Hoe de kraamtijd veranderde

van ooievaar tot babykrulIk merkte al verschil in kraamtijd. En tussen mijn oudste dochter en jongste zoon zit maar 8 jaar.

In het boekje Van ooievaar tot babykrul gaan ze nog veel verder terug in de (kraam)tijd. De jaren vijftig en zestig om precies te zijn. Het ging er toen echt heel anders aan toe. Wat me het meest opviel zijn de 10 dagen bedrust voor de pas bevallen vrouw.

Hier onder enkele leuke feitjes!

 • Destijds moest je nog lekker eten voor twee!
 • Zwangere vrouwen moesten 1 liter melk per dag drinken. Als je melk niet lustte, mocht het ook halve yoghurt zijn.
 • Bij de eerste wee belde je het kraambureau. Dan kwam er meteen een kraamhulp, en die bleef bij je en ging niet meer weg. Soms zat ze wel een hele dag met de zwangere vrouw te wachten. Dat is nu wel even anders zeg. De kraamhulp wordt pas op het laatste moment gebeld. Bij een van mijn bevallingen kwam ze daardoor te laat, en was de baby al geboren.
 • De dokter deed de bevalling.
 • Na de bevalling gold 10 dagen bedrust! Pas op de vierde dag mocht je even met je benen buiten het bed bungelen. Dag 5, 6 en 7 bleef de kraamvrouw zoveel mogelijk in bed en mocht daar wel wat oefeningen doen: kraamvrouwengymnastiek. Op dag 9 mocht je ‘s ochtends en ‘s middags even uit bed. Wat een enorm verschil met nu! Anno 2014 zitten veel vrouwen de dag na de bevalling alweer in de woonkamer. En filmsterren paraderen alweer over de rode loper.
 • Na de bevalling werd de buik van de kraamvrouw ingebonden met een sluitlaken.
 • Als een baby 2 maanden was, mocht hij vruchtensap met wat suiker erdoor. Elke dag. Dat zie ik nu ook niet meer gebeuren! Suiker heeft ondertussen een slechte naam gekregen.
 • Vanaf 3 maanden mocht een baby pap.

Praktische informatie

Van ooievaar tot babykrul is voor maar 7,59 te koop bij bol.com. Leuk om cadeau te geven aan iemand die zwanger is, om voor in een kraampakket.

De beste gewoonte van toen vind ik de kraamhulp die meteen komt, en blíjft.

Wat is jouw favoriete kraamtijd gewoonte?

11 Responses to Hoe de kraamtijd veranderde

 1. Ja de tijden zijn wel heel erg veranderd. Het lijkt me wel een heel erg leuk boek om te lezen.
  Ik wens je een heerlijk paasweekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Hier in België is thuisbevallen niet alledaags, en de bevalling zelf wordt ook nog door de dokter (gyne dan) gedaan.
  Maar we zijn al wel geëvolueerd hoor.
  Wij hebben 5 kinderen, allen geboren via Keizerlijke Weg.
  Bij de eerste moest ik nog 10 dagen blijven(22 jaar geleden), de 2e was 9 dagen, de derde en vierde 7 dagen blijven en bij de jongste (5 jaar geleden) ben ik na 5 dagen naar huis gegaan:)
  Leuke blog heb je trouwens 🙂

  Pascale

 3. Van mijn schoonmoeder weet ik dat de kraamverpleegster ook bleef overnachten, ieg bij haar eerste (nu 54 jaar geleden)

 4. In 1977 had je in Den Haag nog een kraamkliniek en daar ben ik 10 dagen geweest, door extreem uitgescheurd en dus veel hechtingen mocht in 4 dagen niet uit bed, daarna ging het weer prima. Thuis dus geen hulp meer gehad.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.