Spaargeld maximaliseren – ook bij lage rente!

Spaargeld

Van de Rabobank krijg ik ‘maar liefst’ 0,03% rente op mijn spaargeld. Dat is 0,03 cent per 100 euro spaargeld. Even ter vergelijking: in bijvoorbeeld 1991 waren spaarrentes van 5% vrij gewoon. Je leest het dan ook regelmatig in de kranten: de spaarrente is op dit moment ‘historisch laag’. Bij de ABN AMRO krijg je zelfs maar 0,01% spaarrente.

Ze praten soms zelfs over een negatieve spaarrente. Dus dat je moet betalen om je geld op een spaarrekening te zetten. Sommige mensen dreigen in dat geval hun geld weer in een oude wollen sok te gaan stoppen. Of onder hun matras. Gelukkig zijn er betere alternatieven.

Maar nu eerst:

Waarom betalen banken rente aan jou voor je spaarrekening?

Maar waar komt eigenlijk het idee vandaan dat je rente hoort te krijgen, als je de bank op je spaargeld laat passen? In theorie is het geld daar immers veiliger dan in je oude sok. Dus waarom betaalt de bank de consument dan? Doen banken dat omdat ze zo aardig zijn?

Spoiler alert!

spoiler alert

Het antwoord is: ‘Welnee joh. Banken doen dat omdat ze er uiteindelijk winst mee maken.’

Oh, dus daarom betalen banken rente over spaargeld!

Je geeft jouw geld als het ware in bruikleen aan de bank. Banken gebruiken jouw spaargeld om mensen leningen en hypotheken te geven, en om te beleggen. De mensen die geld lenen van de bank betalen daar rente over aan de bank. Dat leidt even heel simpel gezegd tot het volgende sommetje:

Rente van leningen – rente voor spaarrekeningen = winst voor de bank.

Jouw spaargeld is dus eigenlijk de grondstof voor de bank! Zonder dat kunnen ze geen zaken doen.

Voorbeeld

Stel jij stort €1000,- op je spaarrekening, en je krijg 1% rente. Dat jaar krijg je dus €10,- aan rente. De bank leent jouw €1.000,- aan een bedrijf. Dat bedrijf betaalt de bank hiervoor 8% rente. De bank verdient zo €80,- en maakt een leuke €70 winst. Daar gaan dan nog kosten af voor personeel etc. maar toch.

We krijgen minder rente, maar sparen meer dan ooit

Dat de spaarrente zo laag is, weerhoudt ons Nederlanders er overigens niet van om flink te sparen! Want dat doen we met z’n allen steeds meer.

Hieronder twee grafieken van DeNederlandseBank. Eerst een grafiek van de spaarrente, en daaronder een grafiek van hoeveel we sparen:

spaarrente

spaargeld

Negatieve spaarrente

Hieronder een fragment uit het programma Radar over negatieve rente. Daarin wordt gezegd dat consumenten op dat moment niet bang hoeven te zijn voor negatieve rente. Ook worden er een aantal interessante alternatieven gegegeven voor een gewone spaarrekening.

6 manieren om meer uit je spaargeld te halen

Op dit moment heeft sparen voor rente eigenlijk geen zin. De rente is zo laag, dat het bedrag amper de moeite is. Dus kun je je afvragen: zijn er andere manieren om te sparen en toch ‘winst’ te maken? Hieronder 6 interessante opties.

 1. Doe je spaargeld in een deposito. Met een deposito geef je jouw geld voor langere tijd in bewaring bij de bank. Je kunt er bijvoorbeeld 2 jaar niet over beschikken. Dat levert een iets hogere rente op. Bij de Rabobank 0,05%. Het is amper meer, dus erg aantrekkelijk vind ik deze optie niet.
 2. Maak gebruik van een online spaarplatform zoals Raisin. Via één online account krijg je kosteloos toegang tot de beste spaarproducten van betrouwbare banken uit heel Europa. Op hun site noemen ze als voorbeeld een mogelijke rente van 1,6%. Kijk dat zet tenminste wat zoden aan de dijk.Raisin
 3. Investeer spaargeld in zonnepanelen! Mijn man en ik hebben het er al jaren over: zonnepanelen. Het idee is dat je eenmalig flink investeert, en vervolgens heb je een veel lagere energierekening. Op Milieucentraal schrijven ze dat zonnepanelen een winst opleveren die je kunt vergelijken met maar liefst 6% rente! De terugverdientijd is ongeveer 8,5 jaar.
 4. Koop aandelen in een windmolen. Zelf een windmolen in je tuin zetten loont niet, maar investeren in windmolens kan een winst van 7 tot 10% opleveren volgens Milieucentraal. Op de site windcentrale.nl beloven ze een winst van 7,7% per jaar! windenergie
 5. Investeer je spaargeld in het verbeteren van je huis. Dat hebben mijn man en ik dit jaar gedaan. Zo hebben we nu eindelijk dubbel glas op de benedenverdieping. Deze investering zal een besparing op onze energierekening moeten opleveren.
 6. Ga beleggen.

Spaargeld maximaliseren: samenvattend

Een appeltje voor de dorst in de vorm van een spaargeld op een spaarrekening is verstandig. Het Nibud adviseert als financiële buffer 6 maal je maandelijkse kosten op een spaarrekening te zetten. Maar helaas krijg je momenteel amper rente over je spaargeld. Wil je toch graag wat winst maken met je spaargeld?

In deze post las je 6 manieren om je geld nuttig in te zetten, zodat je er uiteindelijk financieel beter van wordt.

Leestips: Gevonden geld Annemarie van Gaal en rekeningen betalen.

Heb jij een spaarrekening? En wat doe jij om er het maximale uit te halen?

Voor dit artikel heb ik de volgende bronnen geraadpleegd: Wikipedia, Wegwijs.nl, Nos, Raisin, Blog Spaarrente, Geld.nl, Investopedia, Ecrowdinvest, ING, Rabobank, ABN Amro, Spaarrentesvergelijken.net, StatLine, De Nederlandse Bank, Milieucentraal,Youtube, Windcentrale.nl

Similar Posts

48 Comments

 1. Ja, het is echt op 1 januari geen feest meer als je je rente gaat checken… Ik laat mijn spaargeld maar rustig staan, tot ik er een leuke bestemming voor weet;).

 2. Goede tips. Als wij klaar zijn met onze zonnepanelen (wat in ons geval nog wat lastig blijkt, maar ze komen er vast wel), toch maar eens kijken naar die windmolens.
  Weet je of de banken die Raisin aanbiedt, onder het garantiestelsel vallen?

  1. Ik vind Raisin geen goede tip. De banken vallen onder het garantiestelsel van ANDERE Europese landen. Vast een hoop gedoe om dan je geld terug te krijgen! En waarvoor? Om 1,5% extra rente te krijgen dan in Nederland? Mij teveel risico.

 3. .
  Wij hebben ook geïnvesteerd in ons huis: overal dubbel glas, nieuw dak met goede isolatie, hoogrendements verwarmingsketel. Voor zonnepanelen zijn wij te oud. Dat rendeert niet meer op onze leeftijd.
  Verder een gewone spaarrekening die 0.01% opbrengt en beleggingen in aandelen en obligaties. Soms fijne winsten, soms ook niet maar het brengt in ieder geval meer op dan een spaarrekening.

 4. Wij hebben ook ons spaargeld gestopt in onze woning qua isoleren, maar we sparen ook nog steeds op een rekening bij de bank. Juist nu met het gedoe om pensioenen, wil ik absoluut een appeltje voor de dorst hebben voor later.

 5. Wat ik er mee ga doen weet ik nog niet, voorlopig laat ik het staargeld staan. Zonnepanelen heb ik al, investeren in aandelen is misschien een overweging waard.

 6. Hey Nicole,

  ja… ik heb ook een “rampenfondsje”
  Voor als er iets groots gekocht moet worden, laten we zeggen: een wasmachine.
  Ik vind het wel handig.
  Verder los ik elk jaar weer wat af.
  Zodoende heb ik nu een heel lage hypotheek, zo laag, dat iedereen er jaloers op is. Haha… nee hoor.
  Goeie tips, dank je wel!

  Prettig weekend en groetjes van Marlou

  .

 7. wij sparen en beleggen, en we sparen bij een bank maar ook gewoon zonder bank haha ja dan maar geen rente en verder zit er een hoop in de zaken van ons

 8. Huis isolerende maatregelen, zonnepanelen, winddelen, sociaal en duurzame beleggingsfondsen, aandelen van sociaal en duurzame banken, sociale en duurzame crowdfund investeringen.

  Spreiding voorkomt hoge risico’s

  Zuinige groet,

 9. Zelf heb ik recent veel geïnvesteerd in mijn huis: isolatie, dubbel glas, nieuwe verwarmingsketel en zonnepanelen. Leek me de beste investering. Tegen dat er terug spaargeld is staan de rentes bij de bank misschien terug hoger!

 10. Aan het verbeteren van m’n huis zal ik niet veel hebben. Het rendement daarvan zal niet veel opleveren. Ik heb al lage energiekosten. Heb wel m’n huis hypotheekvrij en de waarde van m’n huis is behoorlijk gestegen. Dat levert me voorlopig veel meer op. Verder heb ik wat belegd dat over de laatste 5 jaar gemiddeld 8% per jaar opleverde. Ooit heb ik deposito’s gehad die 11% opleverde. Nu leveren deposito’s ook niets meer op, met het nadeel dat je geld 10 jaar vast staat. In die tijd kan de rente weer stijgen en zit je dus met een belachelijk lage depositorente.

 11. Ik heb inderdaad een spaarrekening. En ik doe en niks bijzonders mee. Mijn spaargeld staat daar gewoon te staan. Dat het niks opbrengt, vind ik niet zo erg. Dat het op een spaarrekening staat, maakt dat ik er zo weinig mogelijk van gebruik.

  1. Ja, een spaarrekening is ook een plek waar je geld veilig staat opgeborgen inderdaad. Ik vind het wel jammer dat de rente zo laag is, maar ik vind het nog steeds fijn om hem te hebben.

 12. Hoewel de spaarrente heel laag is zijn er nog Nederlandse banken die meer geven dan die armzalige 0,03% of nog lager en die dus gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel vallen. NIBC geeft momenteel 0,20% op een gewone spaarrekening, maar als het het voor een kwartaal wegzet dan wordt het 0,25%. Dat is zo’n 8-maal meer dan de grootbanken. Scheelt met 10.000 euro spaargeld toch 22 euro per jaar aan rente. Wie het kleine niet eert ……
  Ik heb een klein bedrag aan spaargeld bij mijn huisbank staan als noodfonds en de rest bij Leaseplanbank en NIBC. Tegenwoordig is het heel simpel om online spaarrekeningen te openen bij een andere bank en het levert je nog wat op ook.

 13. Ik vind die rente inderdaad echt belachelijk laag! Per jaar misschien een paar tientjes erbij. Daarom bewaar ik ook geld gewoon thuis. Niet alles op de bank.

 14. Wat een goede tips! Altijd interessant om te weten hoe anderen dit doen. Tsja.. die rente.. het is allemaal niet je van het. Het is inderdaad beter om te investeren. Ik vind rentes en dergelijke overigens vrij ingewikkeld.

 15. Ik heb zo veel bewondering voor iedereen die goed kan sparen, ik probeer het wel maar soms is het gewoon heel lastig door alle verleidingen en rent daar heb ik niet veel verstand van :(

 16. Ik krijg echt kortsluiting van dit soort financiële posts. Ik had het op school al, zo gauw het over geld en banken en economie gaat, gaat er een knop om. Net Chinees voor me.

 17. Wij hebben idd ook spaargeld. Ik wil gewoon niet in de positie zitten dat je wasmachine stuk gaat en je geen andere kunt halen. Zes keer vaste lasten hebben we niet maar vind ik een mooi spaardoel.

 18. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog niet echt over nagedacht heb om meer geld uit mijn spaargeld te krijgen. Beleggen is niet echt mijn ding dus ik denk dat ik het gewoon laat staan en dan maar kijken wat we er mee gaan doen.

 19. Ik spaar om er leuke dingen van te doen, zoals bijvoorbeeld vakantie. Of voor nieuwe meubels en apparatuur zoals wasmachine (die misschien kapot kan gaan). Een buffertje dus.
  Zolang ik (nog) niet hoef te betalen om te sparen, laat ik het even zoals het is.
  Maar inderdaad, investeren in je huis, zou een optie kunnen zijn. Alleen kan ik daarvan niet op vakantie ;)

 20. Ik heb geïnvesteerd in aandelen, dat is een risico, maar ik heb er wel “veilige” genomen bedrijven die investeren in groene energie… Ze maken effectief ook al 2 jaar winst. Ik ben de dochter van mijn vader, denk ik, hij was een bankier en zijn job bestond uit beleggingen. ;)

  1. hippiemeisje heb je al eens gekeken naar ETF’s? Je koopt dan voor enkele tientallen euro’s een klein aandeel van zo’n 3.000 bedrijven. Veel veiliger, want je zit veel breder verspreid over sectoren en werelddelen :)

 21. Wat een goede tips! Eigenlijk ben ik er niet eens zo mee bezig, ik zet mijn overige geld gewoon op de bank en per maand pin ik een bepaald gedrag en zo spaar ik contact ook nog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.