Reacties

VanJeHuisHouden — 68 reacties

 1. Ik krijg door dit artikel bijna zin om mijn huis ook helemaal te poetsen en schoon te houden haha! Er zit absoluut een kern van waarheid in dit artikel. Echter vind ik het huishouden doen gewoonweg niet leuk. Ik ben blij als t huis schoon is, maar die euforie is van korte duur. Ik wil graag geloven dat het is omdat ik thuis best beel moest helpen. Ik had er toen al een hekel aan haha.
  Je noemt het artikel tijdloos en daar ben ik het op één punt niet mee eens. Er wordt hier alleen gepraat over de huisvrouw. Dat is niet meer van deze tijd omdat er ook genoeg ‘huismannen’ of ‘thuisblijfvaders’ zijn. Ik krijg er altijd de kriebels van als er over het huishouden gesproken wordt en er naar de vrouw gekeken wordt. In mijn optiek is dat een beetje ouderwets.

  • Ik bedoel dat het tijdloos is in de zin dat zorgen voor het huishouden ook zorgen voor het leven is. Dat is in alle tijden zo.

   En tegenwoordig helpen mannen best veel in het huishouden volgens mij : )

 2. Soms heeft het ook 'tijd' nodig denk ik. Ik vind het nú pas een beetje leuk om wat meer in het huishouden te doen. Of nouja, leuk is niet het juiste woord, maar nu we de woonkamer beter toegankelijk hebben en meer handigheidjes in huis hebben gehaald om het huishouden makkelijker te maken, vind ik het pas leuk en is het ook pas uit te houden eigenlijk. Ik trek het bijvoorbeeld fysiek niet om te stofzuigen en te dweilen naast het ouderschap en het part-time werken. Maar nu hebben we een robotstofzuiger en heb ik een handigere dweil/spons (op een stang, met een wringer) en gaat het me een stuk makkelijker af waardoor ik niet gesloopt wordt door alleen het huishouden. Nu heb ik dus ook een beetje eer aan dat kleine beetje werk wat ik er nog zelf in moet stoppen ;)

 3. Wat een heerlijke blog! Helemaal mee eens, waardering en respect voor het huishouden, zo lief ... ???? Toen ik nog bij mijn moeder woonde rook het ook altijd naar wasmiddel, was alles gestreken en rook het hele huis lekker, mijn vader kan niet stilzitten en is ook altijd bezig, ik neem dit straks met trots van ze over!

 4. Natuurlijk is het huishouden belangrijk, maar nog belangrijker is dat je als vrouw economisch onafhankelijk bent van je man en dat je zelfstandig kan functioneren.Dat lijkt mij belangrijker om aan je kids mee te geven dan een schoon huis.

  • Ik vind dat teveel mensen zich blind staren op economisch onafhankelijk zijn. Persoonlijk vind ik dat de zorg voor het huishouden verder gaat dan een schoon huis. Dat verwoordt Irene juist zo mooi.

  • Ik vind dit erg de individualisering van de samenleving. Het gaat er tegenwoordig meer om hoe je als individu bent en functioneert. Maar je kunt ook kijken naar hoe een gezin functioneert, wat iedereen bijdraagt en wat iedereen er uit haalt. Je kiest er tenslotte (als het goed is) zelf voor een gezin te zijn.
   Daarmee wil ik niet perse zeggen dat een vrouw dan thuis moet zijn voor het huishouden en de kinderen. Voor die discussie begint. Maar dat niet alles in geld te vatten is. En ik daarmee economisch onafhankelijk niet een belangrijk criterium vind.

 5. Ik ben dol op een schoon, lekker fris ruikend huis. Maar.....op koken na vind ik elke huishoudelijke klus verschrikkelijk. Mijn moeder (10 kinderen) zorgde altijd voor een schoon, opgeruimd en fris huis. Opgemaakte bedden en schone en hele kleren! Altijd gedacht dat ik het ooit ook zou kunnen maar helaas.............
  Dan maar een hulp (m/v) in de huishouding ????

