Bezuinigen of meer inkomen vergaren?

bezuinigenAls je financieel krap zit kun je drie dingen doen: bezuinigen of proberen meer geld binnen te harken. Of beide!  Maar zoals Ramit Sethi (Amerikaans financieel adviseur) zegt in zijn boek ‘I will teach you to be rich‘:

‘There’s a limit how much you can save, but there’s no limit to how much you can earn!’

Bezuinigen

Het punt met besparen is dat het vaak neer komt op dingen níét doen. En dingen níét doen is vaak lastiger en vervelender dan het lijkt. Het is bijvoorbeeld níét die leuke rok kopen. Of dat geweldige jasje. Het is níét naar de bioscoop gaan en niet die dure bloemkool kopen. Ook al heb je er zin in : (

Bezuinigen actief maken

Hierdoor kan bezuinigen soms wat passief aanvoelen. Een manier om het actiever te laten voelen is door op te schrijven wat je allemaal bezuinigt. Noteer de prijs van het kledingstuk dat je niet kocht. En de prijs van het uitje dat je niet deed. Noteer het prijsverschil tussen de andijvie die je kocht en en de dure bloemkool die je liet liggen. Schrijf alles wat je niet kocht op! En tel dat elke vrijdag bij elkaar op en geniet dan van het (enorme) bedrag dat daar staat. Of ga heel actief naar Duitsland en koop daar bij de DM drogist je drogisterij producten voor veel minder geld. Het is daar echt veel goedkoper.

Actief bezuinigen

Gelukkig kan bezuinigen meer zijn dan dingen nalaten. Je kunt bijvoorbeeld een moestuin beginnen en je eigen groentes kweken, en zo goedkoper eten. De was ophangen in plaats van de droogtrommel te gebruiken etc.

In Amerika tillen veel huisvrouwen en soms ook mannen actief bezuinigen naar een heel nieuw niveau. Zij zijn fulltime bezig met het verzamelen van coupons (kortingsbonnen) en krijgen het soms voor elkaar om zo te bezuinigen dat ze met 20 volle karretjes de supermarkt verlaten. En dat de supermarkt hén dan geld schuldig is! Het programma waarin je dit ziet heet dan ook Extreme Couponing!

Een andere leuke variant is Scoupy! Met deze app koop je producten en vervolgens krijg je er korting op. Je bezuinigt dus actief.

Meer geld verdienen

Meer geld verdienen voelt actiever. Het is niet dingen nalaten, maar juist meer dingen doen. Hoe kun je je inkomen vergroten?

 1. Valt er te onderhandelen over je salaris?
 2. Zou je meer uren kunnen werken, en zo je maandsalaris een oppepper geven?
 3. Ben je fulltime thuis bij de kinderen? Kijk dan of je geld kunt verdienen vanuit huis. Gebruik je talenten en en zet ze om in klinkende munt. In de periode dat mijn kinderen nog klein waren, gaf ik zeven jaar lang ‘s avonds de cursus Samen Bevallen. En toen de jongste naar de basisschool ging ik meer uren bloggen. En nu vul ik het gezinsinkomen aan met bloggen! Geld verdienen met bloggen kan! Wie een computer heeft, en kan schrijven kan ook geld verdienen vanuit huis met Textbroker.

Conclusie

Als je zoals Loesje aan het eind van je geld altijd nog een stuk maand over hebt, dan kun je kiezen voor bezuinigen, meer geld verdienen of een combinatie van beide. Zelf doe ik graag allebei. Maar ik merk ook wel eens dat de rek op een gegeven moment uit het bezuinigen is. En dan is het fijn om meer geld te verdienen.

Kom jij financieel goed rond? En wat doe je als je krap zit: bezuinigen, meer geld verdienen of beide?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik ben juist gaan consuminderen om minder te kunnen werken ;).
  Maar zonder gekheid: wij zijn 37 jaar getrouwd en toen de kinderen kwamen ben ik gestopt met werken. Toen de jongste naar de basisschool ging ben ik weer 2 ochtenden begonnen in de thuiszorg. Dit was totaal niet mijn vak (heb kantoorwerk gedaan) maar het was goed te combineren met de schooltijden van de kinderen.
  Toen ze gingen studeren ben ik 3 ochtenden gaan werken omdat studeren veel geld kost.
  Nu ze de deur uit zijn werk ik nog 1 ochtend en ben daar blij mee. Ik ben bijna 58 en vind het mooi geweest. Man werkt fulltime en ik zorg dat hij echt vrij is in het weekend door thuis alles te doen.
  Wij zij met weinig tevreden. Uit eten doen we zelden, vakantie 1 of 2 weken per jaar in een simpele gehuurde stacaravan. We hebben niet het gevoel iets te missen :)

 2. Ik geef meestal aan bijna niks anders geld uit dan aan de boodschappen en de vaste lasten. Kleding is mijn zwakke punt, maar ik heb mezelf daarin leren beheersen. Af en toe gaan mijn moeder en ik een dagje uit: een boottochtje maken oid en verder interesseer ik mij niet voor uitgaan. In de zin van kroegen, bioscopen en dergelijke. Ik heb mijn geld liever geïnvesteerd in goede voorzieningen in mijn huis. Zoals horren, een zonnescherm en dergelijke. En een spaarcentje achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten. Op vakantie ga ik gemiddeld 1x per 5 jaar een weekje in Nederland. Ik heb dus niet de noodzaak om geld bij te gaan verdienen. En ik heb ook niet het gevoel dat ik zwaar aan het bezuinigen ben. Ik vind het goed zoals het is. Wil ik een keertje uit eten, een ijsje of op een terrasje zitten kan dat dus ook gewoon zonder problemen.

 3. Doordat ik gestopt ben met werken moeten we nu toch echt gaan bezuinigen. Ik kijk nu goedwaar ik mijn boodschappen doe en waar de producten die we veel gebruiken goedkoper zijn. Ik hoop binnenkort weer een baan te vinden waardoor we weer meer inkomen hebben. Maar nu moeten we gewoon kritischer zijn als we dingen gaan kopen, hebben we het echt nodig of kunnen we nog een tijdje verder met het oude. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Bedankt voor de tips om uit huis wat bij te verdienen, mochten we het toch niet redden, dan kan ik daar eens naar kijken.

   1. Het is noodzakelijk, maar ik wil ook weer grag aan het werk, alleen dan minder stressvol dan het onderwijs. Ik ben nu verschillende mogelijkheden aan het bekijken en wil eventueel ook wel vanuit huis werken.

 4. Wij zijn bevoorrecht, want hier geen financiële problemen, waardoor we ons niets hoeven te ontzeggen. Tenminste niets wat we wensen.
  Als hobby bewerk ik oude spulletjes (potten, vazen, kruiken, kandelaars etc. die ik van heinde en ver haal) en verkoop die op Marktplaats, wat me zeer regelmatig een leuk centje oplevert. Ook wel eens helemaal niets, moet ik eerlijk toegeven, maar ik doe het ‘werk’ met plezier.

  Bij Textbroker heb ik me niet zo lang geleden aangemeld omdat ik best graag schrijf, maar heb er nog niets mee gedaan. Als ik krap zou zitten, zou ik daarmee fanatieker bezig gaan.

  Als het écht nodig zou zijn, zou ik een ‘werkhuisje’ nemen of privé-kinderoppas worden voor 1 à 2 dagen per week.

 5. Uitschrijven wat ik bespaard heb heeft bij mezelf eerder een omgekeerd effect, dan zou ik net mezelf iets extra geven omdat ik zo goed bezuinigd heb LoL
  Ik bespaar niet graag op uitstapjes, dat is mijn zwakke plek. Dat is ook één van de weinige zaken waarvoor ik overweeg om extra geld te verdienen. Alleen weet ik nog niet direct op welke manier. Ergens zou ik opnieuw naar school willen en iets nieuw leren.

 6. Probleem met die Amerikaanse boeken en goeroes is dat ze vaak niet toepasbaar zijn op de NL situatie. Zo kan het meer verdienen in NL betekenen dat je je toeslagen kwijtraakt of een lagere belastingkorting krijgt. Voor wie niet op de hoogte is van de belastingwijzigingen van de laatste jaren: boven de 20.000 bruto inkomen worden niet alleen de toeslagen maar ook de heffingskortingen en arbeidskortingen afgebouwd. Iets met een koude kermis en thuiskomen…
  Daarom lees ik die boeken van Amerikaanse goeroes eigenlijk nooit meer.

 7. Bezuinigen: ik wil het altijd wel, maar het lukt me niet echt. Terwijl het wel verstandig zou zijn, want als er iedere maand een stukje spaargeld bij moet, dan blijft daar ook niets meer van over op den duur. Maar ik heb een plannetje: de overbodige huisraad en DVD’s gaan verkopen op (digitale) markten of braderieen. Maar ja, dat vergt natuurlijk wel een hoop voorbereiding en organisatie….

  1. Je moet er inderdaad wel de tijd voor hebben. Mijn lukt het zelden om spullen goed op marktplaats te verkopen. Ik denk dat ik de verkeerde spullen heb. Maar als je gangbare goederen verkoopt valt daar best iets aan te verdienen denk ik.

 8. Na mijn vakantie ben ik beide weer van plan… Goede voornemens! Nog wat aanvullingen op je mogelijkheden om geld te verdienen: Euroclix en Moneymillionair, en andere mailclickprogramma’s, enquêtes doen via internet, etc. Ik wil er binnenkort weer eens een blogbericht aan wijden, het zijn dingen die langzaam aantikken, maar wel soms een leuk extraatje opleveren.

 9. Bezuinigen daar ben ik zo langzamerhand ervaringsdeskundige in. Toch heb ik niet het gevoel dat ik iets mis. Ik voel me misschien wel veel gelukkiger nu we met veel minder moeten rondkomen.
  Die couponers daar heb ik weleens naar gekeken. Mijn kinderen riepen dan altijd: dat zou nou net iets voor jou zijn mam!

 10. Het is niet dat we het krap hebben, maar vaak denk ik wel ‘ ik ga bezuinigen’. En ja, waarop dan? Minder onnodige spullen kopen (action/hema). Kleding in de aanbieding kopen?! Maar vaak houd ik het niet vol en leef ik gewoon verder zoals ik nu doe. Zolang we het financieel redden is het goed ;)

 11. ik word een beetje moe van dat gepuzzel zo ondertussen maar ja ik kan niet anders, en meer geld verdienen I WISH, ik ben graniet zoals ik laatst ergens las voor de bijstand, en ik moet het zelf uitzoeken, nul hulp en dus… chronisch te kort en voor mensen als ikzelf, is bar weinig nog ergens uit te halen…. ik denk dat ik maar ga crowdfunden elke maand, ik mag er namelijk wel bijverdienen nog, zo’n 300 euro geloof ik en dat zou meer dan voldoende zijn voor mij, weer het bedrag te hebben wat ik had toen mijn dochter nog jonger was dan 18.

  oh ik zit dus in verplicht vrijwilligerswerk traject, waar ik dus reiskosten ook nog eens voor moet schieten, wel 100% terug krijg, maar dat loopt nu na bijna een jaar nog niet! kortom, ik ben weer aan het inleveren!
  X

 12. Omdat ik niet werk, moeten we wel bezuinigen, maar dat vinden we niet erg. Het is op een gegeven moment een sport om de koopjes te vinden :).
  Daarnaast zijn we met weinig tevreden…

 13. Op het moment kiezen we voor een combinatie van beide. Maar de focus ligt vooral op het bezuinigen, denk ik. Al sta ik ook altijd open voor manieren om wat extra bij te verdienen vanuit huis :) Maar het moet niet ten koste van tijd met Tobias gaan, vind ik

 14. Extreme Couponing vind ik altijd grappig om te kijken. Het is bizar hoeveel sommige personen weten te besparen. Ik wist niet dat jij ook Samen Bevallen hebt gegeven. Heb de cursus 2x met veel plezier gegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.