Landelijk eindexamen 2020 afgelast: is mijn zoon zielig?

landelijk eindexamen 2020

Vanwege het coronavirus gaat het landelijk eindexamen 2020 niet door. De leerlingen van de eindexamenklassen slagen of zakken op basis van hun cijfers voor de schoolexamens. Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over dit besluit.

Voor wie er goed voorstond, betekent dit dat het diploma ineens vrij eenvoudig binnen handbereik is. Omdat het landelijk eindexamen 2020 vijftig procent meetelt voor het eindcijfer, is het immers mogelijk om alsnog te zakken, als je die momentopname verprutst.

Goed nieuws dus dat het landelijk eindexamen 2020 niet doorgaat, zou je denken.

Dat is tenminste wat ík dacht.

Maar inmiddels heb ik meerdere reacties gekregen van mensen die opperen dat mijn zoon hierdoor een belangrijke levenservaring misloopt. En dat dit heel erg is. En sneu ook.

Verbaasd krabde ik mij achter het oor.

Is mijn zoon zielig omdat hij geen landelijk eindexamen kan doen?

Dit perspectief was mij onbekend. Ik dacht namelijk dat mijn zoon bofte. Maar je moet alles onderzoeken en het goede behouden, dus legde ik mezelf de vraag voor:

‘Is mijn zoon zielig omdat hij geen landelijk eindexamen kan doen?’

Met andere woorden: is mijn zoon zielig dat hij nu niet de stress voelt van het landelijk eindexamen 2020? Dat hij de kans misloopt om op dat moment de mist in te gaan, en daardoor alsnog te zakken?

Ehm…

Ik merkte toch dat ik er niet goed ‘bij’ kon komen, bij dat sentiment dat het sneu is.

Dus probeerde ik het op een andere manier.

Het landelijk eindexamen 2020 als een marathon

Ik besloot het landelijk eindexamen te vergelijken met het lopen van een marathon.

Als je een marathon loopt wil je toch ook niet vlak voor de finish een lift?

Dat gaat dan toch ten koste van de ervaring? Van het proces? Kun je blij zijn met een medaille als je het laatste stukje van de marathon niet hebt afgelegd? Met andere woorden: Kun je blij zijn met een diploma als je het laatste stukje niet zelf hebt afgelegd?

Kijk, nu komen we ergens!

Als je het zo bekijkt, valt er wel een trauma te behalen.

Wat vindt mijn zoon zelf?

Ik besloot het vraagstuk ook aan mijn zoon zelf voor te leggen. Dus ik vroeg:

‘Vind je het jammer dat je de ervaring van het eindexamen mist? De opbouw er naar toe? De spanning, de sensatie, en de opluchting als je slaagt? Het wachten op het telefoontje dat vertelt of je geslaagd of gezakt bent?’

Mijn zoon keek me aan alsof ik gek was.

Maar goed, hij weet dus niet wat hij mist.

Je moet het natuurlijk wel willen zien.

Zo’n trauma.

Tot slot

Als je op het landelijk eindexamen 2020 had gerekend als kans om je punten op te halen, is het vervelend dat het niet door gaat. Maar anders vind ik dat er ergere dingen zijn dan geen eindexamen hebben. Lees ook Omdenken.

Dus mijn antwoord op de vraag: ‘Is mijn zoon zielig omdat hij geen landelijk eindexamen kan doen?’ is: ‘Nee.’

Eerlijk gezegd moet ik in dit verband onwillekeurig steeds aan een tekst van Simon Carmiggelt te denken:

‘Mijn vader, hij ruste in vrede, maar mijn vader was een man met een paar harde handen. Die legde heus niet z´n oor op je zieltje te luisteren. Een hengst voor je harses kon je krijgen.’

Zie ook mijn post over  mijn zoon die een staatsexamen moest doen omdat hij vmbo tl deed op het speciaal onderwijs.

Leestip: Zakken voor een examen, wat dan?

Similar Posts

40 Comments

 1. Zielig? Nee, dat denk ik niet. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige leerlingen behoorlijk schakelen moet zijn geweest. En oké, mij lijkt het stiekem ook wel leuk als je de rest van je leven kunt zeggen dat je je diploma hebt gehaald, op eerlijke wijze, zónder examen te doen;). Dat kunnen niet veel mensen namelijk.

 2. Het is niet alleen het centraal examen dat ze niet hoeven doen. De jongens en meiden hebben geen laatste schooldag waarbij ze de school op zijn kop kunnen zetten, geen examen feest, geen examen reis met vrienden en een totaal andere diplomering als andere jaren. Dat had ik me in zoon wel gegund, want hij heeft er toch hard voor gewerkt.

  1. Dat is waar, maar dit zijn dingen die niet ieder kind even fijn vindt om te doen. Zelf vond ik de stuntdag bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk. Het is erg karakterafhankelijk.

  1. Mijn zoon is zo blij dat het niet hoeft, geen extra stress en spanning meer. Ik heb een heel relaxed kind nu thuis en die helemaal niet het gevoel heeft iets te missen :-)

 3. Ik ben nog steeds wel ‘Team Zielig’, soort van (want het is natuurlijk geen zwaar trauma, maar toch jammer). Het eindexamen met de hele periode eromheen is toch een bijzondere afsluiting van de middelbare school.

 4. Het was het zo met de cito. Ik snap je zoon ook wel en wat je niet weet kan je niet missen ook. Je leest veel verschillende verhalen, er zijn er ook die wat missen en nu naar hun gevoel school niet afsluiten.

 5. Wat je niet kent, kan je ook niet missen. Dus je zoon ziet het goed. Eindexamenfeesten kunnen ze op een andere manier organiseren. Online of allemaal op anderhalve meter afstand en dan van de conrector op zo’n pizza-bakding je diploma aangereikt krijgen. Dat maakt het ook weer ludiek en onvergetelijk. Kunnen wij niet zeggen.

 6. Nou zo’n laatste schooljaar is vooral het jaar dat de klas echt een eenheid is en er ook veel leuke dingen op het programma staan. Dát missen is best jammer, niet zielig dus maar wel iets dat er eigenlijk bij hoort.
  Dat geldt ook voor het landelijk examen, het is toch een tijd dat je even “landelijk”bijzonder bent. Spanning en stress horen er dan een beetje bij maar voor sommige zal het een zegen zijn als dat ontbreekt. Of het veel uitmaakt voor het slagingspercentage betwijfel ik . Er zijn maar weinig leerlingen die zó goed zijn dat ze fluitend een inhaalslag kunnen maken met het centraal schriftelijk examen nadat ze er tot dán de kantjes afgelopen hebben.

 7. Een belangrijke levenservaring missen? Dat is een groot woord, praat het ze ook niet aan.
  Eerder denk ik aan jammer, of sneu. En hopen op een beter vervolg, ooit.
  Het zijn jonge mensen, ze kunnen het aan.

 8. Ach.. hij zal vast nog wel een keer examen moeten doen ergens voor. Welke regel je ook hanteert, er zijn altijd winnaars en verliezers. Hij heeft nu misschien niet de ervaring van een examen, maar wel de ervaring van een pandemie. Dat kan ook niet iedereen zeggen.

  love As Always
  Di Mario

 9. Ha Nicole,

  het ligt er natuurlijk wel aan wat zijn resultaten gedurende het jaar waren?
  Toch??
  Als die beneden peil waren dan zakt-ie en waren ze goed: dan slaagt-ie

  Ik hoop dat-ie slaagt! Met vlag en wimpel…

  Groetjes!

 10. Ook mijn dochter hoeft dus geen examen te doen! Ze vind het aan de ene kant natuurlijk heel “chill”” dat dit niet hoeft. Geen stress met leren om toch net even wat beter er voor te komen te staan. Aan de andere kant; wij hebben dit allemaal ( als het goed is ) wel meegemaakt, de spanning van het examen zelf, dan lekker “vrij” en wachten op die ene dag of je leraar langs komt ( of belt ). En dan hup de vlag uit en naar school met zn allen! Maar wat ze niet kennen, gaan ze dat missen? Ik denk dat wij als ouders het meer jammer vinden dan deze kinderen zelf, omdat ze gewoonweg niet weten wát ze moeten missen.

 11. Ik heb gehoord dat sommige zonder examen niet hoefden doen. Toch gehaald. Dan gaat de vlag uit. Beetje vreemd allemaal. Is wel ervaring rijker daardoor. Heeft geen spanning meer. Geen stress….

 12. Mijn zoon is ook blij dat hij geen examen hoefde te doen…hij staat er goed voor…wel de laatste toetsweek nog maken…thuis en op school…filmpjes maken etc…12 mei de laatste toets…de laatste toetsweek…de toetsen zijn verspreid over een aantal weken…hij is nu echt moe…moe van het voortdurende leren…we hadden het liever in 1 a 1,5 week gehad…corona vergt aanpassingen! Ik vind dat leerkrachten en leerlingen het naar de omstandigheden erg goed oppakken!

 13. Zielig is een lammetje zonder moeder.
  Dit is gewoon een andere ervaring. Mijn zoon moet nu online solliciteren voor het HBO, ook lastig, interviewers zijn het niet gewend, zit je in je business suit van uit je slaapkamer te praten. Hij zal het er mee moeten doen. Ze redden het wel.

 14. Wat denk je van de levenservaring die hij opdoet in deze gekke tijd. En feestjes komen er nog genoeg mag ik hopen. Stress en spanning rondom examens, toetsen en wat al niet meer ook. Laat het ook eens gewoon gebeuren en meevallen. Hij heeft nog een leven voor zich. Genoeg te doen, zou ik zeggen. En nu lekker genieten van stressloos slagen.

 15. Je kan je kind natuurlijk ook problemen aanpraten! Problemen die er helemaal niet zijn!
  Hij zal in de rest van zijn leven heus nog wel eens examen moeten doen of voor andere dingen in spanning zitten.
  Wat een gezemel! Ik kan jou beter zielig gaan vinden!

 16. een gemiste ervaring..misschien

  maar relatief gesproken zal dit toch van weinig of geen belang zijn

  wat vandaag een probleem is, zal morgen allicht een detail zijn

  groeten

 17. Mijn dochter zei precies hetzelfde.
  Tuurlijk zijn ze allemaal blij, maar, ze missen ook een hoop.
  De spanning, ben ik wel, ben ik niet geslaagd?
  De eindexamenfeesten.
  Maar zielig, mwah!

 18. Zo’n vader pff das ook niet alles. Maar als ik soms hoor wat pubers doen en zeggen dan denk ik wel eens nou…
  Zorg maar dat hij nog een opleiding gaat doen, kan hij daar zweten voor een examen;) Het is wel een ervaring die je niet vergeet moet ik zeggen. Hij kan natuurlijk wel zeggen dat hij zonder examen geslaagd is en dat is ook iets. Wanneer gaat de vlag uit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.