Reacties

Kind en huishouden: hoe zit dat nou? — 53 reacties

 1. Zou ik eigenlijk meer moeten doen. Zelf de kleren in de was, helpen met tafel afruimen. Doe het meestal zelf ondat het sneller gaat, maar het is eigenlijk beter van niet.

  • Zelf gaat het inderdaad vaak sneller. Maar als je er de tijd voor hebt, is het goed voor de kinderen om het ook eens te doen. Later heb jij, en zij er gemak van!

 2. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat het alleen maar goed is voor kinderen om te helpen in het huishouden. Zo leren ze hun verantwoordelijkheden nemen en het is naar mijn idee een goede voorbereiding op later, als ze op zichzelf gaan wonen. Mijn zoon is nu bijna anderhalf en ik vind het al heel erg belangrijk dat hij leert om zijn eigen speelgoed op te ruimen. Gelukkig gaat dat heel goed en hij vind het ook leuk om te doen, het is een soort spelletje geworden :).

 3. De mijne zijn nog vrij jong ( 5 en 8 ) en bij 'huishoudelijke klusjes' denk ik vaak aan stoffen, stofzuigen, afwassen en poetsen. Toch hebben ze hun 'taakjes' Zo moeten ze allebei hun bordje na het eten op het aanrecht zetten, hun vuile was in de wasmand gooien ( anders was ik het niet ;-) ) en ruimen ze hun speelgoed ( meestal ) op. Ook moeten ze hun slaapkamer opruimen en kunnen ze met een kleine stofzuiger de vloer stofzuigen. Gelukkig vinden ze dat laatste leuk.
  De oudste doet af en toe een boodschap bij de plaatselijke supermarkt en samen helpen ze wel eens met koken, maar dat is gewoon omdat ze het leuk vinden. Ik ga wel eens even je lijstje checken, kijken wat er nog meer bij staat, want ik ben het met je eens dat ze het allerbelangrijkste moeten leren. Het huishouden!

  • Met 5 en 8 jaar kunnen ze al best aardig helpen in huis. Gezellig dat jullie ook samen koken. Bij ons thuis helpt mijn jongste zoon graag in de keuken.

 4. Toen onze kinderen klein waren, lieten wij hen ook helpen met het huishouden en ze vonden het leuk : tafel dekken en afruimen, afwassen en afdrogen, stofzuigen, ..... Eens ze tiener werden, verdween de interesse en het spontane helpen en hadden ze allerhande excuses om toch maar niet te moeten helpen : muziekschool, balletles, dictie, tekenschool....en natuurlijk ook het schoolwerk. Akkoord, ze hadden meerdere buitenschoolse activiteiten en de overige tijd die ze hadden, liet ik hen dan om te studeren. Afwassen, afdrogen, stofzuigen,.... waren er totaal niet meer bij. Eens ze een jaar of 15 waren, was het enige wat ze tijdens het schooljaar deden hun vuile was in de wasmand gooien, hun eigen kamer opruimen en stofzuigen (zeker niet meer of dat), opgeplooide was in hun kast leggen (eerder 'gooien'). Tijdens hun vakantie was er ook al niet veel tijd over om te helpen aangezien ze zelden thuis waren : leiding in vakantiekampen waar de nodige tijd inkroop, vakantiewerk om een zakcentje bij de verdienen,.....
  Sommigen zeggen, je moet hen van jongsafaan mee doen helpen in het huishouden zodat ze het later ook doen maar wij hebben ondervonden dat het laten meehelpen als ze nog klein zijn, geen garantie is dat ze eens ze ouder worden, nog steeds helpen. Wij ondervonden dit met onze kinderen maar hoorden dezelfde verhalen van familie en kennissen.....
  Ouders met kleine, helpende kinderen, geniet van hun hulp zolang het duurt want ze blijven niet zo hulpvaardig...
  Onze kinderen zijn nu allemaal volwassen en het huis uit, hebben hun eigen gezin. Ondanks dat ze sinds hun tienerjaren weinig deden (en leerden) in het huishouden, loopt hun huishouden heel goed.Eens ze zelf moeten instaan voor hun huishouden, zullen ze het wel kunnen.....

  • Goed van je Liesbet dat je de tieners ook even noemt. Want die zijn inderdaad meestal weinig behulpzaam. Toch denk ik dat wat je ze leert wel degelijk blijft hangen. Dat zie je ook bij jou kinderen. Het is alleen even buffelen in de tienerperiode!

