We blijven thuis, grenzeloos vakantie vieren in eigen land

vibes

Stephanie Pander reist de hele wereld over voor haar werk als reisjournalist. Juist daardoor ziet ze de gevolgen van het overtoerisme. Vervolgens kwam ook nog de coronacrisis, en het resultaat is haar boek We blijven thuis. Met als ondertitel: Een avontuurlijke reisgids boordevol originele tips.

Een boek over een thuisvakantie dus.

We blijven thuis: desillusie en overtoerisme

‘We blijven thuis houdt het midden tussen een praktische vakantiegids en een stevig pleidooi voor thuisblijven.’

Zo begint Stephanie haar boek.

Ze constateert dat we steeds vaker met z’n allen dezelfde plekken bezoeken. Zogenaamd geheime, niet ontdekte plekjes, blijken minder geheim dan je dacht. Ook schrijft Stephanie:

‘En dan is er het hele bucketlistgebeuren dat aan reizen kleeft, en dat mij behoorlijk begint tegen te staan.’

Dit alles leidde tot een boek over vakantie vieren in eigen land. De titel We blijven thuis is in die zin niet helemaal terecht, want het boek bevat vele ideeën om Nederland met nieuwe ogen te zien waarvoor je het huis uit gaat. Maar je blijft wel thuis in de zin dat je in Nederland blijft.

Neem je thuisvakantie serieus: 18 tips van Stephanie

Voordat Stephanie begint met alle mooie en leuke dingen die Nederland te bieden heeft, wijdt ze eerst een algemeen hoofdstuk aan thuis vakantie vieren. Veel mensen krijgen geen vakantiegevoel als ze niet weggaan. Stephanie geeft daarom tips om ook thuis het gevoel van vakantie te krijgen.

 1. Laat je omgeving weten dat je ‘op vakantie’ gaat en niet bereikbaar bent.
 2. Zet mailboxmelding uit, en autoreply aan
 3. Doe net alsof je je huis gaat verhuren als Airbnb, en ruim rommel op. Richt je huis zo in, dat je er zelf graag op vakantie wilt.
 4. Maak je bed op met luxueus beddengoed van hotelkwaliteit.
 5. Richt de onderste plan van je koelkast in als minibar.
 6. Zet je hele smartphone uit
 7. Investeer in een horloge en/of kleine digitale camera zodat je je smartphone niet nodig hebt.
 8. Breek met routines.
 9. Ga niet met de auto, maar gebruik de fiets of ga wandelen. Hoe trager het voertuig, hoe meer je ziet, aldus Stephanie.
 10. Doe je boodschappen in een andere supermarkt.
 11. Dek je tafel met een mooi kleed.
 12. Zet een tafel buiten neer, waar je normaliter niet zit.
 13. Leg een stapel boeken klaar die je anders mee zou nemen op vakantie.
 14. Kook eens uitgebreid een lunch.
 15. Doe eens siësta.
 16. Durf niks te doen.
 17. Maak wandelingen in je omgeving, en kies routes die je normaliter niet loopt.
 18. Maak een vakantieplan. Dit staat haaks op het principe van niksen erkent Stephanie, maar sommige mensen vinden dit fijner.

Na deze basistips voor een thuisvakantie, geeft Stephanie vervolgens originele tips voor dingen die je kunt doen in eigen land. En het moet gezegd: iedereen die graag nieuwe dingen ontdekt op vakantie, kan zijn hart ophalen met dit boek! Want wat is er veel leuks te vinden in Nederland.

Eén vakantie is waarschijnlijk niet eens genoeg, om alle dingen te doen en te zien die Stephanie noemt.

De idylle van een thuisvakantie

Deze zomer kwam ik verschillende reclames tegen waarin de thuisvakantie wordt voorgesteld als een ware idylle. Natuurlijk is het commercieel, maar het is goed gedaan : )

Kijk en luister maar naar deze leuke reclame van Jumbo met als soundstrack een liedje van Wim Sonneveld:

Ook Ziggo presenteert een staycation idylle:

Mijn conclusie over We blijven thuis

We blijven thuis is tegelijkertijd een boek voor bezinning, en vakantie vieren. Stephanie’s belangrijkste boodschap is dat je niet naar een ander land hoeft te gaan om nieuwe en bijzondere dingen te zien, en te beleven. Wat dat betreft vat het citaat van Marcel Proust waarmee Stephanie de inleiding begint het goed samen:

‘De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen.’

In deze tijden van corona, overtoerisme, en het milieu dat lijdt onder de reislust van mensen, is Wij blijven thuis een verademing. De thuisvakantie als pleidooi voor minder en ‘kleiner’.

Het leest als een roman, maar het is ook de moeite waard als naslagwerk in je boekenkast voor als je denkt: ‘Ik wil eens wat anders.’ Kijk dan in dit boek en kijk rond in eigen land.

Praktische informatie over We blijven thuis

We blijven thuis van Stephanie Pander is voor 16,99 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

We blijven thuis

Hoe vier jij dit jaar je vakantie? Is het anders dan anders?

Similar Posts

22 Comments

 1. Wij bleven thuis. Wat we overigens vaker doen in de zomervakantie. Met dat hete weer hielden we een weekje vakantie en deed ik zo goed als niks aan het huishouden. 2x per dag naar een strandje met schaduw, gourmetten onder de parasol en picknicken op een strandje…. Héérlijk!

  Er zijn hier (Zeeland) alleen wel Héél erg veel toeristen dit jaar. Waaronder ook een aantal wat zich niet gedraagt.

 2. ik ben veel gaan fietsen, ben ook 5 daagjes in Oisterwijk geweest om te fietsen, maar ik volg alle coronaregels
  Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->– voor jou.

 3. We zijn thuisgebleven, en zullen dat het komende jaar wel blijven doen. Bij thuisvakanties leg ik inderdaad een paar boeken apart, en ook een handwerkje, net als wanneer ik weg zou gaan. Het bed wordt op de eerste dag van de vakantie verschoond. Ook als de thuisvakantie maar kort duurt, wordt het bed ook op de “thuiskomstdag” verschoond. We wassen tussendoor alleen het hoognodige en we eten ook anders, dingen die we ook op vakantie zouden doen (stukje vlees of vis met een salade en fruit toe). We drinken onze koffie altijd buiten tenzij we wegregenen.
  Je kunt ook achterstallige klussen doen, maar dan is het voor mij meer een gewoon weekend.

 4. Die tips vind ik echt zó goed. Vooral ook het niet bereikbaar zijn. Ik denk dat ik dat het moeilijkst vind van thuis vakantie vieren, dat je toch nog bereikbaar bent. Brieven in de bus waar je iets mee moet, mailtjes, enz. Terwijl je, als je weg zou zijn, die brieven niet eens zou zien. Dus waarom inderdaad gelijk actie ondernemen? Vakantie is vakantie. Ik ga hier eens heel goed over nadenken de komende tijd.

 5. Wij bleven (en blijven) regelmatig de hele zomer thuis. Doen waar we ons prettig bij voelen is voor ons het belangrijkste. Soms was dat een trektocht door Engeland, wandelen in Polen of fietsen in Denemarken, vaak fiets- of wandeltochten in onze provincie,. Met het o.v. naar een museum in het westen van Nederland etc.etc. en soms dagenlang lekker thuis en in de tuin.
  Zonder smartphone wil ik niet ivm kinderen down under

 6. Als kind heb ik de mooiste vakanties gehad in ons eigen land.
  Toen nog was alles basic, er bestonden geen luxe campings.
  Gewoon op de fiets naar een vakantie tenthuisje en elke dag in de duinen en naar het strand. Hans

 7. De afgelopen jaren blijven we ook in eigen land en hebben hier van alles ook bij de hand. Mooie natuur en prachtige kleine hoeken en thuis een eigen dvd dieren bibliotheek met daarbij ook vele boeken. Vakantie houden doen we meestal op het platteland. Met een mooie wandeling of een fietstocht daarbij. Naar het buitenland hoeft niet meer voor mijn man en mij. Zelfs ook een klein tuintje vergaard op mijn balkon en daar genieten we nu ook van en trekken elke dag ook ons eigen plan.

 8. Wij vieren altijd thuisvakantie. Een groot voordeel hiervan is dat je in je eigen bed slaapt, in je eigen keuken kookt, ga maar door. Geen gestrest en/of gedoe. In Nederland is ook heel veel te zien en te doen.
  Voor de mensen die altijd naar het buitenland gaan is dit boek misschien een openbaring.

 9. Thuis, en hebben, overdag, toen het nog niet zo warm was de “avond”-4-daagse gewandeld!
  We hebben genoten! Veel mooie plekken gezien. Je mag zelf je route bepalen (wij gebruikten Google Maps), maar de 4 wandelingen moeten wel in een tijdvak van 14 dagen zitten. Je kan natuurlijk ook ‘s avonds of ‘s nachts wandelen. En tegen een geringe betaling kregen we ook nog een medaille opgestuurd!

 10. Ik was dan wel soort van weekje weg, net als andere jaren, maar dat terzijde.
  Heb me ver gehouden van het online gebeuren.
  Want anders is het geen vakantie.

 11. Die is grappig.. niet meer met je auto.. maar op de fiets.. leuk.. maar dan.. Ga naar een andere super dan anders.. Zie je mij al 10 kilometer heen en dan weer terug fietsen voor een pakje boter ;-)

  Love As always
  Di mario

 12. Wij zijn lekker een week naar Duitsland geweest. Ik vond het heerlijk om even in een andere omgeving te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.