100 klassieke vegetarische recepten

world of veggiesIk ben een weinig originele kok. Ik heb een vast repertoire dat ik telkens afwerk, en daar zit weinig vernieuwing in.

Het is niet dat ik niet wat anders wil proberen, maar vaak ontbreekt me de tijd en motivatie. Want als ik wat nieuws kook, dan moet ik daarbij nadenken en meer opletten. En eerlijk gezegd heb ik daar meestal geen zin in. En als ik écht heel eerlijk ben is ‘geen tijd’ eigenlijk een smoesje. Ik heb er vooral geen zin in.

Kookboeken om mezelf te stimuleren

Om mezelf te stimuleren nieuwe wegen te bewandelen leen ik nog wel eens kookboeken in de bibliotheek. En dit keer nam ik het boek World of Veggies met 100 klassieke vegetarische recepten mee uit de bibliotheek. Het woord ‘klassieke’ klonk me namelijk heel degelijk in de oren. En ik wil best nog wat minder vlees gaan eten.

Maar is World of veggies een leuk kookboek?

World of Veggies: 100 klassieke vegetarische recepten

World of Veggies is een boek van Mirjam Leslie-Pringle. Ze heeft een blog Veggie Very Much waarvoor ze recepten verzint en fotografeert. Het idee is dat dat ze laat zien hoe je heel lekker én makkelijk kunt koken zonder vlees en vis.

Wat betreft vormgeving is haar boek World of Veggies helemaal prima. De recepten zijn voorzien van foto’s van de gerechten, er zit een index achterin geordend op ingrediënten en op naam van het gerecht, en er is een duidelijke indeling. Ook staat bij elk recept vermeld hoeveel tijd het je kost. De gemiddelde bereidingstijd ligt rond de 30 minuten. Niets mis mee.

De indeling:

 • Voorwoord
 • Op de plank
 • Ontbijt
 • Lunch
 • Bites
 • Diner
 • Zoet
 • Dankwoord
 • Receptenindex
 • Ingrediëntenregister

Ik vind de recepten ingewikkeld!

Maar er is 1 ding waar ik niet blij van word bij het lezen van World of Veggies: ik vind het ingewikkeld. Hoezo ‘makkelijke recepten’?!

En de producten die Mirjam gebruikt heb ik in ieder geval niet standaard in mijn keukenkastjes staan. Als basisingrediënten geeft ze een lijst van maar liefst 103 dingen. Als ik dat eerst allemaal moet gaan kopen, ben ik een bak met tijd én geld kwijt. Want Mirjam adviseert ook nog eens om het allemaal biologisch en lokaal te gaan kopen. Dus daar ben ik wel een tijdje druk mee om alle lokale boeren af te lopen.

Vooral de ontbijtrecepten uit World of Veggies schrikken me af. Ik zie mezelf echt niet ‘s ochtends even Mexicaanse Huevios Rancheros klaarmaken. Een gerecht dat 35 minuten bereidingstijd vraagt.

vegetarisch
Ja hoor, dit maak ik even als ontbijt. Not.

Wie heeft de tijd voor zoiets?!

Mijn conclusie over World of Veggies

World of Veggies is een mooi vormgegeven kookboek met vegetarische gerechten. Maar het lijkt mij vooral geschikt voor gevorderde koks. Dus als je meer van de snelle en makkelijke keuken bent, dan zal dit boek je waarschijnlijk afschrikken. Ik vind het erg hoogdrempelig. Bovendien vraag het om een grote voorraad ingrediënten, en veel tijd.

Maar je kunt het ook gebruiken als kijkboek, en dan is het wel oké.

Praktische informatie over World of Veggies

World of Veggies is voor 25,- te koop bij bol.com. Maar ik zou mijn geld er dus niet aan uitgeven!

world of veggies

Wat vind jij belangrijk bij een kookboek?

Similar Posts

54 Comments

 1. Ik laat dit soort kookboeken het liefst op de plank staan. Zeker als er allemaal ingewikkelde ingrediënten voor nodig zijn.
  Eigenlijk hou ik niet zo van kookboeken. Omdat je er vaak maar een paar recepten uit maakt. Dan google ik liever op recepten met bepaalde ingrediënten of probeer recepten uit die ik op Facebook of op blogs voorbij zie komen.

