Eindexamen 2020: kan de vlag uit?

eindexamen 2020

Het zou me niets verbazen als het de droom was van menig middelbare scholier: het centraal eindexamen gaat niet door.

Door het coronavirus doet zich deze bizarre situatie nu daadwerkelijk voor.

En voor mijn jongste zoon, die in havo 5 zit, betekent dit eigenlijk dat hij dus geslaagd is.

Hij staat er namelijk dermate goed voor qua cijfers, dat zakken amper nog een risico is. Hij boft dus. Er zullen wellicht ook leerlingen die hun hoop juist gevestigd hadden op het centraal eindexamen.

Rekenen kunnen ze wel...

Hoewel ik me regelmatig zorgen maak over de kwaliteit van het onderwijs, zit er één ding wel goed: rekenen. Mijn zoon kan namelijk uitstekend berekenen hoe laag zijn cijfers mogen zijn, om toch nog te kunnen slagen.

Het is werkelijk indrukwekkend...

Zie ook mijn post over  mijn zoon die een staatsexamen moest doen omdat hij vmbo tl deed op het speciaal onderwijs.

Leestip: Zakken voor een examen.

Heb jij kinderen die dit jaar eindexamen hadden moeten doen?

Similar Posts

20 Comments

 1. Hoi Lies!,
  Ga er maar niet van uit dat door het schrappen van de eerste periode van de centrale examens er toch een soort examen-vrije diploma's uitgedeeld zullen worden.

  In de bijna twee maanden dacht ik die we nog voor ons hebben tot de oorspronkelijke start van de examens, kan er nog van alles gebeuren. Het schrappenbesluit is voorbarig. Het wordt reuze interessant als het LAKS een kort geding tegen deze maatregel aanspant. Het gaat dan niet om de beslissingsbevoegdsheid te laten toetsen. Laat de rechter maar de vloer aanvegen met de mate en kwaliteit van de motivatie van het besluit....

  Verder heeft de regering in 1953 besloten om het onderwijsjaar te neutraliseren voor in ieder geval de lagere schoolkinderen die op scholen in de door de Watersnoodramp getroffen landstreken zaten. Alle kinderen gingen over naar het volgende jaar.

  1. Dankjewel voor je reactie Arnold. Denk je dat het Laks zou protesteren tegen het laten vervallen van het eindexamen dan? Ik zou juist hebben verwacht dat ze dit prima vinden.

 2. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit allemaal af gaat lopen voor de scholieren! Ik ben al 2 jaar van school af en heb hier gelukkig dus geen last van

 3. Spannende tijd (die al spannend was natuurlijk door het moeten doen van examens. En oh ja..Corona). Maar niet te vroeg juichen, totdat hij zijn papiertje heeft.

  Dat rekenen deden we al in mijn tijd. Tot op de tiende punt wist je wat je nog 'nodig' had om of te kunnen slagen of over te gaan.

 4. Haha dat rekenen herken ik van mijn zoon. Hij staat er niet geweldig voor en had juist net wat extra lessen gekregen om goed voorbereid de laatste SE's en het eindexamen te doen. Het was dus even slikken hier. We gaan het zien, het is een twijfelgeval en dus nog wel spannend.

 5. Hier voornamelijk teleurstelling. We hoopten dit jaar 2 tassen aan de vlaggenstok te zien met twee kinderen in de eindexamenklas. Maar nee, geen examen, geen leuke spannende tijd, geen vlag, geen examenfeestjes, geen kaarten en gefeliciteerd telefoontjes.... 5 maanden vrij nu hier.... Maar geen vakantiewerk, geen zwembad, geen eerste vlucht voor onze kinderen naar het buitenland, geen gezellige tochtjes naar musea en strand. Jongste zuchtte er van.... Dit is zo balen.... Hoe krijg ik mijn dag schema op orde.

  1. Ja, het is erg lang inderdaad! Dat vind ik ook, en vakantiewerk kan inderdaad ook niet meer zo makkelijk. Mijn zoon werkte bij het pannenkoekenhuis, maar ja, dat is ook dicht.

 6. Onze middelste van 16 zit in 6 vwo. Hij had net de schoolexamens achter de rug voordat de scholen sloten. Wiskunde moet hij nog een keer doen en minstens een 4,5 halen. Verder gaat het rekenen inderdaad heel goed ;-) Het moet wel gek gaan, wil hij niet slagen en anders blijft hij nog een jaar, ook goed! Ik ben blij voor hem dat hij (met zijn Asperger) niet de stress van de centrale examens heeft!

 7. Haha, ja, die rekensom kennen de meeste scholieren heel goed. En hoewel het een droom is van velen, denk ik dat het, nu die droom werkelijkheid wordt, voor velen toch ook een nachtmerrie is.

 8. Eigenlijk moest S dit jaar een soort test doen om te kijken voor over anderhalf jaar welke school ze voor haar in petto hebben. Die testen hebben ze nu overgeslagen, maar ik denk dat ze over anderhalf jaar heus wel naar een andere school mag.

  Love As always
  Di mario

  1. Ja, dat denk ik ook wel. Mijn jongste zoon moest nog een gesprek voor zijn vervolgopleiding op het hbo, en dat kan nu ook niet. Maar ik denk dat hij toch gewoon mag beginnen in september.

 9. Ik vind het echt jammer voor de examenleerlingen dat ze die bijzondere tijd niet zullen mogen ervaren... Net als de groep achters die een heel ander laatste jaar hebben nu.

 10. Nope. Geen eindexamenklassers hier. Helemaal geen jeugd meer thuis. Voor mij - met mijn faalangst - was dit dé manier geweest om van school te gaan mét diploma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.