Reacties

Leven als een kloosterling? — 28 reacties

 1. Ik heb wel wat vaste tijden op een dag, zo wil ik tussen half 7 en half 8 opstaan, rond 4 uur ga ik de avondmaaltijd voorbereiden als dat nodig is, soms haal ik een zelfbereide maaltijd uit de vriezer, om half 7 beginnen te koken, van oudsher een late eter en om 5 over 11 ga ik naar bed.

  Het idee van vaste tijden aan te houden geeft zeker rust en structuur, maar zo op de minuut van bovenstaande indeling zou mij te ver gaan.

  Een ander iets is, dat het in een klooster echt niet altijd pais en vree is, ook daar spelen onderlinge relaties een rol, wat niet altijd een prettige sfeer geeft...
  Wel kan ik me voorstellen, dat de sfeer van het klooster je als rustgevend ervaart, ook ik ben door familieleden in het klooster meermalen op bezoek geweest.
  Maar het is daar dan ook de bedoeling, dat je niet afgeleid wordt door snuisterijen, waardoor de omgeving rust uitstraalt.

  Een weekendje retraite in een klooster zou me wel wat lijken, maar als kloosterlinge leven, nee dank je ;)

  Groetjes Lily

 2. Ik denk dat ik dit boek wil lezen. Ik probeer ook een ritme in mijn leven te maken, maar ik weet nooit hoeveel energie ik heb en dat maakt dat het bijna altijd anders gaat dan gepland.

 3. Ik vermoed zo dat vaste tijden en ritmes voor de meeste mensen belangrijk zijn. Ik heb niet anders gekend dan altijd om zeven uur op te staan om op tijd op je werk of school te komen. De spil in het traditionele gezin waar alles om draaide was de vrouw. Althans bij ons was dat zo. Als wij onder kwamen stond het ontbijt al klaar. Ook je boterhammentrommel. En als je thuis kwam om vijf uur werd er gezamenlijk gegeten. In mijn kindertijd werd er gebeden voor het eten, ook voordat je ging slapen. Bij de Protestanten werd er zelfs elke avond op vaste tijden voorgelezen uit de Bijbel.
  Alles draait om vaste tijden. Bij hen die daar lak aan hebben zal uiteindelijk alles in het honderd lopen.

 4. Ik wil dat boek wel eens lezen. Ik leef al vrij regelmatig, nu het vakantie is, is de regelmaat wel wat zoek en enkel daarom kijk ik uit naar september. Maar innerlijke rust ken ik niet. Heb ik niet. Misschien helpt het boek wel. Wie weet.

 5. Rust ritme en reinheid, daar doet een mens het goed op. Of die rust en regelmaat nu door een orde opgelegd is,of dat je die zelf schept door op vaste tijden op te staan en te eten en te werken maakt niet uit. Autistische mensen, zoals mijn dochters en ik, doen het helemaal goed op regelmaat. Dus tja, dat zit er hier wel in.
  Wat je steeds vaker ziet, tenminste wat ik zie, is dat mensen ook minder tijd/energie willen verspillen aan wát ze aandoen. Zo heeft Mark Zuckerberg altijd grijs tshirt aan. Gewoon tientallen gekocht en elke dag een schone. Is ook iets wat je van monniken af kan kijken.

 6. Toen ik 17 was had mijn moeder een burn-out.Toen heette dat nog overspannen. Zij is toen een paar maanden in een klooster in Tegelen geweest om uit te rusten en ze had daar ook gesprekken met monniken. Ook kan ik me herinneren dat ze veel in de boeken van de genoemde schrijver las.

  • Ja dat was voor ons, 4 kinderen,ook niet makkelijk. De 2 oudste waren al de deur uit, dus mijn vader,die polio had, mijn zusje, de labrador en ik moesten het zien te redden. Wat wel gelukt is.

 7. Heel interessant. Ik zou zelf niet zo'n strak schema aankunnen, maar ik zie wel wat daarvan de meerwaarde is. Overigens ben ik echt een avond/nachtmens dus die tijdstippen zouden mij zo ziek maken. En wat de griep betreft, geef ik hem helemaal gelijk. Mensen lopen zichzelf dan vaak voorbij.

 8. Ik hou van de boeken van Amselm Grun,
  wat een wijze woorden heeft hij al geschreven in de loop van de jaren, met veel plezier gelezen en herlezen!
  Dit boek kende ik nog niet, ga het kopen!
  Vaste ritmes heb ik gedeeltelijk,
  doch regelmaat?? bij mij is passend regelmatige onregelmatigheid!

 9. Mijn dochter was naar een kamp met autistische kinderen, en daar hadden ze ook zo een enorm strak rooster. Zij vind het zo geweldig, dat ze dat thuis ook wil. Ik ben dus best geïnteresseerd in hoe het er in een klooster aan toe gaat met die roosters

 10. Makkelijker te lezen en een echte aanrader !!!

  Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven van Wil Derkse. ISBN 90-209-4184-4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder