10 vragen om je te helpen de juiste vloerbedekking te kiezen

vloerbedekking kiezenIk weet nog dat ik me er van te voren op verheugd had: vloeren uitkiezen voor ons huis op het platteland.

Dat leek me nou echt een leuk klusje. Want vloeren zijn heel sfeerbepalend vind ik. Zo zorgen houten planken voor een rustieke sfeer, en bijvoorbeeld een wijnrode vloerbedekking voor een gevoel van warmte. Maar binnen no time werd ik helemaal niet goed van alle opties. Eigenlijk ging het dus precies hetzelfde als met het kiezen van een keuken. Dat viel ook zo tegen.

Gelukkig zijn er vragen die je je zelf kunt stellen om je te helpen met kiezen uit de verschillende types vloerbedekking.

1. Heb je kinderen en/of huisdieren?

Als het antwoord ja, is kun je het best kiezen voor vloerbedekking die tegen een stootje kan en makkelijk schoon te houden is. Kinderen laten nog wel eens bekers omvallen, of duwen auto-tjes over de vloeren. Huisdieren verliezen in de winter hun haren, en hebben soms ook wel eens ongelukjes.

2. Wat voor type huisvrouw ben je?

Ben jij of je partner iemand die elke dag het huis stofzuigt en dagelijks de boel aan kant brengt? Of ben je meer van één keer in de week even snel door het huis met een stofdoek?

Zelfkennis is een groot goed, en kan je veel ongemakken besparen.

Als je van jezelf weet dat je een hoogpolig tapijt zelden tot nooit zult stofzuigen, kies dan liever voor laminaat, Novilon of een ander type gladde vloer die makkelijk stofvrij te houden is. Novilon is een vinyl vloer.

3. Wat voor woonstijl heb je?

Hoe je je huis inricht is heel persoonlijk. De één houdt van strak en minimalistisch, de ander van kitsch en bonte kleurtjes. Weer een ander gaat voor robuuste stoere meubels waar de splinters nog uitsteken. Lekker rustiek. Het mag duidelijk zijn dat bij een strak en minimalistisch interieur een ander soort vloer past dan bij een kitscherige inrichting. Minimalistische interieurs doen het bijvoorbeeld goed met een betonvloer.

4. Hoe groot is de ruimte waar de vloerbedekking moet komen?

Met de juiste soort vloerbedekking kun je een ruimte groter laten lijken. Of juist kleiner, maar dat komt volgens mij niet vaak voor : )

Houten planken kunnen een kamer langer laten lijken door ze in de lengte te leggen. Een donkere, hoogpolige vloerbedekking maakt een kamer juist kleiner.

5. Woon je in een flat/appartement of vrijstaand huis?

Als je in een flat of appartement woont, met mensen direct beneden je, is een vloer die het geluid niet dempt af te raden. Houten vloeren kunnen dan storend zijn voor je onderburen.

6. Wat is je budget?

Bepaal voor jezelf hoeveel je kwijt kunt aan een nieuwe vloer.

Volgens het Nibud kost een vloerbedekking in een huis met 3 gezinsleden ongeveer 816,-.

Eerlijk gezegd vind ik dat bedrag vrij laag klinken. Op de site van kostenvaneenverbouwing.nl hebben ze het over 20 tot 40 euro per m2 voor normale of hoge kwaliteit vloerbedekking.

7. Wil je de vloerbedekking zelf leggen of iemand inhuren?

Bij het kiezen van een vloer is het goed om je af te vragen of je in staat bent de vloer zelf te leggen. Of dat je er iemand voor inhuurt. Als je de reclames voor kliklaminaat ziet, dan zou je denken: ‘Oh, dat doe ik zo even zelf!’ Ook hier geldt: ken jezelf en je beperkingen.

8. Heb je stalen mee naar huis genomen?

Vraag als het even kan vloerstalen, om mee naar huis te nemen. Dan kun je in de ruimte waar de vloerbedekking moet komen kijken hoe de kleur daar is. In een winkel kan de lichtval namelijk anders zijn dan bij je thuis.

9. Wat voor afwerking wil je voor je vloeren?

Bij houten vloeren worden vaak plinten gebruikt voor de afwerking. Je kunt kiezen voor platte plinten, of voor plinten die tegen de muur bevestigd worden. Dat laatste hebben wij.

Maar sinds ik een interieur architect hoorde zeggen dat je woonkamer dan net een grote sjoelbak is, heb ik daar gemengde gevoelens over.

Ook bij stoffen vloerbedekking zijn er verschillende afwerkingen mogelijk. Bijvoorbeeld met een stoffen band.

10. Heb je hulp nodig bij de keuze voor vloerbedekking?

Wij kochten ons laminaat bij de Praxis. Bij dit soort doe-het-zelf zaken moet je in de regel niet te veel advies of hulp verwachten is mijn ervaring. Het is niet voor niets een doe-het-zelf-zaak. Wil je echt een goed advies kies dan voor een speciaalzaak.

Samenvattend

Een vloerbedekking kiezen is best een belangrijke taak. Want een vloerbedekking is in de regel niet iets wat je binnen een paar jaar vervangt. Daarvoor is het te duur en te veel gedoe. Je zit er dus een tijd aan vast. In deze post gaf ik 10 belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om de keuze voor de juiste vloerbedekking makkelijker te maken. Succes!

Lees ook mijn post Toe aan een nieuwe vloer? De voor- en nadelen van tapijt.

Wat voor type vloerbedekking heb jij? En hoe kwam je tot die keuze?

11 Comments

  1. Marieke
  2. Lauren de Bruijn
  3. Anne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh