Bibliotheek: extreme makeover

bibliotheek 2013

Sinds de bibliotheek in Doetinchem is verhuisd naar een nieuw pand, ziet het er allemaal mooi uit, maar er zijn wel minder boeken! En is dat niet juist het kenmerk van een bibliotheek : boeken?!

Bibliotheek: minder boeken

Zo hoef je bijvoorbeeld niet te denken dat je nog ‘n Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt kunt lenen. En aan de volwassenkant staan de boeken soms 5 rijen dik achter elkaar. Daardoor kun je slecht zien wat er in de kast staat. De trend lijkt dat oudere boeken er sneller uitvliegen, en dat het aanbod sneller wisselt. Ik vind het fijn dat er regelmatig nieuwe boeken zijn, maar toch ook een verlies als klassiekers daarom moeten verdwijnen.

Bibliotheken hebben het moeilijk

Het gaat niet goed met Nederlandse bibliotheken hoorde ik in 1vandaag. Nu zijn er nog 900 bibliotheken, maar over een aantal jaar zullen er 300 verdwijnen. Dit komt onder andere doordat bibliotheken gemiddeld 10% minder subsidie krijgen. En dus zoeken de bibliotheek naar nieuwe manieren om mensen te trekken. Denk aan gamen, informatiebalie’s over bijvoorbeeld geslachtsziektes, maar ook gezellig koffie drinken.

De bibliotheek 2.0 krijgt als ik het goed begrijp dus meer een algemene informatie voorzieningsfunctie.

Extreme Makeover van de bibliotheek

Het bedrijf Doklab biedt de zogenaamde Extreme Library Makeover aan.

‘Samen met een team van bibliotheekmedewerkers in kaart waar nieuwe kansen voor innovatie liggen. Na een korte, intense periode van een aantal dagen, waarin Doklab onderdeel wordt van de bibliotheek, worden de ideeën in kaart gebracht.’

Erik Boekesteijn van Doklab zegt dat de bibliotheek een kathedraal van informatie moet worden. De bibliotheek van de toekomst biedt games, cappuccino, tosti’s, pizza’s en verjaardagsfeestjes.

Games en cappuccino’s in plaats van stilte

Vooral dat laatste staat natuurlijk haaks op de vroegere, verplichte stilte in een bibliotheek! Maar ik herken het verschijnsel wel. Afgelopen zaterdag ging ik naar de bibliotheek en toen was het daar tot mijn verrassing erg druk. Er werd namelijk een schaaktoernooi gehouden in de bibliotheek. Op zich vind ik het goed dat de bibliotheek met haar tijd mee gaat, maar niet als ze dan verliezen waar het bij bibliotheken om gaat: boeken.

Maar ik ga de rijen met boeken van weleer missen…

N.B. Wist je dat de online bibliotheek toegang geeft tot gratis eBooks?

Wat vind jij van de bibliotheek?

Similar Posts

21 Comments

 1. Het is zeker jammer als de bibliotheek haar oorsponkelijke functie verliest. Helaas is dat blijkbaar hoe de meeste mensen het willen, anders zou het niet nodig zijn.
  Ik herken het wel een beetje. Bij mijn oude bieb was ook een speel-o-theek, voorleesmiddag, lezingen enz.

 2. Ik ben van de week nog in de bibliotheek geweest, heerlijk al dat rondsnuffelen in boeken! Maar ik herken het ook… de bieb in mijn oude dorp verhuisde naar een groter pand, en vervolgens leek het of ze veel minder boeken hadden. Alles stond veel mooier en overzichtelijker, maar… zeker als volwassene stond er niets meer voor mij tussen, het waren alleen nog maar streekromans en detectives!

  De bieb in mijn nieuwe woonplaats heeft gelukkig een stuk meer, maar ook ik zou het snuffelen tussen boeken gaan missen.

 3. Ja, ik mis het oude pand van de bieb in Doetinchem ook nog steeds. Veel gezelliger en veel overzichtelijker.

  En ik heb ook het idee dat ze nu nog minder boeken hebben dan eerst. Inderdaad, veel “klassiekers” zijn niet meer te vinden, en de nieuwe aankopen bestaan vooral uit chicklits en zelfhulpboeken. Jammer!

  1. Ja, ik heb soms ook een beetje heimwee naar de oude bibliotheek! Maar wat ik wel leuk vind aan de nieuwe, is de tafel met nieuwe aanwinsten. Daar kijk ik wel heel graag.

 4. Tjsa, ik vind met de nieuwe opstelling dat je langer moet zoeken naar een bepaald boek. En dat er minder boeken zullen zijn is natuurlijk helemaal toch de oorspronkelijke bedoeling niet.
  En al die drukte hoeft van mij helemaal niet, ik ga naar de bieb voor ontspanning en een stukje rust.
  Maar als de geldkraan dicht gaat, ze moeten wat.

  Daarom blijf ik het zo leuk vinden om in kringloopwinkels en rommelmarkten tussen de boeken te snuffelen. Ik merk echter wel dat het aanbod daar ook minder wordt.

 5. Ik kan ook niets meer vinden met de nieuwe opstelling. Helemaal omdat ze ook nog regelmatig thema tafels hebben door de hele bieb. Dan weet ik helemaal niet waar ik het moet zoeken. Gelukkig kan je nu wel heel veel boeken gratis reserveren. Uit heel Oost-Nederland, en uit de eigen bieb. Dat doe ik als ik iets specifieks zoek.

 6. Bij mijn bieb is ook een nieuw systeem en de catalogus is niet aangepast. Nu mag je zelf bedenken waar een boek wel bij zal staan. Ik wilde een boek over munten, blijkt dat onder hobby te staan, had ik zelf nooit kunnen bedenken. Ik wilde gewoon weten wat een bepaalde munt waard was en hoeveel er van gemaakt waren. Het volgende boek ging over mutsen. Raar systeem, nummers waren veel makkelijker.

 7. Ik ben al een tijdje niet meer in de bieb geweest, kom niet zo toe aan lezen de laatste tijd. Maar ik hoop dat ze er niets veranderen hoor. Ik vind al die volle boekenkasten heerlijk. Voor mij geen e-reader hoor, lekker de papieren versie van de boeken…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Ben er al jaren geen lid meer van omdat we er te ver van af wonen. Nu er de E-reader is maakt dat het voor mij heel gemakkelijk maar wel weer een strop voor de bib’s.

 9. Is er geen geld, of wordt het niet goed besteed?
  Een vehuizing en al die prachtige panden kosten immers ook geld.
  En het gaat toch om de boeken, niet om de aankleding.

  Onze bieb is overigens fantastisch!
  Wij hebben een biliotheekbus, die eens per week op het dorp komt. Alles wat ik zou willen lezen, zien of leren kan ik reserveren. Daarnaast kunnen er in de bus ook pakjes worden afgegeven en kun je er pinnen.

  Onze biebbus wordt dan ook druk bezocht en geeft mijn bibliotheekabonnement een meerwaarde.

  1. Ik heb het idee dat het geld is besteed aan de architect… En daardoor is er minder over voor de boeken.

   De architect wilde bijvoorbeeld niet dat in de tijdschriftenkast met etiketten werd aangegeven welke tijdschriften waar lagen. Want dat paste niet ‘in het beeld’. Maar dat werkte helemaal niet, en alle tijdschriften lagen door elkaar. Gelukkig hebben de bibliotheekmedewerkers nu gewoon toch stickers geplakt!

 10. Pas zelf mijn lidmaatschap opgezegd, omdat ik er weinig kom, ik vind boeken zo waardevol. Jammer dat er boeken verdwijnen en bibliotheken dicht gaan.

  En een zomerzotheid, dat is zo’n leuk boek, ik heb het een paar keer herlezen. Anne Frank schreef er over in haar dagboek, kan ik me herinneren.

 11. Ik ben dol op de bibliotheek, die sponsor ik ook graag als ik eens wat minder aan lezen toe kom. Maar ook hier een postmoderne, rommelige opstelling: veel thematafels, boeken op onderwerp, maar de kasten dan kriskras door elkaar. NIeuwe boeken zijn vaak pas laat, en maar in kleine aantallen aanwezig (dus vaak uitgeleend), “oude” boeken (en die boeken zijn vaak snel oud) zijn al snel niet meer te lenen. Jammer! Ik ga ook graag (zeker ‘s winters) in de bieb tijdschriften lezen, pc-gebruik is soms handig, maar verder hoef ik eigenlijk geen fratsen (En zeker geen drukte, gepraat, etc.)

  1. Ja, wat is dat toch met alle kasten door elkaar?! Dat is bij ons ook! Dan houdt een kast op bij de letter K, en moet je de halve bibliotheek doorkruisen voor de rest.

 12. Mijn man en ik maken er altijd een uitstapje van als we naar de bieb gaan. Even gezellig naar de stad, wat winkeltjes kijken, boeken uitzoeken en dan als afsluiter een kopje koffie of warme chocolademelk bij de bagels and beans aan de overkant.

  Bij onze bieb is op de begane grond vaak wel wat te doen. Van een debat tot een lezing, maar soms ook tentoonstellingen. En er is ook een groot schaakbord, waar regelmatig een potje word gedaan en ook altijd een hoop toeschouwers bij staan. Erg leuk om daar even te observeren (al heb ik echt geen flauw idee van de spelregels, haha!)

 13. Wij hebben ook zo’n nieuwe bieb gekregen. Ik denk dat we 1/3 van de boeken over hebben gehouden? Moest ik een reisgidsje over de Moezelstreek hebben, er stonden 4 boeken over Duitsland en de laatste keer zelfs helemaal geen meer.
  Ik vind het toch geen vooruitgang. Ik ben ook bang dat al die “oude” maar leuke en goede hobbyboeken eruit zijn gegaan.

 14. Ik kom al jaren niet meer in de bieb.
  Lees ook nog maar zelden een boek.
  Af en toe win ik een boek en dat bewaar ik dan voor de vakantie.

  Mijn hobbyboekenbilbiotheek thuis is vele malen groter dan die ik ooit in de bieb tegen kwam dus daar hoef ik ook al niet lid meer voor te zijn.

  Daarnaast zitten we in het computertijdperk en worden er gewoon steeds minder boeken gelezen.
  Minder leden betekent minder geld en dus minder boeken, minder personeel, minder vaak open, meer automatisering.

  Ik heb begrepen dat je in de meeste bibliotheken zelf je boeken in en uit moet scannen en dat daar geen vriendelijke bibliothekaresse meer aan te pas komt.
  Net zoiets als die apparaatjes bij de AH.
  Vreselijk vind ik dat.
  Alles wordt steeds onpersoonlijker en anoniemer.

 15. Als bibliothecaresse heb ik de bezuinigingen aan den lijve ondervonden: ik ben nl. (gedwongen) ontslagen…. De bieb in mijn woonplaats kreeg minder subsidie van de gemeente , ging daarom over op zelfservice en er werden 7 mensen ontslagen. Jammer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.