Schoolreisje middelbare school: grote kostenpost

schoolreisje middelbare school

Toen ik mijn jongste zusje vertelde over de 261 euro die ik betaalde voor het schoolreisje van mijn 14-jarige dochter naar Trier viel ze van haar stoel van verbazing.

'Zaten ze in een hotel dan?' wilde ze weten.
'Nee gewoon in een jeugdherberg,' moest ik bekennen.
'Gingen ze een week dan?'
'Nee, gewoon van dinsdag t/m vrijdag. Maar de busreis is gewoon heel duur,' verdedigde ik.
'Nou,' vond mijn zusje. 'De volgende keer moet de school mij maar vragen om het te regelen, want volgens mij kan het veel goedkoper.'

Kunnen schoolreisjes middelbare school goedkoper?

Dit gesprek zette me aan het denken. Zijn schoolreisjes inderdaad relatief duur? Kan het niet goedkoper? Afgezien van de vraag of het nodig is om zo ver weg te gaan: zouden de kosten niet omlaag kunnen door andere keuzes te maken? Mijn man en oudste dochter reisden afgelopen juni  bijvoorbeeld voor maar 15 euro p.p. per bus heen en weer naar Londen!

En wordt een busreis niet juist goedkoper als je met meer bent? Hoe komen ze dan eigenlijk op 260 euro uit? Toen mijn oudste dochter een schoolreisje naar Londen had betaalde ik ook ruim 220 euro voor dat reisje. Ze verbleven in een gribusachtige jeugdherberg, en kregen 5 euro per dag om van te eten. In Londen! Ik weet nog dat ik daarvan baalde toen ik het hoorde, want voor 5 euro heb je niet veel in Londen…

Ooit waren schoolreisjes bedoeld voor 'stadse bleekneusjes', om ze te luchten en ze te laten zien dat de wereld groter was dan hun straat. Maar anno 2013 gaan kinderen voor verjaardagsfeestjes soms al naar Disneyland Parijs, dus die functie dienen schoolreisjes niet meer.

Schoolreisje middelbare school geen nut

Sterker nog, in EenVandaag van 5 juni j.l. zei onderwijskundige Casper Hulshof dat schoolreisjes geen enkel nut hebben, en niet bijdragen aan het onderwijs! Ik zag EenVandaag net nadat ik weer eens een brief van school had gekregen, met een verzoek om geld voor een schoolreisje.

Dit keer gaat het om een schoolreisje naar Trier voor vólgend schooljaar. Ze willen weten of ik in één keer 265 euro wil ophoesten, of dat ik in termijnen wil betalen. Aangezien ik betalingen doen net zoiets vindt als een pleister verwijderen, doe ik dat liever snel en in één keer. Dan ben je er maar vanaf.

Economische crisis: ouders moeite met hoge kosten schoolreisje middelbare school

In EenVandaag zeggen ze dat steeds meer ouders moeite hebben met het feit dat scholen ze met dit soort dure trips op kosten jagen. Zeker gezien de economische crisis. Het reisje naar Trier is een culturele trip, en mijn dochter heeft er veel zin in, dus maak ik braaf het gevraagde bedrag over. Maar ik vind het wel een beetje wrang. Afgezien van het feit dat ik niet zo'n vakantieganger ben, gaan we ook niet op vakantie omdat dit zo duur is. Vervolgens bepaal ik per kind op de middelbare school zo 250 euro per reisje! Terwijl een vakantiereisje voor ons hele gezin van 7 personen, niet meer dan 450 euro mag kosten. Anders vinden we het te duur.

Vrijwillige ouderbijdrage voelt niet vrijwillig

De problemen met dure schoolreisjes beginnen gelukkig pas op de middelbare school, volgens EenVandaag. Op de basisschool valt het nog wel mee. En ik prijs mezelf gelukkig dat mijn oudste zoon op het speciaal onderwijs is, en die doen niet van die dure reizen. Ze gaan alleen 1x per jaar naar een pretpark. Mijn oudste dochter had dit jaar eindexamen, dus die ging ook nergens heen. Het is dus financieel niet erg gunstig om meerdere kinderen, tegelijkertijd, op de middelbare school te hebben! Dit jaar heb ik mazzel gehad.

Wat in EenVandaag ook naar voren kwam is dat 78% van de ouders de zogenaamd vrijwillige ouderbijdrage als verplicht ervaart!

Het lijkt me niet makkelijk om tegen je kind te zeggen: 'Sorry, je kunt niet mee, want ik kan het niet betalen.' Maar ik kan me voorstellen dat sommige ouders zich daar toch toe gedwongen zien.

Schoolreisje middelbare school verplicht?

Op de site van de Rijksoverheid staat over schoolreisjes voor het basisonderwijs:

'Uw kind moet meedoen aan activiteiten als schoolzwemmen, excursies en schoolreisjes als deze horen bij het lesprogramma. In de schoolgids leest u om welke activiteiten het gaat.'

Tsja... Dit roept natuurlijk discussie op wat onder het lesprogramma valt. Je kunt als ouder denk ik best hard maken dat een schoolreisje daar niet onder valt. In dat geval is het schoolreisje middelbare school dus niet verplicht. Maar dat wil niet zeggen dat er geen grote social druk is die ook als verplicht kan voelen...

N.B. Scholen mogen ouders ook niet verplichten mee te betalen aan schoolreisjes.

vrijwillige ouderbijdrageIk heb in oktober 2023 braaf de vrijwillige ouderbijdrage ad 120 euro overgemaakt voor de middelbare school van mijn 14-jarige dochter.

Schoolgeld middelbare school + bijkomende kosten: 439 euro

Vóór de zomervakantie betaalde ik 261,- voor een schoolreis naar Trier in het schooljaar van 2013. Vandaag kwam er een rekening van 12 euro binnen voor een activiteitendag op 5 december. Dan gaan ze zwemmen of schaatsen. Verder staan er nog op het programma:

 • Excursie Amsterdam 28,-
 • Excursie Keulen 20,-
 • Excursie tekenen 10,-

Ik vraag me soms af waar de vrijwillige ouderbijdrage voor is. Maar dit terzijde. De totale schoolkosten zijn op dit moment dus 439 euro. Best veel als je het zo optelt.

Deze activiteit is verplicht, en graag betalen voor 28 november a.s.

Wat ik niet zo prettig vond in de laatste rekening/brief was de vermelding dat onderbouwleerlingen 'verplicht zijn mee te gaan.' Dat komt misschien ook doordat ik het gevoel heb dat er elke maand wéér een factuur binnen komt rollen van school. Daar word je niet welwillender van. Toch lijkt er een loophole: verderop in de brief staat dat als het geld op 29 november nog niet betaald is de leerling huiswerk moet maken op school van 11 tot 14.30.

Huiswerk maken als alternatief

Dit is niet populair om te zeggen, maar toen ik op school zat had ik huiswerk maken veel fijner gevonden dan dat schaatsen of zwemmen! Wij hadden elk jaar een volleybaltoernooi op 5 december. En ik vond dat echt verschrikkelijk. Veel van de Leuke schoolactiviteiten zijn op sport gericht. En als je daar geen fan van bent, dan is dat soms best lastig, kan ik je vertellen! Mijn dochter heeft in de eerste klas gezwommen, en in de tweede klas geschaatst, en wil nu het liefst niet meer mee. Eerlijk gezegd kan ik me dat best voorstellen. Van mij mag ze huiswerk maken, als ze dat liever doet.

Is een schoolreisje te duur? Dit zeiden Huisvlijt bezoekers

 • Wij betalen maar 60 euro voor ons middelste kind per jaar maar dan betalen we de schoolreisjes apart. Ik heb ook wel kritiek op dingen die ze op school doen en die spui ik dan. Daarna kom ik met een goed alternatief.. (Inge)
 • Dat is inderdaad veel geld. Moet goedkoper kunnen. (Jenthe)
 • Ik ging in mijn tijd (1971) één keer op werkweek naar Terschelling. Oudste dochter ging met haar gymnasium 5 klas een midweek naar Rome. Daar werd vanaf klas 2 ieder jaar voor gespaard. Ze ging ook nog een midweek naar zuid Limburg, op excursie naar een kolenmijn bij Luik en grotten etc.
  Jongste ging met haar atheneumklas in de herfst van jaar 6 een midweek naar Praag. Ook daar werd jaren voor gespaard. Op beide scholen waren voor minvermogenden speciale noodoplossingen die heel discreet werden toegepast. Als je een beroep deed op het noodfonds, wist geen kind er van, ook je eigen kind niet. Ik heb geen beroep gedaan hierop, maar een klein deel van de bijdragen aan de schoolreis was bestemd voor dit fonds, daarom weet ik van het bestaan. (Aaf van Zuinigaan)
 • Mijn dochter ging vorig jaar op werkweek naar Londen, kostte € 260,-. Ze logeerden in groepjes van 2 of 3 in gastgezinnen, daar kregen ze ontbijt, brood mee voor de lunch en ‘s avonds weer avondeten. De heer des huizes bracht de meisjes zelfs ‘s morgens naar de verzamelplek en haalde ze daar weer op. Ze gingen met een bus en dan met de boot over naar Engeland, en in Londen zelf hebben ze ook allerlei activiteiten, musea en bezienswaardigheden (wat natuurlijk ook allemaal geld kost) gedaan. Ik vond het echt nog niet zo’n gek bedrag.
  Mijn 2e dochter wil volgend jaar op werkweek naar Griekenland, dat kost € 500,- maar dan moet ze de helft zelf bijbetalen. (Ineke)
 • het verschilt wel per school of en hoeveel en waarheen evt reisjes gaan. Mijn tweede is oa naar Polen en Marokko geweest met school. Daar zat steeds subsidie op vanuit de overheid ivm europese projecten ofzoiets en daardoor kwam het maar op een euro of 250 voor een dag of 8 (wel een aantal dagen half pension en in Polen ook bij een gastgezin). maar oudste dochter ging vorig jaar 2 dagen naar Parijs, ruim boven de 200 euro en halfpension. Dit jaar naar Barcelona, ruim boven de 400 euro voor een dag of 5, halfpension (ze kon kiezen uit Londen Berlijn of Barcelona, heeft het goedkoopste gekozen). De tweeling zit op weer een andere school en zijn alleen 2 dagen weg geweest naar Frankrijk (krijtrotsen), 120 euro. (Henriette)
 • Dit valt nog mee. Ik heb al verschillende schoolreizen van rond de 400-500 betaald. (Maarten)
 • Ook ik ging met school naar die jeugdherberg in Trier, zo’n 35 jaar geleden Ik geloof dat het toen 175 ouderwetse guldens kostte. Een enorm bedrag in die tijd. Maar het is wel een reisje dat me mijn hele leven bijgebleven is. Trier is een schitterende plaats waar heel veel te zien is. De Porta Nigra, de kerk met lijkwade, de romeinse baden, de natuur eromheen
 • Op zich vind ik 261 euro niet echt duur voor zo’n reis. Er komt toch heel wat bij kijken
 • Al krijg ik wel de indruk dat scholieren tegenwoordig elk jaar minstens zo’n reisje moeten maken. Bij ons gebeurde dat 1x in je hele schooltijd. (Marlien)
 • Nou ik vind die schoolreisjes idd ook wel behoorlijk duur. Hier mogen de kinderen zelf uitkiezen welke reis ze doen. Dit jaar is er bv ook een snowcamp->skiën dus en dat is bijna 2 x zo duur weer als de overige reizen. Maar het kind betaald zelf de helft mee.
  Mijn oudste dochter kiest daarom dus niet voor de ski-reis. (Sillie)
 • Toen ik 15/16 was gingen we ook met alle 4e klassen naar Trier. Dat is 50 jaar geleden. Er is veel te zien over de Romeinse beschaving en vlakbij nog veel meer interessante dingen. Het is volgens mij een goede keus. Veel dichterbij dan Rome. Een jeugdherberg met kost en inwoning kost ongeveer 40 euro . Een bus metchauffeur kost veel, ook al gauw 70 euro pp.voor de hele reis. De bus blijft beschikbaar om de groep overal heen te brengen. Dan de entreegelden en de verzekeringen. Dan is er. Nog een opslag voor de begeleiders. Die werken gewoon en hoeven niet te betalen voor hun reis. Je kan de school wel om een berekening vragen. Misschien is er een scherpere prijs mogelijk, maar dan heb je wel iemand nodig die veel verstand heeft van schoolreizen e.d. (Jannie)
 • Ik neem aan dat ze op het gymnasium zit? Dan is Trier toch wel een verplicht nummer, maar ik zou toch eens vragen hoe ze aan dit bedrag komen, want ik vond het ook veel. (Rita)
 • Ik vind het grote bedragen, nog los van de vraag of die specifieke reisjes goedkoper kunnen. Wat is er mis met een schoolreis van 1 dag? Wj deden in de brugklas wel een ‘werkweek’ en dan ging je inderdaad een midweek we met heel de klas. Ergens in Nederland in een afgehuurd pand zitten in de middle of nowhere en dan overdag allemaal spellen doen. Dat was 1 keer in heel mijn middelbare schooltijd. Ik vind dat je niet hoeft te overdrijven. Die reis moet een doel hebben en hoeft helemaal niet zo ver. Wat is er mis met een locatie 100 km verderop? Dat scheelt ook nog eens in de kosten van de busreis. (Bespaarzuinig)
 • Hoi Vlijtig Liesje, Hier komt een heel uitgebreid antwoord. Ik heb alles opgezocht want het staat per jaar netjes op de site welke kosten we per jaar kunnen verwachten. Het betreft een Havo Atheneum Gymnasium school in Roermond van ongeveer 1200 leerlingen. Hier is er een onderverdeling in de kosten van excursies of klassenuitjes, extra faciliteiten (kluishuur, materialen, boeken gebruik tijdens lessen, ouderraad, kosten van sport of culturele faciliteiten en de mediatheek), en leerlingactiviteiten (toneelvoorstellingen of andere voorstellingen en leerlingenclubs en leerlingenpanels) Per jaar staat er een onderverdeling van de schoolgangen op de site. Ik kan dus nu kijken wat onze zoon en dochter kosten over 4 jaar (wel nog indexeren natuurlijk) h = havo v = atheneum en gym brugklas 107 h 2 94 v 2 109 inclusief schoolreis naar Xanten (15) h 3 121 v 3 136 inclusief schoolreis Keulen (15) h4 70 v 4 154 incl v4 1 dag Luik en 1 dag Trier h4 gaat een week naar Rome 500 euro inclusief vervoer, slapen ontbijt en alle excursies h5 134 v 5 70 h5 inclusief jaarboek eindexamenkandidaten v 5 week op educatieve reis. (prijs vergelijkbaar met Rome) v6 90 inclusief jaarboek eindexamenkandidaten Zoals je ziet helemaal overzichtelijk met hele lage prijzen. Vind ik tenminste als ik die van jou lees.
 • Wat bén ik blij dat onze kinderen niet meer op school zitten zeg. Ik ergerde me ook altijd al groen en geel aan dit soort dingen. Dagje parijs voor onze zoon, terwijl hij zeker geen Frans in z’n pakket had (opleiding bouw) en er totaal geen zin in had om midden in de nacht op te staan, 2x 6 uur “bussen” en dan totaal kapot thuis te komen. Hij weigerde en dat vonden ze ook onbegrijpelijk. Ook een rekening gehad (niet schrikbarend maar toch weer €10,-) vanwege schade aan z’n schoolboeken. Niets mis mee, maar een specificatie konden ze niet geven, net zomin als de garantie dat deze schade er al niet in het begin van het schooljaar erin zat (ezelsoren, potloodstreepjes en dat soort dingen). Het jaar daarop hebben we direct alle boeken helemaal doorgespit en alle dingetjes opgeschreven en naar school gefaxt. Aan het eind van het jaar heb ik die llijst bij de boeken gedaan en gezegd dat ik bij eventuele schade een duidelijke specificatie wilde én wilde controleren of het écht zo was. “Vreemd” genoeg had hij toen opeens géén schade. Tja, zo’n 400 leerlingen en dan allemaal een rekening van zo ongeveer € 10,- is toch een heel leuk bedrag! Daarbij vind ik dat kleine vouwtjes, potloodstreepjes en kreukeltjes toch echt bij het gewone gebruik horen. Natuurlijk wordt het anders als er stukken uit gescheurd zijn of koffie erover geknoeid. (Cilia)
 • Dat zijn wel serieuze bedragen zeg! En zo vrijwillig zijn die bedragen niet, heb zelf ook eens 6x een brief gekregen omdat ik niet meteen kon betalen. (Eurootje)
 • In 2003 deed ik een MBO opleiding, ik kreeg een factuur voor bijna 450 euro aan ‘vrijwillige’ bijdrage. Voor van alles en de specificatie kreeg ik ook pas toen ik erom vroeg. 100 euro voor readers. Gebruik van gymzaal. Van de kantine. Een uitstapje. (op de fiets naar een zitting van de rechtbank, vragen ze geld voor… ) Noem maar op. Heb toen tegen bijna al die punten bezwaar gemaakt, mijn opleiding zat in een bouwkeet naast het gewone gebouw en aan veel dingen deden wij niet eens mee. Ze gingen dreigbrieven sturen over deurwaarders maar zeker omdat ik daarvoor net 3 jaar bij een deurwaarder had gewerkt kon ik daar niet zo wakker van liggen en heb ik mijn brief aan de directeur gemaild. Die heeft me toen uitgenodigd en begon eerst nog wat dingen te zeggen die ik als lichtelijk intimiderend kon opvatten. Uiteindelijk werd het best een goed gesprek, ik heb alles kunnen toelichten. Uiteindelijk hebben ze aan alle leerlingen van ‘mijn’ opleiding, ik gok een stuk of 80, over dat jaar het verschil tussen de 450 en de 150 die ik uiteindelijk heb hoeven te betalen terugbetaald. Nee, vond de school niet leuk. Ja, waren mijn medeleerlingen erg blij mee. Sorry gaat niet helemaal over jouw verhaal maar wil even laten weten dat klagen en vragen weldegelijk loont, ze gaan er maar vanuit dat je alles slikt als zoete koek en je laat intimideren door deurwaarders, stelletje…. Eigenlijk vind ik al die activiteiten redelijk onzinnig. Voor ouders met een krappere beurs is het een enorme slag in de begroting! (Valhalla)
 • Ik vind dat ook erg vreemd. Ik heb voor mijn 14 jarige zoon 94 euro betaald. Dit is inclusief alle activiteiten. Verder wordt er ook niets meer aan kosten gevraagd. Tenminste afgelopen jaar niet en ik ga ervan uit dat dit nu ook zo weer is. Volgend jaar heeft hij een extra uitstapje met overnachting naar Lepper. Daar betalen wij dan extra voor, maar ook niet schrikbarend. (Vlijtigheid met Zuinigheid
 • Oohhh jaaaa, voor mij ook zo’n herkenbaar gevoel. Je mag het inderdaad niet hardop zeggen maar ik had ook altijd een regelrechte hekel aan die zogenaamd ‘leuke’ activiteiten. Ik zou dus zeker voor het huiswerk op school maken gaan. Ik heb dat ook wel eens gedaan. Helemaal vrijwillig voor gekozen met steun van mijn ouders die het met de mentor uit hebben gevochten want die had een bord voor zijn kop en begreep echt niet hoe ik dat nou niet leuk kon vinden… Het huiswerk maken was fantastisch, de conciërge moest toezicht op mij houden. Van dat huiswerk is niet veel gekomen, ik mocht hem helpen met de kerstversiering (uurtje of twee) en daarna naar huis. Wat ik noem een topdag! Punt is wel dat ik het met 1 goed werkend (en een nauwelijks werkend) oog moet stellen. Ik zie daardoor geen diepte (kan daardoor in sommige vooral nieuwe situaties ook moeite hebben met snelheden inschatten) en dat maakt sommige activiteiten gewoon niet zo geschikt. Dus mijn zeer vriendelijke oogarts wist, nadat hij door mijn ouders was ingeschakeld, aan de mentor eerst via een briefje en daarna een telefoontje duidelijk te maken van het voor ‘meisje Lily’ echt geen goed idee was om te gaan karten. Mijn oogarts heeft namelijk een duidelijk beleid: sommige dingen zijn echt te gevaarlijk en bij twijfel is het de vraag of ik het zelf zie zitten en daarom heel erg graag wil. Dat karten wilde ik heel erg graag NIET en dus kreeg ik steun van mijn oogarts. Wel triest dat je een medische reden moet hebben om iets ‘leuks’ dat je niet wil (gewoon echt geen zin) niet toe verplicht te worden. (Lily)
 • Even op de site van het ministerie goegelen met het woord ouderbijdrage. Ik krijg de link hier niet geplakt, maar er is een duidelijke brochure. Die zou ik de school van je dochter maar eens toesturen. (Riet)
 • 2 jaar geleden heb ik bezwaar gemaakt op een MBO, ivm vrijwilige brijdrage die verplicht werd. bepaalde dingen zoals computergebruik, software, en gebruik van verpleegtechnische spullen (verzorgende opleiding) zoals; spuitjes, mondkapjes, naalden moest je zelf betalen, terwijl dat toch echt betaald moet worden van het verplichte schoolgeld. Ik maakte bezwaar en kreeg 140 euro terug. Veel gesprekken gehad met locatie directeur en de directeur. Dreigen dat je net naar de raad van bestuur gaat… dan kan opeens alles. (Studentzondergeld)
 • Ik vind het verbazingwekkend dat de kosten voor het middelbaar onderwijs zo hoog zijn. Dan kunnen de boeken wel gratis geleend worden maar je bent best veel geld kwijt. Het vervelende van niet betalen is toch altijd dat je kind min-of-meer de dupe wordt! (Thea)

Middelbare school leestips

Hoe gaan jullie om met schoolreisjes op de middelbare school? Spaar je van te voren?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ja, wij hebben altijd op een aparte rekening gespaard voor dit soort uitjes... Ik vind het belachelijk duur maar wil ook niet tegen mijn kind zeggen dat het niet mee mag...

  1. Slim om het op een aparte rekening te zetten! Ik plunder nu steeds maar mijn spaarrekening… Afhankelijk van het aantal kinderen moet je toch wel mínstens zo'n 350 euro per kind apart zetten denk ik. En dan ga ik even van mijn jongste dochter uit die in 3 Gymnasium zit.

   De eerste vier jaren op de middelbare school van mijn dochters kosten de schoolreisjes gemiddeld 250 euro, maar daar komen nog allerlei losse excursies bij in de loop van het jaar. En die vallen helaas niet onder het schoolgeld.

   Maar ik geloof dat de gymnasiumklassen ook nog een keer naar Rome gaan, en dan verlang ik waarschijnlijk terug naar die 250 euro. Want ik hoor geruchten dat ik dan wel op zo'n 700 euro moet rekenen.

 2. Hier nog geen kinderen in het middelbaar, maar België is toch te vergelijken met Nederland op dit vlak hoor en in het lager hier gaan ze om het jaar op schoolreis, dus op hun lagere school loopbaan 3x
  1-2e jaar gaan 3dagen-2nachten en daar betalen we zoeen 100 euro voor (plattelandsklassen)
  3-4e jaar gaat 5dagen-4nachten en daar zullen we zoeen 150euro voor moeten betalen (bosklassen)
  5-6e gaan op zeeklassen voor een week, maar geen idee hoeveel dat zal kosten, ik vermoed rond de200euro.

  En voor ons is dit toch allemaal nog eens maal3, met onze 3 kinderen...

  1. Ja, dat loopt behoorlijk op! Vergeleken met de middelbare school van mijn dochters is het bij jullie ietsje goedkoper. Wat zijn dat, plattelandsklassen, bosklassen en zeeklassen? Het klinkt leuk!

  2. Ik hoop maar dat de middelbare school binnen zovele jaren dan ook nog met deze prijzen vergelijkbaar blijven.
   Zo noemen ze die periode dat ze op reis zijn omdat ze dan naar boerderij, het bos en de zee gaan. :-)

  3. Mijn jongste zoon ging op het MBO ook op schoolreisje. Het leek niet zo duur, maar het was alleen voor de reis, logies en ontbijt. Wat ze de rest van de dag aten en dronken moesten ze maar bij de horeca kopen. Gelukkig was dat reisje naar Duitsland.
   Het jaar daarop was het in Groot-Brittanië. Dat schoolreisje is neit doorgegaan omdat de leerlingen zich niet inschreven omdat ze het veel te duur vonden en de kosten niet waard.

 3. Wat een bak met geld! We zijn al een poosje geheel uit deze zorg, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat het tegenwoordig niet makkelijk is om deze bedragen op te hoesten.

  1. Dat zeggen ze ook in EenVandaag. Ze vinden dat scholen achter de feiten aan sukkelen met hun dure schoolreisjes. De noodzaak is er niet meer, en door de economische recessie maken ze het ouders moeilijk.

 4. Ik vind het idd ook wel duur, en vaak doen de grotere kinderen en ik 50/50, waarbij zij dus een deel bijdragen in de kostprijs van het schoolreisje, want soms heb je ook extra spullen nog nodig ook, die betaal ik dan weer.

  1. Goed dee, om je kind een deel te laten mee betalen. Dat is denk ik ook goed voor hun besef van de waarde van geld.

   Ik weet nog niet precies wanneer dat dure schoolreisje naar Rome precies is, maar zo gauw ik dat heb uitgezocht ga ik met mijn middelste dochter een spaarpotje maken. Dan kan ze daar vanaf nu telkens alvast een klein bedrag in doen.

 5. Mijn dochter zit op het mbo, daar heb ik net 400 euro opgehoest voor een reisje milaan. In haar studie zit twee keer een verplichte buitenland reis. Ik vind het erg duur en merk dat ik er ook steeds meer moeite mee krijg.
  Mijn andere dochter zit op de universiteit en daar worden ook studiereizen aangeboden. Ze vindt het veel te duur om daar aan mee te doen (gelukkig voor onze portomonee) maar ik vind het wel dat ze qua financiën veel vragen van ouders.

  1. 400 euro! Zo zie je maar weer dat alles relatief is. Plotseling lijkt die 265 euro nog zoveel niet. Ik herken je gevoel van onbehagen over de hoge kosten die scholen vragen helemaal.

 6. Wij hebben ook voor de kids een aparte rekening waar wij maandelijks 50 euro op storten. Hiervan worden zulke zaken betaald evenals de laptop, fiets en alles wat maar voorkomt voor hen. Die buitenlandse reis is op onze school ook en kost nu ongeveer 500 euro. Schoolreisjes hebben wij nog niet gehad dit jaar, tenminste geen die geld kosten. Het schoolgeld was afgelopen jaar 105 euro.

  1. Dat schoolgeld is behoorlijk laag vergeleken met hier in de Achterhoek. Hier is het gemiddeld rond de 150 euro. Ik denk dat een aparte rekening voor dit soort kosten een goed plan is. Net zoals een aparte spaarrekening, en elke maand een bedrag alvast apart zetten.

 7. Wat onze eigen schoolreisjes zo'n 10 jaar geleden precies kosten weet ik niet, in de eerste naar slagharen en in de tweede naar six flags. In de derde klas gingen we op excursie naar Den Haag, dat was omdat onze mentor dat vroeger organiseerde, daarna was het weg bezuinigd maar wij gingen wel weer. In de 4de ging iedereen op buitenlandse reis. VMBO op wintersport, Havo op excursie, Atheneum op uitwisseling en Gymnasium naar Rome. Ik weet dat mijn ouder hiervoor in de eerste al begonnen met sparen, iets van 20 euro per kwartaal ofzo. Uiteindelijk was mijn uitwisseling goedkoper dan het gespaarde bedrag en kreeg ik daarvan later een fototoestel! Of wij ook in de 5de op schoolreis gingen kan ik me niet herinneren. Wel gingen we toen op Schiermonnikoog een week aan het werk voor ons profielwerkstuk. Daar was een extra bijdrage aan verbonden maar dat was logisch want niet iedereen moest mee. Of wij voor andere excursies ook nog los moesten betalen kan ik met niet herinneren, ook weet ik niet hoe hoog de eigen bijdrage was.

  1. Schiermonnikoog vind ik een leuke bestemming! Ik snap niet waarom het altijd per sé zo ver weg moet zijn. Geweldig zoals jouw ouders vooruit planden. En nog geld overhielden ook!

 8. En toch.... is het wel heel vormend om eens in het buitenland te zijn en te kijken. Jullie zijn niet zulke vakantiegangers, dus is dit voor je dochter de gelegenheid om eens verder te kijken. Een ervaring die je altijd van pas komt in het leven. En ik weet wel welke sollicitante ik kies als ik moet kiezen uit twee cv's. De sollicitante die in het buitenland geweest heeft dan mijn voorkeur boven degene die niet verder dan de Achterhoek is geweest. (Er van uitgaande dat ze allebei verder een gelijkwaardig cv hebben natuurlijk.) En wil je iets aan de hoogte van het bedrag en de frequentie doen stap dan met een alternatief voor de reis of kosten naar de directie. Die zijn echt niet ongevoelig voor een goed tegenargument, lijkt me.

  pltsmrkt

  1. Ik vraag me af of een vakantie per sé vormend is. Dat hangt erg van de vakantie af. Veel scholieren gaan na hun eindexamen naar het buitenland en zuipen zich op het strand helemaal klem.

   Onze dochter gaat minstens een half jaar in Engeland wonen en werken tijdens haar vertaalopleiding, dus met die buitenlandse ervaring komt het wel goed.

 9. Ik ben het met voorgaande schrijver eens. Een gymnasiumopleiding zonder Trier, Rome en misschien nog een asntal andere excursies lijkt me tamelijk halfbakken. Er is gern plaatje wat tegen de werkelijkheid op kan. En inderdaad een kijkje in het buitenland lijkt me geen kwaad kunnen

 10. Bij ons spaarde de school daarvoor. Heel soms was een extra bijdrage nodig, maar dat is bij mij 1x voorgekomen en was volgens mij iets van 100 gulden. Zelf zou ik ervoor sparen en misschien ook de kinderen wat bij laten dragen. Ik vind het wel belangrijk om ze mee te laten gaan, maar ik kan me ook voorstellen dat je het allemaal niet zomaar even op kunt hoesten.

  1. Net als jij vind ik het ook belangrijk dat mijn dochter mee kan naar Trier. Het is een culturele reis dus daarvan zie ik de waarde wel in. In EenVandaag noemden ze ook een schoolreisje naar Bali, en daarvan zie ik het nut dan weer niet in!

 11. Ik wil er twee dingen over zeggen:

  Er zijn scholen die regelingen hebben om kinderen van minder draagkrachtigen toch mee te laten doen.
  Dat hangen ze natuurlijk niet aan de grote klok.

  En daarnaast moet me toch iets van het hart en ik hoop dat niemand boos wordt.
  Maar als je kinderen op de wereld zet, dan weet je dat die pakweg de komende 20 jaar veel geld gaan kosten.
  Dat is een gevolg van de keuzes die je maakt.
  Zet je veel kinderen op de wereld dan verveelvoudigen die kosten.
  En natuurlijk is het van te voren niet in detail te overzien.
  Maar je zult altijd voor onvoorziene kosten komen te staan.
  En schoolreisjes zijn mi niet volkomen onvoorzien.
  Met een buffer kun je een hoop voorkomen en hoef je niet elke keer als er weer een schoolbrief komt op tilt te slaan.

  Die culturele reis naar Trier heb ik overigens ook gemaakt toen ik 16 was.
  Kostte toen ook al een hoop geld voor die tijd.
  Het is wel een ervaring die me m'n hele leven bijgebleven is.

  Toen ik jaren later met een busreisje weer in Trier kwam, kon ik een inval buschauffeur die de verkeerde informatie van zijn baas meegekregen had, souffleren tijdens zijn rondtoer door het stadje.

  1. Ik zat al een beetje te wachten op een dergelijke comment: als je kinderen krijgt, dan weet je dat er kosten komen.

   Dat is uiteraard zo, en daar hoor je mij niet over. Maar in dit geval zijn het vaak kosten die je van buitenaf krijgt opgedrongen als ouders, en die niet per sé nodig zijn. Kosten die voortkomen uit het idee dat alles altijd Leuk moet zijn, en dat alles maar moet kunnen.

   En dáár heb ik wel moeite mee.

  2. Ik heb bewust voor 2 kinderen gekozen. Helaas liep mijn leven anders dan ik gehoopt had. Vijf jaar geleden ontmoette ik manlief die 3 kinderen mee nam. Ineens heb je dan een gezin met 5 kinderen...! Uit mezelf zou ik puur om financiele redenen niet voor zo'n groot gezin gekozen hebben. Als je zoals wij 5 kinderen hebt die ongeveer dezelfde leeftijd hebben, heb je ook alle kosten in een paar jaar tijd. Het kwam bij ons voor dat er 3 in dezelfde maand naar het buitenland gingen of allemaal een nieuwe laptop voor een andere school moesten hebben. Geloof me, daar wordt je niet blij van... :(

 12. Oh en nog even ter aanvulling: 50 jaargeleden gingen we op het gymnasium ook al naar Trier en Rome. Dus er is niets nieuws onder de zon.

 13. Veel van die schoolreisjes zijn niet écht "vormend", het is meer van "lang leve de lol". Ik ben van mening dat ze ouders voor het blok zetten om tóch hun kinderen mee te laten gaan (en dus dik voor te betalen). Natuurlijk doen ze ervaringen op maar om een aanstelling af te laten hangen of iemand zo'n reisje heeft gehad, vind ik niet echt professioneel. Je zet op deze manier mensen die niet reislustig zijn, weg als onontwikkeld. Je kunt ook op andere manieren gevormd worden, ook in je eigen omgeving.
  Zo heb ik altijd moeten lachen, als we een groepje welpen wegbrachten, ze overal geweest waren, maar hun eigen land totaal niet kenden. Ze wisten niet eens dat er een zweefvliegveld vlak in buurt was, hadden nooit gezien hoe zo'n vliegtuig omhoog "getrokken" werd. Dát vind ik eerlijk gezegd een gebrek aan vorming.

 14. Zijn die schoolreisjes verplicht?
  Want ik kan me van de havo herinneren dat ze skitripjes en tripjes naar allerlei steden aanboden, maar ik had nooit zin om mee te gaan. Was dan ook geen probleem en ik ging gewoon naar school als klasgenoten op reis waren.
  Er werd zelfs voor een enkeling een reis naar Amerika aangeboden, moest je wel voor geselecteerd worden dacht ik. Maar echt educatief is het niet om bij een talkshow van Ricky Lake te gaan kijken. :s

  Mogen kinderen tegenwoordig niet eens beslissen of ze wel willen?

 15. de mening dat iemand die in het buitenland geweest is meer gevormd is dan iemand die niet of minder vaak in het buitenland geweest is vind ik toch tamelijk kortzichtig , mijn nichtje is bijvoorbeeld heel vaak in het buitenland geweest , met haar ouders en met school, maar dit waren allemaal tripjes onder begeleiding en betaald door anderen , alles was geregeld ,de reis, de overnachtingen en hoe en waar ze heen gingen, oke ze heeft meer gezien dan bijvoorbeeld mijn dochter die alleen toen ze klein was en paar keer met vakantie naar het buitenland is geweest,maar die is ondanks dat ze met school nog nooit naar het buitenland is geweest en maar een enkele keer op schoolreisjes ,omdat ze de pech had telkens een opleding te volgen die geen schoolreisjes in het programma hadden , toch een stuk zelfstandiger is dan mijn bereisde nichtje, omdat mijn dochter al vroeg zelf naar concerten en festivals ging en dan zelf alles organiseerde , de reis ,de overnachtingen en ook zelf alles betaalde.je word niet alleen gevormd door waar je heen gaat op vakantie of met schoolreisjes,maar naar mijn mening meer door hoe je thuissituatie is en hoe je word opgevoed.mijn nchtje heeft bijvoorbeeld nog nooit hoeven te werken voor iets wat ze hebben wilde , of hoeven te helpen in het huishouden,ik hoop dat het bedrijf waar mijn dcohter gaat solliciteren ,meer kijkt naar hoe de sollicitant haar opleding heeft afgerond en hoe zij in het leven staat dan naar het feit hoe vaak zij naar het buitenland is geweest.

  1. Niets meer aan toe te voegen!! Ook hier jongelui die je niet ergens op 'n station moet neerzetten in Nederland, ze komen waarschijnlijk bijna niet thuis. Onze kids zoeken hun weg wel en vinden hem ook! En dat zónder dat ze drie dagen van slag zijn, een trauma hebben opgelopen en/of last krijgen van verlatingsangst ;)

 16. Wat een geld zeg! En die schoolreisjes zijn eigenlijk niet meer nodig en voor veel mensen niet te betalen.
  Ik keek net even in de boekhouding van vorig jaar, toen onze beide zoons uitwonende studenten waren. Dat kostte per maand 800 euro en dan had ik nog niet eens de boeken en het collegeld meegerekend.
  Nu woont jongste zoon dus weer thuis. Oudste zoon hoopt volgend jaar om deze tijd af te studeren.
  Wij gingen vorig jaar ook niet op vakantie omdat de kosten van de kinderen zo hoog waren.

  1. Wauw!!! Dat zijn echt hoge maandlasten zeg. Ik kan me voortellen dat een vakantie te duur werd. Gelukkig is het eind voor jullie oudstse zoon in zicht.

  2. Het was trouwens nog duurder, want de zorgverzekeringen moesten we ook nog betalen.
   Ik zag er eerst ook heel erg tegenop hoe het financieel allemaal moest. Dus heel zuinig leven en verder hebben we het geluk dat we onze woning in een goedkope tijd gekocht hebben en dat mijn man een best goed salaris heeft.

 17. De middelbare school is gelukkig nog heel erg ver weg. Ik kijk nu eerst op tegen het eerste uitje dat ze in groep 1 heeft. Kind zit straks nog geen maand op school en dan mag ze dus al op stap. Ik vind dat heel wat.

  Maar om mij hen hoor ik ook steeds meer over dure schoolreisjes op de middelbare school. Onlangs vertelde een collega dat haar dochter een week naar Barcelona ging om daar Engels te leren spreken. Zou je toch denken dat je beter naar Engeland, Schotland of Ierland kunt gaan? Het reisje kostte rond EUR600. Ik vind dat veel geld. Ik zou daar echt voor moeten sparen. Je wilt het je kind ook niet ontzeggen zolang je het je kunt veroorloven. Het is alleen zo ontzettend wrang voor kinderen wiens ouders dat geld niet bij elkaar kunnen krijgen. Vroeger had ik dus zo'n vriendin. Zij moest dan naar school komen en op de gang allerlei extra opdrachten doen terwijl wij ergens op reis waren. Vond dat toen al oneerlijk met mijn 16 jaar.

  1. Een paar jaar geleden in Spanje op vakantie geweest. Het was nog een hele kunst om een Spanjaard te vinden die Engels sprak. Wel heel aardige mensen die Spanjaarden :-)

   Onze jongste zoon heeft zichzelf engels geleerd door internet. Toen hij 11 was, waren we ergens op vakantie en hoorden we hem Engels praten met een Duitser. We hadden geen idee dat hij dat kon en het klonk nog goed ook.

  2. Ik kan het helemaal voorstellen dat je daar tegen aan hikt! Zo'n schoolreisje blijft toch altijd spannend, ook als moeder. Zeker als het de eerste keer is. Maar het is vast een bestemming heel dichtbij? Als je denkt dat het nog teveel is voor je dochter kun je haar natuurlijk ook een dagje thuis houden. Er komen nog genoeg uitjes.

   Spaans leren spelen in Barcelona lijkt mij ook niet zo efficiënt. Ik ben het met je eens dat Engeland dan logischer is!

   Wanneer een kind niet mee kan op een reisje is de school inderdaad verplicht om een alternatief programma aan te bieden. Echt leuk is dat denk ik niet voor de achterblijver… Lief dat jij dat destijds al oneerlijk vond voor je vriendinnetje!

 18. Toen ik in 5 vwo zat, zijn we ook een week naar Frankrijk geweest, de Vogezen. Hartstikke leuk en gezellig, maar had ons twee dagen ergens in Nederland gedropt en we hadden het net zo leuk gevonden hoor!

  Van de Vogezen is me maar weinig bijgebleven en nee, ik heb de trip ook nog nooit op mijn cv vermeld ;)

  Ik vind de reisjes een beetje overtrokken allemaal, er valt ook nog genoeg binnen Nederland te zien (als zo'n reis dan echt heel erg nodig is voor je vorming) tegen een heel wat gunstiger tarief dan de bedragen die ik nu allemaal langs zie komen.

  En wat mij betreft hebben die bedragen weinig te maken met de keus voor wel/geen of één/meerdere kinderen, maar meer met de realiteitszin van de scholen. Het kan allemaal best iets minder in deze tijd.

  1. Juist! Dat vind ik nou ook! Waarom moet het altijd zo ver weg?

   En wat een leuk idee eigenlijk om je vakantietrips op je cv op te voeren. Kostelijk!

 19. De kinderen zijn altijd meegegaan met alle reisjes, maar echt elk jaar was er ook wel een extra reis: voor biologie een veldexpeditie in belgie, voor frans een dag naar Lille en londen naar Colchester, ga maar door iedere keer weer de beurs trekken. En ik geloof er geen bal van dat er die daagjes ook maar iets is opgestoken, want ter plekke moet het altijd heel vrijvlijvend verlopen zijn. Lekker lummelen in een verre stad op kosten van de ouders.
  Volgens mij zijn er ook heel veel ouders die een school juist kiezen voor dit soort tripjes, maar van mij hoeft het niet.

  1. Ja, al die extra tripjes vind ik ook irritant. Je betaalt het schoolgeld, je legt geld apart voor de grote schoolreis, en dan komen er ineens tussendoor nog allemaal extra kosten. Dat is mij dit jaar ook tegen gevallen.

 20. Ik ben het met je eens dat het een hoop geld is steeds en misschien zou je idd een aparte pot/spaarrekening voor dit soort gelegenheden kunnen maken, daarentegen zijn zulke reisjes in mijn oordeel wel heel nuttig. Je ziet eens wat anders dan Nederland, je leert iets van een andere cultuur en misschien wel het belangrijkste, je word er toch een stuk zelfstandiger van om zonder je ouders zo'n trip te maken, en als ouder weet je dat er leraren zijn die een oogje in het zeil houden. Het ligt misschien helemaal aan het kind want hij/zij opsteekt van zo'n reis, want je hebt er altijd kids tussen die het als lang leve de lol zien, maar ik vond het juist erg interessant en zijn toch mooie goeie herinneringen van dingen die ik met mijn ouders niet zou ondernemen bijv. mountainbiken door de bergen, bergbeklimmen bep musea bezoeken. Ook hoor ik steeds minder dat kids op vakantie gaan ik vind dit dan een mooie manier om het hen alsnog te bieden. Want ik denk dat het gros om me heen toch de beste herinneringen heeft aan vakantie/schooluitstapjes?Ik mocht ook echt niet alle trips mee hoor door de kosten, maar iig werd er wel geld vrijgemaakt voor de trips met de hele klas. Misschien ook een idee begin van het jaar te vragen welke uitstapjes/kosten eraan komen zodat je dit kan verdelen over het jaar?

  1. leuk bedacht hoor sparen voor dit soort reisjes,en dan elke maand een bedrag apart leggen, maar hoeveel mensen houden er aan het eind van de maand genoeg over om hiervoor elke maand een bedrag apart te leggen , ik denk dat er een heleboel mensen zijn die aan het eind van de maand helemaal niets overhouden en als ze wel wat overhouden dat geld meestal harder nodig is voor andere rekeningen, je kunt tocxh echt niet bij andere mensen in de knip kijken en hen vervolgens vertellen dat ze wisten dat kinderen geld zouden kosten, we weten ten slotte niet altijd wat het leven vor ons in petto heeft, je kunt dingen zoals werkeloosheid of arbeidsongeschikheid niet aan het begin van je leven aan zien komen.

  2. Ik huiver alleen maar als ik terug denk aan mijn schooluitstapjes van de middelbare school. Niet iedereen vindt dat leuk. Maar daar is in onze cultuur bijna geen ruimte voor.

 21. Hier gaan er twee op reis in de zelfde week. 3vmbo gaat naar Engeland voor de taal. ze verblijven in gastgezinnen. Kosten zijn voor zover nu bekend 280 euro. Extra kosten zijn voor 1x eten bij de mac en een ontbijt bij terugkomst Nederland. De andere 4 havo gaat naar Parijs, kost ongeveer 300. maar hij had de keus uit Parijs, Berlijn of Ameland. Vanwege zijn frans koos hij voor Parijs. ook hij verblijft in een gastgezin. extra kosten is ook hier 1x de mac. Wij betalen de reis en de extra kosten zijn voor hun eigen rekening. Maar kunnen hierdoor niet op vakantie dit jaar. Hopelijk volgend jaar weer.

  1. Verblijven in een gastgezin vind ik een goede en leuke optie: zo leren ze goed de taal en cultuur kennen, en je bespaart natuurlijk op de logies.

   Toen mijn oudste dochter naar Londen ging kostte dat 250 euro. Ze overnachten in een hele viezige jeugdherber, en ze kregen 5 euro per dag voor alle maaltijden. Daar koop je in Londen niet veel voor, en dus at ze de hele week bij de MacDonalds...

 22. Dan hadden ze verstandiger moeten zijn en naar de plaatselijke supermarkt moeten gaan. Zo'n super laat nog eens wat zien over de gewoonten van de bewoners daar en je kunt dan tenminste je maag vullen voor 5 euro per dag, dat lukt niet bij de Mac, daar is een menu al 5,95.

 23. Je moet selectief te werk gaan wat schoolreizen betreft en voor ogen houden dat het iets moet zijn wat je zelf niet kunt of wil bieden. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat wanneer kinderen ouder worden je de deur naar een wijdere wereld voor ze open doet. School en Hogere Opleiding spelen daarin een belangrijke rol naar evenzeer de ouders. Een slechte ervaring met een schoolreisje in je jeugd moet je niet gaan aanvoeren als een argument niet met je kinderen weg te gaan of ze op een schoolreis te laten gaan. Je hoeft geen "vakantieganger" te zijn om eens met 1 of 2 van je kinderen bv. naar het nieuw geopende Rijksmuseum te gaan, de zeeweringen in Zeeland te bezoeken (en relevante boeken over de Watersnood te lezen), ze de culturele ervaring van een toneelstuk of concert te geven. En Trier is de wereld niet uit. Kun je ook zelf organiseren. En denk eens aan een bezoek aan Delft, het Panorama Mesdag in den Haag, een dag in Antwerpen. Mijn ouders faalden in dat opzicht, maar bij mijn kinderen heb ik de zaadjes gestrooid voor een levenslange interesse in dingen buiten de vertrouwde omgeving.
  Pas op voor het volgende bij schoolreizen: wat is het programma en hoeveel tijd is daarvoor beschikbaar? Worden ze op school voorbereid op wat ze gaan zien en doen? Stel je geen ogenblik voor dat een tiener in een groep tieners in Londen of Parijs de plaatselijk taal zal leren. Het beste dat je kunt hopen is dat het bezoek goed is voorbereid.
  Wat gastgezinnen betreft kan ik uit ervaring spreken. Ik heb hier in Londen zelf ook heel wat Franse tieners te logeren gehad. Degenen die hier een zomercursus Engels deden leerden bij ons heel wat, maar wat de tieners op schoolreis betrof leerden ze niets. Als gastmoeder doe je het omdat je het geld nodig hebt en ze zijn er maar zo kort dat je ze nauwelijks te zien krijgt. Om geld uit te sparen slapen ze met 2 of 3 op een kamer en kletsen in hun eigen taal.
  Buitenlandse contacten en uitwisselingen kun je beter zelf organiseren

 24. Onze zoon komt vandaag thuis met een zogenaamde "excursie":
  of papa en mama even 415 euro willen bijdragen aan 5 dagen wintersport.
  Nu zou je denken dat hij een opleiding in de sportwereld zou doen, niets is minder waar: hij doet de opleiding installateur gas / water aan een ROC.

  415 euro voor een excursie? Ik noem dat "vakantie". Het sluit niet aan bij het beroep waar hij voor opgeleid wordt, heeft geen enkel raakvlak zelfs met de opleiding.
  Wij hebben dus "nee" gezegd.
  Gevolg: kind boos...
  ]
  Dank je wel school!

 25. Het is inderdaad iets waar je je eenvoudig op verkijkt. Schoolreisjes kunnen echt verrekt duur zijn. Onze kids zitten ook op een ROC, en we willen ze vanzelfsprekend wel de kans gunnen om mee op reis te gaan.

  1. Hoeveel kosten schoolreisjes daar Esmee? Wij betaalden voor een 'gewoon' schoolreisje op de middelbare school gemiddeld 250,-.

   Maar voor Rome was het veel meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.