Kerstkaarten versturen: doe jij het, en hoe vind je de mijne?

Echte, tastbare post in je brievenbus vinden blijft leuk. En een kaart versturen ook. Bijvoorbeeld via postcrossing.

En zeker rond Kerstmis is het de gewoonte dat mensen elkaar een kerstkaart sturen. Maar waar komt die gewoonte om elkaar een kerstkaart te sturen eigenlijk vandaan?

Kerstkaarten versturen: oh daar komt het vandaan!

De gewoonte om familie en vrienden kerstkaarten te sturen komt uit de 19e eeuw. In de Middeleeuwen stuurden mensen elkaar ook al een kerstgroet, maar dat waren dan vaak hele houtsnijwerken. Die doe je dus niet makkelijk even in de brievenbus.

De kerstkaart zoals wij die kennen werd voor het eerst gemaakt door De Engelse tekenaar John Callcott Horsley. In 1843 maakte hij de eerste kerstkaart met de tekst ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to You.’ Kijk dit is ‘m:

kerstkaart

De eerste echte kerstkaart! Bron: Wikpedia

De massale productie van kerstkaarten komt uit de VS. In Nederland bracht de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 de eerste wenskaarten op de markt.

In de 21ste eeuw versturen we als Nederlanders meer dan 160 miljoen kaartjes! Dat zijn gemiddeld 10 kaartjes per Nederlander.

Een kaartje sturen is leuk

Een kerstkaart sturen kan heel leuk zijn. Zeker als je blij bent met je kerstkaarten. Je kunt tegenwoordig kiezen uit ontzettend veel genres als het om kerstkaarten gaat: grappige, nostalgische, christelijke, cartoonachtige, romantische, moderne en abstracte kerstkaarten. Er is voor elk wat wils.

Wil je zeker weten dat jouw kerstkaart uniek is én persoonlijk dan maak je gewoon je eigen kerstkaart. En daar hoef je niet voor te kunnen knutselen. Op Kaartje2go, een kaartenwebshop kun je heel eenvoudig je eigen kerstkaarten maken. Zoals jullie misschien weten heb ik een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, maar Kaartje2go vond ik supermakkelijk om te gebruiken. Ze namen me als het ware bij de hand, en leidden me door het proces:

‘Kies een mooie kaart, pas hem aan en verstuur ze direct naar je familie en vrienden. Eenvoudiger kan bijna niet!’

En dat was waar : )

Je kunt de kaarten zelfs vanaf Kaartje2go versturen

En als een fijne extra service: je kunt de kaart ter plekke online laten versturen.

Screen Shot 2017 10 25 at 15.10.00

Maar als je het gezellig vindt om ze zelf te schrijven kan dat natuurlijk ook. Je kunt zelfs en heel pakketje kaarten bestellen en die worden dan bij jou thuis bezorgd. Thuis kun je de adressen er opzetten, en ze zelf op de post doen.

Waarom blijft een echt kaartje leuk?

Nou zijn er mensen die zeggen:

‘Wat mot ik met zo’n kerstkaart! Die gaat uiteindelijk toch bij het oud papier.’

Of ze vinden het te veel werk om alle adressen bij elkaar te zoeken en op te schrijven. Een alternatief is dan een eCard of een kerstgroet via Facebook. Maar het grote nadeel daarvan is dat het niet tastbaar is. Een echt kerstkaartje kun je in je hand houden. Je kunt het voelen, van alle kanten bekijken en ophangen als je dat wilt. Bovendien zit niet iedereen op social media.

Waarom een echt kaartje leuk is:

 • Als iemand je een kaartje heeft gestuurd betekent dat dat die persoon aan je heeft gedacht.
 • Iemand heeft moeite voor je gedaan.
 • Een kaartje is een vorm van aandacht.
 • Je kunt zélf blij worden van het sturen van een kaartje.
 • Als je creatief bent en graag knutselt kun je helemaal losgaan met kerstkaarten en daar veel plezier aan beleven.
 • Een kerstkaart kan een statement zijn over jou en je gezin. Over wie je bent, en hoe jullie in het leven staan.
 • Als je een eigen bedrijf hebt kun je kerstkaarten gebruiken om je klanten aan je te herinneren ; )

Zelf kerstkaarten maken en versturen via Kaartje2go

Er is zoveel keus op het gebied van kerstkaarten dat ik het leuk vind om zelf een kerstkaart te maken. Maar omdat ik niet zo knutselig ben, doe ik dat graag digitaal. Op Kaartje2go.nl maak je heel makkelijk je eigen persoonlijke kerstkaart. Het is een kwestie van je foto uploaden, het thema ‘kerstkaart’ kiezen en je kaart versieren en klaar ben je al.

Bovenaan deze post zie je het resultaat van mijn kerstkaart die ik maakte met Kaartje2go!

Stuur jij kerstkaarten? En wat voor soort? Maak je ze zelf?

87 Comments

 1. VeggieMo
 2. Sylvia
 3. Teuntje
 4. Grietje
 5. Ans

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh