Kerstkaarten versturen: doe jij het, en hoe vind je de mijne?

kerstkaart versturen
Zelfgemaakt op kaartje2go.nl en alles!

Echte, tastbare post in je brievenbus vinden blijft leuk. En een kaart versturen ook. Bijvoorbeeld via postcrossing.

En zeker rond Kerstmis is het de gewoonte dat mensen elkaar een kerstkaart sturen. Maar waar komt die gewoonte om elkaar een kerstkaart te sturen eigenlijk vandaan?

Kerstkaarten versturen: oh daar komt het vandaan!

De gewoonte om familie en vrienden kerstkaarten te sturen komt uit de 19e eeuw. In de Middeleeuwen stuurden mensen elkaar ook al een kerstgroet, maar dat waren dan vaak hele houtsnijwerken. Die doe je dus niet makkelijk even in de brievenbus.

De kerstkaart zoals wij die kennen werd voor het eerst gemaakt door De Engelse tekenaar John Callcott Horsley. In 1843 maakte hij de eerste kerstkaart met de tekst ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to You.’ Kijk dit is ‘m:

kerstkaart
De eerste echte kerstkaart! Bron: Wikpedia

De massale productie van kerstkaarten komt uit de VS. In Nederland bracht de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 de eerste wenskaarten op de markt.

In de 21ste eeuw versturen we als Nederlanders meer dan 160 miljoen kaartjes! Dat zijn gemiddeld 10 kaartjes per Nederlander.

Een kaartje sturen is leuk

Een kerstkaart sturen kan heel leuk zijn. Zeker als je blij bent met je kerstkaarten. Je kunt tegenwoordig kiezen uit ontzettend veel genres als het om kerstkaarten gaat: grappige, nostalgische, christelijke, cartoonachtige, romantische, moderne en abstracte kerstkaarten. Er is voor elk wat wils.

Wil je zeker weten dat jouw kerstkaart uniek is én persoonlijk dan maak je gewoon je eigen kerstkaart. En daar hoef je niet voor te kunnen knutselen. Op Kaartje2go, een kaartenwebshop kun je heel eenvoudig je eigen kerstkaarten maken. Zoals jullie misschien weten heb ik een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, maar Kaartje2go vond ik supermakkelijk om te gebruiken. Ze namen me als het ware bij de hand, en leidden me door het proces:

‘Kies een mooie kaart, pas hem aan en verstuur ze direct naar je familie en vrienden. Eenvoudiger kan bijna niet!’

En dat was waar : )

Je kunt de kaarten zelfs vanaf Kaartje2go versturen

En als een fijne extra service: je kunt de kaart ter plekke online laten versturen.

Screen Shot 2017 10 25 at 15.10.00

Maar als je het gezellig vindt om ze zelf te schrijven kan dat natuurlijk ook. Je kunt zelfs en heel pakketje kaarten bestellen en die worden dan bij jou thuis bezorgd. Thuis kun je de adressen er opzetten, en ze zelf op de post doen.

Waarom blijft een echt kaartje leuk?

Nou zijn er mensen die zeggen:

‘Wat mot ik met zo’n kerstkaart! Die gaat uiteindelijk toch bij het oud papier.’

Of ze vinden het te veel werk om alle adressen bij elkaar te zoeken en op te schrijven. Een alternatief is dan een eCard of een kerstgroet via Facebook. Maar het grote nadeel daarvan is dat het niet tastbaar is. Een echt kerstkaartje kun je in je hand houden. Je kunt het voelen, van alle kanten bekijken en ophangen als je dat wilt. Bovendien zit niet iedereen op social media.

Waarom een echt kaartje leuk is:

 • Als iemand je een kaartje heeft gestuurd betekent dat dat die persoon aan je heeft gedacht.
 • Iemand heeft moeite voor je gedaan.
 • Een kaartje is een vorm van aandacht.
 • Je kunt zélf blij worden van het sturen van een kaartje.
 • Als je creatief bent en graag knutselt kun je helemaal losgaan met kerstkaarten en daar veel plezier aan beleven.
 • Een kerstkaart kan een statement zijn over jou en je gezin. Over wie je bent, en hoe jullie in het leven staan.
 • Als je een eigen bedrijf hebt kun je kerstkaarten gebruiken om je klanten aan je te herinneren ; )

Zelf kerstkaarten maken en versturen via Kaartje2go

Er is zoveel keus op het gebied van kerstkaarten dat ik het leuk vind om zelf een kerstkaart te maken. Maar omdat ik niet zo knutselig ben, doe ik dat graag digitaal. Op Kaartje2go.nl maak je heel makkelijk je eigen persoonlijke kerstkaart. Het is een kwestie van je foto uploaden, het thema ‘kerstkaart’ kiezen en je kaart versieren en klaar ben je al.

Bovenaan deze post zie je het resultaat van mijn kerstkaart die ik maakte met Kaartje2go!