 6. Ik houd van een schoon en fris huis.Onlangs leerde ik een 50jarig man met meer plezier huis te houden. De truuk was, dat dingen niet in eén keer af hoefden. Dus steeds een beetje doen, in plaats van wachten tot het een enorme puinzooi was en dan er tegenop zien. Daar begon ik mee toen ik er logeerde, en hij pakte dat systeem over. En kreeg er plezier in om het netjes te houden en schoon te houden. Niet de hele keuken schoonmaken, maar bij de afwas de bestekbak mee te nemen. Niet de hele koelkast doen, maar plank voor plank. Na een maand is er al heel wat gedaan, en dat motiveert.

 7. En nu, tien jaar later? Doen de kids zelf hun deel in het huishouden? Heb je ze inderdaad geleerd, wat er te leren valt aan afwassen, wassen, koken enzo? Grappig misschien om daar weer even bij stil te staan.

 8. Als ik de tijd heb, vind ik het huishouden doen absoluut niet erg, integendeel zelfs. Dan kan ik er echt van genieten om alles schoon te maken, en dan ook tevreden te zijn met het resultaat.
  Maar meestal moet het ergens snel tussendoor, en dan wordt het meer stress.

 9. Een proper huis is gewoon leuk om in te wonen. Je kan je aan niets storen en het ziet er steeds netjes uit. Door drukke periodes kan er wel eens wat wanorde ontstaan, maar als je tijdig aan de slag gaat dan komt het wel goed.

 10. "Ik ben gewoon niet góed in huishouden" vind ik eigenlijk zo rare zin. Je hoeft er niet "goed" in te zijn. Je moet jezelf er alleen aan toe zetten. Ik vind het heerlijk om schoon te maken. En als resultaat een schoon fris huis. Daar word ik blij van.

 11. Ik heb geen hekel aan het huishouden, maar met deze hitte kom ik nergens aan toe. Ik vind het best leuk om te dweilen en stofzuigen of schoon te maken, maar ik wacht liever tot het weer kouder is (aankomend weekend) tot ik echt een grote schoonmaak ga doen :)

 12. Het is dus hoe je er naar kijkt. Ik heb er een hekel en zou het liefst alles door andere laten doen. Maar ja, dat is wat duur. Vind het doodzonde van mijn tijd om in de weer te zijn met poetswerk terwijl ik ook een dag weg zou kunnen met mijn gezin. Het is toch een repeterend iets, dat huishouden. Dus kan soms best eens overslaan. Morgen weer een dag hoor haha.

 13. Ik vind schoonmaken echt vreselijk :P Als er een paar kruimels liggen pak ik niet gelijk de stofzuiger, ik vind dat zo'n zonde van mijn tijd. :) Zeker als je 40 uur in de week werkt (en daarnaast blogt, sport, etc) vind ik het zonde om daar veel vrije tijd aan te besteden. Tenzij het natuurlijk écht vies, een zooi of onhygiënisch is. Maar hier en daar een klein rommeltje of kruimeltje stoor ik me niet aan :P Voor mij gaat de uitdrukking 'A clean house is a sign of a wasted life' dan toch wel op :) Je kan namelijk wel bezig blijven... Maar als je het prettig vind om schoon te maken is dat natuurlijk hardstikke fijn :D

 14. Er zijn nu eenmaal in het leven ontzettend veel dingen die moeten gebeuren. Huishouden is daar een van... Gewoon doen en niet zo over zeuren.Ik heb altijd bijna gewerkt en manlief en ik hebben altijd de taken in huis altijd eerlijk verdeeld. Ik heb dus nooit het gevoel gehad dat ik ondankbaar werk deed. Wij brachten samen het geld in en hielden samen de boel op orde. Ik vind dit soort overpeinzingen eerlijk gezegd niet zo boeiend. Of laat ik het anders zeggen : dit heeft met mij niets te maken

