Kies uw hond

kies uw hondWe wonen inmiddels drieëneenhalf jaar op het platteland.

Omdat we hier veel ruimte hebben, kwam er een kat. En eigenlijk zouden we ook best graag een hond willen toevoegen aan ons huishouden. Een hond heeft hier veel ruimte, we gaan nooit op vakantie, en ik ben praktisch alle dagen thuis. Niet gek dus, voor een hond lijk me zo.

Maar net als bij zonnepanelen, blijven we hangen in informatie zoeken, en kijken op marktplaats en de website van het dierenasiel. Eén van mijn zoektochten naar informatie over een hond, resulteerde in het boek Kies uw hond.

Lees mijn review van dit boek op mijn blog over boeken!

Lees ook mijn post Puppy zindelijk maken.

Similar Posts

25 Comments

 1. Opzich is zo’n boek best handig, maar ik denk dat je toch vooral ook een klik moet hebben met een specifiek hondje… Het ras kan nog zo bij je wensen passen qua karakter, als er geen klik is werkt het niet, denk ik…

 2. Hier lopen zo 3 exemplaren rond. Het enige wat ik u zeker wil zeggen is : google een keer op broodfok!!!
  Wij hebben een shih-tzu (6jaar), een cavalier (4 jaar) en een old english bulldog (2 jaar). Ik zou ze voor geen geld ter wereld willen missen.

   1. Nee, daar heb ik ook al over gelezen inderdaad. Over fokkers die puppies alleen maar fokken en verkopen voor het geld. En dat die puppies daardoor ook geen goede start hebben en zo.

 3. 100 rassen is eigenlijk niet zo veel…
  Er bestaan zo veel rassen met elk hun eigen karaktertrekken.
  Ik sluit me ook aan bij was Pascale zegt: koop alsjeblieft geen broodfok hond!
  Een gezonde hond van een verantwoorde fokker is soms even zoeken, maar je diertje is zoiets helemaal waard!

  Is er trouwens al een ras dat je voorkeur draagt? :)

 4. Het ras maakt me helemaal niet uit. Het gaat me meer om het karakter. We zoeken een lieve hond, die goed in een gezin past. En mijn man wil graag een kortharige.

 5. Ik wil geen hond! Ze zijn naar, ze stinken, ze zijn eng en je moet er ook nog mee wandelen. Bovendien ben ik een kattenmens. Maar ben toch benieuwd waar dit boek me mee op zal willen schepen.

  1. Ons Fleurtje stinkt niet hoor, alleen misschien een beetje uit haar mond ;-), dat geef ik toe… Maar ik heb wel heel erg moeten lachen om je reactie. Je bent gewoon eerlijk dat je geen hondenmens bent, en daar is niks mis mee, maar… je weet niet wat je mist :-)

   1. Nee, dat is waar, Miss Milla! :-) Ik probeer het dus maar niet, want voor je het weet heb ik een nieuwe verslaving en moet ik er drie keer per dag uit mijn om schatje uit te laten :-)

  2. Een kat vraagt wel minder moeite inderdaad Korreltje. Onze kat gaat zijn eigen gang, en doet precies waar hij zin in heeft. Ik las ergens dat honden graag hun baasje een plezier doen, en katten alleen zichzelf. En dat herken ik wel : )

 6. Leuk onderwerp. Wij hebben een Presa Canario. Vrienden van ons fokken deze honden, en ik vond ze helemaal niks. Lelijk en ik was bang voor de vader. Ik wilde graag een teckel of een jack Russell of zoiets, maar dat was geen optie. We wonen op 4 hectare zonder afrastering, met veel wilde varkens, konijnen en geiten. Zet daar een willekeurig jachthond in en vul het plaatje….. Tot ik een keer bij deze vrienden binnenkwam en er 3 weken eerder een nestje geboren was. Ik keek ernaar, keek naar haar, zij keek naar mij, en beiden waren we verliefd. Ik ben naar buiten gelopen, heb tegen mijn man gezegd, ik wil déze pup. We zijn nu 9 jaar verder, en beiden nog steeds verliefd. Een geweldiger hond kan ik mij niet wensen, in het begin duidelijk en heel strak opgevoed, is het nu een hond die aan één woord of gebaar genoeg heeft. Freija is duidelijk een voorbeeld van wat er op de verpakking stond zat er ook in. Dat vind ik het voordeel van een rashond, maar zonder klik wordt het nooit iets.

 7. Misschien alleen iets over verzorging en karakter lezen. En als je dan een mogelijke huisgenoot in de ogen kijkt en het gedrag ziet,voel je wel of het goed is. Tenminste zo ging het vier keer bij ons.

 8. Wij hebben een bullmastiff pup van drie maanden. Heerlijk dier. Zouden hem nooit meer willen missen.
  benieuwd of jullie tot een keuze kunnen komen.

  groetjes jen

 9. Friese stabijen zijn prachtig! En de beste naam die daar bij past is Bijke. Niet erg origineel maar zo heetten alle stabijtjes bij ons in de familie. Flink eigengereid zijn ze wel, daar moet je tegen kunnen.

 10. Een labrador is een korthaar, kindvriendelijk (de chocoladebruine zijn wel moeilijker van karakter). Mss is dat wel iets? Wel goed uitkijkenwant hoe populairder het ras, hoe meer broodfok binnen dat ras! En nog dit : een hond heeft een baas, een kat personeel. Ik kan na 3 jaar mijn gordijnen allemaal wegsmijten, dat lieve kleine poesje heeft haar nageltjes erin gezet, net als in mn lederen stoelen. Grrr. Maar ook die kunnen we niet meer missen hoor, al was het maar om het huis vrij te houden van insecten, muizen ed. Want die heb je veel op het platteland he.

  1. Een labrador spreekt me zeker aan. Ik vind dat altijd vriendelijk ogende honden.

   Hoe kom je er eigenlijk achter of iemand die honden verkoopt niet zo’n enge broodfokker is? Waar kun je dan op letten?

   1. Om te beginnen, een fokker die meer dan 2 rassen verkoopt, mag je al klasseren, een goede fokker doet dit niet voor de winst. Een stamboom geeft niet altijd zekerheid, die kopen ze zo. Je hebt altijd het recht om de ouderdieren te zien, of toch zeker het moederdier. Goed letten op de rasstandaard. Bv een shih tzu wordt vaak gekruist met een maltezer of lhasa apso. Je ziet dat niet aan de pups! Verder kan je evt een vraag stellen op 1 of ander forum (hondenvrienden.be is er zo eentje) als je een fokker van een bepaald ras zoekt. Het is echt oppassen geblazen, wij hebben een boxer moeten herplaatsen. Achteraf bleek dat de fokker (erkend fokker, honden hebben een stamboom, ouderdieren zijn te zien) ook puur voor de winst fokte en het ergst was dat de vader al verschillende keren uit de ring gegooid werd wegens agressief gedrag. Als je een fokker op het oog hebt, stel hem gerust 100000 vragen, tot vervelens toe, hij zal ze met plezier beantwoorden. Een fatsoenlijke fokker laat een moederdier ook niet elk jaar dekken en stopt na 2 nesten. Vaak is er ook een wachtlijst, geduld is een schone deugd als het om een hond gaat. Ik kan hier uren over doordrammen maar als ik hiermee het leed dat een broodfokpup met zich meebrengt kan vermijden, ben ik heel blij. Ga nooooit naar een winkel, dat is gegarandeerd broodfok!

 11. Denk er goed over na voor je een hond in huis neemt! Een gezonde rashond is duur en een hond is ook duurder wat betreft kost en inwoning dan een kat. Wij hebben een bastaardhond uit het asiel gehad, maar die moest helaas weer terug naar het asiel wegens herhaaldelijk bijten van bezoekers bij ons thuis….. Ook al haalde ik wel een hondendiploma met hem; het te waaks zijn kon ik hem niet afleren, wegens gebrek aan ervaring, overwicht en tussenkomst van Cesar Milan, de hondenfluisteraar. Het was erg enerverend en verdrietig. Na jarenlang hondloos te zijn geweest durfden we het uiteindelijk weer aan met een cavaliertje van een goede fokker. Omdat cavaliertjes heel makkelijke hondjes zijn, die uit zichzelf al veel goed gedrag vertonen, zodat je niet veel ervaring hoeft te hebben als hondenbaas. Onze twee kinderen en wijzelf zijn helemaal gek op haar en ze zorgt samen met onze kat (uit het asiel) voor veel gezelligheid!

 12. Bezint eer gij begint. Een jonge hond eist veel tijd en is vernielzuchtig. En sta er niet van te kijken wanneer de poes de biezen neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.