 2. Oh verschrikkelijk vind ik dat, als ze zeggen ‘makkelijke’ recepten en er is een hele waslijst aan ingrediënten nodig! Ik ben zelf ook geen originele kok maar als ik een hele waslijst ingrediënten zie staan ga ik al snel verder naar een ander recept!

 3. Heb ik wel vaker met kookboeken dat de ingredientenlijst niet evident is, bv de boeken van Rens Kroes! Super leuke recepten, maar vaak spullen die ik niet in huis heb of niet eens weet waar te vinden ;)

 4. Wij hebben bijna alle kookboeken weggegooid. Geef mij maar uitgescheurde recepten uit de allerhande of recepten online. 103 basis dingen heb ik ook niet in de keuken staan.

 5. O wauw dat is veel werk. Ik heb het volledige boek van The Green Happiness 2x gevolgd en sommige recepten daar waren ook heel tijdrovend. Ik zorgde dan dat ik het ontbijt bijvoorbeeld de dag ervoor al maakte en door het vooruit werken met de maaltijden bespaarde je uiteindelijk veel tijd.

  Jammer dat dit boek zoveel moeilijke recepten geeft want vegetarisch of veganistisch koken hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen.

 6. Jammer. Ik wil vaker vegetarisch gaan eten, maar ik vind dit nog best een uitdaging. Ik ben ook geen geboren keukenprinses. Lijkt me daarom geen boek voor mij. Dank voor de review.

 7. Nee, ik wil graag kookboeken die met zo min mogelijk ingrediënten en een zo kort mogelijke tijd op tafel kan staan. Alhoewel de huevos ranchos mega lekker zijn

 8. Hmmm lekker hoor. Vegetarisch eten hoeft helemaal niet saai of niet lekker te zijn. Ik vind sommige vega recepten zelf lekkerder dan met vlees. Het is vooral een hoop uitproberen en met zo’n boek gaat dat zeker goed komen.

 9. Ik zou hier ook geen zin in hebben. Moest wel lachen, 35 minuten steken in je ontbijt? Nee hoor, doe mij dan maar gewoon een bruine boterham met jam! Ook vegetarisch en een stuk sneller ;)

 10. Haha leuke review! Ik vind vega gerechten vaak ook lastig door idd de vele basis producten waarvan wordt verwacht dat je ze standaard in huis hebt… Zelfs bij de meest simpele gerechten staan dan net weer een aantal dingen die ik normaal echt nooit gebruik. Dit boek ken ik niet… en hoewel het ontbijtje er best lekker uitziet heb ik sochtends ook geen 35 minuten tijd hoor haha.

 11. Ik zou ook niet iets maken voor ontbijt dat 35 minuten kost. Maar ik zou ze wel gewoon voor avondeten maken. En wat jammer dat ze toch ingewikkelder bleken te zijn dan verwacht. Ik vind 103 basisingrediënten ook wat aan de hoge kant.

 12. Onze voorraadkast heeft heel veel basisingrediënten. Ik denk ook wel dat ik tegen die 103 aanzit. Het echte geheim is echter beseffen welke ingrediënten je kunt vervangen, als je ze niet in huis hebt. Voor mij is een recept een ‘leidraad’, niet een voorschrift. Ik gooi dus ook rustig ergens kapucijners in als er bruine bonen bedoeld worden, of laat extra zout achterwege als er toch al spekjes in zitten.
  Voor mijn ontbijt zou ik ook niet zo snel iets warms op tafel zetten. Dat krijg ik niet weg. Ik eet zelfs liever een gekookt eitjes koud, en een warm croissantje vind ik ook minder lekker dan een afgekoelde.
  Weet je wat echt wel handig is om op voorraad te hebben? Blikjes met tomatenblokjes in saus, linzen (erg handig bij het vervangen van vlees) en wraps of pitabroodjes. Voeg daar dan wat groenten bij en hup: vegetarische maaltijd. Echt niet moeilijk. :)

 13. Ik was altijd heel erg anti-vega. Omdat ik er dan meteen vanuit ging dat het flauw was enzo, maar da’s dus onzin! Bij de IKEA bijvoorbeeld; hebben ze van die vegetarische balletjes. LEKKER! Dus ga niet uitsluiten dat ik een keer een vegetarisch kookboek ga aanschaffen…

 14. Ik heb ook vele kookboeken met een waslijst aan ingrediënten en een nog 10x zo ingewikkelde bereidingswijze, die boeken liggen dan ook onder het stof op de kast (oeps!). Geef mij maar gemakkelijke kookboeken waar elke amateurkok zijn weg mee kan vinden.

 15. Ik ga het eens lenen bij de bieb, ik ben wel benieuwd :)! Maar 35 minuten voor ontbijt maken (daarna moet je nog eten………) gaat hier niet lukken, daar begin ik niet aan ;)… Goed te horen dat ze een blog heeft, dan kan ik daar eens op kijken. Wellicht doe ik inspiratie op, thnx!

 16. Misschien is de schrijfster zo’n echt ochtendmens die om 5 uur al actief is ;-)

  Ik hou van kookboeken met eenvoudige recepten (als in weinig stappen, weinig werk en weinig ingrediënten) – ik vind het wel fijn als die recepten verrassend zijn.

  Zo bestaat de werkwijze van mijn favoriete chocoladetaart-recept uit het in de keukenmachine gooien van alle ingrediënten. Alles ff fijnmalen, in een ingevet bakblik gooien, bakken en daarna complimentjes ontvangen voor het verfijnde recept ????

 17. Dat is ook niets voor mij. Zo ingewikkeld en met veel ingrediënten.
  Ik heb nu het boek “slechts 5 ingrediënten vegetarisch” thuis van de bibliotheek.
  Hierin staan 100 recepten waar je 5 of minder ingrediënten voor nodig hebt.
  De voorraadkast bestaat uit 10 dingen, die ik allemaal al standaard in huis had (denk aan olie, azijn, peper zout, uien, knoflook). Dit vind ik dus echt een leuk kookboek. Lekker simpel en overzichtelijk.
  Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken: soepen & salades, doordeweekse maaltijden, gezonde keuzes, eten met vrienden, nagerechten.
  Echt een aanrader, ook voor jou.

 18. ik haal mijn recepten meestal van internet. Uit Paulines keuken is echt een aanrader. Maar ik vind koken wel heel erg leuk. ‘s-avonds eten we eigenlijk nooit hetzelfde op een paar favorieten na.
  Ontbijt is bij ons gewoon een boterham of een cracker, heb ook geen trek in iets anders.

 19. Juist op zoek naar een cadeautje voor een veggie met kookervaring … Super bedankt voor de tip! Ik denk dat ik weet wat ik ga kopen dit jaar om iemand heel blij te maken :D

 20. Hahaha maak jij ‘s morgens geen Mexicaanse Huevios Rancheros??? (Dat is zo lekker bij de koffie…) whaha ik lag helemaal dubbel toen ik dat las!

 21. Ik snap je helemaal. Koken moet vooral snel en makkelijk zijn en geen 3000 ingredienten bevatten die je alleen voor dit recept gebruikt. Wel denk ik dat dit een ideaal kadootje is voor iemand die vega eet.

 22. Als ik je blog zo lees denk ik inderdaad: leuk, iets om eens in het weekend te proberen, vooral de ontbijt recepten maar ook niet iets waar ik de wekker vroeger voor ga zetten door de week.

  Ik vind kookboeken vaak leuk om gewoon wat algemene inspiratie uit te halen en nieuwe combinaties te leren kennen en door te bladeren, maar ik moet eerlijk toevoegen dat ik toch heel vaak even wat google in plaats van een heel kookboek te kopen.

 23. Koken is echt iets wat ik heel graag doe maar aan mij moet je toch ook niet vragen om meer dan 10 minuten te spenderen aan een ontbijtje! Los daarvan lijkt het mij wel een goed boek als je wat meer veggie gerechten op de tafel wil brengen, dus ik ga er zeker eens naar op zoek

 24. Google is mijn vaste kookboek :) Hoewel ik kookboeken prachtig vind. En ik heb er ook een paar in de kast staan. Maar degene die ik het vaakst gebruik zijn basic boeken. Ik heb er hier één waar bijvoorbeeld koekjesrecepten voor bij de thee instaan, maar die legt ook het basisrecept voor koekjes uit. Of er staat bananenbrood in, maar dan weet je ook van welke ingrediënten je altijd vertrekt als je zo een brood wil maken. Of dat nu bananen of pompoenen zijn. Zo kan je zelf wat gaan experimenteren. Wat wel al eens resulteert in misbaksels :)

 25. Wij hebben Hello Fresh en daar zitten vaak ook vegetarische gerechten bij en die zijn altijd er lekker. Huevios Rancheros vind ik echt een wereld gerecht!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.