Reacties

Symptomen overgang: wat kun je verwachten? — 54 reacties

  1. Ik ben (gelukkig) nog te jongens voor de overgang. Zit nog vol in mijn ( hopelijk) vruchtbare jaren. Maar als het zover is hoop ik niet dat het zo erg zal zijn als die 2 citaten doen beschrijven. En zoals e zelf zet, als je er zo ver denkt is het logisch om somber te zijn.
    Dat het nog maar heel lang een ver van mijn bed show is.

  2. Opvliegers behandelen met cognitieve gedragstherapie...ehm sinds wanneer zit een opvlieger tussen je oren...
    Een goed voedingsadvies doet meer!
    Sommige mensen hebben heel veel last van opvliegers andere niet, en dat heeft met je hormonen te maken. Ik zou eerder het boek Hormoonbalans lezen dan dit boek.

    • Ze zeggen op zich niet dat symptomen van de overgang tussen je oren zitten. Het is volgens hen een samenspel van biologische, psychosociale en culturele factoren.

      Maar volgens de auteurs kan cognitieve gedragstherapie wel helpen om met de symptomen om te gaan.

  3. Ik heb het zo ongeveer achter de rug op mijn 51e. Het is een lastige periode en zo'n boek had ik graag gelezen. Maar het is ook mijn overgang naar het leven als iets oudere vrouw en dat vind ik weer mooi.
    Dat nachtelijke zweten met zelsf klotsende oren had ik graag overgeslagen hoor ;-)

  4. De overgang daar ben ik inmiddels wel doorheen!

    De meeste 'klachten' heb ik voor lief genomen en ik ben er vrij relaxt mee omgegaan. Als je iets beladen maakt dan wordt het alleen maar erger.
    In huiselijke kring zei ik het ook gewoon als ik weer een opvlieger kreeg. Vaak maakte ik er zelf grappen over en dat hielp me te relativeren.

    Op een dag merkte ik dat het over was en dat gaf wel veel rust, die hormonen kunnen je aardig van je stuk brengen in de overgangsperiode. Maar het gaat vanzelf weer over ;)

    • Er relaxed en open mee omgaan wordt door de auteurs van het boek ook genoemd als een manier om de overgang voor jezelf makkelijker te maken.

      Heerlijk dat het iets is dat ook vanzelf weer over gaat : )

  5. Van die citaten word je als vrouw niet echt vrolijk van. Persoonlijk zit ik tegen de overgang aan maar ik ervaar gelukkig nog niet veel klachten. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, waardoor ik mij fitter voel. Misschien heeft dat ook een positieve invloed op de klachten.

  6. De opvliegers zijn er bij tijd en wijle. Afgelopen zomer heb ik er minder last van gehad zodat ik dacht dat het ergste achter de rug is, maar niets is minder waar. Bij mij begint een opvlieger in mijn hoofd. Voel een tinteling en wil eigenlijk met mijn hoofd schudden. Deze tinteling verspreid zich over mijn lichaam en kaboem, overal begin je spontaan te zweten.
    De menstratie is na 3 jaar steeds minder, nu al 2 jaar helemaal weg. Gelukkig hoor.
    De verschrikkelijke buien zijn ook nagenoeg al verdwenen. Nu de opvliegers nog.

  7. Ik denk ook dat heel veel dingen in het leven beinvloedbaar hoe wij over dingen denken zelfs overgang. Ik hoop ook voor mezelf als het zo ver zal komen dat ik zo min mogelijk last van heb. Gelukkig duurt nog even hoop ik. ;-)

  8. Ik zit in de overgang en ik vind het best pittig. Al die veranderingen in je lijf kosten energie en daar heb ik nu juist niet zoveel van. Of iemand veel of weinig last heeft van de overgang is heel persoonlijk en ik vind het te kort door de bocht dat dat vooral psychisch zou zijn. Aziatische vrouwen waren tot voor kort ook bijna altijd slank tot ze een westers voedingspatroon overnamen en ook dikker werden. Psychisch ;-P ?
    Ik merk dat ik soms ook feller ben en al helemaal met het soort opmerkingen dat iets psychisch is. Want na meer dan dertig jaar chronische vermoeidheid heb ik dat iets te vaak gehoord. Terwijl de oorzaak astma is en de gevolgen van voedingsintoleranties.

