Netflix tip: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Extremely wicked shockingly evil and vile

Mijn oudste dochter raadde hem enthousiast aan. De Netflix film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Hij gaat over seriemoordenaar Ted Bundy. Maar eerlijk gezegd vond ik deze film erg tegenvallen. Toen ik hem eindelijk uit had, vroeg ik me af: ‘Waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken?’

Over Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Ted Bundy is één van de beruchtste seriemoordenaars van de VS. Hij was een aantrekkelijke, charmante man. Menigeen was dan ook stomverbaasd dat hij de meest gruwelijke misdaden had begaan. De titel verwijst naar het moment waarop Bundy de doodstraf krijgt. De rechter gebruikte de woorden: ‘Extreem kwaadaardig, schokkend duister en walgelijk.

‘The court finds that both of these killings were indeed heinous, atrocious, and cruel and that they were extremely wicked, shockingly evil, vile, and the product of a design to inflict a high degree of pain and utter indifference to human life.’

Maar in de film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile gaat het vooral over Ted Bundy als een verliefde man. We zien hoe Ted zijn vriendin Lily leert kennen, en onderdeel wordt van het leven van haar en haar dochter. Vervolgens zie je hoe hij wordt beschuldigd van moord, naar de gevangenis gaat, en al die tijd verlangt naar Lily.

Het hele seriemoordenaar aspect komt eigenlijk maar weinig naar voren in deze film. Hoogstens in het deel dat zich afspeelt in de rechtszaal. Maar eerlijk gezegd vond ik het verhaal behoorlijk nietszeggend.

N.B. Officieel biedt deze film het perspectief van Ted Bundy’s vriendin Lily, maar je krijgt veel meer van Ted te zien dan van Lily.

Positieve punten aan Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Toch zitten er een aantal goede dingen in deze film over Ted Bundy.

  • De uitsmijter aan het eind, waarin Ted Bundy een moord bekend door iets op de glazen afscheiding tussen hem en Lily te schrijven vond ik schokkend en onthutsend. Doordat Zac Efron in de rol van Ted Bundy zo sympathiek overkomt*, begon ik ook bijna te denken dat hij misschien vals beschuldigd werd. Maar op dat moment in de film erkent hij dus zijn aandeel in de moorden.
  • Als de film al af is, laten ze fragmenten zien van de echte Ted Bundy. Fragmenten die je dan net in de nagespeelde versie hebt gezien. Dat vond ik dan weer schokkend, omdat ze het zo accuraat nadeden in de film.
  • De lange, lange lijst met namen van vrouwen die Ted Bundy vermoord heeft. En die lijst schijnt nog niet eens compleet te zijn.

Mijn conclusie over Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile is een matige film. Er zijn betere films gemaakt over Ted Bundy. Deze film mist diepgang, en inzicht in de (zieke) geest van Ted Bundy. De film zwabbert tussen een romantisch verhaal en een spannende thriller waarin de hoofdpersoon probeert te ontsnappen.

*Eén van de kritiekpunten op de film is dat Ted Bundy te veel wordt verheerlijkt in de film. Ik vind ook dat hij erg sympathiek wordt neergezet. Ik las ergens een vergelijking met de hoofdpersoon in de serie You.

Praktische informatie

Extremely wicked, shockingly evil and vile is te zien op Netflix.

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips! en mijn post over je Netflix account delen.

Similar Posts

5 Comments

  1. Brrr wat een vreselijke film. De acteur kan er niet aan doen maar ik vind dat die man een creepy kop heeft van zichzelf. “Ne gladde” zoals we hier zeggen. Niet het genre films dat ik graag zie. :-(

  2. Dat kritiekpunt dat jij beschrijft, is precies het punt dat bij mij tijdens het lezen ook naar boven kwam. Ik vroeg me af of ik een film zou willen zien over iemand die zóveel ellende heeft veroorzaakt. Ik snap het, het is ook gewoon een mens. Maar voor wie is het goed om hier een verfilming van te maken? Als je te maken hebt met de gevolgen van zijn daden, wil je dit denk ik niet zien. Als je familie van hem bent ook niet. Dus eh…beetje sensatie?

    1. Een goede vraag Naomi. Ik heb het uitgezocht, en dit is wat de maker zegt over zijn motivatie voor deze film:

      ‘I was compelled by all of the mundane domestic details of his life and I thought an interesting way into a serial killer’s story would be to show no serial killing at all. I wanted to explore the love story of it all. This is more of a human side of the story. It’s about the people who had an emotional connection to Ted Bundy. This is about seduction, betrayal and it’s also about the truth. The emotional side of the story is what makes the movie different than the documentary.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.