Waarom ik een paspoort aanvroeg. Ook al reis ik niet graag!

nicole orriens
Deze foto is in scène gezet. *

Als het gaat om reizen en ik, dan moet ik onwillekeurig altijd denken aan dit liedje van Herman Finkers over zijn tante Sien:

‘Een stoere boerenvrouw, dat is mijn tante Sien
Die heeft in haar leven niet zo veel gezien
Geboren in Vasse en altijd daar gewoond
Geen enkel ander dorp heeft zich ooit aan haar vertoond
Haar hele leven heeft mijn tante Vasse slechts gezien

Vasse ligt in Nederland, dat weet u wel misschien
Het lag in de oorlog in het Duitse Rijk
En na de oorlog weer in ons koninkrijk
Dus dankzij de oorlog heeft mijn tante Sien
In haar leven toch nog iets van de wereld gezien.’

Net als tante Sien ben ik weinig reislustig. Ik heb mijn handen vol aan het gewone, dagelijks bestaan.

Ik was altijd tevreden met mijn id-kaart

Om die reden was ik altijd heel tevreden met mijn id-kaart. Ik kan er immers de hele Europese Unie mee doorkruisen als ik dat zou willen. Dus toen mijn oudste dochter 4 jaar geleden in Engeland ging wonen, was dat ook prima!

Maar toen kwam de Brexit…

En sinds 1 oktober 2021 mag je alleen nog met een geldig paspoort naar Engeland reizen!

Vandaar dat ik ondanks mijn totale gebrek aan reislust een paspoort ga aanvragen.

Ik wil immers wel naar mijn kind kunnen!

*Elke gelijkenis met bestaande plaatsen, met gebeurtenissen, met levende en/of dode personen, berust louter op toeval.

Similar Posts

22 Comments

 1. Vroeger was een identiteitskaart goedkoper. Tegenwoordig zit er zo weinig verschil in dat ik ook maar een paspoort genomen heb. Je weet het niet, he? Stel dat ik ooit ver weg wil (hahahaha).

 2. Dat zou ik in dit geval ook zeker gedaan hebben.
  Tanja is weer terug in NL, in Amsterdam.
  Stukje dichterbij.
  Maar qua reistijd maakt het soms niet eens veel uit :)

 3. Mijn id kaart is verlopen en ik wou nu ook maar een paspoort nemen. Misschien wil ik nog een keer naar Engeland, als alles weer wat normaler is. En ik snap dat je naar je kind wil!

 4. Een paspoort zie ik persoonlijk meer officieel dan een identiteitskaart. Ik heb dan ook een paspoort. Het is wat met Engeland met de Brexit, ze doen er alles aan om maar afgescheiden te zijn van Europa.

 5. Bij invoering van de legitimatieplicht heb ik nooit een ID kaart aangevraagd. Binnenlands wordt ook nog steeds mijn rijbewijs geaccepteerd als legitimatie. En voor buitenland verleng ik steeds mijn paspoort. Voor de auto wil ik er altijd een groene kaart bij, zodat ik niet belemmerd wordt als er een grens door de weg heen loopt.

 6. Heel begrijpelijk dat je dan nu toch een paspoort wilt, want inderdaad: je moet naar je kind kunnen. Moet wel ontzettend lachen om het onderschrift van de foto:).

 7. Mijn kinderen hebben al vanaf hun eerste levensjaar een paspoort voor naar familie te gaan. Dat is belangrijk.

  Love As Always
  Dimario

 8. Ik heb altijd een paspoort gehad. Voor m’n werk was dat belangrijk en persoonlijk heb ik ook wel eens een visum gebruikt. Die kunnen wel in een paspoort. Ben ook ver buiten de EU geweest maar de laatste 20 jaar niet meer. In de afgelopen 10 jaar (huidige geldigheidsduur van een paspoort) ben ik 27x een grens overgegaan en moest ik 2x een paspoort tonen. Dat was bij een vliegreis naar Portugal. Verder toon ik ‘m alleen bij verkiezingen. Als legitimatie is ook een paspoort niet alles, omdat je huidige adres er niet in staat. Heb dus wel eens gehad dat ik ook een recente bankafschrift moest tonen waar wel een adres op staat. Zelf heb ik nooit een rijbewijs gehad, mpgelijk staat daar ook je huidige adres op. Ook een paspoort is niet erg groot en heb ik altijd bij me.

 9. Voordeel als je met de fiets over de grens gaat. Ben ook heel vaak een Zwitserse grens gepasseerd vanuit/naar Duitsland, Frankrijk. Liechtenstein en Italië, en weet er niet van dat ik ooit een paspoort heb moeten laten zien. Heel vaak waren er niet eens douanes. Toch liggen ze niet in de EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.