    Ik heb geen last van opvliegers maar van koudeaanvallen. Alsof je koelelementen in je lijf hebt zitten. Dat nachtzweten heb ik zo ongeveer wel gehad, maar vooral last van hoofdpijn, stemmingswisselingen en buikpijn. Alsof mijn eierstokken nog even flink aan het werk gezet moeten worden.
    Er het beste van maken, goed op je voeding letten, beweging, tijd voor jezelf en veel knuffels en begrip het beste werken. Ik had gelezen dat de overgang ook een tijd is om de balans op te maken en om zaken te verwerken uit je verleden. Bij mij is dat zo. Soms best moeilijk ook.

    • VeggieMo, ik snap je irritatie. Maar in het boek zeggen ze niet dat het allemaal psychisch is. Dit stond misschien niet duidelijk in mijn post. Ze zeggen dat het een samenspel is van biologische, psychosociale en culturele factoren.

      Eén van de redenen dat Aziatische vrouwen minder, of andere klachten hebben wat betreft de overgang zijn hun voedingsgewoontes. Als ze vervolgens verhuizen naar het Westen en die voedingsgewoontes overnemen en misschien ook culturele ideeën, zie je dat ze dezelfde klachten gaan krijgen als westerse vrouwen.

  9. Haha, die citaten zeg! Verschrikkelijk verval....geen vrouw meer, hilarisch!
    Zelf was ik al jong in de overgang, zo rond mijn 31-32ste al dus ik ben er al lang doorheen. Eerlijk gezegd weinig last van gehad verder, wel opvliegers maar die heb ik ook wel zonder de overgang..haha..

  10. Voor een droge vagina/ogen/mond/huid helpt omega 7 heel goed zit bijv. in Membrassin, het wordt geperst uit Duindoornbessen, is plantaardig en er zitten ook omega 3 6 en 9 vetzuren in. Het werkt echt veel beter dan glijmiddel gebruiken of oogdruppels!
    Verder zorgen voor kleren van natuurlijke materialen zoals wol en wat je snel uit en aan kunt trekken.
    Een synthetisch dekbed verergert het transpireren, beter is hier ook natuurlijke materialen zoals wol en echte katoenen lakens.
    vanaf 50 vit D gaan slikken voorkomt botontkalking en vooral blijven bewegen, is ook goed tegen sombere gedachten. Bieke

    • Het boek is juist wel positief. Alle genoemde symptomen worden weliswaar behandeld, maar er wordt ook benadrukt dat het nog maar de vraag is of je er last van zult krijgen.

  11. Dat klinkt als eindelijk een eerlijk boek over de overgang. Niet om vrouwen met erge symptomen te ontkennen, maar voor 80% van de vrouwen schijnt het allemaal wel mee te vallen. Je kunt het beste kijken in je directe familie, volgens mij. Ik heb niet echt gemerkt dat de vrouwen in mijn familie vreselijke (zichtbare) klachten hadden. Dus ik heb mijn verwachtingen daar ook aan aangepast, wellicht.

    Je bent nog steeds HARTSTIKKE vrouw, ook als je je niet (meer) kunt voortplanten, okay? Mijn baarmoeder bepaalt niet of ik nog wel meetel. Of juist niet.

    Ik heb zelf het idee dat de overgang een soort van omgekeerde pubertijd is. Daar ben ik goed doorheen gekomen, en de overgang zal ook wel lukken.
    (Maar dit is nou inderdaad wel een boek wat wat promotie mag, VL! Goed gekozen! :D )

  12. Ha,ik heb zelf nog geen bewuste/merkbare klachten en verschinselen, maar ik denk altijd maar aan hoe mn moeder er doorheen ging, vrij zorgeloos :-) dus daar ga ik voor.
    Het boek de menoblues is ook erg leuk btw

  13. Ik heb wel last gehad van gehad in vrij lichte mate daar viel wel mee te leven, alleen de 3 weken durende lichte bloedingen waren vervelend, dan slechts weekje niet en dan begon het weer.
    Rond dezelfde tijd werd ik na 5 jaar single te zijn geweest weer verliefd en die hormonen hielpen , denk ik,ook wel mee om er soepel mee om te gaan.

    Het is nu 15 jaar geleden en ik merk nog wel een zekere cyclus van vocht vasthouden en wat sneller prikkelbaar zijn.

  14. Ik ben dit proces zo goed als voorbij (soms nog weleens een opvliegertje, maar daar wen je aan). Aanvankelijk was het voor mij toch wel een rouwproces, ik was er nogal vroeg bij. Het besef dat ik nooit meer een kind zou kunnen krijgen, vond ik aanvankelijk nogal pijnlijk.
    Inmiddels vind ik het wel fijn dat ik me nu beter in balans voel. De menstruatie bracht voor mij veel pieken en dalen in mijn stemming met zich mee. Mijn stemming is nu veel stabieler en dat vind ik heel fijn.

  15. Toevallig schreef ik pas nog een blog over de overgang.
    Althans, meer over of het nu wel of niet het begin van de overgang is, want ik vertoon wat symptomen, maar tegelijkertijd kunnen die ook weer op iets anders gezet worden. Ik ben 41, dus op zich zou het kunnen.
    Maar het is er ook nog niet constant en mijn maandelijkse periode lijkt nu ineens weer goed te lopen. Er zat een maand bij waar het echt veel te vroeg kwam en toen moest ik dus wel even slikken.
    Want die opvliegers en dergelijke vind ik allemaal wel best, maar die onregelmatigheid van de menstruatie? Dat vind ik nog best lastig, want tenslotte wil je niet voor plotselinge verrassingen komen te staan als je op je werk bent.

    • Een onregelmatige menstruatie lijkt mij inderdaad ook lastig, omdat je dan eigenlijk altijd maandverband of tampons bij je moet hebben. Bij mij is het tot dusver nog heel regelmatig.

      Ik ga je post eens opzoeken Sanne!

  16. Oh wat ben ik een gelukkig mens, het enige wat ik gemerkt heb van de overgang is dat mijn menstruatie stopte , van de andere symptomen heb ik erg weinig last gehad en van sommige helemaal niet, als ik alle andere vrouwen hoor over hun overgang mag ik mij dus zeer gelukkig prijzen, hoop dat het iets is wat in mijn genen zit, want mijn moeder heb ik er ook nooit over gehoord en dat zou betekenen dat mijn dochter er straks misschien ook geen last van gaat hebben.

  17. Ik heb geen idee of ik aan het begin/midden/eind van de overgang zit.
    Sommige klachten staan in het lijstje, hoofdpijn, onregelmatig menstrueren (zelfs zwaarder) dat is alles. Van mij mag het menstrueren nu wel over zijn. Kinderen baren wil ik toch niet meer (ik heb er 3, is genoeg)
    Nachtelijk zweten heb ik wel eens maar dan is het buiten ook idioot heet.
    Opvliegers? Ach dan heb ik het ook eens warm. Ik ben nl. de grootste kou kleum van de eeuw. Ik bekijk het van de positieve kant, je kunt de overgang toch niet tegenhouden. Veel vriendinnen zijn even oud en we hebben het er wel eens over. Ik krijg de indruk dat hun meer klachten hebben dan ik. Dus laat ik dan maar niet klagen. Als het niet gekker wordt dan hoe het nu is dan rol ik er gemakkelijk door.

    • Dat is zeker positief bekeken Ernie: dat je het altijd koud hebt, en door de opvliegers eens lekker warm : )

      Jij hebt duidelijk geen cognitieve gedragstherapie nodig op dit gebied, want je hebt al positieve gedachten en ziet ook de voordelen.

  18. Toen ik 45 was werd ik een keer zo heftig ongesteld dat ik bijna de eerste hulp had gebeld.
    Dat was gelijk de laatste keer. Ik heb nooit onregelmatige menstruatie gehad. Ik ben nu 58 en door de overgang heen. Ik heb geen heftige opvliegers gehad, een klein beetje maar.
    Wel ben ik een tijd psychisch uit balans geweest. Ik kan niet eens goed aangeven hoe. Een vaag onbestemd gejaagd en vervelend gevoel.
    Nooit middeltjes geslikt. Het beste advies is denk ik: gewoon doorgaan met ademhalen en als het nodig is jezelf wat ontzien. Lekker bewegen, gezond eten en niet geloven in die onzin van dat je nu opeens oud zou zijn. Ik ken vrouwen van 80 die ik nogsteeds niet oud zou noemen. Goed gehumeurd, jong van geest, vrolijk gekleed. Daar ga ik voor!

    • Dat lijkt me best angstig, als je zoveel bloed verliest dan je de eerste hulp bijna wilt bellen. Wat bijzonder dat het daarna ook meteen klaar was!

      Als ik alle comments zo lees valt me de diversiteit aan symptomen echt op. Het is bij iedereen weer anders.

  19. Mooi en helder artikel. Voor een deel geloof ik dat de menstruatie en menopauze voor een deel via cognitieve oefeningen valt te verminderen. Maar dat geld tot zekere hoogte voor veel kwalen. Als je je er te veel op focust ga je alles voelen en je daardoor steeds beroerder voelen. Ik zeg niet dat je het er mee verhelpt, maar verminderen daar geloof ik zeker in.

  20. Hier zit een ervaringsdeskundige: ik zit er namelijk al jaren in. En weet er ondertussen wel mee om te gaan zonder er ooit een boek over te hebben gelezen of pillen ertegen te hebben geslikt.

  21. Ik zit op mijn 41ste middenin de opvliegers en vervelende hormoonschommelingen. De ene dag gaat het soepeler dan de andere dag, maar voor elke vrouw is dit natuurlijk verschillend. Ik wens het niemand toe wat ik voel.

  22. De overgang is, op het stoppen van de menstruatie na, fysiek totaal aan mij voorbij gegaan. Geestelijk heb ik me nooit beter gevoeld dan na mijn 50ste! Mijn moeder en haar zus hebben ook nooit "last" van de overgang gehad: mijn twee oudere zussen juist heel erg

  23. Oow dat lijkt me wel een leuk boek, die ga ik even op mijn lijstje zetten ;) ben benieuwd, bedankt voor de tip.

    Ik heb met mijn 44 jaren al sinds een aantal jaar last van overgangsklachten en sinds ik weet dat mijn klachten daardoor komen kan ik het allemaal beter verdragen dan daarvoor. Toen dacht ik dat ik gek werd, dat ik naar een psycholoog moest en dat er iets heel erg mis met me was. Toen ik de symptomen (h)erkende vielen de puzzelstukjes op z´n plaats. Het is niet altijd fijn en soms zelfs behoorlijk vervelend al die overgangsgerelateerde klachten maar... ik accepteer het volledig. Het is nou eenmaal zo... :)

    • Bedankt voor je reactie Mama in de overgang. Het is mooi om te lezen hoe je aangeeft dat de interpretatie van een gebeurtenis of symptomen heel veel invloed heeft op hoe je het beleeft. Dat is ook één van de boodschappen van dit boek.

  24. cognitieve gedragstherapie....mijn r##t !! na 3 jaar lang eruit gezien te hebben als iemand ie net uit het zwembad kwam ,(dag en nacht) Dé oplossing gevonden na 1001 dingen geprobeerd te hebben van goedkoop tot knetterduur .... dames zet gewoon 3x p/d een kopje gekookt water met een theelepel fenegriekzaad erin( je kan ook je normale theezakje er bij in doen als je wil) dit 6 weken drinken elke dag dan 3 weken stoppen , weer 6 weken drinken dan weer 3 stopweken en ga zo door.... supergoedkoop en het werkt als een tierelier !

    • je moet het wel even de tijd geven... net als bij de meeste natuurlijke/homeopathische middelen verergerd het tijdelijk even...maar daarna ...helemaal weg , ik weet niet waar ik ben !! super !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder