Als je 50 wordt wil hij er twee van 25!

als je 50 wordtHoewel ik zuinig leef, ben ik niet supergoed in geldzaken.

En dat heeft een duidelijke oorzaak:

Het interesseert me maar matig. En daardoor heb ik moeite om informatie op dit gebied tot mij door te laten dringen.

Maar dat is natuurlijk geen excuus! En dus nam ik uit de bibliotheek het boek Als je 50 wordt wil hij er twee van 25. Van die titel snapte ik niet zoveel, maar de ondertitel klonk veelbelovend: ‘Krijg grip op je geldzaken en maak bewuste keuzes over je relatie, werk en gezin.’

‘Als je 50 wordt wil hij er twee van 25’

De uitdrukking ‘Als je 50 wordt wil hij er twee van 25’ was één van de redenen dat Jacqueline van der Vorm dit boek schreef. Het betekent zoiets als dat je man je gaat inruilen voor twee jongere exemplaren.

Als financieel planner en scheidingsmediator krijgt Jacqueline regelmatig te maken met vrouwen die hun financiële zaakjes niet goed voor elkaar hebben. En als hun relatie dan spaak loopt, met de gebakken peren zitten. Het boek is dus bedoeld om al die financiële nitwits te inspireren hun zaakjes op orde brengen.

Vol goede moed begon ik te lezen.

Je geldzaken op orde brengen: onderwerpen

Er komen heel wat onderwerpen aan de orde in dit boek.

 • Financieel plan maken
 • Kasboek maken
 • Pensioen (zie ook mijn pensioen)
 • Hypotheekrente
 • Kinderen en geld
 • Eigen bedrijf starten
 • AOW
 • Pensioen en relatie
 • Uit elkaar: ouderschapsplan
 • Overlijden
 • Belastingen en toeslagen

Als je 50 wordt wil hij er twee van 25: mijn ervaring

Jacqueline komt sympathiek op mij over, en lijkt mij een goede financieel planner. Ik liep alleen tegen hetzelfde probleem aan dat er voor zorgde dat ik haar boek leende in de bibliotheek:

Het onderwerp interesseert me niet.

En ook al zegt ze volgens mij hele zinnige dingen, op een gegeven moment had ik 4 bladzijdes gelezen zonder dat ik ze echt gelezen had als je begrijpt wat ik bedoel.

Mijn conclusie

De belangrijkste les die ik uit dit boek haal is dat je een financieel plan moet maken. Dat staat namelijk in het begin van het boek en toen had ik mijn hoofd er nog bij.

De titel van dit boek vind ik niet geweldig. Hij dekt de lading van het boek niet, en ik vind het een negatief uitgangspunt. Twee van de 3 huwelijken blijven wel degelijk intact namelijk. De cover vind ik een beetje maf. Ik vind hem nogal schreeuwerig aan doen.

Het lukte Jacqueline van der Vorm niet om mij te bereiken met haar boek. Om die reden zou ik liever voor een ander boek kiezen over financiële planning. Eentje die mijn aandacht wel weet te grijpen en vast te houden.

Praktische informatie

Als je 50 wordt wil hij er twee van 25 is voor 12,50 te koop bij bol.com.

als je 50 wordt

Hoe is jouw relatie met financiën?

Similar Posts

43 Comments

 1. Het is niet mijn hobby, maar ik ben er wel goed in. Ik doe dan ook de gezinsadministratie en de bedrijfsadministratie. Voorheen, op mijn werk, maakte ik ook de jaarbegrotingen voor onze (kleine ;-) )afdeling.

