Nee hè, het zal toch niet waar zijn! Luizen?!

luizen

Afgelopen week kreeg ik een mailtje waar ik niet blij van werd. Er zijn blijkbaar weer eens luizen actief. Dit keer op de middelbare school van mijn jongste zoon.

Dat er sprake is van luizen op een middelbare school is nieuw voor mij. Tot nu kreeg ik dergelijke brieven alleen van de basisschool. De theorie is dat kinderen op de middelbare school minder makkelijk luizen aan elkaar doorgeven. Dus ik dacht dat ik er voorgoed vanaf was. Gelukkig heeft mijn zoon geen luizen, en ik hoop dat hij ze ook niet zal krijgen. Gelukkig is het nu Kerstvakantie, dus ik hoop dat de luizenplaag na de Kerstvakantie weer voorbij is.

Luizenmiddeltjes en posts over luizen!

In de loop der jaren heb ik diverse middeltjes tegen luizen geprobeerd en daar ook posts over geschreven. Hier onder een overzichtje:

 1. Luizen behandelen met XT-Luis
 2. Luizenmiddeltjes
 3. Picksan Luizenstop
 4. AntiLuis
 5. Elektronische luizenkam Robi
 6. Luizenradar
 7. Hoofdluis
 8. Nieuw luizenbeleid
 9. Luizen

En ja, ik weet dat de ultieme behandelmethode twee weken lang, dagelijks kammen is.

Lees ook alles over die andere plaag voor moeders: waterwratjes!

Heb jij nog wel eens te maken gehad met luizen op de middelbare school? En heb je in het algemeen al ervaring met luizen?

Similar Posts

37 Comments

  1. Het is inderdaad niet fijn Sanne. Zeker niet als je kinderen of jezelf lang haar hebben… Ik heb echt wel eens de neiging gehad om mezelf dan maar kaal te scheren om er maar vanaf te zijn.

 1. Wij hebben een keer te maken gehad met luizen en dat was met mijn jongste zoon en hij zat al op het voortgezet onderwijs. Dat was voor mij wel een verrassing, want dan verwacht je het niet meer zo. Tegenwoordig komt het juist vaak voor vanwege de gezamenlijke selfies.

  Ik heb destijds een middel gekocht op siliconenbasis. Dat kocht ik bij een natuurvoedingswinkel. Ik wilde geen sterk ruikende chemische zooi ivm gevoelige longen van zoonlief.
  Achteraf gezien weet ik niet of dit echt nodig was. Wat wel echt nodig was, was een luizenkam en cremespoeling. Volgens mij hebben we ongeveer twee weken lang elke middag aan luizenkammen gedaan. Eerst het haar nat maken, dan de cremespoeling er in en dan dus kammen. Zoonlief had toen lang haar, dus het was een hele klus. Maar het was ook erg gezellig.
  Zoonlief had twee winterjassen. Eigenlijk waren er drie jassen voor twee zoons omdat dat handig is. Elke dag ging de jas van jongste zoon in een vuilniszak in de vriezer. Zodat ik geen ‘luizenjas’ aan de kapstok had hangen en hij steeds met een luisvrije jas naar school ging. Of dit noodzakelijk was weet ik niet, het was wel gevoelsmatig goed. Ik vond het idee van luizen zo vies, ik was ook steeds bang dat ik ze zelf zou krijgen en de andere gezinsleden. Dat is gelukkig niet gebeurd.
  Ik heb vaker gelezen dat kammen beter werkt dan lotions. Hopelijk zijn jullie er snel van af.

 2. Oh hier orde aan de dag op de middelbare school!Ik word er gestoord van, dochter heeft ze elke keer weer, op de lagere school al en nu op de middelbare klas 3 nog steeds!Ik koop me arm aan die lotion en zij mag zelf haar haar kammen, die heeft zo dik en lang haar!
  Maar vroeger schoot ik in de stres met luizen, nu niet meer;)

  1. Ook al op de middelbare school! Er gaat hier een wereld voor me open. En ik maar denken dat dit een typisch basisschool probleem was.

   Wel fijn dat je dochter haar eigen haar kan kammen, want dat is best een klus!

 3. Ik wel gehoord dat het heerst op de middelbare en dan vooral bij de meiden. Oorzaak de selfies met elkaar. Hoofden lekker dicht tegen elkaar aan anders past het niet en hoppa!
  Wij ontspringen gelukkig nog steeds de dans!

  1. Ik vind dat van die selfies eigenlijk wel grappig. VeggieMo noemde het ook al. Ik had daar nog nooit zo bij stilgestaan. Grappig hoe moderne technologie het luizenprobleem bevordert : )

 4. Ppff praat me niet meer over die enge beestjes bah bah
  Ik zei van de week nog tegen iemand ik heb 47 jaar nooit een luis gehad of gezien en nu kids op school zitten Drama! je krijgt al de schrik al die mails komen of een brief .
  Wij hebben ze hier dus wel gehad helaas en daar wordt je niet vrolijk van.
  Weer naar de drogist weer alles en iedereen behandelen en weer tig luizenkammen erbij. Elke dag kammen kammen. na een week alles weer herhalen.
  Nu hebben we op advies de Assy Luizenkam gehaald ,ik moet zeggen deze is spiraalvormig dus daar blijven ze lekker in zitten.;)
  Bij die andere kammen kam je je een ongeluk maar alles blijft in het haar zitten.
  Hier gelukkig nu al weer een tijd luisvrij maar ik blijf Allert!
  Wil niet meer! Nooit meer!! hahaha

 5. Inderdaad, die selfies zorgen voor de hoofdluis bij oudere kinderen. Heel irritant. Vervelend ook als een kind ze heeft en niet goed wordt behandeld. Dan blijven andere kinderen ook last houden.
  Ik moet wel bekennen dat ik niet zo geloof in die 2 weken kammen methode. Ben je in die 2 weken dan niet nog steeds een bron voor andere kinderen?

