Slaapmuts - minstens 7 redenen om er eentje te dragen!

slaapmuts

In Amerikaanse films en series ken ik de term slaapmuts vooral als een kokette suggestie: 'Wil je nog even binnenkomen voor een 'slaapmutsje'? En dan bedoelen ze niet een slaapmuts. En ook niet 'het slaapmutsje' als in de plant.

Deze post gaat over een slaapmuts voor als je gaat slapen. Meer informatie over de andere betekenissen vind je onderaan deze post!

Want net zoals je een douchemuts hebt, zo heb je ook een slaapmuts!

Slaapmuts: wat is het?

Een slaapmuts is een muts die je opdoet als je gaat slapen. Volgens Wikipedia werd een slaapmuts in de middeleeuwen gebruikt om twee, in mijn ogen uitstekende, redenen: om luizen te voorkomen, en om het hoofd warm te houden. Zeker in de tijd dat mensen pruiken droegen, hadden ze zelf vaak nog maar weinig haar. Dus dan was zo'n muts wel zo prettig. Blijkbaar droegen mannen een slaapmuts met een punt, en vrouwen een ronde. Waarom dit verschillend is vertelt Wikipedia helaas niet.

Scrooge
Klassiek beeld van iemand met een slaapmuts.

Anno 2021 is de slaapmuts een beetje vergeten omdat we allerlei behandelmethodes hebben tegen luizen. En we dragen geen pruiken, dus ons eigen haar houdt ons hoofd warm. Hoewel er natuurlijk veel mannen zijn die kaal worden. Voor hen is een slaapmuts dan wellicht toch wel prettig.

Ook al is een muts als je gaat slapen niet meer zo gewoon, toch zijn er verschillende slaapmutsen te koop op bijvoorbeeld bol.com.

Slaapmuts kopen

Hieronder zie je drie slaapmutsen die je bij bol.com kunt kopen. De prijzen van onderstaande slaapmutsen variëren van zo'n 4,50 tot 6,50.

slaapmuts slaapmuts

slaapmuts

Ook bij Amazon.nl kun je terecht voor slaapmutsen:

haarbescherming

nachtrustslaapmuts

N.B. De Hema verkoopt ze niet.

Waarom zou je een muts opdoen als je gaat slapen?

Er zijn eigenlijk diverse goede redenen om 's nachts een slaapmuts op te doen die niets met luizen of kou te maken hebben.

 1. Als je een flinke bos haar hebt, en je wilt daar 's nachts geen last van hebben kan een slaapmuts uitkomst brengen. Ik heb bijvoorbeeld best lang haar, en dat zit me 's nachts regelmatig in de weg. Of mijn man gaat per ongeluk op mijn weelderige tressen liggen. Au!
 2. Voor de verzorging van je haar kun je er 's avonds een haarmasker of iets dergelijks in doen. Een slaapmuts eroverheen zorgt dat het extra goed intrekt, en beschermt bovendien je kussen.
 3. Om amoureuze partners af te schrikken. Kies in dat geval voor de meest oncharmante, ouderwetse slaapmuts mét punt die je kunt vinden, en combineer dit met een groot flanellen nachthemd dat je tot onder je kin dichtknoopt.
 4. Omdat je fan bent van Het kleine huis op de prairie, en daar dragen ze ook altijd van die leuke slaapmutsen.
 5. Sommige mensen worden wakker met hun haren helemaal in knopen en klitten. Dat kan komen doordat je 's nachts flink ligt te woelen. Een slaapmuts over je haar kan klitten voorkomen omdat je haar dan beschermd wordt.
 6. Je kunt ook een slaapmuts dragen om je kapsel te beschermen.
 7. Een sombere aanleiding voor een muts bij het slapen is als je door ziekte je haren verliest. Annemiek van Lubeek maakte dit mee, en begon na haar herstel Keppie. 'Voor wanneer je op zoek bent naar warmte en geborgenheid als je je haar kwijt bent,' schrijft ze op haar website.

Slaapmuts versus 'een slaapmutsje' en 'het slaapmutsje'

Nog even voor de mensen die op deze blogpost terecht kwamen op zoek naar informatie over andere soorten slaapmutsen.

Het slaapmutsje als plant

Hieronder de bloem met de naam 'het slaapmutsje'. De bloem dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat bij koud en winderig weer 's nachts de kroonbladeren sluiten volgens Wikipedia. Maar de plant wordt ook gebruikt als ingrediënt voor rustgevende tincturen! Ze is niet voor niets lid van de familie van de papaver.

slaapmutsje

De plant wordt gebruikt om haar geneeskrachtige werking en is te koop als tinctuur bij onder andere De Online Drogisterij:

natura sanat eschscholtzia california slaapmutsje 50ml

Het slaapmutsje als alcoholisch drankje voor je gaat slapen.

En tot slot is er het slaapmutsje als een laatste borrel voor je gaat slapen. Dit wordt ook wel 'afzakkertje' genoemd. Maar soms wordt met de term meer bedoeld dan alleen nog een drankje...

Samenvattend

Ooit sliepen heel veel mensen met een muts op in bed. Volgens Wikipedia was dat vanwege de kou en om luizen tegen gehouden. Maar ook anno 2021 zijn er allerlei redenen waarom je een slaapmuts zou kunnen dragen.

N.B. Je vindt ze ook op Etsy!

Leestips over slapen

Wat vind jij van een slaapmuts?

Similar Posts

27 Comments

 1. Om m'n haar netjes te houden zou ik het kunnen overwegen, maar ik doe het niet. Ik krijg het al warm van de gedachte. Draag ook buiten geen muts.

 2. Ik ben ooit geopereerd aan een hersentumor en in de winter als het heel koud is krijg ik pijn in mijn schedel die destijds opengezaagd is, ofwel botpijn. Ik draag dan een katoenen muts om mijn hoofd warm te houden, dat helpt wel iets. Ik heb namelijk een hele koude slaapkamer.

 3. Een slaapmuts werd en wordt gebruikt om warm te blijven in koude situaties, bv winterkamperen. De meeste warmte verlaat je lijf via het hoofd. Dat is ook de reden dat vroeggeboren baby's een mutsje ophebben in de couveuse.
  Voor het niet klitten van je haren werkt een zijden kussensloop het best.

 4. Nee, niet aan mij besteed, zelfs geen slaapmutsje voor het slapen gaan.
  Ik heb het niet zo op knellende dingen op mijn lichaam, zelfs geen sieraden.
  Ik ben wel redelijk kaal, maar slaap er niet kouder door. Hans

 5. In 'Het kleine huis' vond ik ze geweldig, maar voor mezelf ben ik er nooit aan begonnen. Want hoewel tussen de redenen om 'm te dragen bescherming van je kapsel staat, vrees ik dat het bij mij mijn kapsel compleet zou ruïneren.

 6. Liever warme chocolademelk voor het slapen gaan en een fris hoofd. Mijn haar leg ik boven mijn hoofd op het kussen. Geen enkel probleem. Andere langharigen die ik sprak doen het ook zo. Het zijn meer kortharigen die met krulspelden gaan slapen en daar iets overheen doen. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken.

 7. Ik zal zo'n slaapmuts eens voorstellen aan ons dochter. Die haar haar is steeds vol klitten.
  Voor mij hoeft het niet. Ik houd mijn hoofd graag koel, letterlijk en figuurlijk.

 8. Je zet lang haar toch gewoon vast bovenop je hoofd met één of twee schuifspeldjes? Ik heb behoorlijk lang haar en dat werkt meestal prima. Geen klitten en je ligt er ook niet op.

 9. Mijn haar moet los in bed, ik draag het dagelijks in een staart of halve knop met klem en elastiek, maar dan moet het los. Ik snap wat je bedoeld met jouw partner die dan op je haar gaat liggen bijv. Auw, inderdaad. maar dat komt ook wel weer los.

  Zelfs in de winter draag ik geen muts, dan krijg ik jeuk op mijn hoofd, laat staan als ik ga slapen dan. nee, laat maar. ;-) Mijn borstel werkt goed!

  X

 10. Grinnik. Ik lig altijd heel diep onder de dekens. Als ik ook nog een slaapmuts op zet, kan mijn verkering me helemáál niet meer vinden. Maar als je kaal bent, is het inderdaad wel prettig, denk ik.

 11. Voor mij ook geen slaapmuts, niet om mijn hoofd warm te houden en niet als borrel!
  Ik wist helemaal niet dat het ook de naam van een bloem was

 12. Dit komt nog uit de tijd dat mensen rechtop zaten in hun bedstee omdat ze bang waren dood te gaan als ze liggend sliepen. Dan is zo'n muts wel een lekker idee maar in de huidige temperaturen is het niet meer nodig.

 13. Het wordt ook gebruikt om te voorkomen dat fijn haar breekt doordat het in het (katoenen)kussensloop blijft steken. Daar had mijn zusje last van. De oplossing was een satijnen kussensloop. Nu heb je er ook slaapmutsen voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.