Reacties

Wat kost een begrafenis eigenlijk? Minimaal 3000,-! — 41 reacties

  • klopt
   nou ja niet helemaal
   als er niemand is om je te begraven komen je spullen ook aan de overheid toe.

   Overigens heb ik wel een polis die mijn vader afgesloten heeft toen ik 18 was.
   Hij heeft mijn begrafenis toen voor 500 gulden verzekerd.
   Maar daar kan je niet veel meer mee nu.
   Heb dat wel eens uitgezocht.
   Afkopen kan niet, je kunt hem alleen voor heel veel geld laten opwaarderen bij diezelfde verzekeraar.

 1. Wij zijn verzekerd bij dela, ooit meegemaakt dat familie
  Moest begraven worden door de gemeente , wordt je niet blij van hoor als je dan naar een rechtbank moet voor een briefje dat je het niet kan betalen, en gaan begrafenis shoppen als de overledene boven aarde staat, daar staat je hoofd toch ook niet naar

  • Nee, dat lijkt me inderdaad akelig… Zou een schrift met wensen/scenario, en een spaarpot dan een goed alternatief kunnen zijn voor een verzekering? Volgens het artikel in de Telegraaf dekt zo'n uitvaartverzekering vaak nog niet alle kosten en je hebt de poliskosten.

 2. Ik wil géén "koffietafel" in een of ander zaaltje, ik wil géén marmeren grafsteen, ik wil géén afscheid in 'n aula.
  Ik heb hier mijn thuis en vanaf hier wil ik naar het kerkhof gebracht worden, hier mogen ze afscheid komen nemen van mij, hier kunnen na afloop condoleren, hier mogen ze na afloop napraten met eigen koffie/cake/broodjes enzo. We hebben hier de ruimte om het zo te doen en ik vind het bij een begrafenisondernemer wel netjes maar dáár hoorde ik niet thuis!! Dus deze kosten hoeven ze al niet voor mij te maken. Als het mogelijk zou zijn (als de juiste personen het kunnen opbrengen dus) wil ik 'n zelfgemaakte doodskist van gewoon standaard hout. Ik ben niet kapot van de standaard kisten, ook heb ik ooit meegemaakt dat de dragers zaten de klungelen bij het uitladen van de kist met overledene, ik snapte niet waarom. Tot we op het kerkhof stonden, naast de kist en ik zag wat het probleem was. De bodem was helemaal losgeraakt!! (het was wel 'n erg zware vrouw die overleden was, maar dit vond ik toch wel schokkend). Na het verlopen van de grafrechten, hoeven ze het van mij absoluut niet te verlengen, omdat ze zich daartoe verplicht zouden voelen. Tien jaar daar liggen, is wel genoeg.
  Ik heb dus géén begrafenisverzekering. Deze kosten kunnen we wel opbrengen.

  • Ik zag dat uitzendburo's voor 50 plussers dragers vragen voor uitvaarten. Beloning is minimumloon. Uitzendburo krijgt dus de opbrengst. Hetzelfde geldt voor uitzendburo;s voor studenten, ook die worden gevraagd voor invalpools voor uitvaarten.
   Die dragers krijgen dus niet veel in handen. Beter lijkt het me om zelf de kist te dragen, zo moeilijk is dat toch niet? De koning deed het ook bij de uitvaart van zijn broer Friso. Natuurlijk wel mensen kiezen van gelijke lengte en zonder rugklachten en met een net pak aan.
   "Professionele dragers zijn vaak gewoon slecht betaalde senioren (en ook wel studenten) verhuurd via een uitzendburo.

 3. Net de crematie van mijn vader gehad. € 9900,- 100 rouwkaarten is niet veel. Vergeet ook de postzegels daarbij niet én later de bedankkaarten met weer postzegels. Ook voor het kistklaar maken mag je zo'n. € 300,- afrekenen. Na een crematie mag je ook nog een urnenkeldertje huren à €900,- voor 30 jaar. Het is gewoon business..
  Wij hadden trouwens wel een fijn bedrijf dat alles regelde.

  • Begin september ook mijn vader verloren. En voor de crematie zaten we ook rond dit bedrag. Dan hebben we het over 50 kaarten, dankkaarten, postzegels, goedkoopste kist, geen volgauto etc. Een kleine ingetogen crematie. Mijn ouders hebben geen uitvaartverzekering maar dit geld apart op een spaarrekening gezet. Fijne daarvan is dat je zelf kan kiezen voor een uitvaartonderneming en niet de standaardpakketten etc van een dela enzo moet afnemen. Het is helemaal volgens de wens van mijn ouders gegaan. De uitvaartdame heeft ons prima begeleid nam de tijd en had ook een luisterend oor voor ons verdriet. Bij de grote maatschappijen krijgt de begeleiding maar 1.5 tot 2 uur om op bezoek te zijn bij de familie om alles te regelen. Onze dame (klein bedrijfje) kreeg alle tijd om met ons alles door te nemen. Een goede en fijne begeleiding is toch wel heel fijn in een verdrietige tijd.
   Ingrid

 4. Het is precies waar wij op dit moment naar kijken. Wij hebben beide al meer dan een kwart eeuw een begrafenisverzekering. Maar daar naast ook een overlijdensrisicoverzekering. Is dit dubbelop? En we weten niet eens hoeveel ons verzekerd bedrag bij de begrafenisverzekering is en wat we wel of niet kunnen doen. Maar die hele verzekeringswereld is één grote warboel voor mij :-(

  • Herkenbaar! Ik vind het ook allemaal erg ingewikkeld. En ze gebruiken vaak ook nog weer verschillende termen, waardoor ik niet meer goed weet wat ik kan vergelijken.

 5. Je mag niet gaan bezuinigen op je eigen begrafenis Huisvlijt....je nabestaanden willen ook voor jou een waardig afscheid waar ze goede herinneringen aan kunnen bewaren. :)

 6. Wij hebben wel een begrafenis verzekering. Deze bij geboorte van oudste afgesloten en bij jongste kind (1985) nog wat verhoogd. Elke polis loopt 40 jaar en oudste is inmiddels 33 jaar. Maar inmiddels zijn wij ver onderverzekerd. Jammer dan. Laten de polissen nu gewoon uitlopen. Weet wel dat ik/wij zoveel mogelijk zelf willen doen. Heb gezien hoe en wat alles bij schoonouders gebeurde en kostte. Toen bijv. broodje ham of kaas: 3 gulden 50 p.st. Kassa!
  Maar ik zou wel een elektrisch dekentje willen hebben in mijn kist, het lijkt mij anders zo koud...:-0

  • 3,50 voor een broodje kaas!!! Dat tikt flink aan inderdaad. Maar ja, dat kost zo'n broodje in een restaurant ook al gauw. Hier op het platteland smeren buurvrouwen de broodjes, en serveren ze ook. Dat scheelt dan alweer…

   Als je voor cremeren gaat kun je bezuinigen op het electrische dekentje ; )

 7. Mijn moeder is 8 jaar terug begraven. Ik heb geen idee wat het heeft gekocht. Wij hadden geen vervoer nodig. Thuis overleden. Thuis opgebaard en lopend naar de begraafplaats. Wel meer dan 100 kaarten. Bedankbrieven sturen heb ik hier nog nooit gehoord. Wel prentjes na afloop van de kerkdienst en avondwake. Mijn vader heeft de begrafenis betaald en mijn broer, mijn vader en ik samen de grafsteen.
  Afgelopen maandag is mijn oma begraven. Geen verzekering. Ze had spaargeld waar alles uit betaald kon worden maar hoeveel dat was weet ik niet. Ik heb zelf geen verzekering maar wel voldoende spaargeld. Ze kunnen er waarschijnlijk niet meteen bij maar mijn vader en/of broer hebben middelen om de eerste kosten voor te schieten. Mascha.

 8. Ik weet wel dat de koffietafel afgelopen maandag €9,95 per persoon was. Wij vonden dat niet erg duur. In een hotel met onbeperkt harde en zachte broodjes, veel broodsoorten, veel zoet en hartig beleg. Roggebrood, beschuit, crackers. Koffie, thee, melk en karnemelk. Alles per tafel geserveerd en aangevuld.

 9. Vriend had een begrafenisverzekering, maar die hebben we laatst opgezegd. We hebben inmiddels zelf de middelen om de kosten te dragen. (Niet voor ons alle drie, maar ik ga ervan uit dat we niet allemaal tegelijk gaan)

  Ik zou ook geen dure begrafenis willen. Ik snap dat iedereen een mooi afscheid wilt, maar sommige prijzen (zoals bijv. hierboven geschreven wordt over de broodjes) vind ik belachelijk. Het is in ieder geval een goede business!

 10. Vorig jaar is mijn man overleden. Wij zojn verzekerd bij Dels maar doordat we van NL naar Belgie zijn verhuisd regelde Dela de begrafenis niet. Ze keerden een bedrag uit. Dat wisten we.
  Na het (plotse) overlijden heb ik Dela gebeld en ik mocht hier in de buurt een begrafenisondernemer uitkiezen. Dela heeft gewoon het geld op mijn rekening gestort.
  Die B.O. was een schat van ern vrouw.
  Alles was tot in de puntjes verzorgd.
  - ophalen thuis.
  - opbaren in het mortuarium.
  - 4 avonden mogelijkheid tot afscheid nemen. Met koffie of fris.
  - Kist zelf uitgekozen ( grijs houtmotief mdf 300 euro)
  - kerkdienst met favoriete muziek van Wiel (oa rolling stones)
  - grafrechten voor 30 jaar
  - marmeren grafsteen.
  - koffietafel met belegde broodjes en bier van de tap voor 75 personen.
  - 100 rouwkaarten
  - 200 bidprentjes
  - advertentie in belgisch en nederlands dagblad.
  Heeft alles samen 9000 euro gekost en dat was ook het bedrag wat Dela uitbetaald heeft.
  Ik zou hierbij wel nadrukkelijk willen vermelden dat het mij niet slim lijkt om geen verzekering te hebbeb. Tenzij je minstens 6000 euro op een spaarboekje hebt staan. Een crematie kost rond de 6000 euro.
  En geloof me. Je hoofd staat er echt niet naar om op zo'n moment nog alles zelf te moeten regelen.

 11. thuis opbaren is trouwens duurder dan opbaren in een rouwcentrum.
  Plus als er in een rouwcentrum wat gedaan moet worden gebeurd het meteen. Beetje luguber maar zo zakte de mondhoek van mijn vader na 2 dagen opgebaard thuis naar beneden , duurde lang voordat dat verholpen was.
  Mocht je lid zijn van een kerk is daar de dienst houden en koffie na afloop ook mogelijk. Vaak wordt daar alleen de kosten voor koffie en cake voor gerekend.
  In een uitvaartcentrum heb je na afloop vaak een beperkte tijd voor condoleren ed. Blijft men langer zitten betaal je daar behoorlijk wat voor.
  Verder willen de grafkosten nogal verschillen per gemeente.
  Vraag me af of jij met de verzorger niet ook de kosten die verder aan de gemeente gemaakt worden ( melden overlijden ed, ) bedoelt.
  Nog een verschil, mijn schoonmoeder is gedragen door familie, mijn vader door mannen die daarvoor ingehuurd werden ( kassa)
  Uitvaart van de armen betekend vaak ook dat je in een gemeenschappelijk graf komt te liggen.
  Thuis koffie na afloop , is iets wat ook kan. Alleen zou ik dan wel anderen regelen die de verzorging op zich nemen. Met de uitvaart van mijn vader is er vanwege kostenbesparing voor gekozen. Alleen kwam het er wel op neer dat wij in de bediening zaten en amper tijd hadden voor een gesprekje of je eigen verdriet, want zo'n dag is voor de nabestaanden vaak best heftig.
  Verzekeren kan je op veel manieren , van in natura tot een geldsom. Zijn dingen die duurder worden naarmate je er op oudere leeftijd instapt. En je moet regelmatig aanpassen.
  We hebben dat met mijn ouders meegemaakt, die bleken veel te laag verzekerd te zijn.
  Wat voor hun samen bedoelt was is vrijwel volledig opgegaan aan de uitvaart van mijn vader ( terwijl dat zo goedkoop mogelijk is gehouden) gaat mijn moeder dood is er iets van 600 euro over van die verzekering en meer geld is er niet.
  Mijn schoonouders waren ruim verzekerd , na het overlijden van mijn schoonmoeder bleek er nog best veel geld over te wijn ook al had ze vergeleken met mijn vader een veel luxere uitvaart.
  Nog iets wat ik niet terug zie in je kosten, de bloemen. Dat kan van een vrij simpel boeket tot zeer dure bloemstukken.

