Ik houd van Gewoon

Ik ben een groot liefhebber van het gewone, alledaagse leven. Alles alles z’n gewone gangetje gaat. Zonder events en allerlei gedoe. Dat voel ik me tot rust komen. En tot mezelf. Mijn liefde voor het gewone leven is één van de redenen dat ik er niet naar verlang om ‘op vakantie’ te gaan.

Maar anno 2015 wordt op ‘gewoon’ vaak een beetje neergekeken. Want met ‘gewoon’ kun je niet scoren op Facebook of Instagram.

Dus als ik iets lees waarin het mooie van het gewone leven wordt erkend dan vind ik dat geweldig! Dit keer las ik een prachtig citaat van de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter, dat ik graag met jullie deel.

gewoon dirk de wachter

Similar Posts

41 Comments

 1. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg
  Dat is ook een spreekwoord en dat vind ik een zeer juist gezegde.
  Groetjes en een fijn weekend gewenst
  Simonne.

 2. Helemaal mee eens! Ik krijg vaak het advies wat ‘quality time’ te nemen voor mezelf of met mijn man. Maar hoe lekker is het dat wij het dagelijks leven al als quality time ervaren! Nou ja, meestal dan ;-)

 3. Zo denk ik er nu ook over. Echt blij, hier te lezen, dat ik niet alleen ben met mijn voorliefde voor het ‘gewone leven’. Op de duur zou men zich nog schuldig gaan voelen wanneer men geen foto’s op instagram kan plaatsen van prachtige verre oorden of knallende feesten.

 4. Het ligt er ook aan wat gewoon is voor jezelf. Ik vind een stedentrip eigenlijk wel gewoon, iets om te doen, want in huis rommelen doen we wel genoeg. En laten we eerlijk wezen, in huis rommelen is eigenlijk ook gewoon … saai. SAAI! Dat wil ik niet. Als dat betekent dat we dingen doen die andere niet ‘gewoon’ vinden, lange neus. Mijn leven, mijn keus.
  Wij hangen niet elke avond op de bank om weer het zoveelste ‘gewone’ tv programma te ondergaan. Wij gaan ook echt niet op vrijdagavond feesten of altijd bij luxe restaurants eten… Maar als we uitgaan, en als we ergens gaan eten: dan is het niet gewoon.
  Ik doe liever gek, dan dat ik het leven saai vind.

  1. Er is inderdaad een theorie in de psychologie over genetisch aanleg en ook biologie kan een rol spelen. Sommige mensen hebben meer behoefte aan spanning en sensatie en voelen zich daar prettig bij.

 5. Bij mij zal het wel ingegeven zijn door het Syndroom van Asperger. Maar oh, wat vaar ik wel bij het gewone en zo weinig mogelijk prikkels. Genieten van wat is en in allerlei opzichten rust en ruimte hebben.
  Proud to be saai!

 6. Ik hou toch ook nog altijd van het gewone :).
  We moeten meer stilstaan bij alle dingen we dagelijks zien/meemaken dat zo mooie momenten kunnen zijn, als we er even bij stilstaan.

 7. Helemaal gelijk. Maar komende zomer doen we toch ongewoon. Al zoveel jaren willen wij deze reis maken en over 7 maanden is het zover. Dus wij gaan ongewoon doen.

 8. Helemaal mee eens. Als je altijd buiten je gewone leven om moet zoeken naar dingen die de moeite waard zijn, dan is er toch iets niet helemaal in orde. Ik krijg soms ook het idee dat ik echt vreselijk suf ben maar toch geniet ik van Heel Alledaagse Dingen.

  Hij heeft ook een boek geschreven toch? Dat heb ik gelezen en vond ik mooi.

 9. Waarom zou het ene het andere uit moeten sluiten?! OK, sommige mensen lijken wel weg te vluchten van hun gewone leven en zijn niet happy als ze thuis zijn en willen altijd weg, dingen doen, dingen beleven, maar er zijn veel meer mensen die (bijvoorbeeld) een citytrip gewoon als een aanvulling zien op hun ‘gewone’ leven. Dat je kunt genieten van een citytrip zegt in mijn ogen niks over of je wel of niet van het dagelijks leven geniet.

 10. Ik hou ook van gewoon, met af en toe iets buiten de reguliere gang van zaken. Dat hoeft overigens niets groots te zijn hoor. Gewoon…. op vakantie gaan in de zomervakantie en zo.

  Verder vind ik het wel belangrijk dat in het gewone dagelijks leven met enige regelmaat kleine genoeglijkheden zitten. Een fijne wandeling met het gezin, een avondje kletsen met een vriendin zonder koters, een middagje naar het strand, maar ook lekkere thee in huis hebben, elke ochtend heerlijke koffie drinken enzovoorts.

 11. Ik ga voornamelijk op vakantie om mijn wederhelft een plezier te doen. Ook geen slechte reden toch?
  Het gewone leven biedt mij ook de meeste voldoening: lekker koken, wandelen, t.v. kijken, een boek of blad lezen, iets lekkers bakken, theetje doen met m’n dochter(s)….
  Maar een dagje weg of een keer uit eten vind ik ook leuk.
  Ik denk dat hier gedoeld wordt op de “kick” maatschappij. De feesten en ervaringen die op facebook gezet worden. Dat is een schijnwereld waar sommigen zich saai bij gaan voelen. Niet nodig want het grootste deel is opgeklopt.

 12. Hier heb je helemaal gelijk in. Soms wordt er te neerbuigend gedaan over de plek waar je toch het grootste deel van je leven door brengt. Op het moment dat je daar het liefste bent, heb je het volgens mij goed voor elkaar.

 13. Ik houd ook van het gewone. Kan ik zo van genieten. Ik hoef niet ver weg op vakantie, gewone uitstapjes vind ik net zo leuk of leuker. Lekker fietsen hier in de Betuwe, boswandelingen maken of door oude stadjes wandelen. Bij familie of vrienden op bezoek.
  En verder ben ik graag thuis aan het rommelen in het huishouden, wat handwerken, koken, klusjes (ik ben gek op klusjes waar een schroevendraaier voor nodig is of een verfkwast).

 14. Ik ben noodgedwongen aan een ‘gewoon’ leven begonnen. En ik zou het nooit meer anders willen. Reizen zegt me niks meer. Uit eten gaan ook niet. Een kok in huis is wel handig en hij past alles aan, voor mij. Lief he. Het was wennen want wij waren echte ratracers. Maar met een week vol afspraken en oudercontacten (10-minutengesprek heet dat bij jullie geloof ik) staat mn hoofd zowat op ontploffen. Dus ja geef ons maar het gewone leven!

  1. Hoe is dat zo gekomen Pascale dat je van ratracer noodgedwongen gas terug moest nemen?

   En ik snap wat je bedoelt over de afspraken en oudercontacten. Door de school hoef je echt niet bang te zijn dat je niets te doen hebt…

    1. Dat lijkt me niet niks, zo’n maagoperatie Pascale. Het lijkt me best confronterend als je lichaam je zo dwingt pas op de plaats te maken. Maar ergens misschien ook wel weer heel waardevol?

 15. Heerlijk, gewoon, ik hou ook van gewoon. Als alles gewoon z’n normale gang gaat, voel ik me vaak op het best. Ik hoef niet te reizen of weet-ik-wat te ondernemen. Ik hou ervan om thuis te zijn en m’n dingetjes te doen…

 16. Hier nog iemand die niet op vakantie hoeft…
  Met het verschil dat wij zo nu en dan wel gaan, komende maart een lang weekend en in de zomer misschien een weekje naar zee. Maar noodzaak nee? Gaan, ja omdat de meisjes het zo heerlijk vinden aan zee!

 17. Ik ben dol op “gewoon” Heerlijk rommelen in en rond het huis, lekker met partner, boek en koffie op de bank, samen koken en eten maarre………ik ben ook dol op reizen en trekken, om zomaar op dinsdagavond uit eten te gaan, vluchtelingen uit te nodigen, oude buurvrouw een dagje mee uit te nemen. Nichtje en neefje een verrassing te bezorgen. ….gewoon!

 18. Raak gesproken. Ik vermijd juist alle gekte op Facebook en Instagram, just chill people. Sommigen mensen vinden het juist niet leuk als het even allemaal normaal gaat en geen tripjes, events of wat dan ook op de planning staat…Deze mensen volg ik dus niet ;-)

 19. Ik hou ook van gewoon. Ik ben denk ik ook heel gewoon :-). Ik hou er van. Voor mij hoeft echt niet alles spannend te zijn! Liever niet zelfs :-).

 20. Daarom lees ik jouw blog ook zo graag, omdat jij houdt van gewoon…. Wat ik soms wel eens lastig vind is dat ik weinig interessants te melden heb als mijn collega’s op maandagochtend vragen: “Heb je een leuk weekend gehad?” Eh … Een beetje uitgeslapen, lekker uitzending gemist gekeken, reclamefolders gelezen, beetje gekletst met man en kids, beetje geknuffeld met man, hond en kat geaaid….. Stofgezogen, boodschappen gedaan, gekookt, opgeruimd….
  Nou ja ik voel me er erg happy bij. Ik voel me ook niet een greintje jaloers als andere mensen vertellen over hun plannen voor een verre reis, integendeel ik moet erg mijn best doen om ze niet hardop te beklagen en niet te meewarig te kijken…????

  1. Fijn om te horen Alie!

   Als mensen vertellen over verre reizen moet ik altijd denken aan een conference van Wim Sonneveld. Daarin vertelt hij dat hij naar het station gaat en dan op het perron gaat zitten kijken naar de mensen die vertrekken. En dan verzucht hij: ‘En dan ben ik zoo blij dat ik niet mee hoef!’

   Daar kan ik me erg in vinden : )

 21. Ik kan me ook prima vinden in Gewoon. Niet te veel Poe ha. Met kerst zou je me echt straffen in een super nette kleding met en 127 gangen diner. En vakantie kan voor mij al heerlijk zijn thuis maar vrij van echt moeten dingen. Ik had ooit een wachtenwoord – Huismussen haha dus dan weet je het wel.

 22. Ik ben het helemaal met je eens. “Gewoon” is fijn. In allerlei opichten. (En áls e dan al eens iet wilt doen wat niet gewoon is, doe het dan vanuit je jezelf en je eigen zin en creativiteit en laat je niet ophitsen door de massa… )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.