  Maar een financieel plan heb ik niet.
  Interessant boek (maar stomme titel)

 2. Financiele planning leeft en dit soort schrijvers lift daar fijn op mee. De rare titel en schreeuwerige kaft is om mensen te trekken die het anders nooit zouden kopen. Er zijn waarschijnlijk veel betere boeken dan deze en op het internet is zoveel te vinden over dit onderwerp dat je daar geen boek van 12,50 voor hoeft te kopen. Je begint al met besparen door dit boek dus niet te kopen. ;)

  Ik vind financien heel leuk en hou die van mezelf dus goed bij. Dat heeft me al veel voordeel opgeleverd door de jaren en ik weet zeker dat ik nooit in financiele problemen zal komen. Ik kan met weinig geld toe.

  1. Ik geloof zeker dat als je je financiën goed bijhoudt dit financieel voordeel oplevert. Fijn dat je het zelfs leuk vindt Ineke.

   Ik had het boek trouwens uit de bieb : )

 3. Het is al net als met dieetboeken iedereen is een expert en wil jou vertellen hoe je moet afvallen , besparen enz.

  Wat mij betreft is het een kwestie van je gezond verstand gebruiken en vooral het woordje teveel moet vermijden, niet te veel eten en niet te veel uitgeven.

  Ik vind het ook nog steeds raar dat mensen in hokjes ingedeeld worden, het is de man die de vrouw verlaat voor een jonger exemplaar, de vrouw heeft weinig verstand van geldzaken, ik denk dat deze zaken niets met sekse te maken hebben.
  ook vrouwen dumpen hun partner wel eens voor een jongere man en er zijn genoeg vrouwen die binnen een relatie de geldzaken regelen en waar de man zich er niet mee bemoeit.

  Telkens als een bepaald onderwerp een soort van hype word verschijnen er boeken over het onderwerp door zogenaamde experts die zich er op beroepen jou te willen helpen in je strijd tegen dieeten, geldzaken en psychische problemen. Hun grootste doel is echt niet jou helpen, maar er zelf beter van worden.

  Ik zal dus niet zo snel dit soort boeken aanschaffen , zonde van je geld en meestal staan ze ongelezen in je boekenkast.

  1. Met gezond verstand kom je in de regel een heel eind inderdaad. Ik vind de vergelijking die je trekt naar alle dieetboeken leuk. In die hoek gebeurt inderdaad ongeveer hetzelfde.

 4. Dat de titel vanuit het negatieve is lijkt mij logisch.
  Dat is ook de doelgroep waarvoor ze het boek schrijft.

  Die 1/3 waar het niet slaagde en met de zooi zitten hebben namelijk niks aan de boodschap dat het 2/3 wel lukt ;)

  Het boek is immers een waarschuwing dat je het je niet moet laten overkomen.
  (wat overigens niet alleen voor de dames geldt zou mijn aanmerking zijn op het boek)

 5. Wij zijn van de leeftijd, dat financiën regelen na overlijden meer speelt. Aangezien ik de geldzaken regel, heb ik een brief met aanwijzingen voor mijn man opgesteld. Voor het geval dat…

 6. Wat een misleidende titel heeft het boek. Ik zou het persoonlijk nooit kopen. Zelf ben ik best handig met financiële zaken. Ik heb jarenlang zelf de bedrijfsadministratie gedaan en hou elke maand bij wat er binnenkomt en betaald moet worden. Wel overleg ik veel met mijn man. Als we een grotere aanschaf willen doen is dat sowieso nodig. Alleen zouden we misschien ons wat meer moeten verdiepen in sparen voor ons pensioen, maar daar heb ik dit boek niet voor nodig ;)

 7. Een beetje hetzelfde als die van jouw. Ik heb op de middelbare school op een blauwe maandag Handel gedaan, maar dat heel snel ingeruild voor Kunstgeschiedenis. Ik merk wel dat ik meer kan sparen als ik een kasboek bijhouden, maar de discipline omdat te doen ontbreekt vaak

 8. Ik geloof dat dat boek ook niet aan mij besteed is. Op zich ben ik heel goed in financiën en dat zou ik ook wel moeten na zijn na een opleiding aan de HEAO, ik kan er soms alleen de lol niet van in zien, wat ook gelijk de reden is dat ik niet in de financiën werk… LOL

 9. Ik vind de kaft en de titel helemaal niet bij de inhoud passen. De inhoud lijkt me veel serieuzer dan de kaft doet vermoeden. Maar om voor het bespreken van financiën als aanleiding scheiding te nemen, vind ik wel erg negatief. Bovendien denk ik dat als je net ‘ingeruild’ bent je niet dit boek gaat lezen? Ik denk dat die man het harder nodig heeft als hij, naast zijn ex en eventuele kinderen, ook nog twee jongere exemplaren moet onderhouden. Kan ze het volgende boek over schrijven!

 10. Ik was altijd best veel met de financien bezig en hield een boekhouding bij en deed de betalingen. We hebben jaren gespaard om een vrijstaand huis te kopen. Nu hebben we die, onze hypotheek is voor een groot deel afgelost en ik heb de afgelopen tijd niet echt interesse in de financien. Het geeft me een rustig gevoel dat we zulke lage maandlasten hebben. Ik geef nog steeds weinig uit. Elke maand kijken manlief en ik hoe we er financieel voor staan en verder geloof ik het wel op dit moment.

 11. Tja, leuk die ‘1 op de 3 huwelijken haalt het niet’ maar dat is in deze tijd naïef. Er zijn steeds minder huwelijken namelijk, steeds meer mensen kiezen voor een andere relatievorm. Daar worden de problemen bij een einde niet anders of kleiner van. Daarom is ‘3 op de 5 relaties lopen stuk’ een betere voorstelling van zaken. En dat vind ik persoonlijk best een behoorlijk aantal, meer dan de helft!
  Vaak interesseren je dingen pas als het noodzaak heeft maar dan is het vaak (te) laat. Het is niet anders.
  Voor iedereen die zich nu afvraagt: en waar haalt ze die wijsheden vandaan? Ik heb notarieel recht gestudeerd, daar zit veel familierecht in.

 12. Ik vind de titel een beetje sneu. Alsof elke 50-jarige kerel zijn vrouw inruilt voor een jonger exemplaar. Maar goed, het is natuurlijk wel fijn om je financien op orde te hebben. Na 12 jaar laat ik dit nu aan mijn man over, hij kijkt er met een frissere blik naar dan ik deed. Wel verhelderend en fijn.

 13. lijkt me een intressante boek, buiten de kaft dan! ikzelf hou de huis netjes en m’n ventje doet hier de financien

 14. Beste dames van Huisvlijt. Nu pas zag ik deze online discussie en als auteur van het boek wil ik toch nog graag even reageren. Allereerst, wat fijn dat jullie mijn boek hier bespreken en ook fijn te lezen dat een aantal dames hierdoor hebben besloten mijn boek te gaan lezen. Jammer dat mijn boek de aandacht van “Vlijtig Liesje” niet tot het einde heeft weten vast te houden. Mijn tip is om het boek ook als naslagwerk te gebruiken, het is anders wellicht te veel informatie om in één keer tot je te nemen. Voor de dames die wat negatiever hebben gereageerd wil ik toch een nuance aanbrengen. Ik heb geen eenmalige cursus geldzaken gedaan, maar een universitaire studie fiscale economie, diverse vakopleidingen en 18 jaar praktijkervaring. Dit boek heb ik niet geschreven om geld te verdienen (wie ooit een boek heeft geschreven weet dat dit niet zo werkt) maar om vrouwen te inspireren zelf met de geldzaken aan de slag te gaan zodat zij later niet in de problemen komen zoals ik in mijn praktijk dagelijks tegen kom. Vaak zijn vrouwen prima op de hoogte van het huishoudboekje, maar hebben geen idee waar zij van moeten leven als hun man overlijdt of weggaat. Aan ieder uiteraard de keus om zich hier wel of niet in te verdiepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.