Zonnepanelen versus zonneboiler

besparen op elektriciteitIk heb er al vaker over geschreven: zonnepanelen.

Al jaren zou ik ze wel willen.

Maar al jaren komen we niet verder vanwege de financiële investering die zonnepanelen vereisen.

Is een zonneboiler niet beter?

En om het nog wat ingewikkelder te maken zei toen ook nog iemand tegen me:

‘Kun je niet beter kiezen voor een zonneboiler?’

Dat vond ik een goede vraag. Zeker gezien de douchegewoontes van mijn kinderen, die graag en lang douchen. Zou zo’n boiler daarom niet een grotere energie besparing opleveren dan zonnepanelen? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen?

Zonneboiler: besparen op gas

Met een zonneboiler bespaar je op gas. Want hij zorgt voor warm water via de zon. Je hebt dus minder gas nodig. Hij bestaat uit een zonnecollector op het dak en een vat met water. De zonnecollector vangt de warmte van de zon op, en het water in het wat wordt opgewarmd en opgeslagen.

zonneboiler

Zonnepanelen: besparen op stroom

Zonnepanelen vangen de energie van de zon op en zetten die vervolgens om in elektriciteit. Om die elektriciteit om te zetten in huis, tuin en keuken stroom heb je een omvormer nodig. Die zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. En voila, je hebt stroom van de zon : )

zonnepanelen

Lees ook mijn post over zelf zonnepanelen schoonmaken!

Wat is duurder: gas of elektriciteit

Volgens meneer Frank Bovens* zijn de prijzen van gas twee tot drie keer lager dan de prijzen van stroom. Even heel praktisch gesteld:

Een gasboiler, gasfornuis, fluitketel zijn 2 tot 3 keer goedkoper dan de elektrische variant.

Zonneboiler + zonnepanelen = hybride zonnepanelen!

Als je geld genoeg hebt, hoef je niet te kiezen. Want dan kun je zogenoemde hybride zonnepanelen nemen. Dan heb je het beste van twee werelden. Je bespaar dan op je energiekosten door zowel minder te betalen voor gas én stroom!

Leestip: Zonnepanelen ervaring

Conclusie

Mijn verlangen naar zonnepanelen blijft bestaan. Maar nu lijken hybride zonnepanelen mij het meest ideaal. Zo gauw we even de loterij winnen, gaan we die dus kopen : )
* Frank Bovens werkte zo’n 25 jaar als senior energieadviseur bij Nutsbedrijven en schreef het boek De energiemeester vertelt.

Wat zijn jouw ervaringen met zonnepanelen? Of met een zonneboiler? Was het een goede aankoop?

Similar Posts

32 Comments

 1. Wij hebben sinds 2012 8 zonnepanelen op het dak van de garage. Ik ben er nog steeds heel blij mee. Door goed op ons stroomverbruik te letten betalen we nu met 5 personen voor nog ong. 1100 kwh stroom per jaar. De zonnepanelen wekken elk jaar ongeveer 1500 kwh op.

  1. Ja, bij ons was het ook een flink aantal jaren voordat je de aanschafprijs er uit hebt volgens de offerte. Maar je merkt het natuurlijk wel sneller in lagere energiekosten.

 2. Mijn man verkoopt zonnepanelen. Wij zijn dus enorme voorstanders van deze dingen! Zelf hebben wij ze niet, omdat we in een huurhuis wonen. Maar als we ooit gaan kopen dan komen panelen er op. De beste investering die er is!

  1. Je hebt dus alle expertise alvast in huis Jeske! En ik las ook ergens dat vanwege de lage rente een investering in zonnepanelen meer oplevert dan spaargeld.

 3. Hier heb ik geen ervaring mee maar wij hebben ons wel eens laten informeren over een andere vorm van verwarming, m.b.v. een aardwarmtepomp. Met olie stoken is ook niet bepaald milieuvriendelijk. Maar ja, de investering was een slordige 26.000 euro en eigenlijk was ons huis te oud om helemaal hiermee gestookt te worden, dus de olieketel moesten we er dan naast houden. Dus lamaar dan.

 4. Tot nu toe komt vrijwel ons gebruik van stroom via de zonnepanelen. Daar ben ik blij om.Hoe voordelig het blijft,hangt af van verder dalende prijzen of uitknijp-truukjes via de salderingsregels van de regering.

 5. Wij hebben sinds 1,5 zonnepanelen en onze energiekosten zijn hierdoor behoorlijk omlaag gegaan. Daarnaast maken wij gebruik van de gemeentelijke subsidieregeling.
  Heel aantrekkelijk dus.

 6. Ik noemde de zonneboiler laatst al kort in mijn blog over onze eindafrekening van de energie en zal er binnenkort eens een blogje aan wijden.
  Mijn man heeft uitgerekend wat voor ons voordeliger was en waarom, maar het is zeker weten de zonneboiler. Het heeft er onder andere mee te maken dat de terugverdientijd korter is en de levensduur langer (volgens mij).
  Ook scheelt het dat je de energie van de zonneboiler zelf op kunt slaan voor later gebruik in plaats van dat je terug levert aan het net tegen een lager tarief dan het verbruikstarief.

 7. Er staat me iets bij dat in 2030 (dat is over 14 jaar) er iets staat te gebeuren met gasleverantie. Gas is ook geen onuitputtelijke bron. Zeker niet nu in NL die gasbellen die leeggehaald worden voor huisverzakkingen zorgen en de gaskraan dus verder dicht wordt gechroefd. Dat betekend in mijn ogen dat gas voor ons echt wel duurder gaat worden op een moment.
  Het lijkt mij nu juist het moment om geld opzij te gaan zetten voor die investering in zonnepanelen. Daar heb je dan over 14 jaar profijt van.
  En wat goed om te horen dat tieners nu lekker vaak en lang douchen. Mijn ervaring tijdens mijn stage op een middelbare school was toch wel anders: wat ruiken tieners toch … sterk. Zeg maar.
  En daarbij: nu kunnen ze nog lekker lang douchen. Ook dat gaat echt minder worden in hun toekomst.

 8. Beide technieken zijn een goede investering omdat ze beide op een ander deel opwekken. Vergeet hybride panelen maar…de verhouding kostprijs en wat de warmteopbrengst is krijg je nooit rondgerekend hoe leuk de naam ook doet vermoeden. Voor de fanetiekelingen onder ons is een combinatie van zonnepanelen, zonneboiler en warmtepompen een hele mooie.

 9. De terugverdientijd van zonneboiler is korter, daarom een betere keuze. Toch hebben we zonnepanelen gekocht toen we via een collectief een goed aanbod konden krijgen.
  Betere investering dan beide is overigens isolatie van je woning. Heb je een slecht geisoleerde woning, dan win je daar het meeste en snelst mee terug…

 10. Aan gas ben je meer kwijt dan aan elektriciteit…maar dat komt ook omdat we verwarmen met gas. Elektrische verwarming zoals met verwarmingspanelen scheelt ook al op de stookkosten. Als je een open haard of houtkachel kan plaatsen is dat ook slim/handig.
  Voor mij was het zinvol om eerst alle soorten van besparing toe te passen, minder en zuiniger apparaten, geen sluipstroom, klikaan-klikuit-systeem, lampen in de gangen die bij beweging aan en uitgaan. Na zo’n bezuinigingsronde kan je goed bepalen wat je nodig hebt.
  Ik zou zelf niet voor een investering in zonneboiler gaan omdat ik denk dat de gasleverantie de komende jaren juist ontmoedig gaat worden, alleen al om Groningen te ontlasten en omdat die gasbellen ooit opraken.

  Pubers gaan het huis uit, dus dat douchen wordt vanzelf minder. Mijn kids mochten eens per week langer douchen, de rest was het toch gewoon vijf minuten onder de douche en dan de volgende.In het kader van milieubewust opvoeden vond ik dat wel zo nodig ze een berekening te laten maken wat douchen eigenlijk kost. Van het bedrag op jaarbasis schrokken ze wel, dat was meer dan hun zakgeld op jaarbasis.

  1. Misschien moet ik mijn kinderen ook eens zo’n sommetje voorleggen.

   Een houtkachel hebben we! En daar ben ik superblij mee. In de winter heb ik nooit de verwaming aan in de woonkamer, maar altijd de houtkachel.

 11. Ik heb sinds mijn verbouwing mei 2014 acht zonnepanelen op het dak. Het is altijd een feest om te zien hoeveel deze panelen opleveren! Kon ik dat bij de Nuon prachtig zien, helaas nu ik bij Qurrent zit niet meer :-(
  Ik heb dus zeker het eerste jaar behoorlijk wat geld terug gekregen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik echt heb gespaard om ze aan te schaffen en ik destijds het BTW-bedrag terug kreeg. Dus het terugverdienen vind ik altijd zo’n wazig begrip. Het geld is uitgegeven dus uit mijn systeem en nu is mijn energierekening (let wel: slechts een huishouden van 1,5 persoon) een stuk lager. Ik doe niet echt heel zuinig: hang wel mijn was buiten als het kan en voor de winter heb ik een (warmtepomp)droger, de thermostaat staat niet hoger dan 19, maar buiten dat let ik er verder niet zo op. Ik betaal nu 75,– euro per maand voor gas en elektra.
  Als je moet lenen voor zonnepanelen vind ik dat een vrij onverstandige beslissing, dan kan je dat beter laten. Overigens is het ook zo dat de omschakelkast die je nodig hebt om de stroom van de panelen om te zetten naar ‘bruikbare’ stroom, niet net zo lang meegaat als de panelen. Mij was gezegd een jaar of vijf en dan zou deze vervangen moeten worden.

  1. Bedankt Conny. Dat is goede informatie om te hebben. Ik zou zeker niet gaan lenen voor zonnepanelen inderdaad.

   Ik heb nu wel spaargeld, maar dat wil ik eigenlijk als buffer houden en voor de studiekosten van de kinderen. Als ik dat investeer in zonnepanelen of boiler kan ik er niet meer ‘bij’. En dat vind ik geen fijn idee.

 12. Ik woon in een huurhuis, dus over deze kwestie hoef ik mijn hoofd niet te breken. Helaas, want ik zou echt wel graag wat onafhankelijker zijn van die nutsbedrijven en daarvoor lijken zonnepanelen mij een goed plan!

 13. Wij hebben sinds vorig jaar juni twaalf zonnepanelen op het dak en het eerste jaar hebben. Ze ongeveer 3000 KwH opgewekt. We verbruiken ongeveer 2600 KwH met zijn vieren. Als we een nieuwe keuken nemen, ga ik op inductie koken. Kan mooi met de restcapaciteit.
  We hebben nog ruimte op het dak over, dus evt zouden we er nog panelen voor een zonneboiler bij kunnen plaatsen.

 14. @ greet en daenelia,
  als gas niet onuitputtelijk is dan is het toch juist verstandig om nu te investeren in een zonneboiler, daarmee ben je minder afhankelijk van gas. Je kunt de warmte gebruiken voor zowel douchen als verwarmen.

 15. Wij hebben hier zonnepanelen liggen, ons hele dak ligt vol!
  We draaien op nul voor elektriciteit.

  Op termijn komt hier ook een zonneboiler voor warm water.
  Wij hebben hier geen gas.
  Enkel elektriciteit en mazout.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.