Gereedschap onder de loep + de Ultieme All in One oplossing!

gereedschap

‘Goed gereedschap hangt onder een afdakje,’ zeggen mannen graag.

Maar over dat soort gereedschap gaat deze post niet.

Waarover dan wel?

Wat is gereedschap?

Volgens Wikipedia is gereedschap een hulpmiddel om bewerkingen te kunnen doen die je niet met je lichaam kunt. Kortom, dat kan van alles zijn! Een breipen, een haaknaald… Een kwast, omdat met je handen verven zo’n geklieder is, enzovoorts. Maar deze post gaat over gereedschap in de meest klassieke vorm, namelijk gereedschap om klusjes mee te doen.

Op de site van Engelbert Strauss krijg je een indrukwekkend overzicht van de vele soorten gereedschap die er zijn. Zo vind je daar zogenoemde revolvergattangen, vuisthamers en metselaarhamers. Je kunt er ook terecht voor kant en klare, goed gevulde gereedschapskisten.

Even wat interessante cijfers over gereedschap en klussen

 • Toen we nog een intelligente lockdown hadden, en veel winkels dus nog open waren, werd er maar liefst 55% meer gereedschap gekocht! Veel mensen gingen in die periode namelijk aan het klussen in hun huis!
 • Bij 71% van de Nederlanders blijven er klusjes liggen. De belangrijkste reden is ‘geen tijd’. Gebrek aan gereedschap noemt niemand! Wel geeft 11% aan dat ze de kennis en vaardigheden niet hebben.
 • Het meest geleende gereedschap is een boormachine!
 • 23% van de klussers deelt het resultaat op social media.
 • Er ligt in Nederland 4,3 miljoen ongebruikt elektrisch (tuin)gereedschap te verstoffen. Soms ook professioneel gereedschap.

Mijn gereedschap top 3

Mijn favoriete gereedschap is een hamer. Want dat is het gereedschap dat ik het vaakst gebruik. Ik sla er namelijk graag betonhaakjes en spijkers mee in muren omdat ik dol ben op dingen ophangen. Het volgende gereedschap dat ik regelmatig gebruik is een schroevendraaier. In de la van mijn groene keukenkastje ligt bijvoorbeeld een kruiskop schroevendraaier. Die gebruik ik regelmatig om het borsteltje van mijn robotstofzuiger mee los te draaien en schoon te maken. En als het echt niet anders kan, wil ik nog wel eens een zaag ter hand nemen.

gereedschap

 

Welk gereedschap moet je in huis hebben?

Om antwoord op deze vraag te vinden bezocht ik onder andere Engelbert Strauss, Karwei, de klusvakman, Slim Huishouden en Nieuwe Wonen. Op basis van hun lijstje, en mijn eigen ervaringen, kom ik op de volgende gereedschappen voor in je gereedschapskoffer:

 1. Potlood, zo’n dikke rode.
 2. Waterpas: anders kun je dingen niet recht ophangen. In Chateau Meiland hangt Martien Meiland om de haverklap stiekem dingen zonder waterpas op, omdat hij geen zin heeft om alle trappen weer af te lopen. Maar eigenlijk mag hij dat niet van zijn vrouw Erica.
 3. Meetlint
 4. Hamer
 5. Schroevendraaiers
 6. Stanleymes
 7. Schroevendraaiers
 8. Moersleutelset
 9. Zaag bijvoorbeeld mijn CombiSaw!
 10. Boor (De Consumentenbond heeft een artikel over de beste Accuboor)
 11. Tangen
 12. Grijptangen
 13. Spijkers of betonhaakjes
 14. Schroeven
 15. Waterpomptang
 16. Batterijen!
 17. Skil elektrische schaar
 18. Van die olie tegen knarsende scharnieren

Gereedschapskoffer gevuld of zelf maken

Als je geen gereedschap in huis hebt, kun je eenvoudig een kant en klare gevulde gereedschapskoffer kopen, of er zelf eentje samenstellen. Mijn man kreeg ooit van zijn vader een gevulde Black and Decker gereedschapskist die al jaren meegaat inmiddels.

Kant en klare gereedschapskoffers

Bij Engelbert Strauss vind je kant en klare gereedschapskoffers geordend op het type klusje. Zo heb je koffers met professioneel gereedschap voor elektriciens met elektra gereedschap, maar ook koffers met een accu gereedschapset of handgereedschapset. Als beginneling kun je kiezen voor een zogenoemde ‘allround’ gereedschapskist. Dan heb je in één klap alles wat je nodig hebt bij elkaar. Zoals deze:

Gereedschapskoffer
Bron: Engelbert Strauss

Samenvattend

‘Goed gereedschap is het halve werk,’ zegt het spreekwoord. Het is waardeloos als je iets in de muur wilt slaan, en je hamer breekt spontaan af. Of schroevendraaiers die niet kunnen schroeven. Zelf kom ik een heel eind met een hamer en schroevendraaier! Een meetlint gebruik ik ook regelmatig.

De Ultieme All in One Oplossing!

Heb je geen gereedschapskist in huis? Dan kun je ook voor de Ultieme All in One Oplossing gaan:

Gereedschap

Huur een professionele klusser die zijn eigen gereedschapskist méébrengt in!

Leestips

IJzerwaren

Muren verven

Heb jij een kant en klare gereedschapskoffer, of heb je hem zelf samengesteld?

Gebruikte bronnen: onder andere Wikipedia, Huisvlijt, Engelbert Strauss Praxis, Wonen, Emerce Retail, De Consumentenbond, Karwei, De klusvakman, Slim Huishouden en Nieuwe Wonen.

Similar Posts

39 Comments

 1. Wij hebben van alles in huis. Als het stuk is in huis. Dan maakt Ferry wel. Zit in de koffertjes. Alles bij elkaar. Lekker makkelijk.

 2. Ik ben er heel erg zuinig op, toen ik in 1994 mijn huidige huisje kreeg, kwam mijn opa met zijn gereedschapskist en daar zat alles in wat je nodig hebt voor eerste hulp in huis. En nog steeds is alles er nog, tot ijzerzaag en een gewone zaag aan toe, en een verstekblokje, alle soorten sleutels en schroevendraaiers, zelfs een minisetje voor het milimeterwerk van een bril bijv. die schroefjes. Het enige wat hij niet heeft mee gegeven omdat het niet kon, ik moet dat echt zelf doen is een goede boormachine, omdat de muren hier en daar van gewapend beton zijn lijkt wel. Daar heeft heel Almere last van trouwens… dus dat moet echt een diamantboor het liefst zijn en die machines kosten nogal wat. Gelukkig heeft liefste een Hilti, en heb ik er eentje bij de hand.

  X

 3. Er staat twee keer schroevendraaiers in en onder tangen zitten ook grijptangen en een waterpomptang… Overigens heb ik een complete werkplaats in huis.

 4. Zelf klussen doe ik eigenlijk niet meer, wegens plaatsgebrek. Herstellen des te meer!
  Beperkte kluskoffer hier, maar al ‘t nodige is te vinden.
  Lie(f)s.

 5. Ik heb zelf een Ikea gereedschapskoffertje en ben daar zo ontzettend blij mee haha. Er zit eigenlijk alles in wat ik vaak gebruik. Mocht ik groter gereedschap nodig hebben als een boormachine of een zaagmachine dan neem ik altijd een kijkje bij mijn vader op zolder.

 6. Ha Nicole,

  wat een leuk blog!
  Daar heb je lekker op zitten zweten…

  En de foto’s zijn ook enig!
  Jij in werkbroek… dat zie je niet vaak.

  groetjes!

 7. Nou, als ik dat lijstje bekijk, heb ik nog heel wat inkopen te doen. Maar ik ga voor je laatste oplossing: ik roep dat ik een klusje heb en dat er pizza als beloning tegenover staat en de broers met gereedschapskisten staan voor me in de rij;).

 8. Wij hebben een zelf samengestelde gereedschapskoffer, maar voor de grotere en lastigere klussen bel ik mijn vader ;)

 9. Mijn man heeft veel gereedschap. Maar verzamelt ook van alles,planken stekkers enz “voor het geval dat”. Daar hebben we deze lockdown al plezier van gehad.

 10. Een hamer is zeker belangrijk in huis en ver daar buiten.
  Gereedschap moet goed zijn, voor komt irritatie tijdens het klussen.
  Een samengesteld pakket met gereedschap zal ik nooit kopen, liever kopen wat ik nodig heb van goede kwaliteit., gaat een leven mee. Hans

 11. Voor wij ons eerste koophuis kochten, wat overigens flink verbouwd moest worden, hebben wij eerst geïnvesteerd in goed gereedschap. Dit is immers het halve werk! En goed gereedschap maakt vele klusjes een stuk makkelijker.

 12. Leuke foto’s! Mijn vader heeft de wereld aan gereedschap. Kan zo een praxis openen als het zou moeten haha, hij weet ook altijd precies als er wat mist en als ik wat kapot heb is het super handig dat hij alles in huis heeft

 13. Ik had al heel veel gereedschap toen ik nog alleen woonde. Een heuse gereedschapskoffer en inhoud. En een heel stel boormachines (zelfs eentje voor in betonnen muren). Mijn verkering sloeg stijl achterover toen hij mijn boormachines zag en vooral toen bleek dat ik ze ook nog kon gebruiken ook. Onze gereedschapcollecties zijn inmiddels samengevoegd en zeer indrukwekkend, al zeg ik het zelf. We lijken de Praxis wel!

 14. hahaha ik moest zo lachen om de reactie van Nicky 🤣
  Geweldig als een vrouw weet hoe ze gereedschap goed moet toepassen. Het is overigens altijd handig als je een basis tool-box in huis hebt waarmee je lig de “EHBO” klussen zelf kunt aanpakken.

 15. Ik ga voor de ultieme all in one-oplossing want twee enorme linkerhanden hier in huis, zowel bij H. als bij mij. Hij had ooit een droger en wasmachine aangesloten op een verlengsnoer (levensgevaarlijk, zei ooit een klusjesman die voor iets anders kwam) in ons vorige huis. En in dit huis had hij zelf iets met een lamp ophangen gedaan (wederom ‘levensgevaarlijk’ als reactie van weer een andere klusjesman die kwam omdat het niet soepel ging met de desbetreffende lamp). Uiteindelijk kiezen we nu altijd voor een klusjesman.
  Off topic erg moeten lachen om dat afdakje…

 16. ik heb een gereedschapskist waar je echt om moet lachen, bij elkaar geraapte spijkers, een botte schroevendraaier en een kapotte hamer. Gelukkig heeft mijn vriend een aardige stash

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.