Coltrui: ja of nee?

coltrui
Marily Monroe in coltrui!

Ik draag echt nooit een coltrui. Ik vind coltruien claustrofobisch en beklemmend.

Ik draag mijn truitjes het liefst met een wat lagere ronde hals. Volgens stijlgoeroe’s Trinny en Susannah zou ik met mijn bescheiden A-cup júíst coltruien moeten dragen. Dan lijkt het tenminste nog wat! Maar zelfs dat kan me niet over mijn weerzin heen zetten. Ook de iets minder hoge variant, de turtle-neck trui, trek ik letterlijk en figuurlijk niet!

Het schijnt dat halverwege de twintigste eeuw een coltrui geassocieerd werd met filosofen, artiesten en intellectuelen.

Anno 2014 is het dacht ik gewoon een trui! Zonder specifieke associaties voor zover ik weet. Behalve misschien met Steve Jobs. De overleden oprichter van Apple.

Hoe denk jij over coltruien?

Follow my blog with Bloglovin

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik vind ze prima, een warme nek scheelt veel in de winter. Maar het moet wel een fijne stof zijn, anders kriebelt het me te veel.

 2. Voor mij geen opstaande col omdat ik maar een klein hoofd heb wordt het nog kleiner door een col, ik heb wel een hangcol die heel goed staat.

 3. Ik draag zelf nooit een coltrui. Ik heb vrij grote borsten (cup e-f) en dan schijnt een coltrui echt niet te staan. Buiten dat vind ik het ook absoluut niet prettig zitten. Voor een warme nek draag ik liever een (los zittende) sjaal.
  Ik heb trouwens wel ooit een coltrui gedragen. Met het pieten was dat toch wel handig, anders moet je hele nek ook zwart gemaakt worden. Maar dat was echt verschrikkelijk (de coltrui, niet het pieten) het was ontzettend warm en kriebelde ontzettend.

 4. Ik heb een giraffennek. No coltrui voor me. Alhoewel, ik heb 1 gebreide trui met wijde col, die gaat dan nog net.

 5. Ik heb wel coltruien, maar eentje zit echt strak en dat is niet fijn. Verder vind ik het lekker warm in mijn nek, ik ben een behoorlijke koukleum.

  1. Wat grappig dat er best veel mensen hebben die en coltrui als benauwend en strak ervaren! Zou dat ook te maken kunnen hebben met de drukke, moderne tijd waarin we psychisch beklemming kunnen ervaren, en dat dit doorwerkt in kleding???

 6. Heel vroeger had ik nog wel eens een coltrui en voor mijn (vaak) pijnlijke nek en schouders zou het best fijn zijn, qua warmte, maar ik heb ze momenteel helemaal niet… misschien toch eens over na gaan denken… ik vond ze nooit vervelend zitten hoor. Draag ook altijd tot lang in de lente een sjaal dicht om mijn hals…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Als het een wijde col is vind ik het wel gaan maar ik draag het liefst een sjaal(tje)
  Zijn heerlijk warm en zijn er in leuke kleuren en prints dus draag vaak effen truien/shirts en laat mijn sjaal voor me spreken ;)

 8. Een coltrui die die snoert met een rib fluwelen jasje erover en een bijpassende broek met wijd uitlopende pijpen en voeten gestoken in lederen bruine Zweedse muilen…juistem, zo liep ik er vroeger als tiener jaren en jaren bij, ABN pratend op een middelbare school in Amsterdam waar iedereen plat Amsterdams sprak, dus was ik absoluut het ‘bekakte’ buitenbeentje van de klas in vele opzichten. En dit soort kledij staat mij nog steeds. Je had ook losse colletjes in allerlei kleuren, heel handig voor als er een gure wind opstak, dan woei het niet zo in….of is het waaide haha….

 9. Vreselijk vind ik ze. Inderdaad claustrofobisch effect.
  Dat heb ik zelfs al met een T-shirt met krappe ronde hals, ik moet echt meer ruimte hebben!

 10. Geen coltrui. Ik vind het vreselijk. Heb het idee dat iemand je bij je nek pakt, zo van : kip ik heb je.
  Draag graag een gewonn vest of een hoodie(sweater met capuchon).
  Zou mss best staan,ben zo mager als een lat,maar helaas voor de coltruienfabrikant
  Groet Wilma

 11. Ik draag heel graag coltruien en als ik een gewone trui draag dan liefst met een colletje eronder. Lekker warm. Lage ronde hals vind ik alleen fijn bij een hittegolf. Ik vind het heel snel te koud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.