Koop je liever ervaringen of spullen?

Uit onderzoek blijkt dat we gelukkiger worden van geld uitgeven aan ervaringen, zoals vakanties, dan aan materiële bezittingen, zoals een auto!

Ik vind dat een fascinerende uitkomst, waar ik al een tijdje over loop te peinzen. ‘Koop ík ervaringen?’ vraag ik me af. Ik geloof het niet. In de afgelopen jaren heb ik buikdanslessen gevolgd, en deed ik elke week een les Bodybalance. Dat zijn ervaringen, maar daar ben ik mee gestopt omdat het me ‘te druk’ werd.

Een ervaring als een vakantie ‘kopen’ zal ik ook niet gauw doen, want ik houd niet van ‘op vakantie gaan’, en ben het liefst gewoon thuis. Wel vind ik het leuk om vanuit huis leuke uitjes te doen met de kinderen. Maar het liefst kleinschalig, zoals wandelen in een bos. De gedachte aan een druk pretpark doet mij huiveren.

Als iemand mij zou vragen: waar geef jij liever je geld aan uit, aan een ervaring of aan iets tastbaars, dan zou ik waarschijnlijk voor het tastbare gaan. Ik zou redeneren dat ik dagelijks plezier zou hebben van bijvoorbeeld een nieuwe bank, en dat dat dus een veel betere investering zou zijn dan een eenmalige ervaring als een vakantie.

Hoe is het voor jou: koop je liever een ‘ervaring’ of iets ‘tastbaars’?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik geef makkelijker geld uit aan een vakantie of een dagje weg. Mits het in verhouding staat tot de ervaring uiteraard.

  Ik vind het heel moeilijk om geld uit te geven aan materialisme. Het kopen van nieuwe spullen gaat gepaard met een groot gevecht in mijn hoofd of het wel echt noodzakelijk is enzo. Gelukkig heeft mijn partner daar minder moeite mee. :D

 2. Tja, daar zeg je zo wat..ik koop graag kleine dingen voor in huis, daar kan ik echt van genieten omdat het huiselijkheid brengt, maar dat is weer ervaring:-)
  Aan de laatste modetrends kan ik geen geld uitgeven, ik vind het belangrijk om er leuk uit te zien, maar meedoen “omdat het hoort”..Nee..

 3. Ik denk dat het bij mij een beetje 50/50 is. Ik ga graag eens op vakantie (echt niet elk jaar) en kan dan op ieder moment nog genieten van die herinneringen.

  Aan de andere kant heb ik bijvoorbeeld ook bepaalde spullen waar ik dagelijks van geniet. Ik probeer er wel op te letten dat wat ik nu doe, of het nu om dingen of ervaringen gaat, wel echt iets is wat ik heel graag wil!

 4. ervaring, duidelijk; uitstapjes, vakantie, leuke dingen doen, concerten, festivals, uitgaan. Maar we hebben een grotendeels gekregen inboedel.
  Een auto is waar wij wonen gewoon noodzaak. Als je een auto koopt, blijft ie ook nog eens veel geld kosten. Ik word echt niet blij van een auto. Manlief dan weer wel ;)Wordt overigens alleen vervangen indien noodzakelijk (als repareren duurder is dan een andere dus), die auto…

 5. Uitjes met de kinderen zijn ook ervaringen, maar hoeven niet veel te kosten.
  Zelf geef ik liever geld uit aan iets voor in huis. Een mooie kast bv waar ik nog jaren geniet van heb (wel mss tweedehands want ik heb wel een dure smaak wat dat betreft). Een vliegvakantie kan ik geen geld aan uitgeven tenzij het beloofde een fantastische ervaring te worden. Een wekenlange trektocht ofzo.
  Het hangt er dus van af. Voorlopig geef ik vooral geld uit aan het huis.

 6. Ik aan ervaringen. Wij gaan bv heel graag naar het theater en concerten en nu ik op het moment geen werk heb doen wij dat niet meer en dat mis ik enorm. Als ik weer een baan heb gaan wij ook gezellig weer naar het theater, bioscoop, 1 keer per jaar een weekendje weg naar een europese stad etc.

  Tastbare spullen geef ik juist weinig om. Een auto moet mij van A naar B brengen en hoe deze er uit ziet maakt mij niets uit. Het huis inrichten vind ik wel leuk maar wel met gevonden schatten van de kringloop en marktplaats.

  Vakantie is voor ons kamperen, en dan in onze hele oude kleine caravan. Ik slaap er alleen in, dus hoe ons eierdopje eruit ziet maakt mij niets uit ;)

  En ik herken wat Ioon zegt over het geld uitgeven en het gevecht in je hoofd. En ook bij ons is mijn man daar makkelijker in en houden wij elkaar zo in evenwicht.

  Groetjes Isabelle

 7. Hallo, ik reageer eigenlijk nooit maar ben een trouwe lezer :o)
  Ik ben het met het onderzoek eens. Al die ervaringen worden herinneringen die je niet meer vergeet. We zijn één keer naar Duitsland op vakantie geweest en daar hebben de kinderen het nog steeds over. Al die materiële zaken zijn eigenlijk niet zo belangrijk…

 8. Ervaringen vind ik heerlijk. Een vakantie, avondje uit eten of naar het treater. Alleen de voorpret al! Hoewel we met 2 kleine kids voorlopig in de buurt op vakantie gaan en samen weg ook maar 2 keer per jaar.

 9. Zelfde mening als jij. Ik vind juist vaak een vakantie mij te veel stress geven.
  Ik word wel gelukkig van de ervaringen die bepaalde spullen mij geven. Zoals mijn kachel of ons dakje in de tuin. Dit zijn wel spullen maar geven ervaringen die anders niet mogelijk waren geweest…
  Groetjes,

 10. IK ga deze keer voor de ervaring, dus de vakantie,zit wel een verhaal achter.Man is hier niet geboren en heeft zijn moeder al 7jaar niet meer gezien,nu wordt zij 80 jaar.
  Het was een moeilijke keus gaan we met zijn allen deze grote reis maken of hebben wel liever een buffer. Uiteindelijk toch de reis, het leven kan morgen over zijn .

  En dan zeggen we misschien hadden we maar.(heb daar helaas ervaring mee)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.