 15. Nee ik hou niet van huishouden, vind het echt een noodzakelijk kwaad. Toen ik nog werkte had ik ook een hulp ervoor. Het fijne eraan was dat ik de avond ervoor opruimde zodat alles goed bereikbaar was.
  Koken vind ik wel leuk en zorg dan ook graag voor gezonde en lekkere maaltijden

 16. Ik heb het vaak erg druk door bloggen en jobs die ik combineer, daardoor schiet ik in het huishouden echt te kort maar ik merk als ik is een dagje vrij heb en wat klusjes uitvoer dan heb ik daar zoveel meer voldoening van!

 17. Heel mooi verwoorde blog!
  "Het ligt rommelig dus er wordt geleefd!" Is zo'n uitspraak die ik veel hoor... Van mij mogen ze spelen en zich vuil maken, maar nadien moet er ook opgeruimd en gewassen worden. En zo'n "vuil" laat je dan niet bv een week slingeren...
  Ik heb graag een proper huis, en daar mogen we toch fier op zijn?
  Ik plof me ook neer op de bank, en ik ontspan ook, maar zonder blokken of poppen aan de voeten zit je toch veel gezelliger? :-)

 18. Ik vind het een hele mooie eigenschap, als je het leuk vindt om het huishouden te doen. Ik heb er naast 40 uur per week werken en een sociaal leven weinig zin meer in, maar ook als ik fulltime thuis zou zijn dan denk ik nog niet dat het mijn hobby zal worden. Hihi, kan dat nog komen?

  • Dat herken ik goed Monica. Het is inderdaad nooit af. Daarom houd ik van vaste taken op vaste dagen. Als die dan af zijn, ben ik voor die dag gewoon klaar en is het wat dat betreft ook Af.

 19. Wat een prachtige verwoorde blogpost. Dit is de eerste keer dat ik je blog bezoek. Ik ga zeker terugkomen. Je schrijft persoonlijk en lekker makkelijk weg. Wat heerlijk zo'n target. Ken je Flylady al? Het is een methode om schoon te maken. Omdat veel mensen juist minder goed zijn in het orginiseren van hun huishouden is Flylady daar juist op gericht. Sinds een half jaar kijk ik videos over dit systeem. Heel inspirerend en met erg leuke dames die het uitleggen.
  Ik wens je een fijne avond toe.

  • Jazeker ken ik Flylady! Ik heb zelfs haar cd : ) Destijds heb ik enorm veel aan haar gehad, om mijn huishouden op poten te zetten!

   Dankjewel voor je leuke en positieve reactie Desiree!

 20. Oh... ik zit in de luxe positie dat ik iemand mag betalen om in de basis mijn huis schoon te houden. Daarnaast doet mijn man alles rondom de was. Maar er blijft nog genoeg te huishouden gelukkig. En als ik geen betaalde baan zou hebben, dan zou ik het huishouden/schoonmaken op 1 dag plannen alsof ik mijn eigen hulp in de huishouding ben. Want ja, een schoon en opgeruimd huis zijn fijn, maar er zijn. Wel leukere dingen dan dat.... ;)

 21. Mooi geschreven, maar kan me niet overal in vinden. Ik zie het huishouden als een gezamenlijke taak waar iedereen uit liefde voor elkaar tijd in dient te steken. Mijn man doet dus ook bepaalde klussen als het schoonmaken van de badkamer en de was.

  Dat laatste zit hem niet alleen in zijn karakter, maar ook in dat van mij. In tegenstelling tot veel vrouwen verwacht ik dat van hem. En we zijn allebei niet zo van het pamperen, je zal me niet om 5 uur in de ochtend zien opstaan voor zijn brood. Ik toon mijn liefde op een andere manier. En het één is absoluut niet beter dan het ander, maar dat maakt dus ook dat ik het huishouden een taak van allemaal vind. Niet van de vrouw per se.

  • Ik moet bekennen dat ik het zo vanzelfsprekend vind dat beide partners deelnemen aan het huishouden dat ik er niet eens aan gedacht had dat de post gelezen kon worden alsof het de taak van de vrouw is.

   Voor mij gaat de post over de waarde van huishoudelijk werk, als zorg voor het leven en gezin in het algemeen.

 22. Ook zonder kinderen is het huishouden noodzakelijk hoor ;) Singles worden precies altijd vergeten :D Ik vind eigenlijk niets fijner dan een opgeruimd huis, gewoon om mezelf te plezieren, zonder gezin ;)

  • Goede aanvulling Natalie. Ik gun het mezelf inderdaad ook om thuis te komen in een schoon en opgeruimd huis. Of je nou kinderen hebt of niet, dat geldt altijd wel inderdaad.

 23. Wat mooi en dierbaar beschreven. Ik voel gewoon de ziel in het verhaal. Ik begrijp het wel. Ook ik heb een hekel aan (delen van) het huishouden. Het kost gewoon teveel tijd, die ik anders aan mijn werk, aan schrijven, aan de blog kan besteden. Daarentegen kan ik genieten van 'de was doen'. Even met mijn handen bezig zijn in plaats van 'met mijn kop' (in mijn hoofd bedoel ik daarmee). Was opvouwen vind ik ook fijn. En jawel, mijn dochtertje (daardoor?) ook.
  Dat opruimen dat is en blijft een dingetje overigens. Gek word ik ervan.

 24. Wat mooi beschreven! Ik heb zelf echt een hekel aan het huishouden (nou ja vooral aan het eraan beginnen, als ik eenmaal bezig ben gaat het wel). En ik heb 100 dingen die hoger op mijn prioriteiten lijst staan. Dus als ik dan wel eens flink mezelf heb uitgesloofd in het huishouden, dan verwacht ik om eerlijk te zijn wel complimenten van manlief en wil ik graag horen hoe goed ik het gedaan heb, omdat het voor mij echt een opgave is me daar op te storten haha. Gelukkig doet ie dat altijd wel hoor. En bonuspunten voor hem, want ik hoef nooit de toiletten schoon te maken, dat doet hij.

  • Dat herken ik wel. Als ik het heel netjes heb gemaakt dan wil ik dat ook graag even horen van mijn gezinsleden : ) Ook omdat het meestal niet zo lang zo blijft.

 25. Leuk artikel! Mijn vriend en ik werken allebei fulltime dus doen het huishouden ook gewoon samen. Ik heb er overigens geen hekel aan hoor... alleen maak ik er niet altijd genoeg tijd voor vrij en dan wordt wel een irritatie. Terwijl het veel voldoening geeft als het klaar is!

 26. Mooi stuk! En ik kan er helemaal in komen, en vind het soms jammer dat het als vanzelfsprekend wordt gezien dat je dit als vrouw wel 'even' doet. Gelukkig zie ik deze dagtaak als sporten (en heb ik een goed excuus om niet naar de sportschool te hoeven gaan) en staat een opgeruimd en schoon huis echt voor een opgeruimd hoofd!

 27. Dit is een universeel iets en geldt voor ieder persoon. Voor zowel man als kind. Als je van jezelf houdt, doe je aan huishouding. Dit is niet per sé aan vrouwen gebonden, al zou dit volgens traditionele rollen dit wel zo gestimuleerd worden.

  Zolang er geen equal pay is, zullen vrouwen over het algemeen in 1 adem genoemd worden met 'de huishouding doen'.

  Dit is aan een ieder om zodanig in te richten zoals men wilt. Ik houd van mijzelf en mijn huishouding. En daarom maak ik keuzes. Zo'n keuze kan zijn:
  Ik huur een huishoudster (thank God for them!) omdat ik een hekel heb aan de huishouding.

