Wat kost een begrafenis eigenlijk? Minimaal 3000,-!

wat kost een begrafenis

Ik heb onze uitvaartverzekering wegbezuinigd. Maar toen vroeg ik me ineens af: ‘Wat kost een begrafenis eigenlijk?’ En moet ik me zorgen maken nu ik daar niet meer voor verzekerd ben? Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.

Wat kost een begrafenis? Tussen de 3000 en 8000 euro

Op uitvaart.nl las ik dat een gemiddelde uitvaart rond de 6500 euro kost. Daarvoor krijg je het volgende:

 • het vervoer van de overledene naar een rouwcentrum
 • 100 rouwkaarten en bedankje
 • een eenvoudige kist
 • een opbaring
 • 1 rouwauto
 • 1 volgauto
 • vier dragers
 • gebruik van een aula
 • 100 keer koffie en cake na de uitvaart
 • een condoleanceboek
 • een algemeen graf

De laagste prijs die ze noemen is 1450 euro.

Begrafenis: waar kun je op bezuinigen?

Op de website staat een online kostencalculator, zodat je precies kunt uitrekenen wat het gaat kosten. Maar ik weet bijvoorbeeld niet of je zonder een uitvaartverzorger kunt? Die kost namelijk al 1750 euro. Ik hoef geen advertentie in de krant, maar een laatste verzorging lijkt me wel weer prettig. Dat kost 150 euro. Een lijkwade kost 65 euro, maar het lijkt mij dat een laken ook wel kan?

wat kost een begrafenisKartonnen kist

Een kartonnen kist staat niet bij de opties. De goedkoopste kist is 425 euro. Toen zag ik op een Amerikaanse website ‘novelty coffins‘. Daar heb ik me kostelijk vermaakt. Ik werd er weer vrolijk van, want van al die informatie over begrafenissen was ik een beetje down geworden. Ze hebben er kisten in de vorm van een popcorn doos, een Engelse brievenbus, en zelfs een doos bonbons! Ik vergat helemaal dat ik aan het zoeken was naar goedkope kisten.

Andere kostenposten

Het overbrengen van de overledene lijkt me ook weer iets waarop je niet kunt bezuinigen. Mág je dat bijvoorbeeld wel zelf doen? Koffie met cake lijkt me wel prettig. Een uitgebreid buffet gaat me weer te ver.

Balsemen

De serie Six Feet Under gaat over een familie van begrafenisondernemers. Ik heb die serie de afgelopen maanden zitten kijken. Daar is het de gewoonte dat overledenen gebalsemd worden. Ook worden ze in  geval van een ongeluk weer helemaal hersteld, zodat ze er mooi bij liggen in de kist. Dat kost natuurlijk ook best veel extra.

Overigens heb ik de kostenposten bekeken vanuit mijn éigen begrafenis. Die hoeft van mij niet zoveel te kosten. Als het om mijn dierbaren gaat, ligt dat wellicht heel anders…

Wat kost een begrafenis: budget begrafenis

Op budgetuitvaart.nl vond ik een begrafenis voor maar 1250,-. Maar die klonk wel heel erg kil zeg. Een beetje als een soort Easyjet onder de begrafenissen. Ik krijg de indruk dat nabestaanden niets hebben in in te brengen. Je mag niet eens zelf kiezen wanneer de begrafenis is. En je mag er niet eens bij zijn! Dat gaat me echt te ver.

Hoopvol klikte ik op hun budgetplus pakket.  Dat kost 1950 euro en dan mag je tenminste bij de begrafenis zijn. Maar ook dan heb je niets in te brengen over de datum.

Eerlijk gezegd werd ik een beetje akelig van de kilheid en zakelijkheid van budgetuitvaart.nl. Ik miste alle menselijkheid! Sterker nog, na het bezoek van deze website lijkt een uitgebreide begrafenis me eigenlijk toch nog zo gek niet.

Cremeren versus begraven

Ik geloof dat uiteindelijk cremeren het goedkoopst is, omdat je dan de grafrechten en een grafsteen uitspaart. De kosten tussen cremeren of begraven zelf verschillen niet zoveel.

Lees ook: Wat moet je doen als iemand overlijdt?

Lichaam ter beschikking van de wetenschap

Het allergoedkoopst is het om je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.  Daarvoor neem je contact op met een anatomisch instituut. Anatomische instituten zijn onderdeel van een universiteit. Ik surfte er naar toe, en tot mijn verrassing hebben sommige een stop! Of een beperkte aanname! En ik maar denken dat ze wel blij zouden zijn met ieder lichaam… Maar zij betalen dan uiteindelijk de crematie.

8 tips om te bezuinigen op je begrafenis

Op de Telegraaf website geven ze 8 heel zinnige tips over hoe je kunt bezuinigen op een begrafenis. Bijvoorbeeld door bij je thuis koffie en cake te serveren. En ze zeggen ook dat een uitvaartverzekering inderdaad niet nodig is.

Al met al werd ik niet blij van de kosten van een begrafenis.

Het is best duur!

En ook vond ik mezelf eigenlijk een beetje zielig, omdat ik voor mijn eigen begrafenis bijna geen geld wilde uitgeven. Dat is toch sneu voor mezelf! Op dit moment zit ik op een kartonnen kist en koffie en cake bij ons thuis. Karton is ook nog milieuvriendelijk, denk ik, en zelf ben ik dol op koffie met cake. Het liefst van die kleffe! Eventueel ook nog zelf cake bakken.

Leestips

Hebben jullie een uitvaartverzekering? En wat vinden jullie essentieel op een begrafenis en waarop zou je besparen?

41 Comments

 1. Liesbeth
 2. cilia
  • KK
 3. Anna
  • Ingrid
 4. Rose garden
 5. miieke
 6. inrustigvaarwater
 7. Mascha
 8. Mascha
  • Geke
 9. Valhalla
 10. Anoniem
 11. johmar
  • johmar
 12. Bianca
 13. Siny
 14. Anna Lines
 15. Marie de Jonge

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh