Een veganist in het gezin

veganist

Naar aanleiding van mijn vraag wat jullie graag zouden lezen op Huisvlijt vroeg VeggieMo hoe we het aanpakten toen onze oudste dochter veganistisch ging eten.

Wat is een veganist?

Een veganist is iemand die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eet. Een veganist kan dus bijvoorbeeld ook geen drop eten, want daar zit gelatine in en dat is dierlijk. Veganistisch eten is dus nog een stukje ingewikkelder dan vegetarisch eten vind ik. Als je vegetarisch eet stop je met vlees eten. Maar dan kun je tenminste nog wel kippeneieren, melk en yoghurt en dergelijke eten.

Hoe mijn dochter veganist werd

Mijn oudste dochter heeft het niet van mij. Ik eet zelfs niet vegetárisch hoewel ik wel minder vlees ben gaan eten. Maar ze deed op een gegeven moment mee aan één of andere ‘vegan challenge‘. Deelnemers aten een maand lang veganistisch. Dat beviel mijn dochter zo goed, dat ze het is blijven doen.

Hoe we dat deden met de maaltijden

Mijn oudste dochter was 18+ toen ze veganist werd, en kookte gewoon zelf. Dat is eigenlijk geruisloos verlopen. Ik kan me tenminste geen gesprek herinneren. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat ik iets heb gezegd in de sfeer van: ‘Ik ga niet twee aparte maaltijden koken.’

Veganisme en ik

Ik heb zelf geen interesse of behoefte om me tot het veganisme te bekeren. Ik heb wel andere dingen aan mijn hoofd. En als je veganistisch gaat eten, moet je best opletten wat je naar binnenlepelt. Dat zie ik wel bij mijn oudste dochter.

Ik zou sneller vegetariër worden dan veganist. Veganisme vind ik te ingewikkeld en teveel gedoe. Bovendien maak ik me zorgen over de vraag of je dan wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik zou het dan ook niet betreuren als mijn dochter het veganisme aan de kant zou zetten.

Samenvattend

Toen mijn oudste dochter veganistisch werd, verliep dat eigenlijk heel soepel. Ik vond het prima, en ze regelde het bovendien zelf. Haar leeftijd speelde daarbij een grote rol denk ik: ze regelde alles zelf. Als je een kind of tiener in huis hebt, zal het meer vragen van de persoon die kookt denk ik.

En dankjewel VeggieMo voor je leuke vraag : )

Wat zijn jullie ervaringen met veganisme?

45 Comments

  1. VeggieMo
    • VeggieMo
    • Liesbeth

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh