Symptomen overgang: wat kun je verwachten?
Last updated on August 29th, 2024 at 11:50 am
- 14 Symptomen overgang
- Is er ook goed nieuws?
- Omgaan met de symptomen overgang
- Gedachtes over de overgang
- Over het boek De menopauze managen
- Praktische informatie over De menopauze managen
Ik heb er nog geen persoonlijke ervaring mee, maar ik ga er net als iedere vrouw een keer mee te maken krijgen: de overgang en de bijbehorende overgangsklachten.
‘Forewarned is forearmed,’ gaat het Engelse gezegde. Dus lees ik her en der al eens wat boeken en artikelen over de overgang en de symptomen. Afgelopen zaterrdag kwam ik een boek tegen met de optimistische titel: De menopauze managen‘.
Daarin worden onder andere mogelijke symptomen van de overgang behandeld.
14 Symptomen overgang
Als ik aan de overgang denk, dan is het eerste symptoom wat bij mij opkomt: opvliegers, ook wel hot flashes genoemd. Je krijgt het dan ineens ontzettend heet heb ik me laten vertellen. Maar daar blijf het niet bij! Er is een hele waslijst met symptomen van de overgang. Hier onder een overzicht van genoemde symptomen in De menopauze managen.
En ik zeg er even bij dat dit boek positief van toon is. Ook al zou je dat misschien niet denken als je onderstaande waslijst aan onplezierige verschijnselen leest…
- Opvliegers
- ‘s Nachts ontzettend zweten
- Slaapproblemen
- Menstruatie wordt rommelig en onvoorspelbaar
- Menstruaties kunnen veel heviger worden ineens
- Gedeprimeerde stemming
- Psychische klachten (als je hulp wilt hierbij is bijvoorbeeld online therapie misschien iets voor jou)
- Droge vagina
- Hartkloppingen
- Aankomen en een foodbaby krijgen
- Verlies van je taille, omdat het vet naar je buik verhuist…
- Vergeetachtigheid
- Broze botten
- Rillen van de kou
Is er ook goed nieuws?
Jazeker! Want volgens Myra Hunter en Melanie Smith, de schrijfsters van De menopauze managen, spelen je verwachtingen over de menopauze een grote rol bij hoe je deze periode ervaart. Hoe negatiever en angstiger je bent, hoe groter de kans dat je last hebt van bovengenoemde symptomen.
Hoe je tegen de menopauze aankijkt, bepaalt je beleving.
Zo hebben Japanse en Indische vrouwen veel minder last van opvliegers dan Westerse vrouwen. Tenzij ze in het Westen gaan wonen! Culturele verwachtingen beïnvloeden hoe je de overgang ervaart.
Omgaan met de symptomen overgang
Myra en Melanie bieden in de tweede helft van hun boek een vierweeks hulpprogramma. Het heet: Omgaan met opvliegers en nachtzweten. Het doel is om je te helpen bij het omgaan met, en het verminderen van de negatieve gevolgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dat doen ze met Cognitieve Gedragstherapie. Niet omdat eventuele symptomen overgang tussen je oren zitten. Opvliegers hebben een duidelijke biologische oorzaak. Maar de cognitieve gedragstherapie kan volgens Myra en Melanie wel degelijk helpen om met symptomen om te gaan. En eventueel negatieve gedachtes die de overgang heftiger voor je maken opsporen en onschadelijk maken.
Je krijgt ontspanningsoefeningen, en je gedachtes en aannames over de overgang worden onder de loupe genomen. Want stress en negatieve gedachtes maken opvliegers erger!
Gedachtes over de overgang
De meeste boeken en artikelen over menopauze dragen volgens Myra en Melanie bij aan een ‘stereotype negatief beeld van de vrouw in de overgang als een prikkelbaar, asekseksueel door opvliegers belaagd wezen.’
Hier onder een paar dergelijke citaten. Hou je vast!
‘Sombere vooruitzichten zijn de werkelijkheid en de enige oplossing is vaak dat de vrouw zich hierbij neerlegt zonder enige compensatie te verwachten.’
En deze is nog erger:
‘ Geen enkele vrouw kan ontsnappen aan de verschrikking van dit levende verval… Zelfs de waardigste vrouw slaagt er niet langer in het feit te verbergen dat zijn feitelijk niet langer een vrouw is.’
Als je zelf ook zo over de overgang denkt, dan is het toch ook geen wonder als je somber wordt!
Gelukkig zijn er ook een paar positieve gedachtes over de overgang. Voor vrouwen die bijvoorbeeld maandelijks veel last hebben van hun menstruatie kan het een opluchting zijn als het stopt. Een andere positieve manier om naar de overgang te kijken is om het te zien als een natuurlijke levensfase, die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.
Over het boek De menopauze managen
De menopauze managen is goed geschreven en erg informatief. Het leest soms zelfs vrij wetenschappelijk, maar is tegelijkertijd toch heel toegankelijk. Ik vind het echt een degelijk boek, dat vrouwen aanspreekt als intelligente wezens die wat in hun mars hebben.
Zie ook mijn post over zelf een uitstrijkje maken.
Praktische informatie over De menopauze managen
De menopauze managen is voor 27,50 te koop bij bol.com.
Lees ook mijn post over de Menopause collectie en 10 kilo aangekomen overgang.
Hoe denk jij over de overgang?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Volgens mij begint het hier ook een beetje als ik het zo lees, krijg ook meer beharing op de kin ed… Nou ja, we gaan het meemaken…
Mooi en helder artikel. Voor een deel geloof ik dat de menstruatie en menopauze voor een deel via cognitieve oefeningen valt te verminderen. Maar dat geld tot zekere hoogte voor veel kwalen. Als je je er te veel op focust ga je alles voelen en je daardoor steeds beroerder voelen. Ik zeg niet dat je het er mee verhelpt, maar verminderen daar geloof ik zeker in.
De manier waarop je tegen iets aankijkt kan zeker de ervaring beïnvloeden. Daar geloof ik inderdaad ook wel in Bianca.
Hier zit een ervaringsdeskundige: ik zit er namelijk al jaren in. En weet er ondertussen wel mee om te gaan zonder er ooit een boek over te hebben gelezen of pillen ertegen te hebben geslikt.
Ik zit op mijn 41ste middenin de opvliegers en vervelende hormoonschommelingen. De ene dag gaat het soepeler dan de andere dag, maar voor elke vrouw is dit natuurlijk verschillend. Ik wens het niemand toe wat ik voel.
De overgang is, op het stoppen van de menstruatie na, fysiek totaal aan mij voorbij gegaan. Geestelijk heb ik me nooit beter gevoeld dan na mijn 50ste! Mijn moeder en haar zus hebben ook nooit “last” van de overgang gehad: mijn twee oudere zussen juist heel erg
Het verschilt dus ook nog weer binnen een familie!
Zo rond mijn 32ste verdween mijn menstruatie spontaan en ik heb me er verder niet druk om gemaakt. Zo tussen de 45-50 heb ik wel eens wat opvliegers gehad, maar nauwelijks de moeite waard om ze zo te noemen.
Ik prijs mezelf dus gelukkig.
Oow dat lijkt me wel een leuk boek, die ga ik even op mijn lijstje zetten ;) ben benieuwd, bedankt voor de tip.
Ik heb met mijn 44 jaren al sinds een aantal jaar last van overgangsklachten en sinds ik weet dat mijn klachten daardoor komen kan ik het allemaal beter verdragen dan daarvoor. Toen dacht ik dat ik gek werd, dat ik naar een psycholoog moest en dat er iets heel erg mis met me was. Toen ik de symptomen (h)erkende vielen de puzzelstukjes op z´n plaats. Het is niet altijd fijn en soms zelfs behoorlijk vervelend al die overgangsgerelateerde klachten maar… ik accepteer het volledig. Het is nou eenmaal zo… :)
Bedankt voor je reactie Mama in de overgang. Het is mooi om te lezen hoe je aangeeft dat de interpretatie van een gebeurtenis of symptomen heel veel invloed heeft op hoe je het beleeft. Dat is ook één van de boodschappen van dit boek.
cognitieve gedragstherapie….mijn r##t !! na 3 jaar lang eruit gezien te hebben als iemand ie net uit het zwembad kwam ,(dag en nacht) Dé oplossing gevonden na 1001 dingen geprobeerd te hebben van goedkoop tot knetterduur …. dames zet gewoon 3x p/d een kopje gekookt water met een theelepel fenegriekzaad erin( je kan ook je normale theezakje er bij in doen als je wil) dit 6 weken drinken elke dag dan 3 weken stoppen , weer 6 weken drinken dan weer 3 stopweken en ga zo door…. supergoedkoop en het werkt als een tierelier !
Dat ga ik eens even noteren Inkiepinkie. En ik ga mijn koffievriendin tippen!
je moet het wel even de tijd geven… net als bij de meeste natuurlijke/homeopathische middelen verergerd het tijdelijk even…maar daarna …helemaal weg , ik weet niet waar ik ben !! super !
Ik heb het mijn koffievriendin al doorgegeven. Hoe lang duurt het ongeveer voordat het begint te werken? Dan kan ik haar dat nog zeggen.