2 krijgt geen DUO meer volgend jaar gaat ze studeren. Die krijgt ook collegegeld en boeken (voor gespaard) en een toelage. Dan nog eten en drinken (aanmaaklimonade hoor!) en op de markt slim inkopen.
  Ik krijg geen kinderbijslag, kindgebonden budget of ook maar iets anders en ook de alleenstaande oudertoeslag is vanaf nu finito.

  Daarom heb ik dit jaar een “challenge” met mezelf: ik koop dit hele jaar (2015) geen kleding, schoenen, accessoires of andere persoonlijke dingen (wel shampoo, als de tweede gratis is haha). Ik begin er na 5 maanden gewoon vreselijke lol in te hebben, om steeds iets anders te combineren met iets anders. Thuis draag ik eigenlijk altijd hetzelfde. Ik denk dat ik dit jaar wel ga halen! (dus kleding uitgaven:0). Ik haalde ook veel bij de Kringloop hoor.

  De grootste kostenpost verder is “huishouden en eten”. Ik ga 4 x per jaar naar de kapper (als het echt niet anders kan, voordeel van lang(er) haar, dochter moet vaker.

  Oh ja de ziektekosten zijn ook veel (ik heb een chronische ziekte dus beter iets meer premie dan alles zelf betalen)….. ik spaar elke maand voor het “eigen risico”.

  Wij/ik gaan eigenlijk nooit uit, koffie buiten de deur doe ik principieel niet aan (ik heb allerlei leuke mokken voor onderweg)…..ik ben ook lid van de bieb maar lees het meeste op mijn e-reader. Verder heb ik twee katten, en daar moet ook een potje voor komen, laatst had de oudste een behoorlijke infectie en dat was een hele dure grap. De beestjes worden natuurlijk ouder, dus ook vaker ziek.

  Nou dan is het wel op hoor! Hahaha!

  Fijne Zondag verder!

  1. Oh en dat van dat huzarenslaatje………….ik heb precies hetzelfde! Het water loopt me in de mond! Jammie!

  2. Met lang haar hoef je inderdaad niet vaak naar de kapper. Ik ga denk ik ook zo’n vier keer per jaar, sommige jaren zelfs minder.

   Dat huisdieren veel geld kosten als ze ziek worden lees ik op het moment vaak. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom mensen een verzekering voor hun huisdier afsluiten.

 2. Leuk om te lezen. Bij de lidl komt inderdaad regelmatig nieuwe hardloopkleding voorbij voor niet al te veel geld. Ik geef mijn geld momenteel uit aan kleding voor de kinderen. Ik heb onlangs bij de KIK redelijk wat gekocht, maar ook de h en m is een favoriet. Verder geef ik gel uit aan dingen voor onze kampeervakantie.

 3. Soms denk ik dat ik gewoon teveel buiten ga, LoL. Mijn grootste uitgaves, naast de gewoonlijk dingen, zijn geschenken en uitstapjes.

  Groetjes

 4. Leuk om te lezen en herkenbaar… ik vind ook heel dingen tegenwoordig te duur. Ik heb dat vooral met voeding van de A-merken. Ik kom enkel nog in de Lidl en de Aldi, en dan schrik ik soms echt van de prijzen als ik dan toch nog eens in zo’n ‘luxe’ supermarkt kom.
  Moeten jullie in Nederland betalen om lid te zijn van de bibliotheek? Dat vind ik wel jammer, het draagt toch bij aan de algemene ontwikkeling van de bevolking. Hier, in België, is het (voorlopig) gelukkig nog gratis.

  1. De bibliotheek is alleen voor kinderen gratis hier. Wat bijzonder dat het in België gratis is zeg! Dat zou hier echt niet gebeuren. Sterker nog er zullen bibliotheken dicht gaan vanwege bezuinigen. Super jammer vind ik dat.

 5. Vanwege de aanschaf van een klushuis heb ik jaren zeer weinig uitgegeven aan kleding. Tegenwoordig koop ik vooral in de uitverkoop en dat werkt prima. Voor kleding hebben we bepaalde ideeën wat het mag kosten. Een jas max. zoveel, een broek max. zoveel.
  Het helpt ons bij de keuze. Ook met de kleding van de kinderen.

  Waar we wel geld aan uitgeven? We gaan wel op vakantie, we hebben elk jaar een abonnement op een dierentuin of iets anders.

  Momenteel spenderen we minder aan eten. Waar we eerst voor 85% biologisch aten, eten we nu voor 15% biologisch.

 6. Eigenlijk ven ik altijd wel zuinig geweest. Ik spaar graag en geef dat dan uit aan grotere dingen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet doe hoor ;-). Ik hou van uit eten gaan en shoppen bij de Action :-).

 7. Ik geef mijn geld vooral uit aan het volgende:

  – Huis (verbouwing, aflossing, niet echt inrichting of dat soort dingen)
  – Schoenen/kleding (mijn schoenen zijn vaak duurder, maar de laatste tijd heb ik ook wel steeds vaker zin om er anders uit te zien, waardoor ik ook wat meer kleding koop dan in de jaren daarvoor het geval was)
  – Uit eten (doe ik ook wel zakelijk, maar het komt toch ook bij mezelf vandaan dan)
  – Vakantie (of het nu een dagje uit is of echt een week weg: ‘belevenissen’ staan hier het laatste jaar ook hoog op het uitgaven/kostenlijstje)

  Volgens mij waren dat de belangrijkste punten wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.