Gezond wonen: is de lucht bij jouw thuis viezer dan buiten?

gezond wonenAangezien we in Nederland vanwege het klimaat veel tijd in huis doorbrengen, is het belangrijk dat het daar gezond is voor een gezond leven. Afgelopen week schreef ik nog een artikel over een vieze lucht in huis. Zelf hecht ik enorm veel waarde aan frisse lucht ín huis, en heb om die reden het hele jaar door de ramen op een kier staan. En ook op ventileren ben ik dol.

Vincent mailde me onderstaand artikel over gezond wonen.

Gezond wonen

Geniet jij van het gevoel van frisse lucht als je naar buiten gaat? En hoe dat een verademing kan zijn? Toch brengen we het grootste deel van ons leven binnen door. Geen wonder dat we willen dat deze binnenlucht minstens net zo gezond en fris is als de lucht van de buitenwereld. Maar in veel woningen is dit niet het geval. Lees hier hoe je je woning gezond houdt.

Schaadt je woning jouw gezondheid?

Je komt thuis na een lange werkdag en ploft op de bank voor een avondje ontspanning. Je voelt je veilig en comfortabel, maar sta je wel eens stil bij de lucht die je inademt?

De lucht in huis is gemiddeld 5 tot 7 keer zo vervuild als de buitenlucht.

Een ongezond binnenklimaat draagt bij aan kwaaltjes als allergieën, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen. Bovendien kan het zorgen voor vochtproblemen in huis.

De oplossing: zorg voor schone lucht inhuis

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je woning te ventileren is direct een makkelijke: ventileren. Onze huizen zijn tegenwoordig steeds comfortabeler en milieuvriendelijker dankzij de verbeterde isolatie door bijvoorbeeld dubbel glas. Maar dit betekent ook dat er geen automatische luchtverversing meer plaatsvindt.

Juist het verversen van de lucht houdt je woning gezond.

Dag in dag uit produceren wij vocht. Dit doen we door simpele en alledaagse dingen, zoals het uitademen van lucht, de warme douche die je neemt en het lekkere avondmaal dat je aan het koken bent. Wanneer deze vochtige lucht niet weg kan is dit schadelijk voor je gezondheid én voor je huis.

Woon je op een zolder appartement of -kamer? Schakel dan een van de dakdekkers bij jou in de buurt in. Vochtige warme lucht is namelijk geneigd om op te stijgen. Een open dakraam in het plafond zal ervoor zorgen dat de vochtige lucht sneller verdwijnt. Zo voorkom je vervelende situaties, zoals schimmelvorming en ongedierte die steeds vaker op bezoek komen.

De oplossing is gelukkig simpel: voorzie je woning van constante ventilatie.

Helaas, af en toe een raam openzetten is niet voldoende. De lucht moet constant worden ververst. Dit kun je het beste doen door de ventilatieroosters in je ramen altijd open te laten staan, ook in de wintermaanden. Ontbreken de ventilatieroosters in jouw huis en worden je ramen ondertussen ook een jaartje ouder? Overweeg dan om nieuwe kozijnen te kopen.

Nieuwe kozijnen zijn stuk voor stuk voorzien van de hoogste isolatiewaarde én met kozijnen op maat kun je je ramen zonder moeite laten voorzien van ingebouwde ventilatieroosters in iedere ruimte. Bang dat deze ventilatie bijdraagt aan energieverspilling? Geen zorgen, vochtige lucht is een stuk moeilijker te verwarmen. Met schone lucht in je woning hoeft je verwarming dus minder hard te werken.

Zijn jouw schoonmaakmiddelen de boosdoener?

Iedere dag komen we in aanraking met talloze producten en objecten. Sta je er wel eens bij stil hoe deze alledaagse dingen jouw gezondheid beïnvloeden? Kijk eens naar de volgende situaties:

Denk je dat je de enige bent die ‘s nachts in jouw bed slaapt? Think again, jouw bed is een broeiplaats voor huisstofmijt. Het volledig voorkomen van huisstofmijt is een onmogelijke taak, maar je kunt deze beestjes wel zoveel mogelijk weren door je slaapkamer goed te ventileren, je beddengoed regelmatig te verschonen en je beddengoed overdag open te slaan om te luchten.

Heb je veel last van huisstofmijt? Kies dan voor hypoallergeen beddengoed.

Je huis houd je het liefst lekker schoon. Maar hoe ‘schoon’ zijn jouw schoonmaakmiddelen? Veel van deze middelen bevatten schadelijke chemicalieën. Zorg dus altijd dat je je woning goed lucht tijdens het schoonmaken en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en/of minder giftige middelen, zoals baking soda, azijn, zout en zeep.
Wil je je woning niet alleen gezonder, maar ook sfeervoller maken? Voeg dan planten toe aan je interieur. Dit staat niet alleen gezellig, maar planten dragen ook bij aan een goede luchtvochtigheid en hebben een luchtzuiverende werking.

huis

Verminder de straling

We bevinden ons middenin het digitale tijdperk en onze woningen zijn dan ook voorzien van talloze elektrische apparaten. Helaas brengen deze apparaten de nodige hoeveelheid elektromagnetische straling met zich mee, die gezondheidsklachten als hoofdpijn en moeheid kunnen veroorzaken. Zet overbodige elektrische apparaten uit om deze straling zoveel mogelijk te beperken. Ook door je telefoon niet te dicht bij je te dragen, en bijvoorbeeld niet naast je kussen of op je nachtkastje te leggen tijdens het slapen, zorg je dat deze zo min mogelijk

binnen milieu

Nawoord

Het meest opvallende in Vincents artikel vond ik de melding dat de lucht in huis 5 tot 7 keer zo vervuild is als de lucht buiten! Dat vond ik zo bizar, dat ik besloot het eens na te kijken en hopelijk zijn ongelijk aan te tonen. Maar diverse sites waaronder nieuws.nl bevestigen dat de lucht ín huis vaak viezer is dan buiten. In grofweg 95 procent van de gevallen is de lucht buiten schoner dan binnen. Nu ga ik helemáál de raampjes open houden zeg!

Tip: Je kunt moeilijk bereikbare vieze plekjes schoonmaken met perslucht.

Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

Wist jij dat de lucht in huis vaak viezer is dan buiten?!

38 Comments

  1. Sylvia
  2. misty
  3. VeggieMo
  4. Eke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh