Huh? Fruit uit verre landen is een goede klimaatkeuze?!

energiezuinigIn het boekje 301 Gouden energiebespaartips van de Consumentenbond kwam ik twee tips tegen waarvan ik even met de ogen moest knipperen. Want ze staan haaks op wat ik altijd heb geleerd en gedacht.

Daarom deel ik deze twee tips graag met jullie. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Twee bijzondere energiebespaartips van de Consumentenbond

1. Fruit dat van ver komt is vaak zo gek nog niet!

Hoewel ik altijd dacht dat je het beste fruit kunt eten dat lokaal geteeld is, zegt de Consumentenbond dat tropische vruchten uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika een goede klimaatkeuze zijn. En dan hebben ze het over exotische vruchten als bananen, mango’s, sinaasappels en ananassen.

De reden dat het een goede klimaatkeuze is volgens de Consumentenbond is dat deze vruchten per boot worden vervoerd. Dat kost per kilogram product veel minder energie dan een vrachtwagen of vliegtuig!

2. Kant en klaar voor 1 persoon is zo slecht nog niet

De tweede tip die me verbaasde is het advies dat je beter een eenpersoonsmaaltijd kunt opwarmen, dan voor jezelf koken. Want thuis koken voor 1 persoon kost namelijk veel meer energie dan wanneer een fabrikant duizenden eenpersoonsmaaltijden in één keer klaarmaakt.

Wel geeft de Consumentenbond toe dat kant-en-klaar maaltijden vaak minder gezond zijn.

Over 301 Gouden energiebespaartips

De overige 299 energiebespaartips in het boekje 301 Gouden energiebespaartips herkende ik wel. Sommige waren leuk om te lezen, andere hadden een hoog open-deur-gehalte. Maar dat heb je al gauw bij dit soort boekjes denk ik.

De opzet van het boekje vond ik erg handig. De energiebespaartips zijn verdeeld over de volgende onderwerpen:

 • Algemeen
 • Huishoudelijke apparaten
 • Beeld, geluid en computers
 • Verlichting
 • Vervoer en vakantie
 • Verwarming
 • Voeding (Zie ook Hoe bewaar je bananen?)
 • Wassen en water
 • Geldzaken

Als je inspiratie nodig hebt om te bezuinigen en wel praktische tips kunt gebruiken is dit een prima boekje.

Praktische informatie over 301 Gouden energiebespaartips

301 Gouden energiebespaartips is voor 12,95 te koop bij bol.com.

Wat vind jij van de twee bijzondere energiebespaartips van de Consumentenbond?

Similar Posts

16 Comments

 1. Die tip van fruit vind ik vreemd, die moeten immers geïmporteerd worden, want die kunnen hier niet groeien, zo simpel is het, daarbij is het nog maar de vraag of het ook milieu-vriendelijk wordt geteeld….

  De tweede tip, sorry hoor, maar ik vind de meeste van die kant en klaar maaltijden niet te eten, zeker de Hollandse maaltijden niet.
  Na te vaak teleurgesteld te zijn geweest, koop ik ze ook niet meer!
  Ik kook zelf veel lekkerder ;)
  En energieverspilling valt wel mee, een gewone Hollandse maaltijd heb ik in een kwartiertje op het bord en dan weet ik ook nog eens, dat het gezond is zonder allerlei toevoegingen om de maaltijd houdbaar te maken.

  Een beetje vreemd en ik zou ook mijn wenkbrauwen fronsen als ik dat las ;)

  Groetjes Lily

 2. Tip 302 !! Koop dit boekje NIET !!! Je kunt bespaartips genoeg lezen in alle bestaande “bespaarblogs “!!!

 3. Die kant en klaarmaaltijd heb ik zo mijn vraagtekens bij. Er zit nog veroakking omheen, miet nog opgewarmd worden. Als ik alleen woonde zou ik vaak meer koken dan nodig. Vooral rijst en aardappelen. Gaat het de volgende dag sneller en het scheelt energie. Ik vond het van mijn schoonmoeder knap dat ze nog elke dag kookte. Maar die anderhalve aardappel, halve ons groente en miniem stukje vlees. Zou mij teveel moeite zijn elke dag en als je eten in iets grotere hoeveelheid maakt is het lekkerer. Drie dagen achter elkaar hetzelfde eten heb ik geen problemen mee.
  Dat van het fruit kan ik niet goed bepalen. Het klinkt vreemd, maar het zou nog kunnen kloppen ook.

 4. Voor een doorgewinterde consuminderaar is zo’n boekje natuurlijk zonde van het het geld dus daar besparen we op. :)
  Ik kook inderdaad ook voor meerdere dagen tegelijk, goedkoper, gezonder en lekkerder. Dat weegt echt wel op, in alle opzichten, tegen een kant en klaar maaltijd van minimaal €5 met veel te weinig groenten.

 5. Wat van ver komt gaat per schip en die scheepvaart is verantwoordelijk voor 12% van de vervuiling op aarde. Dat is aanzienlijk. Die schepen kunnen een stuk schoner, maar dan gaat de prijs van bijvoorbeeld bananen wel wat omhoog.

  Veel spinazi, sperciebonen e.d. komt uit de buurt van Valencia. Dat is goedkpoper telen dan in de Nederlandse kassen die flink wat energie verbruiken.

  Ik tikte al eerder dat ik voor mijn 1-persoonshuishouden overgestapt ben op roerbakken. Kost minder aan energie dan iets opwarmen in de magnetron. Gaat om maar 1 tot 2 centen per maaltijd. Röstie is daarvoor eg prktisch met zakken roerbakgroente of groente uit een potje. Voorgekookte aardappelschijfje gaat ook. Met een halve grote hamburger of een paar vissticks (meer hoef ik niet), olie en smaakpoeder kost zoiets ruim een euro per maaltijd. Ik gooi daarvan niets weg, hoef ook niets te schillen en heb maar 1 pan af te wassen. Kant-en-klaar-maaltijden liggen hier tussen 2 en 4 euro. Daar zitten goede bij zoals die met bloemkool. Zoiets is al snel 2 to 3x duurder dan mijn eigen roerbaksel dat ook nog eens smakelijker is. Kant-en-klaar is me met 500gram ook net iets te groot. Een leuke optie is 400 gram lasagne van de Hema voor 1,50. Daar snipper ik dan wel weer een ui (20 cent) en een halve paprika (40 ct) doorheen.

  Ik zit hier rondom in de supermarkten en bij elk hebben ze zo’n 3 soorten kant-en-klaar voor direct in de magnetron. Bijelkaar een keuze uit zeker 50 verschillende maaltijden. Toch is er ook nog het vriesvak met Iglo-zakken waarvan de Paella erg goed is. En ik koop ook regelmatig de Aviko-zakken in de smaak Grieks of Zwitsers. Dergelijke maaltijden kan je gewoon roerbakken en dat is echt geen werk.

  1. Jeetje, maar liefst 50 verschillende kant en klaar maaltijden! Aan de keuze kan het niet liggen. De supermarkten doen daar dus echt wel hun best voor. Ik wist niet dat de lasagne van de Hema zo spotgoedkoop was. Ik koop dat eigenlijk nooit kant en klaar.

 6. Ik heb wel vaker gehoord dat groenten en fruit van ver niet per definitie slechter is voor portemonnee (daar gaan deze tips over toch) en milieu. Ik kan me er wel wat bij voorstellen.
  Wat betreft die maaltijden dat vind ik wel verrassend. Als je geen voorgesneden groente of aardappelen koopt lijkt me dat je zelf toch voordeliger kunt koken.

 7. Met een gezin bestaande uit 5 personen kook ik eigenlijk nooit alleen voor mezelf. Als het toch zou moeten zou ik meerdere porties in een keer klaar maken en die dan invriezen voor een volgende keer. Lijkt me sowieso een stuk gezonder dan die kant-en-klaar maaltijd.

  1. De Consumentengids geeft inderdaad ook wel aan dat het qua gezondheid misschien niet de beste keuze is, maar qua portemonnee zeggen ze dat je in je eentje goedkoper uit kunt zijn met een kant en klaar maaltijd.

 8. Als je met lokaal echt in je buurt zou bedoelen, is het natuurlijk veel milieuvriendelijker. Niet uit de kassen van Nederland, maar bij de boeren in je omgeving. jij zit daar ideaal op het platteland, er zijn vast wel boeren die fruit, groente en misschien vlees leveren. Hoe minder ver weg, hoe beter, no?
  Een vriendin van me werkt in de moestuinen rondom haar woonplaats, waar ze dan ook fruit en groente verkopen. Die eet vrijwel alleen daar van. Het is nog een biologische tuin ook, dus liever voor de natuur kan haast niet.
  Wij gaan elke twee jaar naar Texel en daar vind ik het ook altijd fijn om op fietstochten bij de kraampjes langs de weg boodschappen te doen. Heerlijke piepers, groenten en fruit, eieren, jam, er staat een jampotje voor het geld en je hebt supervers en ook niet duur eten :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.