De overgang: het no-nonsense handboek

de overgangJosé Rozenbroek en Jos Teunis leveren met hun boek De overgang: het no-nonsense handboek af wat ze beloofden:

een helder, duidelijk leesbaar boek met goede informatie over de overgang. Gepresenteerd op een toegankelijke en eigentijdse manier.

De overgang: het no-nonsense handboek: wat kun je verwachten?

De onderwerpen die aan bod komen zijn gevarieerd, en bevatten veel informatie over overgangsklachten.

 • Hormonale veranderingen in je lichaam van wieg tot graf
 • Lichamelijke klachten en de overgang
 • Psychische en mentale klachten en de overgang. (Voor hulp kun je o.a. kiezen voor online therapie)
 • Uiterlijke veranderingen: gewicht, huid en haar
 • Seksualiteit en de overgang
 • Risico’s op de langere termijn van de overgang
 • Hormoontherapie en andere middelen tegen overgangsverschijnselen
 • Vervroegd in de overgang
 • In de overgang als gevolg van kanker
 • Mannen en hun overgang
 • Menopauzepolikliniek en verpleegkundig overgangsconsulente

Wat ik leerde uit dit boek

De overgang: het no-nonsense handboek heeft me inzicht gegeven in wat er zich in mijn lichaam gaat afspelen als de overgang toeslaat. Ik weet wat er aan de hand is als mijn menstruatie onregelmatig wordt, of ineens heel hevig.

Ook heb ik geleerd dat de meeste huisartsen erg afhoudend reageren op hormoontherapie. Terwijl dit voor veel vrouwen dé oplossing blijkt bij ernstige klachten. Binnen een paar dagen voelen ze zich weer ‘zichzelf’. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij mij zal gaan, en ik ben geen fan van pillen.

Maar als ik hoor hoe ellendig je je emotioneel en mentaal kunt gaan voelen door de op hol geslagen hormonen, en dat je gewoon jezelf niet meer bent, dan lijkt hormoontherapie me wel een zegen*.

Bovendien zijn de pillen die je bij hormoontherapie slikt veel minder zwaar dan de pil. Dus als je dan toch wat moet slikken dan maar die! José Rozenbroek en Jos Teunis schrijven dat de risico’s die men vaak verbindt aan hormoontherapie alleen gelden als je langer dan 5 jaar hormoontherapie gebruikt.

Daarnaast heb ik geleerd waar ik naar toe kan voor hulp tijdens de overgang. Ik weet dat er een beroep is dat overgangsconsulente heet, en dat zo iemand vrouwen in de overgang begeleidt en adviseert.

Conclusie over De overgang: het no-nonsense handboek

Ik vond het een prettig boek dat de titel waarmaakte. Het is no-nonsense, en informatief zonder gortdroog en saai te worden.

De overgang: het no-nonsense handboek leest als een gesprek met een wat oudere, ervaren vriendin die je vertelt wat je kunt verwachten en doen.

Dat effect wordt nog versterkt door de persoonlijke verhalen in het boek.

Op een gegeven moment ben ik stukken gaan overslaan

Wel moet ik bekennen dat ik op een gegeven moment stukken ben gaan overslaan als het ging om alle nare verschijnselen waarvan je last kunt krijgen. Ik vond die enorme waslijst deprimerend, en dacht op een gegeven moment: ‘Wat niet weet, wat niet deert,’ en ben snel verder gebladerd. Dat zie ik dan tegen die tijd wel weer. Je moet ook geen slapende honden wakker maken en zo.

Weinig aandacht voor de overgang als levenfase

Op de achterflap staat het al: ‘Geen zweverige teksten als ‘omarm je opvliegers’. En ook dat hebben Rozenbroek en Teunis waargemaakt. Maar eerlijk gezegd had ik iets meer aandacht voor de overgang als psychologische fase in een vrouwenleven wel fijn gevonden. Er is wel aandacht voor de psychologie van de overgang maar dan vooral in termen van hoe naar je je kunt voelen.

Praktische informatie over De overgang: het no-nonsense handboek

De overgang: het no-nonsense handboek is voor 24,99 te koop bij bol.com.

In de Volkskrant staat een kritiek op het boek dat Rozenbroek en Teunis een te eenzijdig positief beeld van hormoontherapie schetsen.

Zie ook mijn post over zelf een uitstrijkje maken.

Leestips

Wat is jouw ervaring met hormoontherapie in de overgang? Of ken je mensen die er gebruik van maken?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik ben zelf nog niet in de overgang, maar ik ken de pittige verhalen van mijn schoonmoeders (jawel ik heb er twee). Dat de overgang zo kan toeslaan, blijkt wel uit het feit dat een vriendin van mij (37 jaar) nu overgangssymptomen begint te krijgen. Haar moeder was vroeg in de overgang, dus het zou zomaar kunnen dat het haar nu ook al treft. Het lijkt mij fijn als je wat herkenning terugvindt in zo’n boek en wellicht ook tips die je kunt toepassen om de overgang zo draaglijk mogelijk te maken.

 2. Bij mij is het begonnen op mijn 37ste, ik kreeg last van allemaal vage klachten, nu bijna 5 jaar later weet ik door zelf veel onderzoek te doen dat het overgangsklachten zijn. Voor veel vrouwen is hormoontherapie een uitkomst, maar mijn lichaam stootte de pillen af en ging mij alleen maar slechter voelen. Met voeding en de juiste supplementen kun je ook heel veel, het gaat met ups en veel downs, er zit niets anders op dan het uit te zitten. Het is zwaar, het belemmert mij op veel vlakken, maar dat geldt gelukkig niet voor alle vrouwen. Ooit gaan de klachten over! Ik heb dan wel meer last van de mentale overgang dan van de lichamelijke.

 3. Ik ben een geluksvogel: ben nu 66, op mijn 52ste begon ik onregelmatig te menstrueren, 2 keer een hevige menstruatie en dat was het. Verder nooit iets van de overgang gemerkt. Mijn moeder en mijn 2 jongere zussen ook niet, mijn 2 oudere zussen des te meer!

 4. Klinkt als een nuchter boek, klasse.
  Als je op internet kijkt, zijn het juist veel zweverige verhalen over nieuwe levensfase, bla, afscheid van ouders en nestvliedende kinderen, bla, zingeving en lief voor jezelf zijn, enz enz. Zingeving en goed voor jezelf zorgen is toch iets voor alle leeftijden?! Ik erger me wel ns aan dat toontje, alsof vrouwen met spiritualiteit getroost moeten worden met hun afnemende vruchtbaarheid en jeugdige frisheid (laten we er niet om heen draaien).
  Mijn meest praktische tip voor de overgang: geef slaap prioriteit, en niet miepen als je dan s avonds beter geen koffie thee of alcohol meer kunt drinken. Als je regelmatig goed slaapt, krijg je een betere lichamelijke en geestelijke veerkracht. En raak je niet meteen van de leg na een nachtzwetende nacht, of twee.

  O ja, voor wie wel zin heeft in wat relativering en tongue-in-cheek: http://www.Overgangstergirls.nl.

 5. Ik zit er middenin, heb gelukkig alleen maar last van opvliegers, en als ik zorg dat ik geen suikers binnenkrijg, is dat ook goed te doen.
  Niet bij iedereen kommer en kwel dus.

  Wat ik absoluut niet kan drinken is alles met alcohol, dan vliegen de opvliegers me om de oren, maar dat dronk ik toch al niet veel.

 6. Dit is inderdaad 1 van de betere boeken over de overgang en ik heb er best veel gelezen. Wat me toch van het hart moet is dat al die goedbedoelde adviezen over anders eten, supplementen, vitamines en zalfjes echt geen zoden aan de dijk zetten. Ik probeer dat al 2 jaar tegen mijn ernstige klachten en het helpt allemaal niks. De vrouwen die beweren hiermee klachtenvrij door de overgang te zijn gekomen hebben gewoon geen ernstige klachten gehad. Fijn als je er zonder veel problemen doorheen komt, maar ga alsjeblieft niet beweren dat het komt door de lijnzaad, vitamine E of de Ymea want dat is gewoon een fabeltje. Ik ben ook niet van de pillen (vandaar dat ik 2 jaar heb zitten tobben) maar heb nu sinds een week hormoonpleisters en al mijn klachten zijn bijna weg, echt een verademing. Weer lekker slapen, geen hartkloppingen meer, geen opvliegers, geen zere gewrichten en nog wat andere klachten zijn verdwenen, die ik hier niet allemaal zal noemen. Je hebt gewoon een hormoontekort in de overgang en dat los je niet oo met lijnzaad en soja eten. En geloof me ik heb alles (gezonde dingen) geprobeerd wat als mogelijke oplossing hadden kunnen dienen. Niks helpt en gezond leven deed ik al. Mocht je wellicht hormoontherapie wel overwegen, lees je goed in dan weet je waar je het over hebt. Buiten alle andere boeken om is een aanrader: De kracht van vrouwelijke hormonen door Prof. Dr. Sylvie Demers die zelf een centrum runt voor vrouwen in de overgang.

  1. Je verhaal over het effect van de hormoonpleisters is herkenbaar. Ik heb meer van dit soort opgeluchte reacties gelezen van vrouwen die zich in snel tempo weer stukken beter voelden! Fijn dat je het hier deelt Ineke.

 7. Volgens mij zit ik in de overgang… Al die rare vage klachten…mijn moeder was ook heel jong toen ze klachten kreeg en met 45 jaar overal van af… Ik hoop het voor mijzelf ook..

 8. Lijkt me een heel goed boek. Ik had flink last van overgangsklachten: hoofdpijn, laagvliegers, pijn in de eierstokken, stemmingswisselingen, nachtzweten. Vanwege de hoofdpijn ben ik op een andere (iets zwaardere pil) overgestapt en mijn klachten gingen weg :-) Daar kan het dus ook in zitten. Ik ben in de overgang en mijn lichaam reageerde anders op de pil. Ik ben nu vijftig en wil graag nog een jaar of drie de pil blijven slikken. Daarna naar een overgangsconsulent. Ik zie wel wat in hulp van hormonen. Het schijnt wat risico’s te geven. Maar voor de rest leef ik zo gezond dat ik dat risico voor lief neem.

 9. Niet iedereen heeft ernstige overgangsklachten. Ik had wel wat klachten waaronder duizeligheid en stemmingswisselingen. Ook bleek ik een schildklierziekte te hebben, met medicatie verdwenen een deel van mijn klachten. Tijdens de overgang had ik het best druk en stond niet zo vaak stil bij de veranderingen in mijn lichaam. Ik was wel goed op de hoogte, had er veel over gelezen. Zo’n twee jaar geleden realiseerde ik me dat ik me een stuk beter voelde dan in de overgangstijd. Ben ik dan nu de overgang voorbij ?? Voel me in ieder geval veel beter op alle fronten.
  Heb geen Ymea of zoiets gebruikt en ook geen hormoontherapie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.