Het is niet toegestaan om zonder shirt de winkel te betreden

Jumbo supermarkt etiquette

Bij onze plaatselijke Jumbo hangt een intrigerend A4-tje op de deur van de ingang.

‘Het is niet toegestaan om zonder shirt de winkel te betreden.’

Het zal vast naar aanleiding zijn van de tropisch hete dagen, en blijkbaar was het nodig om dit te vermelden.

Wat vind jij van deze regel?

Lees ook mijn posts over Supermarkt etiquette, over Tafelmanieren! en Wat draag je naar een begrafenis?

Similar Posts

44 Comments

 1. Het is jammer dat er zo’n regel moet komen, want het is toch niet meer dan fatsoenlijk om even een shirt aan te trekken?

  1. Mannen, die in hun blote bast binnenkomen en weigeren weg te gaan? Hoe gaan ze daarmee om? Oh wacht even, die schieten ze natuurlijk neer vanaf de vleeswarenafdeling. :-)

 2. Mannen, die in hun blote bast binnenkomen en weigeren weg te gaan? Hoe gaan ze daarmee om? Oh wacht even, die schieten ze natuurlijk neer vanaf de vleeswarenafdeling. :-)

 3. Ik vind het ook vrij logisch en ook een kwestie van fatsoen eerlijk gezegd. Vind het nog een verschil of je op de camping staat en naar de campwinkel gaat maar verder vind ik gewoon: Je kleed je fatsoenlijk aan.

 4. De beschaafden onder ons vinden elementaire fatsoensnormen de normaalste zaak van de wereld. Aangezien steeds meer beschaafden uit onvrede in den lande hun heil elders in de wereld zoeken begint het steeds meer op te vallen dat een bepaalde, sterk groeiende klasse, de veelal levenslang uitkeringsgeïnfuseerden, woonachtig in een van de vele uitpuilende sloppenwijken die Nederland inmiddels rijk is, waar we overigens niet zo heel erg blij mee zijn, die vrijwel altijd, net als hun ouders, woorden als opvoeding, fatsoen, normen en waarden niet eens kennen. Over de rest van hun typische kenmerken en eigenschappen wil ik het gemakshalve even niet hebben.

 5. Op grond van de vrijheid van meningsuiting heb je het recht om dat te vinden Bernadette. Zelf vind ik dit niet ongepast, integendeel zelfs. Bovendien is mijn reactie gebaseerd op feiten die overal op internet terug te vinden zijn. We moeten onze ogen niet blijven sluiten of wegkijken c.q. met de mantel der liefde bedekken voor alles wat onaanvaardbaar is. De hoogste tijd dat we eens afstappen van de politieke correctheid. Dat leidt alleen maar tot nog meer ellende. De hoogste tijd voor de realiteit dus. En die is vanwege de censuur in de media veel erger dan we kunnen bevroeden. En dat laatste is zeker niet beperkt tot het zonder shirt betreden van een supermarkt of eetgelegenheid. Maar zoals eerder vermeld laat ik dat gemakshalve maar even buiten beschouwing.

 6. Ik ben het met Bernadette eens dat de reactie van Joannes ongepast is en zeer generaliserend.

  Ik ben een autochtone blanke Nederlander, die zich suf gesolliciteerd heeft in de jaren dat dat nog van toepassing was maar helaas al zijn hele leven van een uitkering afhankelijk is vanwege een totaal andere reden dan huidskleur of afkomst; beide zijn van oorsprong Nederlands zoals gezegd. Ik vind het daarom zeer ongepast om zo te generaliseren.

  Enfin, om op je vraag te antwoorden: het is inderdaad intens treurig dat het noodzakelijk is maar ik wou dat hier bij de Jumbo ook zo’n berichtje werd opgehangen. Niks zo smerig als harige kerels die met hun blote bovenlijf boven de koel- en diepvries vitrines hangen.

  Trouwens, vrouwen kunnen er ook wat van. Ik heb al een keer een vrouw gezien met alleen een smal horizontaal bandje om haar bovenlichaam dat letterlijk alleen haar tepels bedekte. Ik ben allesbehalve preuts maar dat is toch niet nodig. Als je een beetje fatsoen in je lijf hebt en naast voeding ook opvoeding hebt gehad, doe je zoiets niet. Als ik de eigenaar was van een winkel zou ik dergelijke figuren meteen uit de zaak verwijderen.

 7. Ik vind het een terechte regel, maar eigenlijk ook onbegrijpelijk dat dat gemeld moet worden. Het is voor mij vanzelfsprekend dat je naar de winkel even iets aantrekt (bovendien…weet je hoe kóud het daar is?;)). Ik zag hier vorige week in de supermarkt ook meiden in bikini lopen. Ik snap dat niet helemaal, eerlijk gezegd.

  1. Ik vind het ook bijzonder dat het blijkbaar nodig is om die regel aan de deur te plakken. In bikini naar de supermarkt vind ik ook erg Bijzonder, en bovendien lijkt het me heel koud.

 8. Feiten ? Ik zou ze wel willen weten. De blote basten die ik zie hebben volgens mij een goed inkomen. Hier in het dorp geen sloppen wijken .Wel een grote dure camping.resort geheten. Die keurige Nederlanders staan juist in het buitenland bekend om hun onfatsoen

 9. De boodschap zal niet oor niets geplaatst zijn.
  In ons dorpje zie je het niet, verderop zag ik het vijf jaar geleden ak beginnen: een short met bikinitopje, mannen met loshangende heden.
  Ik vind het niet prettig, het lijkt soms op een openbaar slachthuis.
  En zeer zeker waren het niet altijd onopgevoede uitkeringstrekkers, eerder de popi vriendenclubs die we op iedere camping zagen.

 10. heel eerlijk vind ik dat een beetje onfris,langs de verse producten te lopen zonder tshirt.maar inderdaad jammer dat zo,n a4 tje nodig is

 11. In het toeristisch dorp (veel water) hier vlakbij hing vorig jaar in de supermarkt een briefje op de deur dat het verplicht was om schoeisel te dragen. Waarschijnlijk te veel mensen die vanuit het water, via de auto, snel een boodschap wilden halen. De supermarkt floreert dankzij de toeristen.

 12. Bij ons stond er ook nog verboden op blote voeten.
  Ik snap werkelijk niet mensen totaal geen gene meer hebben.
  Ik zie veel vieze dingen voorbijkomen in de zomer.
  Denk aan kalknagels, onverzorgde voeten in slippers, lang okselhaar onder armen vandaan.
  Prima als je dat hebt maar daar hoeft een ander niet naar te kijken?
  Hoe war het ook is, ik zal altijd net gekleed de deur uitgaan en mij kleden naar mijn leeftijd.
  Dus geen hotpants met / zonder lipleesmogelijkheden

 13. Ik loop vaak in huis zonder shirt als het warm is. Zodra ik mij buiten de deur begeef draag ik ook een shirt. Vind ik eigenlijk niet meer dan normaal. Overigens hangt hier bij Appie ook een soortgelijk a4’tje op.

 14. Ik loop nooit in mijn blote barst.. nou ja.. oke, op het strand en in het zwembad en natuurlijk onder de douche. Ik vind het niet netjes en het hoort niet buiten op straat of in een winkel.

  Love As Always
  Di Mario

 15. Enigszins gekleed lijkt mij toch het minste wat men kan verwachten van de klanten.

  Al zijn er ook weer velen die juist bezwaar maken tegen in hun ogen overtollige kleding …

  Vredelievende groet,

 16. Met ontbloot bovenlijf lopen is buiten het zwembad en strand niet een goed idee. Dat geldt ook voor vrouwen in badpakken of bikini’s. Als ik bloot in de stad of winkel tegenkom, dan erger ik mij er aan. Je loopt toch ook niet in ochtendjas de winkel in?

 17. Wel grappig dat het nodig is. Op bestemmingen bij zee/strand in het buitenland zie je ook regelmatig dit soort borden.

 18. Hier in het dorp nog niet gezien dat er iemand op het idee kwam om met een bloot bovenlijf de winkel in te lopen.
  Maar ik vind zelfs met bloot bovenlijf in de auto of op de fiets al raar.
  Als je de deur uit gaat kleed je je aan.
  Een T-shirt of blouse is echt niet zo warm en in de supermarkt ( waar vaak ook nog airco is), en het is een normale fatsoensnorm.
  Datzelfde geld voor dames die vinden dat ze met warm weer in bikini op de fiets ( maar ik zag ze in de grote stad vooral op brommertjes en scootmobiels) kunnen stappen.
  Gewoon fatsoenlijk aankleden graag.
  En dus begrijp ik het verzoek van de winkelier prima.
  groetjes, Franca.

 19. ik weet het eigenlijk niet goed, ik denk als de winkel aan zee ligt dat je niet anders kan dan iedereen binnenlaten, en iedereen maakt voor zichzelf uit of hij zich kleed of niet?
  Een @->- voor jou.

 20. Omdat ik in een warm vakantieland woon, in een dorp een paar kilometer landinwaards van een badplaats, zie ik elke zomer heeeel veel mensen in badkleding. Aan het strand maar ook op alle andere plaatsen. Ook in ons stille dorpje. Geen gezicht zo’n echtpaar in bikini en zwembroek die op hun gehuurde brommer een tochtje maken. En echt koel lijkt me het ook niet want badkleding zit strak en is van synthetische stof. En roodverbrande huid is ook niet gezond of charmant. Mensen, trek toch gewoon iets duns en luchtigs aan !

 21. Hier in de stad nog niet gezien. Vind het ook overbodig. Zie hier nooit mensen met een ontbloot bovenlichaam in de winkels en al helemaal niet in de Jumbo. In die winkel kan je beter een extra trui of jas meenemne, zo koud is het binnen.

  In Taiwan ben ik wel eens een bieb uitgezet, omdat ik een overhemd met korte mouwen en een korte broek aan had. Beide mocht niet.

 22. Sommige mensen storen zich nergens aan, en naarmate de buitentemperatuur hoger wordt storen ze zich nog minder aan fatsoens- en/of kledingregels. Ik kleed me bij wijze van spreken nog om om naar de supermarkt te gaan. En ik loop thuis echt niet onfatsoenlijk erbij :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.