Tuinieren voor de geest: voel je beter, werk in de tuin!
Last updated on maart 29th, 2023 at 12:08 pm
- Tuinieren voor de geest
- Trauma’s overwinnen met tuinieren
- Mijn conclusie over Tuinieren voor de geest
- Praktische informatie over Tuinieren voor de geest
Tuinieren voor de geest van Sue Stuart-Smith heeft als ondertitel: ‘Hoe we gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien.’ Een treffende ondertitel die precies vertelt waar dit boek over gaat, namelijk over de positieve effecten van tuinieren op hoe je je voelt.
Tuinieren is meer dan je tuin opruimen en netjes houden. Het kan ‘helend werken en inspiratie bieden om de geest te verrijken.’
Tuinieren voor de geest
Dit boek ziet eruit als een roman. En zo kun je het ook lezen. Sue Stuart-Smith neemt de lezer mee in de wereld van tuinieren, en plaatst die in historisch en wetenschappelijk perspectief. Ze haalt schrijvers, psychiaters en psychologen aan die hebben geschreven over de effecten van tuinieren op onze psyche. Elk hoofdstuk begint met bijzonder citaat over tuinieren van onder andere Monet. De toon van het boek is vriendelijk en soms een beetje melancholiek.
Het leest makkelijk weg, maar zoals ik al zei is de vormgeving die van een roman. Dat is soms wel een beetje lastig in combinatie met de vele informatie en documentatie die Sue gebruikt.
Trauma’s overwinnen met tuinieren
Het is ook een persoonlijk boek. Sue Stuart-Smith vertelt aan het begin over haar opa, en over hoe hij zijn trauma’s overwon dankzij tuinieren. Vervolgens vertelt ze hoe de liefde voor tuinieren bij haar tot stand kwam.
Wat ik miste in tuinieren voor de geest was een praktische handreiking voor hoe te beginnen.
Terwijl ik dit boek las, vroeg ik me steeds meer af: ‘Moet ik ook niet wat in de tuin gaan doen? Ik wil ook wel die heilzame effecten ervaren!’ Maar ik liep meteen stuk op mijn gebrek aan kennis. Ik zou niet weten hoe, en waar ik zou moeten beginnen. En ik vond de antwoorden niet in Tuinieren voor de geest.
En dus bleef ik zitten lezen, in plaats van dat ik ging tuinieren.
Mijn conclusie over Tuinieren voor de geest
Het is een mooi en sfeervol boek, en ik denk dat mensen die van tuinieren houden het geweldig zullen vinden. Daarnaast kan het mensen die er niet van houden wellicht over de streep trekken om actiever te worden in de tuin.
Maar bij mij wil dat nog niet zo vlotten. Onkruid wieden blijf ik vervelend vinden….
Praktische informatie over Tuinieren voor de geest
Dit boek is voor 24,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.
Lees ook mijn posts over Dahlia’s! en Boompje planten.
Wat vind jij van tuinieren?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik heb een terras met wat potjes, maar ik zit daar wel graag aan te werken als het zonnetje schijnt
-Een @->- voor jou.
Aan de potjes of aan iets anders Zonnebloem? Ik werk ook wel graag in de tuin, maar dan liever aan mijn blog…
Even alles vergeten… Groene vingers, zwarte handjes…
Lie(f)s.
Tuinieren in maart is echt heel fijn! Als je nu buiten bent in je tuin ruik je de lente een beetje en je ziet al je bomen en plantjes weer uitbotten…
Nu op mijn 54e kan ik tuinieren meer waarderen dan toen ik jonger was. Toen vond ik het vooral zwaar en vies werk. Nu ben ik heel blij als er bloemen bloeien in mijn tuin die ik daar zelf geplant heb… brengt inderdaad rust in de geest, vooral ook als je dierbaren hebt verloren…
Tip voor jou: zet viooltjes in potten in je tuin. Viooltjes zijn makkelijk en hebben zulke lieve “gezichtjes” en prachtige kleuren. Heerlijk om ook vanuit huis naar te kijken als je niet buiten kunt zitten als het kil is in het voorjaar. Ik leer zelf veel van internet over tuinieren, vooral van het kanaal Tuinmanieren op Youtube!
Wat omschrijf je het mooi Alice. Ik wil dat gevoel voor tuinieren ook graag krijgen.
Tuinieren is niet mijn ding. Hoewel…vorig jaar haalde ik alle plantenbakken leeg en dat was heerlijk om te doen. Kon ik wat agressie in kwijt. Toevallig gisteren begonnen met de bakken weer vullen. Vond ik al iets minder leuk, want ja, minder agressie;).
Ik heb voor veel dingen geen boek of wetenschappelijk onderzoek nodig. Tuinieren is heerlijk. De geur van de aarde, de verrassingen iedere dag weer, de vogels die wurmpjes komen halen. In mijn geval ook nog eens Kip die de hele tijd achter mij aanloop. Aan de andere kant is het ook zo dat als je niets met tuinieren hebt, wat je wel kan leren hoor, het natuurlijk niet helpt. Mijn man tuiniert heel anders, die is gewoon praktisch en het moet er netjes uitzien. Hij ziet geen torretjes of lieveheersbeestjes en Kip loop alleen maar in de weg. Ik doe alles het liefst met blote voeten en handen. Doe toch eens handschoenen aan, zegt hij dan. Ik doe ook alles heel langzaam en bewust.
O ik zou wel een boek kunnen schrijven als ik het zo teruglees. ;-)
Ja, dat klinkt mij als een bijzonder boek in de oren Helene. Mooi om die verschillende insteek te lezen van jou en je man!
Werken in de tuin is zeker goed voor je hoofd, zo kun je deze op een goede manier leeg maken. Hans
Tuinwerk doet niemand kwaad… Daar blijf je gezond bij.
Ik heb het tuinieren vorig jaar ontdekt en sjok dagelijks een rondje voor de dode bloemetjes en ja dat is rustgevend. Maar eerlijk gezegd lees ik liever even online hoe ik bepaalde plantjes moet verzorgen dan zo’n boek. Tuinieren is iets wat je moet doen, waarom koop je niet wat zaden (of mail je adres!!!) binnenkort kan dat de grond in. Ik heb gemerkt dat eer zien van je werk heel goed werkt.
Ik had het plan om in mei Dahlia’s te planten nadat ik daar een boek over had gelezen. Maar hoe dichter mei nadert, hoe meer ik smoesjes begin te krijgen…
Het boek “de eerlijke moestuin” van Annemiek van Deursen is echt een boekje voor beginnende moestuiniers. Een uitgave van “Genoeg” uit 2014. Vast wel in de bibliotheek. Leest lekker weg en veel tips voor tuinieren in een eigen tuin. Succes met het proberen! Francine
Ik werd altijd chagrijnig van tuinieren. Ik ben zó blij met mijn balkon! Ik laat dit boek dan ook graag aan mij voorbij gaan.
Ik snap je goed Nicky… Hoewel ik dolgraag iemand wil worden die van tuinieren houd omdat wij een grote tuin hebben.