Lieve schat

Lieve schat

Mijn man heeft de onhebbelijke gewoonte om mij ‘lieve schat’ te noemen. Nou denk je misschien: ‘Mens waar zeur je over. Wees blij dat hij je zo noemt!’ Maar hij zegt het op een manier die mij doet vermoeden dat het geen compliment is.

Lieve schat: is het niet altijd een compliment…

Ik kon er nooit goed mijn vinger opleggen, tot ik het boek Taal voor de leuk van Paulien Cornelissen las. Zij schrijft:

‘Er moet een tijd zijn geweest dat ‘lieve schat’ níét sarcastisch werd gebruikt. Ik heb deze tijd niet meegemaakt. Mensen die ‘lieve schat’ zeggen bedoelen meestal’ domme koe’.

Kijk, daarin rust mijn gevoel van onbehagen!

Similar Posts

21 Comments

  1. Uh ja, als je Paulien perse wilt geloven. Ik ken jouw man natuurlijk niet. Maar als de mijne het zegt, dan is de betekenis ook echt lieve schat en komt hij meestal met de meest mooie voorstellen om iets leuks te gaan doen.. Lieve Schat luister.. ik heb bedacht… dat wij… nou ja. Dat zegt genoeg toch?

    Kan van alles zijn, roadtrippen, sauna, even uit eten, iets lekkers halen, bij vrienden langs. Een stukje fietsen elders in Friesland, dus fietsen mee in de bus… Kies maar uit!

    X

  2. Haha, het moet toch ergens vandaan komen. Je kunt hem natuurlijk ook met gelijke munt terug betalen. Ik geef mijn vrouw altijd gelijk, dat wil ze ook niet horen.

  3. ‘Lieve schat’ op een bepaalde licht ironische toon uitgesproken , geeft mij het gevoel dat ik iets niet goed begrepen heb of zoiets.Niet fijn in ieder geval.Ik zeg lieve schat tegen zoon of hond en meen het dan ook. Nooit tegen man !! Omdat hij die woorden ironisch gebruikt.

  4. Ik ben het van ganser harte met je eens. De uitdrukking zou moeten worden verbannen uit de Nederlandse taal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.