Kinderkapsels: inspiratie, ervaringen uit de praktijk en tips!

kinderkapsels

Kinderkapsels veranderen voortdurend.

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, hadden mijn drie zonen relatief wat langer haar. Dat vond ik destijds mooi, en toen had ik nog een flinke vinger in de pap wat betreft hun kinderkapsels!

Hieronder zie je mijn jongste zoon met zo’n kapsel dat ik toen leuk vond:

kinderkapsels

Het voordeel van dit type kinderkapsel, was dat ze moeiteloos voor prinses konden doorgaan. Zo had destijds de Efteling een actie waarbij meisjes die zich verkleedden als prinses gratis naar binnen mochten. Mijn middelste zoon vond dat geen enkel punt, en droeg zijn roze polyester prinsessenjurk met verve.

Mijn twee dochters wilden destijds allebei lang haar. Dat bleek ook nog eens heel voordelig. Elf jaar geleden schreef ik daarover:

‘Enigszins tot mijn verwondering zijn mijn jongens duurder in het onderhoud dan de meisjes. Jongens hebben namelijk echte kapsels, terwijl mijn dochters hun haar simpelweg lang willen laten groeien, en dus massa’s geld uitsparen. Meisjesharen invlechten kost bijvoorbeeld niets, alleen wat tijd. ‘

Ik herinner me nog een moeder op school, die haar kinderen altijd naar school bracht met de meest ingenieuze kapsels. Zij was echt een meester in invlechten! Het voordeel van invlechten is bovendien dat het in principe keurig blijft zitten, en voordelig is.

Overwegingen bij kinderkapsels

Er zijn heel wat overwegingen als het gaat om een kinderkapsel. Lees maar mee!

 1. Het type haar van je kind. Het maakt een heel verschil of je kind dun en vlassig haar heeft, of juist stevig en dik wat betreft de mogelijkheden voor zijn of haar kinderkapsel.
 2. De leeftijd van je kind. Wat voor een peuter nog leuk staat, bijvoorbeeld een staartje bovenop het hoofd, wordt door een elfjarig kind afgekeurd.
 3. Het karakter van je kind. Je kunt als moeder nog zo goed zijn in haren invlechten of het leuk vinden om mooie kapsels te maken, als je kind er echt het geduld niet voor heeft is een dergelijk kinderkapsel lastig. Een wildebras zal korte haren mogelijk fijner vinden, dan lange lokken. Die zitten bij het spelen alleen maar in de weg.
 4. Luizen! Heeft je kind vaak last van luizen? Dan kan dat een belangrijke overweging zijn bij kinderkapsels. Ook hier spreek ik uit ervaring. Ooit heb ik van pure wanhoop de kapper mijn twee jongens bijna kaal laten scheren. We kwamen toen maar niet van de luizen af, en dit was een soort laatste redmiddel.
 5. Budget. Hoeveel geld je te besteden hebt kan ook een rol spelen bij de keuze voor een kapsel. Zoals ik al schreef kun je met lange haren bij meisjes vaak veel langer wachten voor je weer naar de kapper gaat. Voor korte kinderkapsels die trendy zijn, moet je vaak toch wel elke 6 weken weer naar de kapper.
 6. De vrijetijdsbesteding van je kind. Heb je een kind dat bijvoorbeeld heel veel en graag zwemt? Dan zul je merken dat al dat chloor zijn weerslag heeft op het haar. Of het is een gedoe om elke keer na het zwemmen (lange) haren te wassen.
 7. Hoe handig je zelf bent. Tot mijn spijt kan ik zelf helaas niet goed invlechten. Voor mijn kinderen dus geen prachtige vlechten in hun haren, maar een stom ‘palmboompje,’ bovenop het hoofd. Zie ook punt 2. Zelf een scrunchie maken levert een handige haaraccessoire op.
 8. De mode. Of je het wilt of niet, grote kans dat je onbewust beïnvloed wordt door de heersende mode op het gebied van kinderkapsels. Op dit moment zie je bij jongens bijvoorbeeld kort opgeschoren zijkanten, met bovenop een wat langere pluk.
 9. De smaak van je kind. Het is politiek incorrect om te zeggen, maar ik vond het best een beetje balen toen de kinderen hun eigen smaak ontwikkelden. Met lede ogen moest ik toezien hoe hun leuke kinderkapsels werden vervangen door coupes die ík veel minder mooi vond. Maar ja, het was hun hoofd en haar. Bij kinderschoenen kon ik me nog beroepen op het belang van de juiste schoen, maar bij kinderkapsels vond ik dat ze ruimte moest geven voor hun eigen ideeën. Dus trok ik knarsetanden mijn portemonnee en betaalde voor kapsels die van mij ‘niet hadden gehoeven’.
 10. De kapper. De ene kapper is de andere niet. En ook hoe goed ze omgaan met kinderen tijdens het knippen verschilt. Ik ging op een gegeven moment met mijn vijf kinderen naar een kapper die ze voor de tv zette met afleveringen van Bassie en Adriaan. Daar kun je van alles van vinden, maar de kinderen bleven keurig rustig zitten terwijl de kapper knipte. Waarmee ik maar wil zeggen, dat de vaardigheden van de kapper een grote rol spelen bij het kapsel van je kind.

Kinderkapsels inspiratie

Als je zelf niet zo goed weet wat nou leuk is voor je kind, is er genoeg inspiratie te vinden. Allereerst in de vorm van boeken! Bij kapsalons liggen doorgaans diverse boeken met kapsels voor volwassenen en kinderkapsels. Die kunnen een goed idee geven van de mogelijkheden. Vraag wel altijd goed na, hoe zo’n kapsel er bij jou kind uit zou zien en of het haar er geschikt voor is.

In het boek Prinsessen kapsels vind je mooie opsteekkapsels die vrij eenvoudig zijn volgens mij. Ik vind ‘Sneeuwwitje,’ zie rechtsonderaan het boek, zo schattig!

kinderkapsels
12,50 bij bol.com

Inspiratie op Pinterest

Hieronder eerst zo’n kapsel wat je momenteel veel ziet: kort aan de zijkanten, en bovenop iets langer:

Dit lijkt me zo’n kapsel wat er alleen maar goed uitziet als je net van de kapper komt. Of deze ‘nonchalante’ look in de praktijk goed uitpakt, weet ik zo net nog niet….

Hieronder een leuk meisjeskapsel. Hiermee moet je wel regelmatig naar de kapper:

Meisjes kinderkapsel met pony:

Kort haar voor meisjes kan natuurlijk ook:

Tot slot

De popgroep Vulcano zong het al: ‘Als je haar maar goed zit!’ Dat geldt ook voor kinderen. Slordig haar, geeft al snel een rommelige, onverzorgde indruk. Een goede knipbeurt kan snel een compleet andere look geven. In deze post las je 10 overwegingen om aan te denken bij de keuze voor kinderkapsels, en natuurlijk een heleboel inspiratie.

Lees ook een knot maken met een haardonut of maak een paardenstaart met een invisibobble. En mijn review van de haarklemmen die ik kocht bij Temu.

Lees ook: Kapsels voor kort en lang haar.

Similar Posts

53 Comments

 1. Zelf ga ik eenmaal per jaar naar de kapper en dat is voor mijn verjaardag :-), een kadootje dus. Laat ik het lekker wassen en fohnen ( de puntjes op de o komen er niet op….). Maar als ik ga betaal ik ongeveer 25 euro. Mijn man gaat naar een buurtkapster en is 12 euro kwijt. Mijn dochter knipte ik altijd zelf, alleen nu heeft ze laagjes en dat kan ik niet. Zij gaat 2 maal per jaar naar de kapper en daar betaal ik 17,50 euro voor. Mijn zoon van 18 betaald zelf en gaat ( veel te ) vaak!
  Tineke

  1. Hier het geluk dat zwager eerder een kapsalon had en nu nog in de branche werkzaam is. We worden gratis door hem geknipt. Jongste heeft het haar nog lang de oudste heeft het sinds twee maanden korter. Ik vond van de oudste echt overal plukken haar en werd er een beetje moedeloos van. Het leken wel complete spinnenwebben tussen de was, op t vloerkleed echt alles zat vol. Ze heeft echt een hele dikke bos haar. De jongste is niet helemaal vrij te spreken van haaruitval als ik kijk wat ik uit t zwembad. An haar opzuig is dat ook t nodige. Man en ik hebben t t allebei t liefste kort en opgeschoten. Maar na 6 weken ziet man er echt niet meer uit en is hij hard aan een knipbeurt toe..