 5. Ook hier 'moeten' de kinderen wat meehelpen in huis. Zoals bijv. dagelijks de tafel opruimen en de vuile spullen in de vaatwasser pakken. En zaterdags de wastafels schoonmaken. En als ik bedden verschoon haalt het kind zelf het bed af en neemt het beddegoed mee naar beneden waar de wasmachine staat. En natuurlijk ook wel eens een paar boodschappen doen. Het ene kind helpt graag terwijl de andere liever de kantjes eraf loopt... Dan is het best wel lastig om juist het kind dat geen zin heeft aan het werk te zetten terwijl de andere het graag doet... Je hebt soms geen zin in gezeur hè...

 6. mijn dochter mopperde wel eens als ze weer eens moest helpen in huis. maar toen ze op zichzelf ging wonen was ze blij dat ze zich zelf zo goed kon redden. veel van haar vriendinnen en vrienden wisten niet eens hoe ze de was moesten doen of koken, die waren gewend dat mams dat allemaal deed en gingen heel vaak nog met was naar huis en bleven dan ook maar eten ,omdat ze zelf meestal alleen maar afhaalmaaltijden aten.

 7. Ik moet eerlijk toegeven dat ik als kind heel erg weinig heb hoeven helpen in het huishouden. Mijn moeder deed het liever allemaal zelf. Waarschijnlijk omdat ze dacht dat we het toch niet goed zouden doen en ze het dan alsnog zelf over kon doen. En dan kon ze het ook allemaal op haar manier doen. We hielpen wel eens met de tafel afruimen en de vaatwasser uitruimen. Soms deden we een boodschapje voor haar, maar meer was het eigenlijk niet. Ik vraag me dus heel erg af hoe ik het zelf ga doen als ik kinderen heb. Ik ben het ene gewend, maar ik zie ook de positieve kant van het andere.

 8. Als kind moest ik altijd heel veel doen. Als 10 jarige kookte ik elke avond, mijn moeder zette voor ze naar haar werk ging alles klaar. Als het dan 5 uur was zette ik de boel op. Zodat het eten klaar was als moeders thuis kwam. Elke zaterdag mijn eigenkamer stoffen en stofzuigen. Door de week de woonkamer ook, dagelijks de afwas. Kleding altijd in de was mand anders werd er niet gewassen. Regelmatig een was aanzetten. Altijd mee boodschappen doen op de fiets zodat mijn moeder niet 2 keer naar de winkel hoefde voor de week boodschappen. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Vriendinnen vonden het maar raar dat ik dat allemaal moest doen. Wij waren thuis met zijn 3 mijn moeder, broertje en ik. We roeide met de riemen die we hadden, hielpen elkaar en waren er voor elkaar. En nog steeds ben ik er trots op hoe wij het met zijn 3 altijd voor elkaar kregen.

 9. bij mij mogen ze met alles helpen.. (op de dakgoten na) Soms levert het wat extra tijd op, soms kost het ook meer tijd omdat je het zelf veel sneller kan. En als ze een keer geen zin hebben, dan probeer ik ze toch te motiveren.

  Love As Always
  Di mario

 10. Haha, sorry, ik moest lachen om de conclusie. Huishouden is bij mij niet m'n hobby, maar juist omdat ik het goed bijhoud, kost het helemaal niet zo heel veel tijd. En ik houd wél van een opgeruimd huis, maar daar moet je nu eenmaal wat voor doen...

 11. Kinderen moeten hun eigen kamer in orde houden. Dat doet mijn dochter gelukkig al vanaf dat ze jong is, bij mijn zoon ligt dat net iets anders (iets met mannen of zo hahaha)

 12. hier waren ze 6 en 7 toen ze al hielpen in de huishouding! stofzuigen en afstoffen deden ze toen en nu maken ze hun eigen kamer schoon, doen soms de was en ruim de vaatwasser in en ook weer uit. ik vind het bij de opvoeding horen want als je ze het niet laat doen wil ik niet weten hoe hun kamer en o huis er straks uit ziet ;)

 13. Zonen, inmiddels >40, maakten zich er met een Jantje van Leiden af. Maar oudste heeft het nu onder de knie, dankzij schoondochter. Jongste doet het ook prima, naar eigen inzicht 😀

 14. Wij gingen met onze drie zonen altijd uit van jong geleerd oud gedaan. Ik leerde ze al vroeg om mee te helpen in de tuin. Toen ze wat ouder waren leerde ik ze hoe ze een band van een fiets moesten plakken. Hoe ze veilig met een boormachine en ander gereedschap moesten omgaan en welke pluggen er nodig waren om iets op te hangen. Alle gangbare klusjes in en om het huis kunnen ze, nu ze zelf een gezin hebben, zelfstandig uitvoeren omdat ik hun de basis heb meegegeven.
  Dat geldt ook voor hun moeder. Ze leerde de jongens naast afwassen, stofzuigen en afstoffen ook koken. Allemaal dingetjes dus waar ze nu profijt van hebben.

 15. Haha, geweldig hoe je dit beschrijft! Nu ik zelf huishoudcoach ben en een heel boek zou kunnen schrijven over wat er al op dit gebied achter me ligt, is dit een onderwerp waar ik heel veel over zou kunnen zeggen.

  Een heel mooie vind ik: we vormen samen een huishouden, dus we doen ook samen het huishouden.
  En alles wat je in dat proces met elkaar meemaakt en doormaakt, maakt een familie van je. Vroeger kon ik dat niet en viel ik in mijn valkuil om alles zelf te doen en de rest zijn gang te laten gaan. Nu gaat het heel anders. Gelukkig maar!

 16. Haha wat een leuk stukje. Als onderwijsassistent op mijn school heb ik meegedacht met thuisonderwijs. Een van de opdrachten is ook dat kinderen helpen in het huishouden. Leren ze super veel van!

 17. Ha Nicole,

  wat geinig!
  Ik was ook een soort van verslaafd aan Utopia.
  En inderdaad: wat een klere-bende. Wat een stelletje vetkleppen...
  Was uiteindelijk blij, dat het ophield!

  Het huishouden doe ik helemaal alleen en zelf, want mijn dochter is de deur al uit.
  Zij laat haar kinderen lekker meehelpen en ze vind het (nog) leuk ook!

  Groetjes en blijf gezond!
  Marlou

 18. 2 kleine meisjes van 3 jaar als kleinkind en die helpen de mama's graag...nog wel haha.
  Onze jongste deed haar eigen kamer en soms was er geen doorkomen aan.
  Zij vond het overbodig om echt elke week haar kamer te doen en stelde het uit naar 2 x in de maand. (lees 1 x)
  Was stofhappen dus...nu in haar eigen hutje ziet ze het ineens wel als nodig om iedere week alles te hebben gehad.
  Komt dus meestal wel goed haha

 19. ik heb geen kinderen, maar wel neefjes/nichtjes, en opmerkelijke is dat als ze bij ons logeren ze dan altijd vragen of ze kunnen helpen, terwijl als we dat dan aan hun ouders vertellen, die verbaasd zeggen; thuis vragen ze dat nooit;-)

 20. Dat is voor mij een lange tijd terug.
  Maar samen dingen doen was altijd wel leuk, maar nooit verplicht voor de kinderen, alleen als ze het zelf aangaven. Hans

 21. In dit corona-tijdperk leert mijn jongste van 11 in sneltempo meer dan ik de oudsten in 20 jaar heb kunnen laten doen. Ze zijn intussen 27,25,23 en 22 en geen van allen zijn huishoudheld. Dus die jongste, daar ga ik met de grove borstel achter hoor :)

 22. Ha bij mij doen ze relatief weinig moet ik eerlijk toegeven. Ze helpen met hun eigen kamers en met de katten. Mijn oudste zoon brengt ook wel eens de vuilnis naar de container. Daar houdt het zo ongeveer mee op.

 23. Hahaha, leuk om dat oude stukje terug te lezen! Ik liet mijn dochter van kleins af aan mee helpen met kleine dingen. Afwassen (dat werd een knoeiboel) of handdoeken opvouwen (dan deed zij de washandjes). Ik geloof dat ze later haar kamer ook zelf deed. En ik waste niets dat niet in de wasmand lag. Ik herinner me wel dat ze een hoekje in de kamer had, waar haar losse rommel lag (boeken, agenda, haarfrutsels, etui enzovoorts) lagen. Dat hoekje breidde zich steeds verder in de kamer uit. :-) En dan moest ze het weer opruimen. Maar verder viel het wel mee, hoor. Eigenlijk hoefde ze niet zo veel te doen. Nu is ze groot en woont ze op zichzelf. En ze houdt haar (hun) huisje keurig bij. Het is allemaal goed gekomen.

 24. Wij hebben gen kinderen, maar ik weet nog dat ik vroeger het geweldig vond om mijn moeder te helpen met bv was opvouwen of mijn vader met klussen waarbij ik dan de rol tape mocht aangeven. Later werd het minder leuk, want toen moest ik haha...

 25. Sterre is pas 3, maar we laten haar wel haar eigen spullen opruimen voordat ze slapen gaat. Verder wil ze soms graag 'helpen'. Dan loopt ze met een doekje achter me aan als ik aan het stoffen ben.

 26. Thanks,leuk tips. Mijn kleine meid is nog iets te jong..maar moet bijv. Wel dr speelgoed opruimen,gooit dingetjes in de prullenvak,ruimt dr bord op na het eten etc.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>