  Ik vind het daarom wel een onderwerp waar je heel goed over na moet denken.
  Verzekeren moet je helemaal zelf weten , heb je het geld kun je dat er ook voor apart houden. Maar kijk wel uit met wat je doet, je kunt je nabestaanden met aardige problemen opzadelen.

  groetjes
  Geke

  • bij in natura neem je een bepaald pakket af ( waarbinnen je wel een keuze hebt) maar regelt je verzekering het financiele gedeelte.
   Anders ben je verzekerd voor een x- bedrag , meer keuzevrijheid maar wel meer papierwerk.

   groetjes
   Geke

 12. Wij hebben een verzekering ter hoogte van 5000 euro ieder, en ik heb een calamiteiten spaarpotje voor de uitvaart. De nabestaanden kunnen de begrafeniskosten van de nalatenschap aftrekken (als er iets is na te laten, uiteraard). Het heeft geen zin om hele scenarios voor je eigen begrafenis op te stellen, want je nabestaanden moeten kunnen rouwen op een wijze die hen troost geeft. Het maakt nogal uit of je onverwacht overlijdt terwijl je kinderen jong zijn, of na een lang ziekbed terwijl je kinderen al volwassen zijn. Ik heb een lijstje met algemene wensen en ik heb gecontroleerd dat de verzekering en het spaarpotje voldoende zijn om die wensen te kunnen uitvoeren. Daar moet het bij blijven, lijkt me, en zelf ben ik er niet meer bij dan.

 13. he jasses wat een naar onderwerp zeg .....
  Ik heb hier in huis iedereen gewoon topverzekerd, denk dat je in die verdrietige tijden al genoeg anders aan je hoofd hebt dan nog eens goedkope alternatieven te zoeken ad hoc ....(zo ben ik iig )

  • Ja het is dan denk ik niet echt het moment om dan eens even flink prijzen te gaan vergelijken… Ik vind het ook best een naar onderwerp, maar toch ook wel eentje die je onder ogen moet zien. Dat lijkt me wel een voordeel van een verzekering: dat doe je een keer, en dan denk je er daarna gewoon niet meer over na.

 14. ik heb net bericht gekregen dat ik geen premie meer hoef te betalen voor mijn begrafenisverzekering , wel hebben ze er mij meermaals op gewezen dat ik te laag verzekerd ben, maar ik wil graag een zeer eenvoudige uitvaart, ik wil graag gecremeerd worden en daarna uitgestrooid worden net als mijn moeder. verder ken ik maar heel weinig mensen en wie er tijdens mijn leven niet was, die hoef ik op mijn uitvaart ook niet te zien, dus 100 kaarten heb ik niet nodig, het klinkt misschien voor anderen wat kil,maar ik ben nooit meer bij het graf van mijn vader geweest die wel begraven is en ook nooit meer op de plek waar mijn moeder verstrooid is, wel heb ik thuis een hoekje met een trouwfoto van mijn ouders en brand ik elk jaar een kaarsje op hun geboorte en sterfdagen en op hun trouwdag. hier vind ik meer vertroosting in dan op een begraafplaats, nu is dat voor iedereen anders en ik snap dat er veel mensen zijn die wel waarde hechten aan een graf met steen of urn met herdenkingsplaat.ik hoop dat mijn dochter vrede heeft met het feit dat ik liever een zeer eenvoudige uitvaart wil dan een met veel uiterlijk vertoon,maar ik denk wel dat zij er begrip voor zal hebben dat ik het sober en klein wil houden .

  • Ik heb me ook wel eens afgevraagd hoe vaak je naar een graf gaat, en of je iemand ook niet gewoon thuis even makkelijk herdenkt. Ik moet dan altijd aan dit prachtige gedicht denken:

   'Do not stand at my grave and weep,
   I am not there; I do not sleep.
   I am a thousand winds that blow,
   I am the diamond glints on snow,
   I am the sunlight on ripened grain,
   I am the gentle autumn rain.
   When you awaken in the morning’s hush
   I am the swift uplifting rush
   Of quiet birds in circled flight.
   I am the soft stars that shine at night.
   Do not stand at my grave and cry,
   I am not there; I did not die.'

   Waarmee ik niet wil ontkennen dat je dood bent, maar wat ik er zo mooi aan vindt, is de boodschap dat je overledenen kunt vinden in alles om je heen.

  • dat is ook mijn gedachte, ik kijk ook regelmatig naar fotos uit mijn jeugd en denk aan hoe fijn ik het in mij ouderlijk huis met mijn ouders had, ik ben gezegend met een fijne jeugd en lieve ouders. hoewel ik het wel jammer vind dat ze mij pas op latere leeftijd kregen doordat ze vrij laat getrouwd zijn en ze daardoor veel dingen in mijn leven niet mee hebben kunnen maken.

 15. Wij hebben een uitvaartverzekering bij Yarden samen voor 14000.
  We betalen nu op dit moment voor 2 personen 32,45.
  Dus 16,20 per persoon.
  In 2021 komen we 10 euro goedkoper te zitten.
  We mogen zelf beslissen Hoe en Wat we willen.
  Dat word van die 14000 betaald.
  We krijgen alleen geen geld uitgekeerd.

 16. Persoonlijk denk ik dat een uitvaart meer voor de nabestaanden dan voor de overledene is. Mijzelf zal het jeuken wat mijn nabestaanden met mij doen en hoe ze het willen regelen. Ik ben er dan toch niet meer ;-). Ik zou graag willen dat het eerder vrolijk is, dan somber. Omdat ze blij zijn dat ze me hebben gekend ipv bedroefd dat ik er niet meer ben. Snap je me een beetje? Maar dat is hoe ik er nu over denk, voor mijzelf. Echter kan ik ook heel goed begrijpen dat het voor mijn familie en dan met name man en kinderen heel anders zal zijn. Daarom laat ik het aan hun over. Hoewel ik trouwens dit wel bespreekbaar heb hoor bij ons thuis, dit n.a.v. het overwacht overlijden van mijn schoonmoeder een aantal jaar geleden, waarvan we alleen wisten dat ze gecremeerd wilde worden, want vieze beestjes in de grond, daar hield ze niet van! Het gekke is wel, dat mijn ideeen voor mijn man en kinderen weer heel anders zijn, dan die voor mijzelf. Helaas hebben we voor onze oudste de gedachten wel eens moeten hebben, vandaar. Goed trouwens dat je dit blogt!

 17. Als ik begraven wordt ga ik niet meer bezuinigen.
  Ik wil graag in een bos begraven worden. Een goede maaltijd voor de gasten.
  In een bos past bij mij, groen en natuur, en ook geen steen. Ik bezoek een begraafplaats van familieleden nauwelijks. In het dorp waar ik vandaan kom is een heel steriele begraafplaats. Zeg maar zonder ziel.

  Ik ben meer bezig, aan wie laat ik mijn afgeloste huis na? Erfenissen worden vaak luxe besteed. Deed ik ook. Mogelijk aan een goed doel, kanker onderzoek of zo.

 18. Toch nog even iets toevoegen want ik zie wel heel veel opmerkingen nav het niet verzekerd zijn.
  Verzekeren doe je om het de nabestaanden makkelijker te maken en ze niet voor onvoorziene kosten op te laten draaien.
  Als je geen nabestaanden hebt en een klein inkomen dan is het m.i. toch een heel ander verhaal.
  Waarom zou ik me verzekeren voor een begrafenis met veel poespas waar toch niemand komt?

 19. Ik heb geen begrafenisvezekering maar een overlijdensrisicoverzekering. In verhouding veel goedkoper. Manlief heeft er wel 1, weet eerlijk niet voor hoeveel.Hier is het normaal dat familie of vrienden de kist dragen. Buren helpen vaak bij de koffie en de thee. Je kan in elk zaaltje afsluiten met elkaar dus kan je zo uur maken als je zelf wil, je kunt kiezen voor een duur stuk, maar ook voor een mooie grote bos bloemen die je zelf uitzoekt. Hier ooit eens op de markt 's morgens 100 grote rozen gekocht voor 25 euro, die losgehaald en in twee grote vazen net voor het graf laten zetten zodat iedereen een roos neer kon leggen en een laatste groet uit kon brengen. Ook eens een mand met vergeet-me-nietjes gezien van kleinkinderen vond ik ook zo mooi.Ik vind vaak hoe persoonlijker je de dingen aanpakt des te mooier wordt de begrafenis of crematie. Als de overledene zijn hele leven zuinig is geweest past een superdeluxe begrafenis niet in mijn ogen. Persoonlijk houd ik van lekker eten en het leven te vieren. Hoop dus dat het een feestje wordt na afloop en dat men kan denken aan mij in vrolijke tijden. Zou daarom graag lekker eten en drinken zien na afloop.

 20. Al van af het begin van ons huwelijk zijn we verzekerd voor de crematie of begrafenis. Ik heb er spijt van als haren op mijn hoofd maar om nu uit te stappen is ook geen optie meer.
  Bij mijn vader en moeder was dat ook zo en mijn vader zei altijd ik ben daar en daar verzekerd en toen hij overleed belden we die firma. Alles keurig geregeld, bleek achteraf dat ze daar helemaal niet verzekerd meer waren. Ze waren in de tussen tijd verhuisd en hoe het kwam weet ik niet maar het was wel een vreemde situatie. Na dat alles weer wat rustig was hebben we de andere ondernemer gebeld en die nam het laconiek op, als we beloofden dat onze moeder dan door hun onderneming naar haar laatste rustplaats lieten brengen kregen we de kosten vergoed. Graaiers zijn sommige ondernemers.

 21. Mijn man' crematie afgelopen April heeft 9000€ gekost.
  We hadden een hele simpele houten kist die de kinderen en kleinkinderen hebben beschilderd.
  Verzorging en kisten heb ikzelf gedaan met wat hulp van de begrafenisondernemer.
  Mijn kinderen hebben de kist begeleid ( staat op een soort karretje).
  Crematie na afloop alle keuze aan drankjes en hapjes mijn man wilde graag een vrolijke boel en dat is gelukt.
  Voor ons een heel fijne( hoe raar ook) dag en tegelijk heel heftig.
  Ook werden de boodschappen hier thuis nog vergoed ( veel bezoek die ver weg woonden en hier aten)

  150 kaarten verstuurd en zoveel gasten waren er ook.
  Grote familie mijn man is kort ziek geweest en alle collega's waren er.
  Geeft troost

 22. Wij zijn verzekerd bij de Dela. Een basis verzekering. Geen aanvulling, geen andere extra's. Een crematie is best duur. Wij hebben wel spaargeld, maar het blijft veel geld. Wij weten wat wij willen. De extra dingen betalen wij zelf.
  In ieder geval niet thuis opbaren.. Eerst wilden wij dat wel, maar ik heb van dichtbij meegemaakt, dat het ook naar kan zijn. Husband is daar ook anders over gaan denken.

  Liefs Frederique

 23. Eerlijk gezegd heb ik nog niet serieus hierover nagedacht. Moet wel zeggen dat mijn zus en ik blij waren dat onze moeder een verzekering had (die al jaren terug was afbetaald) voor een uitvaart compleet met kerkdienst, crematie en kleine receptie.
  Wat ik echter ook belangrijk vind is om instructies na te laten over dingen als muziek, lezingen en enkele dingen over je eigen leven waarvan je vindt dat ze wel of niet vermeld mogen worden. Kleinigheden zoals receptie en koffietafel vind ik niet balangrijk. We weten nl. niet wanneer en in welke omstandigheden we sterven.
  Zou je op dat moment nog in je eigen huis wonen? Waar en hoe zullen je kinderen dan leven? Oh, en vergeet niet om professioneel een duidelijk testament te laten maken, zeker als je meerdere kinderen hebt ( mocht je van gedachten veranderen en een wijziging lijkt je verstandig dan kun je een nieuw testament maken).
  Om terug te komen op een verzekering, meerdere mensen hebben mij gezegd dat je nabestaanden beter af zullen zijn met een behoorlijk bedrag op een rekening.

 24. Bedankt voor het in kaart brengen van de kosten voor een begrafenis. Ik was vooral benieuwd naar de individuele kosten en de opties die je hebt die het verschil maken in de kosten. Ik ga het artikel in ieder geval even doorsturen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder