5 slimme tips voor sfeervolle tuinverlichting

Vijf tips voor sfeervolle tuinverlichting

Toen ik onderstaande post van Rianne binnenkrijg over tuinverlichting dacht ik meteen: ‘Oh ja, ik moet ook nog een review schrijven over onze solar tuinlamp! Rianne geeft 5 handige aandachtspunten die je kunt gebruiken als je verlichting in je tuin wilt. Haar artikel was voor mij best een eye-opener. Ik dacht eigenlijk alleen aan tuinlampen als een manier om te kunnen zien waar ik moet lopen in het donker van het platteland. Maar je kunt tuinverlichting ook gebruiken om mooie hoekjes uit te lichten, of om een bepaalde sfeer op te roepen. Of als eye catchers! Veel leesplezier gewenst!

Vijf tips voor sfeervolle tuinverlichting

Een mooie en sfeervolle tuin met prachtige buitenverlichting: we dromen er allemaal wel van, toch? Het is helemaal niet moeilijk om je tuin op een gezellige manier te verlichten. Je moet alleen wel weten wat er allemaal mogelijk is en welke buitenverlichting bij jouw tuin past. Door te letten op kleur en plaatsing kun je een prachtige tuin krijgen waar je echt van geniet, dus ook op warme zomeravonden. Daarnaast is het helemaal fijn wanneer je buitenverlichting koopt die een aantal praktische voordelen heeft. Zo maak je het jezelf makkelijker en is jouw tuin echt een plek voor ontspanning. Wil je weten hoe je jouw tuin sfeervol verlicht? Volg dan deze tips voor de beste buitenverlichting!

1. Wat moet er verlicht worden?

Voordat je begint met het kopen van buitenverlichting, moet je bij de basis beginnen.

Wat wil je precies verlicht hebben in je tuin?

Vind je het belangrijk dat je tuin vooral gemakkelijk begaanbaar is? Dan is het verstandig om buitenverlichting te kopen voor de paden en zithoeken van je tuin. Door deze goed uit te lichten, kan je zelfs in het donker je weg vinden. Daarnaast is het mogelijk om ook enkele eyecatchers in je tuin echt op te laten vallen. Doe dit bijvoorbeeld door een spotlicht onder een grote boom te plaatsen of door een wandlamp te richten op een mooi kunstwerk in je tuin. Bovendien is sfeer ook belangrijk. Wil je je tuin warm en uitnodigend maken? Ga dan voor zachte verlichting die vooral de knusse zitplekjes in je tuin accentueert. Door vooraf te weten wat je wilt bereiken met je buitenverlichting, kan je een mooi lichtplan maken dat helemaal op je wensen aansluit.

2. De stijl van je buitenverlichting

Buitenverlichting heeft uiteraard ook een praktische functie: het zorgt ervoor dat je ook in het donker van je tuin kunt genieten. Toch is het leuk als je buitenverlichting er ook mooi uitziet. Het is altijd goed wanneer de stijl van de lampen aansluit op de look van jouw tuin. Heb je bijvoorbeeld een echte klassieke tuin met veel bloemen, kronkelende paden en houten meubilair? Dan is het mooi om deze te belichten met lantaarns. Je kunt ze aan de muur monteren of een mooi plekje op een paal geven. Moderne tuinen kenmerken zich juist door strakke lijnen, neutrale kleuren en netjes geordende planten. Bij deze stijl zijn rechthoekige lampen weer een goede keuze. Kleuren zoals zilver, wit of zwart doen het bovendien goed bij de moderne tuin. Wil je je tuin juist versieren met speelse buitenverlichting? Ga dan voor vormen zoals bollen of voor lampen in een fel kleurtje. Het zijn deze kleine details die jouw tuin net dat kleine beetje extra geven, zelfs in het donker.

3. Ga voor variatie

Een buitenlamp kopen doe je natuurlijk ook voor de sfeer. Het is daarom belangrijk dat je je buitenverlichting op een leuke en sfeervolle manier indeelt. Zorg ervoor dat je gevarieerde lampen koopt. Zo is het mooi om een muur te belichten met wandlampen, terwijl je ook spieslampen in de grond steekt. Tafels en zitjes verlicht je vervolgens weer met draadloze lampjes die op zonne-energie werken. Op deze manier wordt ieder deel van je tuin verlicht en creëer je wat meer levendigheid in het donker. Het is wel belangrijk dat al je lampen dezelfde kleur en intensiteit hebben. Kies dus voor allemaal warme gele lampen of ga juist voor een tuin vol met koele witte buitenverlichting. Zorg voor variatie, maar houd het wel in balans.

4. Duurzame buitenverlichting

Tegenwoordig vinden steeds meer mensen het belangrijk om op een verantwoorde en duurzame manier te leven. Duurzaam leven kan je ook toepassen op je buitenverlichting. Er zijn namelijk manieren waarop je energie kan besparen met je verlichting. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Overweeg bijvoorbeeld eens om een speciale solar buitenlamp aan te schaffen. Deze lampen werken volledig op zonne-energie en zijn daardoor ontzettend groen en duurzaam. Gedurende de dag zetten ze het licht van de zon om in energie. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in een batterij. Zo heb je ‘s avonds profijt van de zon die overdag schijnt. Een bijkomend voordeel is dat je deze lampen niet hoeft aan te sluiten op je elektriciteitsnetwerk. Deze buitenverlichting is makkelijk in gebruik en werkt direct.

Een simpele en snelle manier om je tuin te verlichten met is met ledstrips!

5. Timers en sensoren

Het ziet er natuurlijk supergezellig uit wanneer je tuin versierd is met sfeerverlichting voor buiten. Het is alleen wel jammer wanneer je lampen urenlang aanstaan zonder dat iemand ervan geniet. Daarom is het altijd de moeite waard om een tuinlamp aan te schaffen met een ingebouwde timer of sensor. Buitenverlichting met een timer kan je helemaal zelf instellen. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat de lampen om acht uur ‘s avonds aanspringen, precies rond de tijd dat jij nog even buiten gaat zitten om van je tuin te genieten. Weet je niet zeker wanneer je je lampen aan wilt zetten? Dan is een sensor een goede keuze. Buitenverlichting met een sensor is namelijk in staat om aan te springen wanneer er beweging is. Zo wordt je tuin alleen verlicht op de momenten dat er daadwerkelijk iemand buiten is. Er zijn ook speciale tuinlampen die aanspringen zodra het begint te schemeren. Ook dat systeem voor slimme buitenverlichting werkt met behulp van een sensor.

Nawoord

Dankjewel Rianne, voor je interessante artikel! Ik heb op dit moment een grote solar tuinlamp langs ons tuinpad staan. Hij heeft inderdaad een sensor! Dat betekent in de praktijk dat hij feller gaat branden als er iemand langsloopt. Ik vind het een leuk idee dat hij brandt op de energie van de zon. Verder heb ik nog een solar tuinlamp van de Action in de tuin staan, en onder het raam van de keuken staan mason jars van de Hema met een solar lichtje erin. Maar helaas doet van de 3 potten nog maar eentje het. Verder staat er nog een kapotte solar lamp op een decoratieve houten ladder. Het onderstuk brak af, maar de lamp doet het nog wel. Ik heb dus wel op diverse plekken in onze tuin tuinlampen, maar het is allemaal wat willekeurig…

Leestips

Heb jij tuinverlichting? Wat voor soort?

Similar Posts

24 Comments

 1. Sinds kort heb ik 2 slingers van lampjes in mijn tuin. Er zit een heel klein zonnepaneeltje bij. Begin van het schemeren branden de slingers ongeveer 1 uur.
  Het geeft een sprookjesachtig idee.

  Omdat de omgeving verder bezaaid is met lantaarnpalen wordt het nooit echt donker in mijn tuin.

  De kaarshouders die ik verder in mijn tuin heb staan gebruik ik dus nauwelijks.

  Donkerte zou ik nog meer willen in mijn tuin. Maar dat is natuurlijk een onmogelijke wens.

  De vlammen van mijn stookplaats blijven dan ook het mooiste lucht in mijn tuin …

  Stille groet,

 2. Wij hebben een lamp met lichtsensor maar dat vind ik eigenlijk een beetje ouderwets en die doen we daarom alleen aan als we laat thuis komen. Liever zou ik een bewegingssensor hebben. Dan houd je de nachten donker als je geen licht nodig hebt. Fijn voor de nachtdieren en mensen die van sterren houden. Eigenlijk liever dus geen sfeerverlichting maar donkere nachten en licht als je het nodig hebt. De aarde is namelijk niet alleen van de mensen.

 3. handige tips! We hebben een kleine tuin en hebben alleen een op zonne-energie die bij de schuur hangt, makkelijk wanneer we in de avond hier nog moeten zijn. Vooral in een grotere tuin maakt het echt sfeer.

 4. Onze tuinlamp is puur praktisch, zonder lampen zie ik geen hand voor ogen en vind ik mijn voordeur niet… Daarbij ben ik altijd bang dat er wat klein wild aan mijn voeten voorbijschiet. Al is dat waarschijnlijk nogal paranoïde ;-)

 5. Die lampen op zonne energie zijn echt perfect! Wij gebruiken er eentje bij onze zelfgebouwde camper, naast de deur. Handig voor als je laat terug komt. En je neemt hem ook zo weer mee als je verder trekt.

 6. Ik heb nog geen eigen huis, maar hou zelf heel erg van een moderne tuin. Verlichting onder een boom vind ik zelf echt heel mooi. Maar ook een snoer met lampjes boven een zithoek vind ik heel gezellig.

 7. Wij hebben een grote tuin en het was best lastig om een mooi lichtplan te maken. Maar het komt langzaam tot een mooi geheel! Lampen zijn lastig!

 8. Ik heb geen verlichting in de tuin, maar dat wil ik nog wel graag.. Ik wil graag iets duurzaams zoals de lampen die op zonne-energie werken.

 9. Onze tuin is nu nog verlicht met de kerstverlichting. Vinden de kids leuk claimt manlief, achja prima maar eind januari gaat het er toch echt uit hoor, we lijken wel een kermis haha Verder geen verlichting

 10. Ik vind lampjes met zonnepanelen ook heel erg fijn én gezellig voor in de tuin. En rondom de kerst vind ik het ook altijd leuk om extra uit te pakken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.