Leven als een kloosterling?

Anselm Grün
Bron: Wikipedia

Ik vind de boeken van Anselm Grün niet altijd even makkelijk lezen. Anselm Grün is een Benedictijner monnik en schrijft boeken die tot nadenken stemmen. Maar soms vind ik hem vrij abstract en wollig. Dan denk ik:

‘Wat zég je nou eigenlijk in vredesnaam, beste Anselm Grün?!’

En dan voel ik me erg onderontwikkeld, omdat ik de beste man niet kan volgen.

Inspiratie door de tijdsindeling van het kloosterleven

Maar dat nam niet weg dat ik zijn boek Tijd van je leven reserveerde in de bieb. Want dat boek gaat over hoe je je kunt laten inspireren door de tijdsindeling van het kloosterleven. En omdat ik erg van ritme en regelmaat houdt, en altijd weer onder de indruk ben van de stilte en rust die heerst in de abdij bij ons in de buurt, wilde ik dit boek graag lezen. Ik houd van het idee van een eenvoudiger leven.

De abdij bij ons in de buurt is een Benedictijner klooster. Dat wil zeggen dat ze leven volgens de regel van Benedictus. En Benedictus vond vaste tijden en ritmes heel erg belangrijk.

Hij voerde een ritme in dat past bij het innerlijke ritme van mensen.

Benedictus maakte een dagindeling die past bij het innerlijke ritme van de ziel, schrijft Anselm Grün. Kenmerkend is dat activiteiten een duidelijk begin en eind hebben. En daar wordt niet mee gesmokkeld. In een klooster hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat een vergadering uitloopt!

Dagindeling van Anselm Grün in Münsterschwarzach

 • 4.40 Opstaan
 • 5.05 Gemeenschappelijk gebed
 • 5.45-6.10 Persoonlijke meditatie (Wil jij ook mediteren, maar weet je niet goed hoe? Lees dan eens mijn post waarin ik twee meditatie apps vergelijk)
 • 6.15 Kloosterbijeenkomst en eucharistie
 • 7.00 Ontbijt
 • 7.10-8.00: Anselm Grün leest spirituele of psychologische boeken
 • 8.00-11.50: Werken op kantoor
 • 12.00 Middaggebed
 • 12.20 Gemeenschappelijk middagmaal, zwijgend terwijl er geluisterd wordt naar de tafellezing
 • 12.45- 13.20 Middagrust
 • 13.30-17.00 Werken
 • 18.00-18.35 Zingend avondgebed
 • 18.35-18.40 Stille tijd, kruisgang wandelen
 • 18.40 Avondeten, in stilte met tafellezing
 • 19.05-19.35 Tijd voor recreatie
 • 19.35 Afsluiting dag met gemeenschappelijk gebed
 • 19.35-22.00 Lezen of schrijven, of op pad voor lezing
 • 22.00 Bedtijd

Misschien denk je bij het zien van die tijden wel: ‘Aargh! Wat een verschrikking, zo’n strak keurslijn.’ Maar Anselm Grün benadrukt dat het beslist niet beperkend voelt.

Twee makkelijke en interessante oefeningen om rustiger te worden

Anselm Grün geeft in Tijd van je leven een aantal oefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen om jezelf tot rust te brengen.

Doe alsof je een schaal draagt zonder te morsen

Stel je voor dat je een schaal draagt met alles wat je die dag, of in je leven, hebt gekregen. En dat je niet wilt dat er iets uit morst. Loop nu heel langzaam met die denkbeeldige schaal door de ruimte. De oefening maakt je rustig en zorgt er bovendien voor dat je in het moment bent.

De oefening van de kloostercel

Weet je niet wat je met je innerlijk onrust aan moet? Doe dan net als de vroege monniken en ga gewoon in je eigen ruimte zitten en doe even helemaal niks. Zit daar alleen maar, en kijk welke gedachten bij je opkomen. Dat is moeilijker dan het lijkt!

Gebruik daarbij het volgende beeld: je zit in een boot te wachten tot het water weer rustig wordt.

Wat ik ook interessant vond in Tijd van je leven is Anselm Grüns idee dat een griep een uitnodiging van je lichaam is om jezelf een paar rustdagen te geven.

Mijn conclusie over Tijd van je leven

Alleen al van het lezen van Tijd van je leven voelde ik me al rustiger worden! Er gaat iets prettigs en rustgevends uit van dit boek over het ritme van het klooster. Ik voelde de haast uit me wegebben.

Als je het gevoel hebt dat je wórdt geleefd en verlangt naar eenvoudig leven, dan is dit boek zeker een aanrader.

Praktische informatie over Tijd van je leven

Tijd van je leven is voor 17,99 te koop bij bol.com.

tijd is leven

tijd van je leven

Zie ook: Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees en Winteren.

Hoe denk jij over leven als een kloosterling? Of leven volgens vaste ritmes?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb wel wat vaste tijden op een dag, zo wil ik tussen half 7 en half 8 opstaan, rond 4 uur ga ik de avondmaaltijd voorbereiden als dat nodig is, soms haal ik een zelfbereide maaltijd uit de vriezer, om half 7 beginnen te koken, van oudsher een late eter en om 5 over 11 ga ik naar bed.

  Het idee van vaste tijden aan te houden geeft zeker rust en structuur, maar zo op de minuut van bovenstaande indeling zou mij te ver gaan.

  Een ander iets is, dat het in een klooster echt niet altijd pais en vree is, ook daar spelen onderlinge relaties een rol, wat niet altijd een prettige sfeer geeft…
  Wel kan ik me voorstellen, dat de sfeer van het klooster je als rustgevend ervaart, ook ik ben door familieleden in het klooster meermalen op bezoek geweest.
  Maar het is daar dan ook de bedoeling, dat je niet afgeleid wordt door snuisterijen, waardoor de omgeving rust uitstraalt.

  Een weekendje retraite in een klooster zou me wel wat lijken, maar als kloosterlinge leven, nee dank je ;)

  Groetjes Lily

 2. Ik denk dat ik dit boek wil lezen. Ik probeer ook een ritme in mijn leven te maken, maar ik weet nooit hoeveel energie ik heb en dat maakt dat het bijna altijd anders gaat dan gepland.

 3. Ik vermoed zo dat vaste tijden en ritmes voor de meeste mensen belangrijk zijn. Ik heb niet anders gekend dan altijd om zeven uur op te staan om op tijd op je werk of school te komen. De spil in het traditionele gezin waar alles om draaide was de vrouw. Althans bij ons was dat zo. Als wij onder kwamen stond het ontbijt al klaar. Ook je boterhammentrommel. En als je thuis kwam om vijf uur werd er gezamenlijk gegeten. In mijn kindertijd werd er gebeden voor het eten, ook voordat je ging slapen. Bij de Protestanten werd er zelfs elke avond op vaste tijden voorgelezen uit de Bijbel.
  Alles draait om vaste tijden. Bij hen die daar lak aan hebben zal uiteindelijk alles in het honderd lopen.

 4. Ik wil dat boek wel eens lezen. Ik leef al vrij regelmatig, nu het vakantie is, is de regelmaat wel wat zoek en enkel daarom kijk ik uit naar september. Maar innerlijke rust ken ik niet. Heb ik niet. Misschien helpt het boek wel. Wie weet.

 5. Rust ritme en reinheid, daar doet een mens het goed op. Of die rust en regelmaat nu door een orde opgelegd is,of dat je die zelf schept door op vaste tijden op te staan en te eten en te werken maakt niet uit. Autistische mensen, zoals mijn dochters en ik, doen het helemaal goed op regelmaat. Dus tja, dat zit er hier wel in.
  Wat je steeds vaker ziet, tenminste wat ik zie, is dat mensen ook minder tijd/energie willen verspillen aan wát ze aandoen. Zo heeft Mark Zuckerberg altijd grijs tshirt aan. Gewoon tientallen gekocht en elke dag een schone. Is ook iets wat je van monniken af kan kijken.

 6. Toen ik 17 was had mijn moeder een burn-out.Toen heette dat nog overspannen. Zij is toen een paar maanden in een klooster in Tegelen geweest om uit te rusten en ze had daar ook gesprekken met monniken. Ook kan ik me herinneren dat ze veel in de boeken van de genoemde schrijver las.

   1. Ja dat was voor ons, 4 kinderen,ook niet makkelijk. De 2 oudste waren al de deur uit, dus mijn vader,die polio had, mijn zusje, de labrador en ik moesten het zien te redden. Wat wel gelukt is.

 7. Heel interessant. Ik zou zelf niet zo’n strak schema aankunnen, maar ik zie wel wat daarvan de meerwaarde is. Overigens ben ik echt een avond/nachtmens dus die tijdstippen zouden mij zo ziek maken. En wat de griep betreft, geef ik hem helemaal gelijk. Mensen lopen zichzelf dan vaak voorbij.

 8. Nee helaas is regelmaat echt iets wat ik niet vol hou. We hebben altijd een flexibel en chaotisch leven, maar dat past nou eenmaal het beste bij ons

 9. Ik hou van de boeken van Amselm Grun,
  wat een wijze woorden heeft hij al geschreven in de loop van de jaren, met veel plezier gelezen en herlezen!
  Dit boek kende ik nog niet, ga het kopen!
  Vaste ritmes heb ik gedeeltelijk,
  doch regelmaat?? bij mij is passend regelmatige onregelmatigheid!

 10. Mijn dochter was naar een kamp met autistische kinderen, en daar hadden ze ook zo een enorm strak rooster. Zij vind het zo geweldig, dat ze dat thuis ook wil. Ik ben dus best geïnteresseerd in hoe het er in een klooster aan toe gaat met die roosters

  1. Wat heerlijk voor je dochter dat ze het zo naar haar zin had in die strakke structuur. Ik snap dat best. Mijn oudste zoon kreeg de diagnose pddnos en voor hem had ik ook altijd een duidelijke dagindeling.

 11. Structuur is goed. Voor ieder van ons. Al vind ik 4.40 wel erg vroeg! Ik snap dat je deze boeken niet makkelijk uitleest. Eens geprobeerd en niet uitgelezen. Het verloor ook mijn interesse.

 12. Makkelijker te lezen en een echte aanrader !!!

  Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven van Wil Derkse. ISBN 90-209-4184-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.