Stuur jij kerstkaarten? En wat voor soort? Maak je ze zelf?

Similar Posts

87 Comments

 1. Ik heb voor deze week ook een fotoshoot met de meiden gepland staan voor de kerstkaart. Altijd weer een verrassing of het wat gaat worden dit jaar. Jouw kaart is erg leuk geworden!

 2. Ik stuur geen kaartjes meer en eigenlijk is dat ook wel jammer. Wie weet pak ik het dit jaar weer op. Is toch veel leuker dan de emailbox of telefoon vol met van de e-dingen.

 3. Vroeger toen de kinderen klein waren maakten wij altijd een fotokaart. Maar als je die in een grote hoeveelheid gaat versturen wordt het best duur.
  Ik vind jouw kaart leuk geworden. Een beetje truttig dat wel, maar die roze cowboylaarzen (die ik toch zie als jouw handelsmerk) maken het wel weer grappig.

 4. Leuke foto/kaart!
  Ik stuur nog maar weinig kerstkaarten. Ik zoek iets leuks uit om te posten op FB. Heb voor dit jaar al een leuke vintage afbeelding gevonden.

 5. Wat een leuke kaart, erg leuk geworden! Ik vier geen kerst en stuur daarom ook geen kerstkaarten. Maar een persoonlijke of zelfgemaakte kaartje krijgen of versturen is altijd wel leuk

 6. Wij sturen eigenlijk al jaren geen kaarten meer, behalve dan naar mijn ouders en zus. Die hechten er namelijk echt waarde aan, maar bij mijn schoonfamilie worden alle kaarten gewoon op 1 hoop gegooid en vinden ze het blijkbaar niet zo boeiend ofzo

 7. Ik heb niet zoveel met Kerst en daarom stuur ik al jaren Nieuwjaarskaarten. Het liefst een zelfgemaakte foto uit m’n directe omgeving die ik op de voorzijde voorzie van een wens en m’n roepnaam. Die is redelijk uniek en dan hoef ik er niets meer achterop te zette. Ik laat ze voor 20cent als gewone foto bij de Hema afdrukken en verzend er nog maar 30 per post in een envelop. Op m’n website plaats ik ‘m ook en in het verleden heb ik wel eens een link gestuurd naar een zo’n kaart.
  Hier m’n kleine verzameling:

 8. Kaartjes sturen doe ik eigenlijk niet. Mijn Amerikaanse vriendin vond dat best vreemd, omdat het bij haar thuis echt nog gebruikelijk is. Misschien doe ik het ooit weer.

 9. Een kaartje versturen is leuk, een kaartje ontvangen nog leuker. Een echte kaart in de bus is niet meer van deze tijd en daarom dus extra speciaal. Zelf doe ik het te weinig. Ik ontvang ze ook te weinig btw haha ;)

 10. Het is te duur geworden om vanuit Denemarken kaartjes te sturen, dus dat blijft bij een twee/drie stuks. En ach, op veel kerstkaartjes staat niet meer dan alleen de naam van de afzender. Zou leuk zijn als er iets meer verteld werd ????

 11. Tot twee jaar terug verstuurde ik wel kerstkaarten, maar erna ben ik ermee gestopt. Sinds ik op mezelf woon krijg ik eigenlijk geen kerstkaarten meer. Iedereen heeft mijn adres, maar neemt helaas de moeite niet meer om een kerstkaart te versturen. Tegenwoordig sturen ze appjes, voor mij mist dit wat. Super gezellig al die kerstkaarten aan de deur.

   1. Ja ik heb ze het eerste jaar dat wij in het huis woonden netjes verstuurd. Maar goed als je meer dan 50 kaarten verstuurd en zelf maar 1 kaart terug krijgt is de lol er een beetje vanaf… tenminste voor mij dan. Mijn ouders ontvangen er ook steeds minder helaas…

 12. Wel leuk een kaartje, maar hier tegenwoordig een zelf gemaakt digitaal kaartje via de app.
  Goedkoper en het kost geen extra papier en transport dus milieu vriendelijker

 13. Leuk kaartje! Ik heb vorig jaar voor het eerst in jaren weer eens een kaartje gestuurd, vooral omdat het de eerste kerst met ons kindje was. Ga eens bedenken wat ik dit jaar wil.

 14. Ja hoor, ik stuur nog steeds kerstkaarten, wel minder dan vroeger. Ik bewaar de kaarten van vorig jaar, dan weet ik meteen aan wie ik zal schrijven en misschien nog aan een paar nieuwe mensen!

 15. Leuk! Ik moet ook aan de slag voor mijn kerstkaarten, maar mijn dochter heeft op dit moment de waterpokken dus ze is helaas niet zo fotogeniek nu. Even kijken hoe we dat op kunnen lossen…

 16. Wij maken ieder jaar kerstkaarten en dan verkleden we de katten ook! Ik vind die van jou super mooi! Geweldig dat rode jurkje met die rose laarzen. Heel erg mooi!

 17. Kaartjes sturen via post die meer zoals vroeger en wij ontvangen wij nu ook niet meer want tja via WA tegenwoordig. Eigenlijk mis ik het wel vooral staat op (speciaal) postzegels en stuk persoonlijker.

 18. Een kaartje sturen is altijd leuk en top om te ontvangen vooral als het persoonlijk ingestoken is. Ik maak vaak een kerstvideo en zet m’n kids aan. ook nu weer werk aan de winkel

 19. Doe ‘t zelf dit jaar even niet, veel te druk met de geboortekaartjes! Maar volgend jaar doen we een leuke crea-versie met foto ofzo, maar dan niet zo standaard want da’ vink stommm. Die van jou is ook leuk, lekker out-of-the-box. Heerlijk!

 20. Nee, ik stuur ze niet. Maar misschien dat ik het toch eens voor mijn site moet doen. Helaas blijft het altijd een beetje lastig uitleggen dat we achter de tweede duin naast de kromme palm bij de oase wonen…

 21. Ik vind echte post nog steeds het allerleukste! Wel jammer, want het aantal kaartjes dat we met Kerst krijgen wordt wel steeds minder… Wij sturen naaste familie en goede vrienden nog altijd kaartjes.

 22. Elk jaar stuur ik nog kerstkaarten met de post. Ik vind dat zo heerlijk! Ik vind het zelfs nog leuker om elke dag mijn brievenbus te openen en te zien van wie ik een kaartje gekregen heb :) Zo leuk!

 23. Wat super leuk om te weten te komen hoe het sturen van kaartjes met kerst ooit is begonnen :) Ik geef sinds een aantal jaar geen kaartjes meer aan vrienden die in de buurt wonen, maar stuur ze wel naar familieleden in Australië.

 24. woooowww I hope I look like you when I’m older
  super mooi figuur <3
  Leuk jurkje ook, is die nieuw??

  lots of love
  Teuntjeeeeeeee :D

 25. Super leuk kaartje is het geworden! Ik stuur nog steeds elk jaar kerstkaarten maar ontvang er wel steeds minder. jammer hoor, want ik vind het super leuk om te ontvangen.

 26. Wat een leuke kaart is het geworden. Ik vind het ook ieder jaar weer ontzettend leuk om kerstkaarten te versturen. Maar misschien is de voorpret nog leuker, want ik maak ze allemaal zelf(3D knippen)

 27. Een persoonlijk kaartje in de bus krijgen is altijd leuk. Al helemaal als het zelf gemaakt is. Ik vond het ook interessant om iets over de geschiedenis van kerstkaarten te lezen. Dergelijke weetjes interesseren me. Ik heb deze zomer de app van bpost ontdekt. Heel handig om vakantie kaartjes te sturen met foto’s die je op je smartphone hebt gemaakt. Ik heb er ook een blogpost over geschreven.

 28. Nee ik verstuurd al een paar jaar geen kerstkaarten meer.
  Ik zie het nut niet om mensen die ik echt nooit zie of spreek een kaartje te sturen. En naar familie vind ik het al helemaal onzin. De meesten zie je toch met de feestdagen zelf. Dan hoef ik ook niet via de post ze fijne feestdagen te wensen.

 29. Ik verstuur maar weinig kerstkaarten en meestal zijn het simpele kaartjes omdat de meeste mensen ze na de kerst wegdoen, een uitzondering maak ik voor mijn dochter die dol is op post, daar zoek ik altijd een mooi en originele kaart voor op net als de rest van de kaartjes die ik haar stuur zoals met haar verjaardag, als ik bij haar op bezoek kom hebben de kaarten een plekje in haar flatje en met de kerst komen alle door mij gestuurde kaarten als decoratie ook weer tevoorschijn.

 30. Jarenlang maakte ik onze eigen kerstkaart. Vond het geweldig om te doen. Maar het kerskaart versturen werd steeds minder leuk, vopnd ik. Scheve ogen, wie wel en wie niet, hier heb je mijn kerstkaart, krijg je er ook een van mij… Vorig jaar besloten we in plaats van een echte kerstkaart te laten drukken, een donatie te maken aan een goed doel (de stichting die onderzoek mogelijk maakt naar de zeldzame aandoening waaraan onze dochter is overleden.) Dit gaan we vanaf nu jaarlijks doen. Wel maak ik denk ik nog een digitale kerstgroet, gewoon voor de leuk!

  1. Dat is inderdaad niet zo leuk als je kerstkaarten ‘scheve ogen’ veroorzaken. Dat past ook niet bepaald bij de kerstgedachte…

   Mooi om een donatie te doen. Dat vind ik dan wel weer passen bij kerstmis, en waar het voor staat.

 31. Wij versturen nog steeds kerstkaarten. Echt leuk die ouderwetse post. Hopelijk blijft iedereen dat ook nog voorlopig doen; ik hou helemaal niet van de e-cards ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.