Alle mogelijkheden met plisségordijnen voor in je woning op een rijtje

plissegordijnen

Meer weten over plissegordijnen?

Dan ben je op de goede plek!

Gordijnen zijn echte sfeermakers. Niet voor niets vervang ik in de lente en herfst de gordijnen in de woonkamer. Mijn gordijnen zijn nogal goedkoop, en komen respectievelijk van de Wibra  en Xenos. Zie ook mijn post Xenos gordijnroede. Maar ik vind het wel prima, omdat ik goede gordijnen kiezen erg lastig vind. Bovendien wil ik niets van ons uitzicht missen.

Maar van Gerben kreeg ik een interessant artikel over plisségordijnen.

En ik moet zeggen, dat die veel voordelen hebben!

Lees maar mee.

Alle mogelijkheden met plisségordijnen voor in je woning op een rijtje

Er zijn allerlei soorten raamdecoratie. Voor iedere voorkeur en toepassing kun je een bijpassend gordijn kopen. Denk aan schuifgordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, vitrage of plisségordijnen. Die laatste categorie is niet bij iedereen even bekend, en dat is jammer. Want plisségordijnen bieden veel mogelijkheden in iedere ruimte. Wanneer je met elektrische gordijnrails werkt is er nog meer mogelijk. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over dit bijzondere type raambekleding.

Wat zijn plisségordijnen?

Een plisségordijn is een type vouwgordijn met een bijzondere ruitstructuur. Dat maakt ze niet alleen praktisch in gebruik, maar ook mooi om te zien. De beweging gaat verticaal, net zoals bij een rolgordijn.

Er zijn diverse materialen verkrijgbaar en kleuren zodat er voor iedere ruimte een geschikte combinatie te vinden is. Meestal is het materiaal niet zo transparant als bij vitrage, maar ook niet geheel verduisterend. Dit hangt sterk af van het gekozen materiaal en de persoonlijke voorkeur.

Hieronder een voorbeeld van een plisségordijn:

plissegordijn

Waarom deze raamdecoratie zo veelzijdig is

De voornaamste twee redenen om gordijnen neer te hangen zijn het verhogen van de privacy in huis, en lichtregulering. De wijze waarop deze functionaliteiten naar voren komen kunnen sterk verschillen bij de diverse soorten raamdecoratie.

Zo zijn er schuifgordijnen die in horizontale richting openen en sluiten, of rolgordijnen die weer in verticale richting geopend en gesloten worden. Lamellen of jaloezieën bewegen in verticale richting, maar de stroken of latten kunnen ook nog gedraaid worden.

Plisségordijnen zijn uniek omdat ze niet alleen van boven naar beneden kunnen uitvouwen, maar ook vanuit het midden. Zo kun je boven en onder licht doorlaten en in het midden de raamdecoratie laten verduisteren. Dit biedt compleet nieuwe mogelijkheden voor lichtinval.

De decoratieve waarde mag ook zeker niet ontbreken in het lijstje met voordelen. Wanneer je graag een moderne raamdecoratie wilt plaatsen die toch niet zo strak is als een rolgordijn, dan is een plisségordijn echt iets voor jou.

Het design is opvallend en toch ook weer heel neutraal. Daardoor leent het zich uitstekend voor veel interieurstijlen en ruimtes. Een andere belangrijke reden waarom vaak gekozen wordt voor plisségordijnen is de plaatsing op lastig bereikbare plekken.

Dit kan voor iedere ruimte van toepassing zijn, er kunnen ook diverse oorzaken voor zijn. Met name wanneer je gordijnen zult hangen op een plek die minder goed bereikbaar is, kun je plisségordijnen installeren met elektrische gordijnrails.

Bediening op afstand

Voor alle soorten raambekleding geldt eigenlijk dat openen en sluiten een beetje onhandig is. Wanneer je met je handen steeds aan het gordijn moet trekken zal er sneller vuil op komen, het materiaal kan uitrekken en de gordijnrails slijt er ook van.

Met elektrisch bedienbare plisségordijnen behoud je langer de kwaliteit van dit type raamdecoratie. Ook ben je plotseling veel flexibeler met de plaatsing van meubilair.

Waar je voorheen ruimte moest vrijhouden om aan koordjes te trekken of gordijnen te schuiven, kun je nu volstaan met een druk op de afstandsbediening. Dit is naast vensters die lastig bereikbaar zijn ook een uitkomst voor personen met een beperkte mobiliteit. Er zijn losse afstandsbedieningen, vaste knoppen of bediening via een smartphone app. En met die derde optie komen we op de mogelijkheden van plisségordijnen binnen een smart home.

Slimme gordijnen

Gordijnen zijn decoratief en praktisch, maar slim is niet een term die vaak genoemd wordt wanneer het over raambekleding gaat. Met huisautomatisering kun je meer dan de lampen laten inschakelen wanneer het donker wordt, of de luidspreker vragen om de laatste hits te spelen. Je kunt er ook andere functies in huis mee automatiseren zoals de thermostaat en ook de raamdecoratie. Dit is mogelijk omdat er elektrische gordijnrails te koop zijn die voorzien zijn van een zender en ontvanger.

Zo werken de Somfy elektrische plisségordijnen perfect samen met het TaHoma huisautomatisering systeem.

Je kunt vervolgens de raamdecoratie zelf bedienen via een knop, afstandsbediening, smartphone of tablet. Je kunt er ook voor kiezen om sensoren te plaatsen die kunnen zien wanneer de zon opkomt of weer ondergaat. Of koppel de gordijnen aan een alarmsysteem.

Wanneer de rookmelder afgaat laat je de plisségordijnen openen om de vluchtroute beter zichtbaar te maken. En je kunt de lampen en gordijnen draadloos koppelen om zo de woning direct in avond stand te brengen. Dit kan bijvoorbeeld Philips Hue verlichting zijn in combinatie met Somfy elektrische gordijnen.

Van alle markten thuis

Plisségordijnen zijn misschien wel de meest veelzijdige gordijnen die je kunt kopen.

  • Je kunt ze naar boven of beneden laten openen en sluiten.
  • Ze bieden privacy.
  • Ze laten meestal toch wat licht door.
  • Ze zijn handmatig te bedienen of automatisch.
  • Je kunt ze ook op lastig bereikbare locaties plaatsen, in zowel een klassiek als in een modern interieur.

Dit type raamdecoratie is de kameleon van de gordijnen!

Plisse gordijnen woonkamer

Plisse gordijnen zijn heel geschikt voor de woonkamer vanwege de vele voordelen van deze gordijnen. Stel je woonkamer zit aan de straatkant, en veel mensen gluren naar binnen. Dan kun je met behulp van plisse gordijnen in de woonkamer heel eenvoudig de inkijk beperken.

Tijdelijke raambekleding zonder boren

Wat nou als je nog niet goed weet welke gordijnen je wilt. Of dat je budget even op is, en er pas later geld is voor raambekleding. Dan is een tijdelijke raambekleding zonder boren een mooie oplossing.

Zelf heb ik jarenlang een gordijn voor het raam in mijn kantoortje gehad, dat niet meer was dan een lap aan een mooi touwtje. Ik had aan weerszijden een klein spijkertje in het kozijn geslagen, en daaraan het touw vastgemaakt. Vervolgens heb ik een mooie lap stof met van die handige knijpertjes aan het touw vastgemaakt.

Het stond heel erg leuk, en het was een ideale tijdelijke raambekleding zonder boren. Kijk, hieronder zie je het:

tijdelijke raambekleding zonder boren

Nawoord

Dankjewel Gerben voor je uitleg over plisségordijnen. Ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk ben van de vele mogelijkheden van deze gordijnen.

Vooral dat je ze zowel van bovenaf als van onderen kunt openen vind ik een enorm voordeel.

Met Kerstmis had ik bijvoorbeeld erg last van de zon in mijn ogen. Met een plisségordijn had ik net genoeg van het raam kunnen afsluiten om geen last te hebben van de zon. Zonder de zon helemaal buiten te sluiten.

En als ik ooit nog eens gordijnen neem in onze keuken, dan denk ik dat het plisségordijnen worden. Ook in de keuken heb ik vaak ‘last’ van de zon. Maar omdat ik ons uitzicht zo mooi vind, heb ik daar geen gordijnen. Met plisségordijnen behoud ik mijn uitzicht, maar kan ik waar nodig de zon een beetje tegenhouden.

Op Youtube vond ik onderstaand filmpje dat de flexibiliteit van plisségordijnen nog eens goed laat zien. Het duurt maar anderhalve minuut! Kijk:

Veelgestelde vragen over plissegordijnen!

Wat kosten plissegordijnen?

Hoeveel plissegordijnen kosten hangt af van waar je ze koopt, welk merk en groot ze moeten zijn. Maar op slimster.nl geven ze als gemiddelde kosten: 148 euro voor plisségordijnen van 150 x 100 cm. Bij Karwei kom ik uit op 154,- voor 1 plissegordijn van 1 bij 2 meter.

Hoe werken plissegordijnen?

Het bijzondere aan dit soort gordijn is dat je het halverwege het raam kunt laten hangen. Dus onder en boven niets, maar in het midden wel een stuk! Dit doe je door te trekken aan het koordje of een speciale handgreep.

Leestips

Wat zijn jullie ervaringen met plisségordijnen?

41 Comments

  1. Felice Veenman
  2. Mandy
  3. corrina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh