Bibliotheek: extreme makeover

Last updated on July 17th, 2023 at 01:11 pm

bibliotheek 2013

Sinds de bibliotheek in Doetinchem is verhuisd naar een nieuw pand, ziet het er allemaal mooi uit, maar er zijn wel minder boeken! En is dat niet juist het kenmerk van een bibliotheek : boeken?!

Bibliotheek: minder boeken

Zo hoef je bijvoorbeeld niet te denken dat je nog ‘n Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt kunt lenen. En aan de volwassenkant staan de boeken soms 5 rijen dik achter elkaar. Daardoor kun je slecht zien wat er in de kast staat. De trend lijkt dat oudere boeken er sneller uitvliegen, en dat het aanbod sneller wisselt. Ik vind het fijn dat er regelmatig nieuwe boeken zijn, maar toch ook een verlies als klassiekers daarom moeten verdwijnen.

Bibliotheken hebben het moeilijk

Het gaat niet goed met Nederlandse bibliotheken hoorde ik in 1vandaag. Nu zijn er nog 900 bibliotheken, maar over een aantal jaar zullen er 300 verdwijnen. Dit komt onder andere doordat bibliotheken gemiddeld 10% minder subsidie krijgen. En dus zoeken de bibliotheek naar nieuwe manieren om mensen te trekken. Denk aan gamen, informatiebalie’s over bijvoorbeeld geslachtsziektes, maar ook gezellig koffie drinken.

De bibliotheek 2.0 krijgt als ik het goed begrijp dus meer een algemene informatie voorzieningsfunctie.

Extreme Makeover van de bibliotheek

Het bedrijf Doklab biedt de zogenaamde Extreme Library Makeover aan.

‘Samen met een team van bibliotheekmedewerkers in kaart waar nieuwe kansen voor innovatie liggen. Na een korte, intense periode van een aantal dagen, waarin Doklab onderdeel wordt van de bibliotheek, worden de ideeën in kaart gebracht.’

Erik Boekesteijn van Doklab zegt dat de bibliotheek een kathedraal van informatie moet worden. De bibliotheek van de toekomst biedt games, cappuccino, tosti’s, pizza’s en verjaardagsfeestjes.

Games en cappuccino’s in plaats van stilte

Vooral dat laatste staat natuurlijk haaks op de vroegere, verplichte stilte in een bibliotheek! Maar ik herken het verschijnsel wel. Afgelopen zaterdag ging ik naar de bibliotheek en toen was het daar tot mijn verrassing erg druk. Er werd namelijk een schaaktoernooi gehouden in de bibliotheek. Op zich vind ik het goed dat de bibliotheek met haar tijd mee gaat, maar niet als ze dan verliezen waar het bij bibliotheken om gaat: boeken.

Maar ik ga de rijen met boeken van weleer missen…

N.B. Wist je dat de online bibliotheek toegang geeft tot gratis eBooks?

Wat vind jij van de bibliotheek?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

21 Comments

  1. Pas zelf mijn lidmaatschap opgezegd, omdat ik er weinig kom, ik vind boeken zo waardevol. Jammer dat er boeken verdwijnen en bibliotheken dicht gaan.

    En een zomerzotheid, dat is zo’n leuk boek, ik heb het een paar keer herlezen. Anne Frank schreef er over in haar dagboek, kan ik me herinneren.

  2. Ik ben dol op de bibliotheek, die sponsor ik ook graag als ik eens wat minder aan lezen toe kom. Maar ook hier een postmoderne, rommelige opstelling: veel thematafels, boeken op onderwerp, maar de kasten dan kriskras door elkaar. NIeuwe boeken zijn vaak pas laat, en maar in kleine aantallen aanwezig (dus vaak uitgeleend), “oude” boeken (en die boeken zijn vaak snel oud) zijn al snel niet meer te lenen. Jammer! Ik ga ook graag (zeker ‘s winters) in de bieb tijdschriften lezen, pc-gebruik is soms handig, maar verder hoef ik eigenlijk geen fratsen (En zeker geen drukte, gepraat, etc.)

  3. Mijn man en ik maken er altijd een uitstapje van als we naar de bieb gaan. Even gezellig naar de stad, wat winkeltjes kijken, boeken uitzoeken en dan als afsluiter een kopje koffie of warme chocolademelk bij de bagels and beans aan de overkant.

    Bij onze bieb is op de begane grond vaak wel wat te doen. Van een debat tot een lezing, maar soms ook tentoonstellingen. En er is ook een groot schaakbord, waar regelmatig een potje word gedaan en ook altijd een hoop toeschouwers bij staan. Erg leuk om daar even te observeren (al heb ik echt geen flauw idee van de spelregels, haha!)

  4. Wij hebben ook zo’n nieuwe bieb gekregen. Ik denk dat we 1/3 van de boeken over hebben gehouden? Moest ik een reisgidsje over de Moezelstreek hebben, er stonden 4 boeken over Duitsland en de laatste keer zelfs helemaal geen meer.
    Ik vind het toch geen vooruitgang. Ik ben ook bang dat al die “oude” maar leuke en goede hobbyboeken eruit zijn gegaan.

  5. Ik kom al jaren niet meer in de bieb.
    Lees ook nog maar zelden een boek.
    Af en toe win ik een boek en dat bewaar ik dan voor de vakantie.

    Mijn hobbyboekenbilbiotheek thuis is vele malen groter dan die ik ooit in de bieb tegen kwam dus daar hoef ik ook al niet lid meer voor te zijn.

    Daarnaast zitten we in het computertijdperk en worden er gewoon steeds minder boeken gelezen.
    Minder leden betekent minder geld en dus minder boeken, minder personeel, minder vaak open, meer automatisering.

    Ik heb begrepen dat je in de meeste bibliotheken zelf je boeken in en uit moet scannen en dat daar geen vriendelijke bibliothekaresse meer aan te pas komt.
    Net zoiets als die apparaatjes bij de AH.
    Vreselijk vind ik dat.
    Alles wordt steeds onpersoonlijker en anoniemer.

  6. Als bibliothecaresse heb ik de bezuinigingen aan den lijve ondervonden: ik ben nl. (gedwongen) ontslagen…. De bieb in mijn woonplaats kreeg minder subsidie van de gemeente , ging daarom over op zelfservice en er werden 7 mensen ontslagen. Jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.