Reacties

Landelijk eindexamen 2020 afgelast: is mijn zoon zielig? — 40 reacties

 1. Zielig? Nee, dat denk ik niet. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige leerlingen behoorlijk schakelen moet zijn geweest. En oké, mij lijkt het stiekem ook wel leuk als je de rest van je leven kunt zeggen dat je je diploma hebt gehaald, op eerlijke wijze, zónder examen te doen;). Dat kunnen niet veel mensen namelijk.

 2. Het is niet alleen het centraal examen dat ze niet hoeven doen. De jongens en meiden hebben geen laatste schooldag waarbij ze de school op zijn kop kunnen zetten, geen examen feest, geen examen reis met vrienden en een totaal andere diplomering als andere jaren. Dat had ik me in zoon wel gegund, want hij heeft er toch hard voor gewerkt.

  • Dat is waar, maar dit zijn dingen die niet ieder kind even fijn vindt om te doen. Zelf vond ik de stuntdag bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk. Het is erg karakterafhankelijk.

  • Mijn zoon is zo blij dat het niet hoeft, geen extra stress en spanning meer. Ik heb een heel relaxed kind nu thuis en die helemaal niet het gevoel heeft iets te missen :-)

 3. Ik ben nog steeds wel 'Team Zielig', soort van (want het is natuurlijk geen zwaar trauma, maar toch jammer). Het eindexamen met de hele periode eromheen is toch een bijzondere afsluiting van de middelbare school.

 4. Het was het zo met de cito. Ik snap je zoon ook wel en wat je niet weet kan je niet missen ook. Je leest veel verschillende verhalen, er zijn er ook die wat missen en nu naar hun gevoel school niet afsluiten.

 5. Wat je niet kent, kan je ook niet missen. Dus je zoon ziet het goed. Eindexamenfeesten kunnen ze op een andere manier organiseren. Online of allemaal op anderhalve meter afstand en dan van de conrector op zo'n pizza-bakding je diploma aangereikt krijgen. Dat maakt het ook weer ludiek en onvergetelijk. Kunnen wij niet zeggen.

 6. Nou zo'n laatste schooljaar is vooral het jaar dat de klas echt een eenheid is en er ook veel leuke dingen op het programma staan. Dát missen is best jammer, niet zielig dus maar wel iets dat er eigenlijk bij hoort.
  Dat geldt ook voor het landelijk examen, het is toch een tijd dat je even "landelijk"bijzonder bent. Spanning en stress horen er dan een beetje bij maar voor sommige zal het een zegen zijn als dat ontbreekt. Of het veel uitmaakt voor het slagingspercentage betwijfel ik . Er zijn maar weinig leerlingen die zó goed zijn dat ze fluitend een inhaalslag kunnen maken met het centraal schriftelijk examen nadat ze er tot dán de kantjes afgelopen hebben.

 7. Een belangrijke levenservaring missen? Dat is een groot woord, praat het ze ook niet aan.
  Eerder denk ik aan jammer, of sneu. En hopen op een beter vervolg, ooit.
  Het zijn jonge mensen, ze kunnen het aan.

 8. Ach.. hij zal vast nog wel een keer examen moeten doen ergens voor. Welke regel je ook hanteert, er zijn altijd winnaars en verliezers. Hij heeft nu misschien niet de ervaring van een examen, maar wel de ervaring van een pandemie. Dat kan ook niet iedereen zeggen.

  love As Always
  Di Mario

 9. Ha Nicole,

  het ligt er natuurlijk wel aan wat zijn resultaten gedurende het jaar waren?
  Toch??
  Als die beneden peil waren dan zakt-ie en waren ze goed: dan slaagt-ie

  Ik hoop dat-ie slaagt! Met vlag en wimpel...

  Groetjes!

 10. Ook mijn dochter hoeft dus geen examen te doen! Ze vind het aan de ene kant natuurlijk heel "chill"" dat dit niet hoeft. Geen stress met leren om toch net even wat beter er voor te komen te staan. Aan de andere kant; wij hebben dit allemaal ( als het goed is ) wel meegemaakt, de spanning van het examen zelf, dan lekker "vrij" en wachten op die ene dag of je leraar langs komt ( of belt ). En dan hup de vlag uit en naar school met zn allen! Maar wat ze niet kennen, gaan ze dat missen? Ik denk dat wij als ouders het meer jammer vinden dan deze kinderen zelf, omdat ze gewoonweg niet weten wát ze moeten missen.

 11. Ik heb gehoord dat sommige zonder examen niet hoefden doen. Toch gehaald. Dan gaat de vlag uit. Beetje vreemd allemaal. Is wel ervaring rijker daardoor. Heeft geen spanning meer. Geen stress....

 12. Mijn zoon is ook blij dat hij geen examen hoefde te doen...hij staat er goed voor...wel de laatste toetsweek nog maken...thuis en op school...filmpjes maken etc...12 mei de laatste toets...de laatste toetsweek...de toetsen zijn verspreid over een aantal weken...hij is nu echt moe...moe van het voortdurende leren...we hadden het liever in 1 a 1,5 week gehad...corona vergt aanpassingen! Ik vind dat leerkrachten en leerlingen het naar de omstandigheden erg goed oppakken!

 13. Zielig is een lammetje zonder moeder.
  Dit is gewoon een andere ervaring. Mijn zoon moet nu online solliciteren voor het HBO, ook lastig, interviewers zijn het niet gewend, zit je in je business suit van uit je slaapkamer te praten. Hij zal het er mee moeten doen. Ze redden het wel.

 14. Wat denk je van de levenservaring die hij opdoet in deze gekke tijd. En feestjes komen er nog genoeg mag ik hopen. Stress en spanning rondom examens, toetsen en wat al niet meer ook. Laat het ook eens gewoon gebeuren en meevallen. Hij heeft nog een leven voor zich. Genoeg te doen, zou ik zeggen. En nu lekker genieten van stressloos slagen.

 15. Je kan je kind natuurlijk ook problemen aanpraten! Problemen die er helemaal niet zijn!
  Hij zal in de rest van zijn leven heus nog wel eens examen moeten doen of voor andere dingen in spanning zitten.
  Wat een gezemel! Ik kan jou beter zielig gaan vinden!

 16. een gemiste ervaring..misschien

  maar relatief gesproken zal dit toch van weinig of geen belang zijn

  wat vandaag een probleem is, zal morgen allicht een detail zijn

  groeten

 17. Mijn dochter zei precies hetzelfde.
  Tuurlijk zijn ze allemaal blij, maar, ze missen ook een hoop.
  De spanning, ben ik wel, ben ik niet geslaagd?
  De eindexamenfeesten.
  Maar zielig, mwah!

 18. Zo'n vader pff das ook niet alles. Maar als ik soms hoor wat pubers doen en zeggen dan denk ik wel eens nou...
  Zorg maar dat hij nog een opleiding gaat doen, kan hij daar zweten voor een examen;) Het is wel een ervaring die je niet vergeet moet ik zeggen. Hij kan natuurlijk wel zeggen dat hij zonder examen geslaagd is en dat is ook iets. Wanneer gaat de vlag uit?

  • Geen idee eigenlijk, Het is erg onduidelijk. De schoolexamens zijn enorm verspreid dus ik weet niet precies wanneer het definitief klaar is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder