Een veganist in het gezin

veganist

Naar aanleiding van mijn vraag wat jullie graag zouden lezen op Huisvlijt vroeg VeggieMo hoe we het aanpakten toen onze oudste dochter veganistisch ging eten.

Wat is een veganist?

Een veganist is iemand die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eet. Een veganist kan dus bijvoorbeeld ook geen drop eten, want daar zit gelatine in en dat is dierlijk. Veganistisch eten is dus nog een stukje ingewikkelder dan vegetarisch eten vind ik. Als je vegetarisch eet stop je met vlees eten. Maar dan kun je tenminste nog wel kippeneieren, melk en yoghurt en dergelijke eten.

Hoe mijn dochter veganist werd

Mijn oudste dochter heeft het niet van mij. Ik eet zelfs niet vegetárisch hoewel ik wel minder vlees ben gaan eten. Maar ze deed op een gegeven moment mee aan één of andere 'vegan challenge'. Deelnemers aten een maand lang veganistisch. Dat beviel mijn dochter zo goed, dat ze het is blijven doen.

Hoe we dat deden met de maaltijden

Mijn oudste dochter was 18+ toen ze veganist werd, en kookte gewoon zelf. Dat is eigenlijk geruisloos verlopen. Ik kan me tenminste geen gesprek herinneren. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat ik iets heb gezegd in de sfeer van: 'Ik ga niet twee aparte maaltijden koken.'

Veganisme en ik

Ik heb zelf geen interesse of behoefte om me tot het veganisme te bekeren. Ik heb wel andere dingen aan mijn hoofd. En als je veganistisch gaat eten, moet je best opletten wat je naar binnenlepelt. Dat zie ik wel bij mijn oudste dochter.

Ik zou sneller vegetariër worden dan veganist. Veganisme vind ik te ingewikkeld en teveel gedoe. Bovendien maak ik me zorgen over de vraag of je dan wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik zou het dan ook niet betreuren als mijn dochter het veganisme aan de kant zou zetten.

Samenvattend

Toen mijn oudste dochter veganistisch werd, verliep dat eigenlijk heel soepel. Ik vond het prima, en ze regelde het bovendien zelf. Haar leeftijd speelde daarbij een grote rol denk ik: ze regelde alles zelf. Als je een kind of tiener in huis hebt, zal het meer vragen van de persoon die kookt denk ik.

En dankjewel VeggieMo voor je leuke vraag : )

Wat zijn jullie ervaringen met veganisme?

Similar Posts

45 Comments

  1. Ik vind veganistisch eten inderdaad ook gecompliceerder dan veganistisch. Je moet bijvoorbeeld best oplettend zijn en etiketten lezen zag ik bij mijn dochter.

  1. Ik ben lactoseintolerant en gebruik om die reden sojamelk in de koffie. En dat klopt net zo lekker op als gewone melk. Echt heerlijk met een schuimlaagje.
   Maar veganisme is voor mij ook (nog) een brug te ver, ik eet wel vegetarisch.

 1. Mij zou het ook te ingewikkeld zijn, om eerlijk te zijn. Maar vegetarisch of flexitarisch vind ik prima. Nu ik samenwoon eten we wel wat meer vlees omdat vriend dat graag heeft (en ik dus ook idd niet twee maaltijden voor twee personen wil koken), maar toen ik nog alleen woonde, at ik ook regelmatig weken geen vlees. Ik geef er niet zo erg om en als ik het eet, wil ik graag biologisch. Voor het budget is het dan ook niet erg om je menu een wat vegetarische inslag te geven!

 2. Veganisme: ik vind het knap. Zelf doe ik het niet, puur omdat ik eigenlijk niet veel zin heb om óveral op te letten. Melk heb ik vervangen door amandelmelk, maar een plakje geitenkaas, een beetje honing, af en toe een dropje is toch wel heel erg lekker hoor. Kortom: ik deel je mening! ;)

 3. Dankjewel voor je verhaal :-) Ik was er ook heel benieuwd naar jou verhaal vanwege wat jij schreef over koken voor je gezin.
  Hier ben ik dus degene die begonnen is. Al eten wij niet 100% vegan. Ik ben degene die kookt en soms heb ik te weinig energie en dan is het fijn dat er wat blikjes vis, corned beef staan. Eieren heb ik ook meestal in huis.
  Ik heb destijds een aantal kookboeken aangeschaft en in het begin vond ik het best lastig. Vooral omdat alles in het engels was destijds. Er was weinig in het nederlands te vinden. Ik ben er vanwege gezondheidsredenen aan begonnen, maar milieu en dierenleed spelen ook mee.
  Etiketten lezen went snel. Glutenvrij eten, dat is pas ingewikkeld. Hier is het dus glutenvrij, meestal vegan, een zoon van mij verdraagt geen suiker, niemand verdraagt melk(producten) goed (dan is vegan een uitkomst want je hebt dan ineens heel veel lekkere alternatieven), ik moet een aantal e-nummers ontwijken en ik verdraag soja niet best. Dat laatste vind ik nu best lastig. En soms betekent dat voor een deel dubbel koken.
  Vitamine B12 is belangeijk voor vegetariers en veganisten om bij te slikken. Omnivoren krijgen dit supplement indirect omdat het in dierenvoer zit. Als je voldoende calorien eet is het in Nederland zo ongeveer onmogelijk om een eiwittekort op te lopen. Combineren van eiwitten is ook onnodig en niet waar. Al blijft het een hardnekkige mythe. Wij eten grotendeels volgens The Starch Solution: high carb, low fat, whole food vegan. Grote voordelen zijn dat het gezond is en dat je veel kunt eten zonder te zwaar te worden.

  1. Wat ik heel relaxed vind, is dat ik geen rauw vlees in de keuken of op snijplanken heb. Dus minder ziekmakende bacterien en ik hief niet te letten op kruisbesmetting.
   Met bakken gebruik ik soms wel eieren. Glutenvrij, zonder vet en met alternatieve suiker bakken leveren niet altijd het beste resultaat. Dus met koeken/cakes doe ik niet moeilijk. En gisteren was ik bij mijn ouders en dan eet ik wel vlees. Als ik het af en toe eer, is het geen punt. Met gluten, melk en soja neem ik dan weer geen risico. Bij mij werkt het het best om flexibel te zijn.

  2. VeggieMo, ik kan me enigszins bij jou aansluiten. Ben stappen aan het zetten om van vegetariër naar veganist te gaan. Momenteel ben ik gefascineerd door de boeken van Anthony William, het Medical Medium. Ik doe de reinigingskuur van 4 weken en voel me heel goed! Misschien voor jou interessant om eens naar te kijken (hij heeft een uitgebreide website).
   groetjes, Liesbeth

 4. Ik gebruik nu dierproefvrije producten qua make-up en dat soort dingen maar heb respect voor de mensen die vegatarisch of veganistisch zijn. Ik vind het nog een stapje te ver op dit moment

 5. Heel herkenbaar mijn broertje had ongeveer hetzelfde. Hij was wel eerst vegetariër en ging geleidelijk steeds minder dierlijke producten consumeren. Hij woonde nog thuis en kookte vaak voor zichzelf en af en toe voor iedereen.

 6. Ik ben sinds 2 januari dit jaar overgeschakeld naar een plantaardig eetpatroon. En eigenlijk ging dit vrij makkelijk, beter dan wat ik verwacht had. Ik zie het niet als een beperking maar net als een verrijking, omdat ik veel gevarieerder en rijker eet. Af en toe eet ik wel iets dat niet 100% plantaardig is, daar voel ik me ook niet schuldig over.

 7. Wauw, chapeau. Ik denk dat t niet gemakkelijk is om altijd rekening mee te maken in je gezin... Er zijn zoveel dingen die ook niet gegeten mogen worden, waar je niet bij stil staat, zoals die drop inderdaad! Ik zou 't erg moeilijk vinden!

 8. Hier in huis zijn we echte vleeseters. Er staat echt élke dag vlees op tafel. Ook in mijn vrienden/familiekring is er niemand vegetarisch of veganist. Ik zou niet snel veganisme overwegen, gewoon omdat het zo ontzettend ver afstaat van mijn huidige levensstijl.

 9. Ik ben ook een vleeseter maar ik moet wel toegeven dat ik probeer gezond te eten en enkel wit vlees eet. Maar ik denk wel dat het veel tijd kost om zo te koken en dat heb ik net niet momenteel :)

 10. Ik probeer zelf zo min mogelijk vlees te eten. Zelf zou ik geen vegetariër kunnen worden of helemaal vegan gaan omdat ik er te veel van hou.

 11. Knap van je dochter! Ik let er op dat ik gezond eet, maar vegetarisch of veganistisch zou mij echt niet lukken. Kaas en melk zou ik niet kunnen laten staan.

 12. Ik eet alles hahahaha maar ik heb wel een keer een veganistische kookworkshop gehad en ik vond het erg lekker maar ik miste mijn stukkie vlees heel erg hahahah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.