Top 10 huishoudelijke klussen die irritatie opwekken

huishoudelijke klussenDoor de week vertrekt mijn man om 5.30 en komt pas om 19.45 weer thuis. Dat betekent dat ik door de week alleenheerser ben over het huishouden. En dus is het aanrecht keurig opgeruimd, staat er een gezellige vaas bloemen op de schone tafel, ruikt de wc naar potpourri en is de gang keurig. En in de woonkamer staat het raam overdag open om te luchten. Dat vind ik belangrijk omdat Trixie best een beetje kan stinken en ik ‘s avonds de houtkachel brandt.

En dan is het weekend…

Maar dan wordt het vrijdagavond en weekend.

Niet langer ben ik alleenheerser over het huishouden.

En dat betekent dat het aanrecht een grote zooi is, jassen rondslingeren en de wc stinkt. Mijn man vindt namelijk andere dingen belangrijk dan ik. Hij vindt bijvoorbeeld dat je na het koken best een paar uur kunt wachten voordat je de zooi opruimt. En hij wil graag zijn jas over de keukenstoel hangen in plaats van de kapstok, want dat is ‘makkelijker pakken’. En dat raampje in de woonkamer moet dicht, want anders is het veel te koud!

Aangezien ik bekend ben met het verwijt dat vrouwen veel te kritisch zijn, en mannen de ruimte moeten geven om de zaken om hun eigen manier te doen, lijd ik nu in stilte. Tijdens het weekend probeer ik mijn verlangen naar een opgeruimde keuken tijdelijk te parkeren. Mijn tijd kom wel weer. Op maandagmorgen.

Top 10 huishoudelijke klussen die irritatie opwekken

Ik ben niet de enige die wel eens worstelt met irritaties en spanningen over het huishouden. In Engeland maakten ze een top 10 van huishoudelijke zaken die berucht zijn vanwege de irritaties die ze oproepen.

 1. Natte handdoeken niet ophangen (92%)
 2. Vieze borden en dergelijke in de wasbak zetten in plaats van meteen in de afwasmachine. (91%)
 3. De afwasmachine inpakken/uitpakken. (31% van de vrouwen noemt dit als de belangrijkste oorzaak van ruzie)
 4. Kleren op de slaapkamervloer laten vallen. En laten liggen. (74%)
 5. Wc-rol niet vervangen. (69%)
 6. Het bed opmaken niet doen hoewel je als laatste opstaat.
 7. De was niet op tijd doen, schone was niet opvouwen, vieze was laten opstapelen.
 8. De badkamer en/of toilet niet netjes achterlaten na gebruik.
 9. Morsen met drinken en dat dan niet even opvegen.
 10. Vergeten om de container aan de weg te zetten.

Mijn huishoudelijke irritaties

Ik vind bovenstaande top 10 heel herkenbaar. De volgende dingen vind ik soms irritant aan mijn man:

 1. Vieze borden in de gootsteen of op het aanrecht laten staan.
 2. Het bed niet opmaken. Ik zorg altijd dat het bed kan luchten, en sla de deken open. Maar mijn man laat het lekker broeien.
 3. Toilet niet schoon achter laten.
 4. Vergeten om de container aan de weg te zetten.
 5. Wc rol niet vervangen.
 6. Wasmachine reinigen.

Mijn man is actief in het huishouden

Op zich valt het mee. Hij heeft maar 5 van de 10 slechte huishoudelijke gewoontes : )

En eerlijk is eerlijk, hij is beslist niet te beroerd om huishoudelijke taken op zich te nemen. Wat dat betreft heb ik echt geen klagen. Het is alleen dat hij meestal eerst nog wat anders moet doen. Uiteindelijk doet hij het wel, maar het wachten duurt dan zo lang…

Heb je hulp nodig bij het huishouden? Denk dan eens aan De Huishoudcoach. Of huur simpelweg een huishoudelijke hulp in.

Welk item uit de top 10 herken jij het meest?

Similar Posts

37 Comments

 1. 2 t/m 6…

  Die borden in de gootsteen inderdaad…. Met de lege vaatwasser er vlak naast! Die rondslingerende kleren doet de man ook, maar daar heb ik een mand voor neergezet- waar ik elke ochtend met 1 zwiep ingooi wat er buiten ligt. En hij weet nog steeds niet de vaste plek van dingen (maar ruimt wel de vaatwasser uit).

  Eerlijk gezegd vind ik die huishoudelijke dingetjes niet zo erg. Wel is het irritant dat de man het eerder koud heeft en dus altijd de kachel 1.5-2 graden warmer zet dan ik ‘m hoef.

  1. Ja, dat laatste is zeker lastig!

   Fijn dat hij wel de vaatwasser uitruimt. Maar kun je daarna dingen wel terug vinden als hij niet weet waar ze horen?

 2. Wat dacht je van het laatste restje boter of cracker gebruiken en het lege vlootje/doosje terugzetten in de kast? Ik heb een beetje geleerd ,om me niet meer te ergeren. Het verandert toch niet

 3. Was een keer heel boos om mijn 2 pubers, huis was 1 zooi, ik was het spuugzat. Heb ze gezegd dat ik een uurtje wegging, en dat als ik terugkwam, de boel opgeruimd moest zijn.
  Toen ik terug kwam, hadden ze erg hun best gedaan, alles opgeruimd, allen de vuile vaat (netjes opgestapeld) op het aanrecht. Waarom ze dat niet opgeruimd hadden, kwam het antwoord dat ze dat niet op konden ruimen omdat de vaatwasser vol stond met schone vaat ;-)

 4. Aangezien hier geen afwasmachine is blijft de vaat in de wasbak staan ik zet alles netjes bijeen en een keukendoek erover tot er word af gewassen maar mijn man spoelt de koffie tassen en zo uit in de bak waar het serviesgoed staat en alles is dan nat in plaats dat in de lege bak te doen ,maar dat is het enige in het huishouden waar ik me aan erger: ik heb een hele propere vent.

 5. Wat maakt jouw man lange dagen op het werk zeg…ik vond mezelf met twaalf uur per dag al veel van huis maar hij is nóg langer weg. Wat fijn dat hij na zijn lange werkdag in een net en schoon en opgeruimd huis thuiskomt.
  Heb je al eens nagedacht over een plan, voor als hij met pensioen gaat? Het lijkt me best moeilijk om dan ineens met twee strategieën in het huishouden te werken.

 6. Whwhhwaa dank je wel ik dacht echt dat ik de enige was met mijn dekbed ruzie s morgens vroeg! Sla dat dekbed open!

 7. Lege hangers terug in de kast hangen, de deur van de bijkeuken niet sluiten en altijd de pet overal laten slingeren! Maar hij heeft er vast ook veel van mij.

 8. Waarschijnlijk ben ik een loedermoeder, maar ik kan me er niet echt druk om maken. Wat ik wel heel vervelend vind is wanneer je net iets hebt opgeruimd/schoongemaakt en het nog geen 5 minuten later weer vies/rommelig is…Bijvoorbeeld gelijk weer vette vingers wanneer je de ramen zeemt. Ik heb me er maar bij neergelegd.

 9. Volgens mij is jouw probleem het probleem van veel vrouwen die vinden dat het huishouden gedaan moet worden op de manier die zij “goed” vinden. Ik zou me er niet zo druk om maken. Zeker als ik lees dat jouw man hele lange dagen maakt en je toch een heel groot gezin hebt. Dat het in het weekend dan een puinhoop is verbaast me niets.
  Geef dan de regie een beetje uit handen en doe het vanaf maandag weer op jouw manier.

  1. Degene die het meeste doet mag daar ook wel de regie in hebben vind ik.

   Geef me één man die net eer staat te hebben van zíjn werk en die het dan niet irritant vind als iemand anders het nonchalant teniet doet….

 10. Herkenbaar lijstje.
  Ik mag niet klagen met mijn vriend, want hij doet best veel in het huishouden.
  Maar… precies vaat in de wasbak ivp vaatwasser, kleren op de grond in de slaapkamer en zijn jas over een stoel ipv de kapstok. Dat zijn wel zeer hekenbare puntjes ;)

 11. In een traditioneel huwelijk zal de man beslist meehelpen met bepaalde taken. Althans in een normale situatie waar de man om acht uur de deur uit gaat en om even na vijf uur weer binnen wandelt. Jouw man is echter al vijftien uur op de been. Dat zijn bijna twee fulltime diensten. Hij heeft dus wel heel veel over voor zijn gezin. Dit soort mannen dien je te koesteren want die zijn inmiddels erg zeldzaam geworden. Geniet van die luttele paar uurtjes die jullie ‘s-avonds hebben en laat de boel, de boel want de dag erna heb je een zee van tijd. Niet aanvallend bedoeld, maar je zou natuurlijk ook wat minder achter je computer kunnen gaan zitten. Want dat vergt natuurlijk ook heel veel van je tijd.

 12. Mijn man maakt zich schuldig aan jouw hele top 10, met uitzondering van nr 5. Maar ach, hij maakt hele lange dagen als de kostwinner en ik ben huisvrouw terwijl we tegenwoordig nog maar met z’n tweetjes zijn. Mijn grootste ergernis is echter dat het geen enkele zin heeft om op vrijdag het huis spic-en-span te maken voor het weekend: dat is allemaal verspilde energie want er wordt geklust, gezaagd en in- en uitgelopen en in een oogwenk is het weer een bende. Als ik op maandag poets en stofzuig heb ik tenminste wat langer plezier van mijn werk.
  Groet, Greetje54

  1. Heel herkenbaar Greetje. Ik heb ook graag het huis netjes voor het weekend, maar dat is inderdaad volstrekt zinloos. Zo gauw mijn man vrijdagavond thuiskomt wordt het al een zootje.

 13. Die van mij is maar 3 dagen weg, tussen 8 en 5. Wel een beetje zielig hoor, zulke lange dagen maken, die Floris :-( Maar met 5 koters heb jij ongetwijfeld ook heel lange dagen gemaakt, met de nacht erbij, toen ze kleiner waren ;-)
  Ik vind het goor, als ik ga zitten om een boodschapje te doen en de heren hebben weer eens over de pot gewaterd. Sokken nat :-p Vooral als ik ‘m nèt schoon had gepoetst!
  Ook een irritante gewoonte: schaaltjes met vla e.d. op het aanrecht zetten tot het in de vaatwasser moet -niet even afspoelen dus. Dan koekt het helemaal vast. Mijn man vindt het dan weer smerig als ik het in de gootsteen zet, vol water….????
  Ik neem me al tijden voor om eens wat huisregels op te stellen, geldend voor zowel de kinderen als Pa. Ze moeten tenslotte van twéé mensen het goeie voorbeeld krijgen dat wonen in een schoon huis iets is wat je zelf in de hand hebt ;-)

  1. Absoluut: zijn lange dagen, waren ook mijn lange dagen. Zeker toen de kinderen nog klein waren en veel verzorging nodig hadden.

   Zelf zou ik het niet te doen vinden die lange reistijd. En ik heb ook regelmatig gevraagd: ‘Wil je niet liever die kant uit verhuizen?’ Maar dat wil mijn man niet. Hij vindt het prima zo.

 14. Wat zal jouw man blij zijn als hij meeleest! Heeft hij de internetkabel nog niet doorgeknipt? Hahaha
  Ik ben zelf ook wel eens slordig, moet ik eerlijk zeggen, maar een wc rol niet vervangen is toch wel een grote ergenis!

 15. Ik moet heel eerlijk toegeven dat het liefst alleenheerder ben. Schoonmaak is alleen zo’n ondankbaar iets dat het me soms wel mijn neus uitkomt. Daarom vind ik het ook niet erg als manlief thuis is en mee kan helpen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.