  1. Ik dacht het niet, want de luizen worden er dan dagelijks uitgekamd en kunnen dus niet overlopen. En door het twee weken vol te houden pak je dagelijks de nieuwe luizen aan zodat ze niet eitjes kunnen leggen.

 6. Ik moet het even ergens afkloppen maar mijn zoon van 9 heeft het nog nooit gehad terwijl er in zijn klas regelmatig luizen zijn, alle jaren al. Hij heeft altijd veel gel in zijn haar, dat schijnt te schelen. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat het op middelbare scholen ook nog voorkomt.

 7. Nooit op de middelbare school! Gelukkig niet. Ik zie het vanzelf als zij ze heeft. Dan krijgen ze erge jeuk toch?

  Volgens mij heeft ze zoveel spul in haar haren dat de luizen het niet prettig vinden. Hoop ik dan maar.

 8. Ik heb het zelf maar 1x gehad en dat was inderdaad op de Havo :(
  Wij moesten nogal ver fietsen naar school en als we dan op school aankwamen gingen we massaal haren kammen… met elkaars haarborstel… Vandaar dat mijn hele vriendinnengroep toen tegelijkertijd luizen had. Vreselijk, als ik er nog aan denk…!
  Mijn drie kinderen hebben nog nooit luizen gehad en daar ben ik heel blij mee!

  1. Ik vind het ergens ook wel weer hartverwarmend dat jullie elkaars borstel deelden. Ook al is dat bij luizen inderdaad niet zo handig. Maar het heeft iets warms naar elkaar toe.

   En dat je kinderen maar altijd luizenvrij mogen blijven. Ik vind dat wel een mooie nieuwjaarswens meteen : )

 9. Eén keer een dochter met luizen gehad. We hebben toen de elektronische luizenkam Robi aangeschaft. Ideaal, het lijkt wel een elektrische vliegenmepper.
  In geval van luizenkam hoorde je bij elke luis het aparaat licht knetteren en deze pakteniet alleen de luizen maar ook de neten ook mee.
  Ook de andere gezinsleden uit voorzorg meegenomen. Wel daarnaast de jassen e.d. gewassen.

 10. Argh, super vervelend! Ik heb het een keer op de basisschool gehad, ik had inderdaad nog nooit gehoord dat het op de middelbare school ook nog voorkomt!

 11. Tja, die luizen beperken zich niet tot de kleintjes, en als een jong kind ze heeft dan krijgt een oudere broer/zus ze (natuurlijk) ook en dan verspreidt het zich.. Bah. Spontaan jeuk hier.

 12. Ik denk dat het op de middelbare school ook wel voor komt, maar het dan minder snel wordt doorgegeven. Op de basisschool zijn vaak kriebelmama’s die controleren. Tenminste op de school waar ik werk en op de school van mijn dochter. Na vakanties controleren ze.

 13. Veel en vaak luizen, vreemd genoeg vooal op de middelbare school. Lotion en dergelijke hielpen weinig na een paar keer, volgens mij werden ze er snel resistent voor. Dus kammen, kammen, kammen met zo’n lekkere metalen netenkam. Wit hydrofielgaasje erom heen en de luizen tellen die je gevonden had. Iedere dag minder motiveert. En de eerste dagen dikke zwarte, na een week mini babyluisjes motiveert nog meer. Zo blij dat dat niet meer hoeft!

 14. In de apotheek merk ik op dit moment geen stijging van de verkoop van luizenmiddelen. Het blijft altijd gênant als je de vragen hierover krijgt, je krijgt hoe dan ook plaatsvervangende juik.

 15. Ik doe elke schooldag essentiele olie van lavendel op de jongens hun haar. Nog geen enkele luis ,gezien. Bij de middelste zoon was er eens een echte luizenplaag in de klas elk kind had er, hij niet, dankzij het druppeltje lavendel.

 16. Gelukkig hebben mijn kinderen (ik heb twee zoons) geen luizen gehad. Ik als klein kind wel. Maar ik had van dat lange haar, en oh wat vond mijn moeder dat vreselijk, alles werd dagelijks gewassen, gezogen en schoongemaakt. Ze wilde mij zelfs van school halen, dit had ze nog nooit meegemaakt. We hebben het over 1981, en wij waren van Deventer naar Almere verhuisd, en mijn moeder had dit in Deventer niet meegemaakt. Ik kreeg vaker luis, totdat ik mijn lange haar afknipte, daarna geen luizen meer gehad…

 17. Nee, op de middelbare school nooit last van gehad. Was inderdaad tot voor kort echt iets voor de basisschool.
  Ik ben blij dat ik mijn katten gewoon vlooiendruppels kan geven en dat ze dan nergens last van hebben… Waarom ook niet zo iets voor middelbare scholieren? :P

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.