  Mijn hekel aan huishouding heefr weinig te maken met neerkijken op. Meer met: ik doe liever andere dingen in de schaarse tijd. Ik laat het schoonmaken over aan degene die hier heel blij van wordt. Mooie deal toch? ;-)

  Ik ben lange tijd alleenstaande moeder geweest. Hiernaast heb ik fulltime gewerkt om een toekomst te kunnen opbouwen voor mijzelf en voor mijn dochter. In die tijd heb ik het huishouden ook zelf gedaan. Dit alles zag ik als een noodzaak. Een noodzaak voor een schoon huis- hygiene - en een noodzaak voor een goede toekomst.
  Hierbij hoorde wat mij betreft ook opvoeding: "ruim zelf je spullen netjes op."

  Na al die jaren, ben ik er wel klaar mee.

 28. Ik heb een hekel aan bijna alle huishoudelijke taken, maar ook heb ik een hekel aan troep haha. Ik merk nu mijn man voor drie maanden weg is dat hij toch echt wel de rommelmaker is bij ons thuis.

 29. Ik denk dat het een hoop scheelt als je partner waardeert wat jij in de huishouding doet. Daarnaast denk ik ook Dat we het huishouden soms veel te serieus nemen. Als je dingen de was doen kan namelijk ook in plaats van met een strak gezicht omdat het moet. Ik moet eerlijk zijn dat ik niet altijd evenveel zin heb in het huishouden . Maar wanneer dagelijks een taak doet en het een en ander bijhoudt dan blijf je huis lekker schoon en heb je zeker profijt van je werk . Want wie houdt ernou niet van een schon huis ????

 30. Het huishouden is best een tijdrovend klusje! Gelukkig doen mijn vriend en ik het samen, dus dat scheelt weer. Maar het is een oneindige klus die altijd doorgaat, haha. Ik ben wel dol op de was doen. Het komt er altijd zo heerlijk fris uit :).

 31. Zalig blogje! Ik hou ook van een opgeruimd schoon huis en de was bijgewerkt. Onze kinderen zijn er ook in opgegroeid maar 3 vd 5 hebben het alvast niet overgenomen. Soms vfaag ik me af hoe dat komt. En ze zeggen zelf dat het toch wel fijn is, een schoon huis zoals bij 'ons ma'. Tja. Je moet er wel wat voor doen natuurlijk. Ik vind dat spijtig.

  • Misschien komt het nog Pascale? Hebben ze bijvoorbeeld al kleine kinderen? Dat werkte bij mij als een flinke motivator om het huis beter op orde te brengen.

 32. Wat heerlijk om te lezen. Ja, ik vind een fijne plek voor mijn gezin belangrijker dan geld binnenbrengen en stressen te doen wat ik moet doen; dat heb ik bijna drie jaar gedaan en het werd er niet beter op.

  Ik vind het heerlijk om gezond (of minder gezond, maar in elk geval zelfgemaakt) eten te maken. Om iedereen een schoon bed te geven. Een plek waar ze kunnen doen wat ze willen, mits ze het weer achter hun kont opruimen ;) Waar we echt tot rust komen, niet omdat we ons verdoven met netflix en constant nieuwe dingen maar omdat er is wat er is en dat is goed.

  Hier krijg ik ook wel eens scheve blikken omdat fulltime werken bijna de norm is maar he, zij willen weten wat ik doe.

  Punt 4 vond ik erg grappig. Ik vind het nu al zo veel rustiger, de kleinste wordt drie in november. Maar inderdaad, mijn dagen waarop ze thuis zijn zijn nog wel gevuld met die dingen. Het valt niet eens mer op, haha.

  • Helemaal mee eens Gerlinde! Een fijne plek voor het gezin vind ik ook belangrijker dan een boel geld. Hoewel het anderzijds wel handig om een bepaald minimum aan geld binnen te harken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder