Gezond wonen: is de lucht bij jouw thuis viezer dan buiten?

gezond wonenAangezien we in Nederland vanwege het klimaat veel tijd in huis doorbrengen, is het belangrijk dat het daar gezond is voor een gezond leven. Afgelopen week schreef ik nog een artikel over een vieze lucht in huis. Zelf hecht ik enorm veel waarde aan frisse lucht ín huis, en heb om die reden het hele jaar door de ramen op een kier staan. En ook op ventileren ben ik dol.

Vincent mailde me onderstaand artikel over gezond wonen.

Gezond wonen

Geniet jij van het gevoel van frisse lucht als je naar buiten gaat? En hoe dat een verademing kan zijn? Toch brengen we het grootste deel van ons leven binnen door. Geen wonder dat we willen dat deze binnenlucht minstens net zo gezond en fris is als de lucht van de buitenwereld. Maar in veel woningen is dit niet het geval. Lees hier hoe je je woning gezond houdt.

Schaadt je woning jouw gezondheid?

Je komt thuis na een lange werkdag en ploft op de bank voor een avondje ontspanning. Je voelt je veilig en comfortabel, maar sta je wel eens stil bij de lucht die je inademt?

De lucht in huis is gemiddeld 5 tot 7 keer zo vervuild als de buitenlucht.

Een ongezond binnenklimaat draagt bij aan kwaaltjes als allergieën, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen. Bovendien kan het zorgen voor vochtproblemen in huis.

De oplossing: zorg voor schone lucht inhuis

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je woning te ventileren is direct een makkelijke: ventileren. Onze huizen zijn tegenwoordig steeds comfortabeler en milieuvriendelijker dankzij de verbeterde isolatie door bijvoorbeeld dubbel glas. Maar dit betekent ook dat er geen automatische luchtverversing meer plaatsvindt.

Juist het verversen van de lucht houdt je woning gezond.

Dag in dag uit produceren wij vocht. Dit doen we door simpele en alledaagse dingen, zoals het uitademen van lucht, de warme douche die je neemt en het lekkere avondmaal dat je aan het koken bent. Wanneer deze vochtige lucht niet weg kan is dit schadelijk voor je gezondheid én voor je huis.

Woon je op een zolder appartement of -kamer? Schakel dan een van de dakdekkers bij jou in de buurt in. Vochtige warme lucht is namelijk geneigd om op te stijgen. Een open dakraam in het plafond zal ervoor zorgen dat de vochtige lucht sneller verdwijnt. Zo voorkom je vervelende situaties, zoals schimmelvorming en ongedierte die steeds vaker op bezoek komen.

De oplossing is gelukkig simpel: voorzie je woning van constante ventilatie.

Helaas, af en toe een raam openzetten is niet voldoende. De lucht moet constant worden ververst. Dit kun je het beste doen door de ventilatieroosters in je ramen altijd open te laten staan, ook in de wintermaanden. Ontbreken de ventilatieroosters in jouw huis en worden je ramen ondertussen ook een jaartje ouder? Overweeg dan om nieuwe kozijnen te kopen. Nieuwe kozijnen zijn stuk voor stuk voorzien van de hoogste isolatiewaarde én met kozijnen op maat kun je je ramen zonder moeite laten voorzien van ingebouwde ventilatieroosters in iedere ruimte. Bang dat deze ventilatie bijdraagt aan energieverspilling? Geen zorgen, vochtige lucht is een stuk moeilijker te verwarmen. Met schone lucht in je woning hoeft je verwarming dus minder hard te werken.

Zijn jouw schoonmaakmiddelen de boosdoener?

Iedere dag komen we in aanraking met talloze producten en objecten. Sta je er wel eens bij stil hoe deze alledaagse dingen jouw gezondheid beïnvloeden? Kijk eens naar de volgende situaties:
Denk je dat je de enige bent die ‘s nachts in jouw bed slaapt? Think again, jouw bed is een broeiplaats voor huisstofmijt. Het volledig voorkomen van huisstofmijt is een onmogelijke taak, maar je kunt deze beestjes wel zoveel mogelijk weren door je slaapkamer goed te ventileren, je beddengoed regelmatig te verschonen en je beddengoed overdag open te slaan om te luchten. Heb je veel last van huisstofmijt? Kies dan voor hypoallergeen beddengoed.

Je huis houd je het liefst lekker schoon. Maar hoe ‘schoon’ zijn jouw schoonmaakmiddelen? Veel van deze middelen bevatten schadelijke chemicalieën. Zorg dus altijd dat je je woning goed lucht tijdens het schoonmaken en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en/of minder giftige middelen, zoals baking soda, azijn, zout en zeep.
Wil je je woning niet alleen gezonder, maar ook sfeervoller maken? Voeg dan planten toe aan je interieur. Dit staat niet alleen gezellig, maar planten dragen ook bij aan een goede luchtvochtigheid en hebben een luchtzuiverende werking.

huis

Verminder de straling

We bevinden ons middenin het digitale tijdperk en onze woningen zijn dan ook voorzien van talloze elektrische apparaten. Helaas brengen deze apparaten de nodige hoeveelheid elektromagnetische straling met zich mee, die gezondheidsklachten als hoofdpijn en moeheid kunnen veroorzaken. Zet overbodige elektrische apparaten uit om deze straling zoveel mogelijk te beperken. Ook door je telefoon niet te dicht bij je te dragen, en bijvoorbeeld niet naast je kussen of op je nachtkastje te leggen tijdens het slapen, zorg je dat deze zo min mogelijk

binnen milieu

Nawoord

Het meest opvallende in Vincents artikel vond ik de melding dat de lucht in huis 5 tot 7 keer zo vervuild is als de lucht buiten! Dat vond ik zo bizar, dat ik besloot het eens na te kijken en hopelijk zijn ongelijk aan te tonen. Maar diverse sites waaronder nieuws.nl bevestigen dat de lucht ín huis vaak viezer is dan buiten. In grofweg 95 procent van de gevallen is de lucht buiten schoner dan binnen. Nu ga ik helemáál de raampjes open houden zeg!

Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

Wist jij dat de lucht in huis vaak viezer is dan buiten?!

Similar Posts

38 Comments

 1. Jeetje, nee dat wist ik niet! Ik hou ook van ventileren en alles open, maar in de winter is dat toch vaak moeilijk ivm de stookkosten..interessant artikel weer

 2. Zet zelf ook om de haverklap de ramen open, afzuigkap en ventilatiesystemen aan, tuindeur open… Lekker frisse lucht! En ben heel gevoelig voor allergieën dus ‘t is voor mij ook echt wel een must, anders wordt het veel te stoffig. En je hebt tegenwoordig ook van die luchtzuiveringsapparaten, denk dat ik daar eens een keer naar ga kijken!

 3. Dit is zoiets waar je eigenlijk niet bij stil staat! Ik probeer regelmatig een raam open te zetten en heb daarnaast het liefst ook een aantal planten in huis!

 4. Die laatste tip ben ik aan het toepassen! Planten in huis! De laatste jaren was het volgens mij niet in de mode. Maar gelukkig zie ik steeds meer mooie groene plaatjes in de tijdschriften.
  Verder vind ik het erg belangrijk om frisse lucht in te ademen, ook in huis. En gelukkig ben ik in het bezit van slimme slotjes op de open ramen, zodat ze redelijk dief onvriendelijk zijn. Leve de creatieve mensen die mij dit cadeau deden !

 5. Als het kan laat ik de deur bij de keuken openstaan. Ook staan de ramen in de slaapkamer op een kier en hebben we een nieuwbouw huis met een ventilatie systeem. Het enige wat we meer in huis zouden moeten hebben voor een schonere lucht zijn planten. Helaas heb ik geen groene vingers en gaan die snel dood bij mij

 6. Ik zet zoveel mogelijk ramen op een kier. Helaas hebben we een aantal houtstokers in de buurt. Dat is zo slecht voor je gezondheid en geef zo veel (stank)overlast, dat zou verboden moeten worden. Zodra ze beginnen te stoken moet ik alles sluiten om de stank buiten te houden. Ik heb helaas geen keuze.

 7. Hi Nicole, Ik heb het wel eerder gehoord en gelezen en was er net als jij behoorlijk van onder de indruk. Hier staan dan ook elke dag een aantal ramen open, zomer of winter. En veel planten. Ik denk zelf nog steeds dat dat ook wat helpt en dat is weer leuk voor mijn groene vingers ;-) Zo heb ik altijd een goed excuus als ik er weer eens 1 ‘gewoon niet kon laten staan’;-)

 8. Elke dag bij het opstaan gooi ik het slaapkamervenster open. En ook de achterdeur vliegt vaak open om verse lucht naar binnen te laten. Aan planten hier ook geen tekort :)

 9. Ik ventileer veel, zet ook graag ramen tegen elkaar open. Helaas krijgen wij ook snel last van openhaarden, barbecues en dat soort ongein. Eigenlijk snap ik niet waarom daar geen strengere eisen op komen.
  Ik denk dat het verder scheelt wat je doet in huis. Er wordt hier niet gerookt, geen parfum, ben voorzichtig met schoonmaakmiddelen, ik doe niet aan roerbakken, vlees braden doe ik zelden (die laatste twee zorgen voor fijnstof).ik heb een open keuken en tzt wil ik overschakelen op inductie ipv gas. Ik vind inductie schoner en het gaat sneller.

 10. Ik heb van huis uit meegekregen af en toe eens boel lekker te laten doorwaaien. Zeker een keer per week ramen en deuren tegen elkaar open.
  Frisse lucht in huis is beter.
  Daarnaast, schone lucht is sneller opgewarmd dan dompige lucht. ;)

 11. Ik probeer hier ook wel echt op te letten. We slapen eigenlijk altijd met het raam open. In de winter vind ik het nog weleens lastig met de woonkamer..ik ben namelijk nogal een koukleum.

 12. ik heb na het douchen altijd de ventilator aan, en als we koken staat de tuindeur open. Verder elke dag eigenlijk de deur minimaal een uur open, en de ramen ook

 13. Hier staan ook altijd alle ventilatiesystemen ‘open’ (zo een klepje boven elk raam). Maar ik denk idd dat veel personen niet weten van de vieze binnenlucht ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.