 2. Ik heb een kort kapsel en moet het echt wel om de 6 à 7 weken, laten knippen. Mijn kapster, heeft een éénmansbedrijfje en daardoor, kan ze de kosten laag houden. Voor knippen betaal je bij haar 11 euro.

 3. Er is hier een 10 euro kapper in het centrum, dus ik betaal dat ervoor. (Reguliere kappers hier (noord-oost Groningen zijn rond de 17 euro.) Voor de kinderen betaal ik 7,50 euro.)

 4. Ik heb geen dochters, maar de jongens gingen inderdaad regelmatig naar de kapper.
  Die hielden niet van lang haar, net als hun pa. Hans

  1. Haha te grappig, het Efteling truukje. Mijn middelste had altijd lang haar, wilde het nooit knippen en toen, op de valreep vóór de middelbare, wilde hij kort haar. Ik vond het zo jammer maar hij heeft het daarna nooit meer lang gedragen.

 5. Hihi, bij mij was het kort, vooral omdat mijn moeder niet kon vlechten en dat soort dingen en die palmboom is inderdaad na een bepaalde leeftijd toch niet meer zo handig;). Mijn zusje had trouwens wel lang haar, maar dan was ik degene die de vlechten verzorgde. Het voordeel van een zus die een stuk ouder is dan jij:).

 6. Ik deed – toen ik zelf mocht bepalen wat ik met mijn haar wilde – altijd heel veel ermee qua staarten en vlechten. Ik kon dat dus al vrij jong heel goed bij mezelf. Zat ik ‘s avonds allemaal kleine vlechtjes te maken bijvoorbeeld.

 7. Ik ga zelf maar twee keer per haar naar de kapper en mijn zoontje veel vaker. Wel laat ik zijn lange blonde krullen lekker lang groeien, alleen de zijkanten knippen ze bij.

  1. Super die kapsels voor jongens! Mijn oudste is nu 8 en heeft zelf een idee hoe hij het wil. Vind jongens kapsels altijd wel lastig. Mijn jongens dragen graag een per, handig ;)

 8. Ha ha, ik zie het al zo voor me in de efteling. Maar hij heeft groot gelijk.
  Mijn kinderen knipte ik altijd zelf. Er waren niet veel kappers die een kind al liggend en schreeuwend op de grond konden knippen….. (Autisme) ik had er alle tijd voor. Kind op de grond en een film op, soms deed ik er dagen over om het toonbaar te maken. Pas in de pubertijd lukte het om een kapper te bezoeken. Nu ze groter en volwassen zijn, (op jongste na dan die is 16 ) wilden ze het laten groeien. Ik heb nu 3 jongens met heel lang haar en een meisje met haar op de schouders. Hubbie knip ik al sinds ik hem ken. 38 jaar dus. Zelf ging ik een keer in de 2 maanden sinds ik mijn haar kort had. In de corona tijd heb ik besloten om het te laten groeien. Vlak na de kappers weer open mochten heb ik een bob laten knippen en nu laat ik het maar zo. Hopelijk kan ik het met kerst weer opsteken.

 9. hahaha, sweet old memories! Dochterlief wilde elke week wel naar de kapper, zoonlief bij voorkeur nooit

 10. Leuke tips! Ik heb het ooit eens geprobeerd en was grote mislukking. Gelukkig is mijn schoonbroer (en tevens peter van de oudste) kapper en knipt hij de haren van onze kids regelmatig zodat kindjes altijd mooie coupe hebben.

 11. Goede tips. Ik ben gek op kapsels. Vroeger had ik iedere dag een andere kapsel. Van vlechten tot staartjes en rastavlechten. Haren gekruld echt van alleen.

 12. Goede tips. Ik ben gek op kapsels. Vroeger had ik iedere dag een andere kapsel. Van vlechten tot staartjes en rastavlechten. Haren gekruld echt van alleen.

 13. Mijn dochter wilde ook altijd lang haar. Gelukkig kan ik goed invlechten! Je had toen ook van die hele kleine elastiekjes (leken wel beugel-elastiekjes). Daar kan je dunne plukjes haar mee aan elkaar maken. Dan kreeg je een soort ‘netje’. Ik kan me wel voorstellen dat je met jongens veel duurder uit bent.

 14. Ik had als kind lang haar en droeg het dan meestal in een staart of een vlecht. Verdere variaties had mijn moeder niet haha. Later op de middelbare school ben ik naar half lang gegaan en toen kon ik er zelf ook veel meer mee.

 15. Wat mooi zeg! Ik vind het heel leuk om verschillende kapsels ook te zien en zelf te maken. Doe dit zelf ook bij mijn nichtjes. Leuk!

 16. Wel netjes dat je, leuk of niet, je kinderen zelf op een bepaalde leeftijd hun kapsel liet bepalen. Mijn moeder had daar wat hulp bij nodig…
  Meestal gingen mijn zusje en ik tegelijk en liep mijn moeder van de ene stoel naar de andere om te vertellen hoe ze het wilde hebben (zijne: behoorlijk kort). Deze woensdagmiddag (ergens in groep 7 ofzo) was mijn zusje ziek en moest ik alleen naar de kapper (aan het einde van de straat, niet echt spannend). Daar vroeg de kapster (Marja, heeft mij jarenlang geknipt) hoe ik het wilde hebben. Mijn antwoord was: daar heeft mijn moeder al over gebeld. De reactie van de kapster: ja maar die is mijn klant niet, het zijn jouw haren. Ik was nogal in vertwijfeling, dit ging mijn moeder nooit goed vinden… De eigenaresse van de zaak (Rini, ik zie haar nog zo voor mij) kwam naar mijn stoel en verzekerde mij: ik heb al vele moeders geholpen met loslaten, de jouwe kan er ook nog wel bij! Dus kwam het boek met kapsels erbij en ik koos een langer kapsel met een veel meer trendy pony (begin jaren ’90, toen was dat ‘normaal’!) dan ik tot nu toe had gemogen, want discussies waren en thuis zat gevoerd. Eenmaal thuis werd ik (zoals verwacht) linea recta terug gestuurd, er was te weinig af en vooral mijn pony was veel en veel te lang (naar de mening van mijn moeder althans). Bij de kapper aangekomen zei de eigenaresse: ik had je moeder al aan te telefoon en ik heb haar verzekerd dat jouw kapsel precies is zoals het moet zijn en dat wij daar niets aan gaan veranderen dus je kunt weer naar huis. Ik wist zeker dat ik dan vast naar een andere kapper in de stad zou worden gestuurd maar dat gebeurde tot mijn verbazing niet. Mijn moeder liet het erbij. Toch mooi 1-0 voor de kapper..

 17. hier gaan we om de 4 en 6 weken naar de kapper en ik vind kids met een lekker vlot kapsel super!! want kom alsjeblieft niet aan bij mij met van die bloempot kapsels haha dat vind ik oprecht ook gewoon zielig ;)

 18. Hier twee zonen met dik haar dus een kappersbezoek is maandelijks wel een vereiste. Die leuke jongenskapsels hebben inderdaad een beperkte houdbaarheid. Als ze van bij de kapper komen neem ik dus een leuke foto want de dag nadien zit het nooit meer op dezelfde manier :-D.

 19. Die van mij wil gelukkig tegenwoordig naar de kapper. Daarvoor mocht ik het alleen maar doen. Standje kort op de tondeuse dus. Nu is het veel leuker.

 20. Mijn jongens willen het minst mogelijk naar d kapper, ik stelde het gisteren nog voor maar het was een grote nee, pas als de pony in d eigen valt willen ze, ze zijn er ook helemaal niet mee bezig, als ik er in de ochtend geen gel in zou doen, dan zouden ze zo de deur uit lopen.

 21. Nadat mijn dochter zelf haar pony had geknipt, heb ik mezelf het invlechten ook aangeleerd, zodat er geen losse plukken meer waren, waar ze de schaar in kon zetten

 22. Vaak krijg ik te horen dat ik kapster had moeten worden. Ha ha, nee niets voor mij met mijn handen in de haren van vreemde mensen. Maar het knippen van de haren van mijn kinderen toen ze nog klein waren, en het knippen van mijn eigen haar, in Corona tijd kwam dat weer extra goed van pas, is echt een favoriete bezigheid. Op Pinterest dwaal ik graag rond op zoek naar nieuwe inspiratie, tips en trucs.

 23. Wat je zegt klopt idd wel. Hier drie dames en we gaan nauwelijks naar de kapper. De jongste heeft lange lokken tot op haar billen bijna. De middelste prachtige krullen. Alleen de oudste is laatst geweest en heeft wat blonde plukjes nu, toch weer een nieuwe fase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.