Comments

Schoolreisje middelbare school: grote kostenpost — 56 Comments

  1. Wat een geld zeg! En die schoolreisjes zijn eigenlijk niet meer nodig en voor veel mensen niet te betalen.
    Ik keek net even in de boekhouding van vorig jaar, toen onze beide zoons uitwonende studenten waren. Dat kostte per maand 800 euro en dan had ik nog niet eens de boeken en het collegeld meegerekend.
    Nu woont jongste zoon dus weer thuis. Oudste zoon hoopt volgend jaar om deze tijd af te studeren.
    Wij gingen vorig jaar ook niet op vakantie omdat de kosten van de kinderen zo hoog waren.

      • Het was trouwens nog duurder, want de zorgverzekeringen moesten we ook nog betalen.
        Ik zag er eerst ook heel erg tegenop hoe het financieel allemaal moest. Dus heel zuinig leven en verder hebben we het geluk dat we onze woning in een goedkope tijd gekocht hebben en dat mijn man een best goed salaris heeft.

  2. De middelbare school is gelukkig nog heel erg ver weg. Ik kijk nu eerst op tegen het eerste uitje dat ze in groep 1 heeft. Kind zit straks nog geen maand op school en dan mag ze dus al op stap. Ik vind dat heel wat.

    Maar om mij hen hoor ik ook steeds meer over dure schoolreisjes op de middelbare school. Onlangs vertelde een collega dat haar dochter een week naar Barcelona ging om daar Engels te leren spreken. Zou je toch denken dat je beter naar Engeland, Schotland of Ierland kunt gaan? Het reisje kostte rond EUR600. Ik vind dat veel geld. Ik zou daar echt voor moeten sparen. Je wilt het je kind ook niet ontzeggen zolang je het je kunt veroorloven. Het is alleen zo ontzettend wrang voor kinderen wiens ouders dat geld niet bij elkaar kunnen krijgen. Vroeger had ik dus zo’n vriendin. Zij moest dan naar school komen en op de gang allerlei extra opdrachten doen terwijl wij ergens op reis waren. Vond dat toen al oneerlijk met mijn 16 jaar.

    • Een paar jaar geleden in Spanje op vakantie geweest. Het was nog een hele kunst om een Spanjaard te vinden die Engels sprak. Wel heel aardige mensen die Spanjaarden :-)

      Onze jongste zoon heeft zichzelf engels geleerd door internet. Toen hij 11 was, waren we ergens op vakantie en hoorden we hem Engels praten met een Duitser. We hadden geen idee dat hij dat kon en het klonk nog goed ook.

    • Ik kan het helemaal voorstellen dat je daar tegen aan hikt! Zo’n schoolreisje blijft toch altijd spannend, ook als moeder. Zeker als het de eerste keer is. Maar het is vast een bestemming heel dichtbij? Als je denkt dat het nog teveel is voor je dochter kun je haar natuurlijk ook een dagje thuis houden. Er komen nog genoeg uitjes.

      Spaans leren spelen in Barcelona lijkt mij ook niet zo efficiënt. Ik ben het met je eens dat Engeland dan logischer is!

      Wanneer een kind niet mee kan op een reisje is de school inderdaad verplicht om een alternatief programma aan te bieden. Echt leuk is dat denk ik niet voor de achterblijver… Lief dat jij dat destijds al oneerlijk vond voor je vriendinnetje!

  3. Toen ik in 5 vwo zat, zijn we ook een week naar Frankrijk geweest, de Vogezen. Hartstikke leuk en gezellig, maar had ons twee dagen ergens in Nederland gedropt en we hadden het net zo leuk gevonden hoor!

    Van de Vogezen is me maar weinig bijgebleven en nee, ik heb de trip ook nog nooit op mijn cv vermeld ;)

    Ik vind de reisjes een beetje overtrokken allemaal, er valt ook nog genoeg binnen Nederland te zien (als zo’n reis dan echt heel erg nodig is voor je vorming) tegen een heel wat gunstiger tarief dan de bedragen die ik nu allemaal langs zie komen.

    En wat mij betreft hebben die bedragen weinig te maken met de keus voor wel/geen of één/meerdere kinderen, maar meer met de realiteitszin van de scholen. Het kan allemaal best iets minder in deze tijd.

  4. De kinderen zijn altijd meegegaan met alle reisjes, maar echt elk jaar was er ook wel een extra reis: voor biologie een veldexpeditie in belgie, voor frans een dag naar Lille en londen naar Colchester, ga maar door iedere keer weer de beurs trekken. En ik geloof er geen bal van dat er die daagjes ook maar iets is opgestoken, want ter plekke moet het altijd heel vrijvlijvend verlopen zijn. Lekker lummelen in een verre stad op kosten van de ouders.
    Volgens mij zijn er ook heel veel ouders die een school juist kiezen voor dit soort tripjes, maar van mij hoeft het niet.

    • Ja, al die extra tripjes vind ik ook irritant. Je betaalt het schoolgeld, je legt geld apart voor de grote schoolreis, en dan komen er ineens tussendoor nog allemaal extra kosten. Dat is mij dit jaar ook tegen gevallen.

  5. Ik ben het met je eens dat het een hoop geld is steeds en misschien zou je idd een aparte pot/spaarrekening voor dit soort gelegenheden kunnen maken, daarentegen zijn zulke reisjes in mijn oordeel wel heel nuttig. Je ziet eens wat anders dan Nederland, je leert iets van een andere cultuur en misschien wel het belangrijkste, je word er toch een stuk zelfstandiger van om zonder je ouders zo’n trip te maken, en als ouder weet je dat er leraren zijn die een oogje in het zeil houden. Het ligt misschien helemaal aan het kind want hij/zij opsteekt van zo’n reis, want je hebt er altijd kids tussen die het als lang leve de lol zien, maar ik vond het juist erg interessant en zijn toch mooie goeie herinneringen van dingen die ik met mijn ouders niet zou ondernemen bijv. mountainbiken door de bergen, bergbeklimmen bep musea bezoeken. Ook hoor ik steeds minder dat kids op vakantie gaan ik vind dit dan een mooie manier om het hen alsnog te bieden. Want ik denk dat het gros om me heen toch de beste herinneringen heeft aan vakantie/schooluitstapjes?Ik mocht ook echt niet alle trips mee hoor door de kosten, maar iig werd er wel geld vrijgemaakt voor de trips met de hele klas. Misschien ook een idee begin van het jaar te vragen welke uitstapjes/kosten eraan komen zodat je dit kan verdelen over het jaar?

    • leuk bedacht hoor sparen voor dit soort reisjes,en dan elke maand een bedrag apart leggen, maar hoeveel mensen houden er aan het eind van de maand genoeg over om hiervoor elke maand een bedrag apart te leggen , ik denk dat er een heleboel mensen zijn die aan het eind van de maand helemaal niets overhouden en als ze wel wat overhouden dat geld meestal harder nodig is voor andere rekeningen, je kunt tocxh echt niet bij andere mensen in de knip kijken en hen vervolgens vertellen dat ze wisten dat kinderen geld zouden kosten, we weten ten slotte niet altijd wat het leven vor ons in petto heeft, je kunt dingen zoals werkeloosheid of arbeidsongeschikheid niet aan het begin van je leven aan zien komen.

    • Ik huiver alleen maar als ik terug denk aan mijn schooluitstapjes van de middelbare school. Niet iedereen vindt dat leuk. Maar daar is in onze cultuur bijna geen ruimte voor.

  6. Hier gaan er twee op reis in de zelfde week. 3vmbo gaat naar Engeland voor de taal. ze verblijven in gastgezinnen. Kosten zijn voor zover nu bekend 280 euro. Extra kosten zijn voor 1x eten bij de mac en een ontbijt bij terugkomst Nederland. De andere 4 havo gaat naar Parijs, kost ongeveer 300. maar hij had de keus uit Parijs, Berlijn of Ameland. Vanwege zijn frans koos hij voor Parijs. ook hij verblijft in een gastgezin. extra kosten is ook hier 1x de mac. Wij betalen de reis en de extra kosten zijn voor hun eigen rekening. Maar kunnen hierdoor niet op vakantie dit jaar. Hopelijk volgend jaar weer.

    • Verblijven in een gastgezin vind ik een goede en leuke optie: zo leren ze goed de taal en cultuur kennen, en je bespaart natuurlijk op de logies.

      Toen mijn oudste dochter naar Londen ging kostte dat 250 euro. Ze overnachten in een hele viezige jeugdherber, en ze kregen 5 euro per dag voor alle maaltijden. Daar koop je in Londen niet veel voor, en dus at ze de hele week bij de MacDonalds…

  7. Dan hadden ze verstandiger moeten zijn en naar de plaatselijke supermarkt moeten gaan. Zo’n super laat nog eens wat zien over de gewoonten van de bewoners daar en je kunt dan tenminste je maag vullen voor 5 euro per dag, dat lukt niet bij de Mac, daar is een menu al 5,95.

  8. Je moet selectief te werk gaan wat schoolreizen betreft en voor ogen houden dat het iets moet zijn wat je zelf niet kunt of wil bieden. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat wanneer kinderen ouder worden je de deur naar een wijdere wereld voor ze open doet. School en Hogere Opleiding spelen daarin een belangrijke rol naar evenzeer de ouders. Een slechte ervaring met een schoolreisje in je jeugd moet je niet gaan aanvoeren als een argument niet met je kinderen weg te gaan of ze op een schoolreis te laten gaan. Je hoeft geen “vakantieganger” te zijn om eens met 1 of 2 van je kinderen bv. naar het nieuw geopende Rijksmuseum te gaan, de zeeweringen in Zeeland te bezoeken (en relevante boeken over de Watersnood te lezen), ze de culturele ervaring van een toneelstuk of concert te geven. En Trier is de wereld niet uit. Kun je ook zelf organiseren. En denk eens aan een bezoek aan Delft, het Panorama Mesdag in den Haag, een dag in Antwerpen. Mijn ouders faalden in dat opzicht, maar bij mijn kinderen heb ik de zaadjes gestrooid voor een levenslange interesse in dingen buiten de vertrouwde omgeving.
    Pas op voor het volgende bij schoolreizen: wat is het programma en hoeveel tijd is daarvoor beschikbaar? Worden ze op school voorbereid op wat ze gaan zien en doen? Stel je geen ogenblik voor dat een tiener in een groep tieners in Londen of Parijs de plaatselijk taal zal leren. Het beste dat je kunt hopen is dat het bezoek goed is voorbereid.
    Wat gastgezinnen betreft kan ik uit ervaring spreken. Ik heb hier in Londen zelf ook heel wat Franse tieners te logeren gehad. Degenen die hier een zomercursus Engels deden leerden bij ons heel wat, maar wat de tieners op schoolreis betrof leerden ze niets. Als gastmoeder doe je het omdat je het geld nodig hebt en ze zijn er maar zo kort dat je ze nauwelijks te zien krijgt. Om geld uit te sparen slapen ze met 2 of 3 op een kamer en kletsen in hun eigen taal.
    Buitenlandse contacten en uitwisselingen kun je beter zelf organiseren

  9. Onze zoon komt vandaag thuis met een zogenaamde “excursie”:
    of papa en mama even 415 euro willen bijdragen aan 5 dagen wintersport.
    Nu zou je denken dat hij een opleiding in de sportwereld zou doen, niets is minder waar: hij doet de opleiding installateur gas / water aan een ROC.

    415 euro voor een excursie? Ik noem dat “vakantie”. Het sluit niet aan bij het beroep waar hij voor opgeleid wordt, heeft geen enkel raakvlak zelfs met de opleiding.
    Wij hebben dus “nee” gezegd.
    Gevolg: kind boos…
    ]
    Dank je wel school!

  10. Het is inderdaad iets waar je je eenvoudig op verkijkt. Schoolreisjes kunnen echt verrekt duur zijn. Onze kids zitten ook op een ROC, en we willen ze vanzelfsprekend wel de kans gunnen om mee op reis te gaan.

    • Hoeveel kosten schoolreisjes daar Esmee? Wij betaalden voor een ‘gewoon’ schoolreisje op de middelbare school gemiddeld 250,-.

      Maar voor Rome was het veel meer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>