Pesto

Last updated on May 5th, 2024 at 10:55 am

pesto

Ik geef het niet graag toe, maar ik heb lange tijd niet begrepen wat pesto is.

In de Allerhande komt het regelmatig voorbij.

En het wordt vaak genoemd als iets wat je bij de pasta doet.

Ik heb echter nooit precies begrepen wat het verschil is tussen pestosaus en pastasaus.

Ben ik nu ontmaskerd als een culinair dombo?

Mijn moeder kookte Hollandse pot, en in mijn studententijd was pesto nog niet ingeburgerd. En zo is het hele pesto gebeuren een beetje aan mijn culinaire inzichten voorbij gegaan.

Wat is pesto en wat zit er in pesto?

Letterlijk betekent ‘pesto’ gestampt. Het wordt gemaakt in zo’n vijzel. Daar zie ik Jamie Oliver vaak mee in de weer! Volgens Wikipedia is het een sausje. Traditioneel bestaat het uit:

  • knoflook
  • basilicum
  • pijnboompitten
  • olijfolie

En dat mengsel wordt dan gestampt in de vijzel. Het woord verwijst naar de manier van klaarmaken.

Waar smaakt pesto naar?

Pesto heeft een kruidige smaak en heeft een groene kleur. Die groene kleur komt van de verse basilicumblaadjes. De toevoeging van Parmezaanse kaas kan de kleur iets lichter maken, en de pijnboompitten dragen bij aan een meer gouden tint.

In sommige gevallen, afhankelijk van de verhoudingen van ingrediënten of variaties in recepten, kan pesto ook variëren van helder groen tot meer olijfgroen. Het is normaal dat de kleur van pesto enigszins varieert, maar over het algemeen herken je het aan zijn frisse, groene uitstraling.

Ooit kocht ik een potje roodkleurige pesto bij de Albert Heijn. Dat was nadat ik in een restaurant een tosti met wat pesto had gekregen. Ik vond dat toen zo lekker dat ik een potje kocht. Maar vervolgens gebruikte ik het eigenlijk zelden. Bij de rode variant is het hoofdingrediënt tomaat.

Waarvoor gebruik je pesto?

Pesto wordt gebruikt bij pasta, over carpacciok, op pizza, op toast en als smaakmaker in een salade.

Lekkerste pesto bij de Lidl (niet meer)

Pas toen ik er een artikel over in de Consumentengids las, werd mijn interesse voor weer gewekt. Want wat blijkt? Die van de Lidl is de lekkerste. Volgens het smaakpanel van de Consumentengids in ieder geval. En hij kost maar 90 cent. Daarvoor wil ik het nog wel eens proberen.

1-0 voor het Lidl huismerk versus Grand’Italia

De versie van Grand’Italia scoorde net als die van de Lidl een 6,8. Maar terwijl de pesto van de Lidl maar 90 cent kost, ben je aan die van Grand’Italia maar liefst 2,40 kwijt! Een flink verschil. Wat maar weer eens bewijst dat huismerken minstens zo goed, zo niet beter kúnnen zijn als ‘echte’ merken. Wil je de Lidl versie proberen? Die heet Baresa Pesto alla Genovese. Hieronder zie je hem:

pesto lidl

Best getest in 2024: pesto van AH

Inmiddels is er een nieuwe test gedaan door de Consumentenbond. En nu komt de Albert Heijn Pesto alle Genovese als beste uit de test. Deze versie krijgt een 7,3.

pesto ah

De Lidl Baresa Pesto alle Genovese staat in 2024 op de tweede plaats met een 7,0.

Wat zit er eigenlijk in zo’n potje pesto?

Hoewel de potjes versie wordt gewaardeerd door Nederlanders, hebben de ingrediënten nog maar weinig te maken met het origineel… Zo las ik in de Consumentengids dat de meeste supermarkten pesto verkopen van zonnebloemolie. Olijfolie is namelijk duurder. Aardappels doen ze er ook lekker veel in: want dat geeft fijn volume.

Na het lezen over de samenstelling van potjes uit de supermarkt, had ik er eigenlijk geen trek meer in.

En je zou toch ook denken: hoe moeilijk kan het zijn om het zelf te maken?

Ik heb alleen geen vijzel!

Er zijn een aantal boeken met recepten als je het zelf wilt gaan maken. Zoals deze:

pesto

N.B. Kant en klare pesto bevat vaak minder verzadigd vet

In kant en klare pesto zit vaak veel zout, maar daar staat tegenover dat er vaak minder kaas in zit dan in zelfgemaakte pesto. En dat betekent dat er minder verzadigde vetten in zitten. In die zin is gekochte pesto beter voor hart-en bloedvaten volgens de Consumentenbond.

Recept voor klassieke pesto

Op mijnreceptenboek.nl vond ik dit recept voor klassieke pesto.

pesto

In de Consumentengids van 2024 beschrijven ze hoe de uitvinders van pesto, bewoners van de Italiaanse stad Genua, het klaarmaakten. Zij gebruikten de volgende ingrediënten:

  1. Pijnboompitten
  2. Basilicumblaadjes
  3. Pecorino (Italiaanse schapenkaas)
  4. Olijfolie
  5. Eventueel wat knoflook en zout

Deze ingrediënten maalden ze fijn in een vijzel.

pesto maken

De potjes die je kant en klaar kunt kopen in supermarkt missen vaak één van de originele ingrediënten. De Consumentenbond schrijft dat pijnboompitten bijvoorbeeld soms worden vervangen door goedkope cashwenoten, en dat olijfolie soms wordt vervangen door goedkopere zonnebloemolie. Dat mag allemaal omdat de naam ‘pesto’ niet beschermd is. Dus ook als het niet voldoet aan het traditionele recept mag het toch pesto worden genoemd….

Kun je pesto invriezen?

Je kunt pesto invriezen. Dat is een handige manier om het langer houdbaar te maken. Verdeel het in kleine porties in ijsblokjesvormen of luchtdichte bakjes voordat je het invriest. Zo kun je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid ontdooien wanneer je het nodig hebt. En vergeet niet de datum erop te zetten, zodat je weet hoe lang het al in de vriezer zit.

Wie heeft er ervaring met pesto? En waar eet je het bij? Want dat is mij nog steeds niet duidelijk. Op een toastje? Of als sausje op de spaghetti?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

37 Comments

  1. Als je ooit zelfgemaakte pesto hebt gegeten wil je niet meer uit een potje! En je kan heel goed variëren door noten te gebruiken ipv pijnboompitten. Ook het groen kan van alles zijn. Is het geen klassieke pesto meer, maar wat geeft dat?

  2. pasta Pesto met Parmezaan heerlijk. Maar voorzichtig met de pesto, teveel is niet goed. De verse Pesto van Appie is daar heel geschikt voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.