Wat vertelt de inhoud van je tas over jou?

what's in my bagHet is niet voor niets dat de 'What's in my bag' tag zo populair is. Mensen vinden het interessant om te zien wat iemand in haar tasje heeft!

En het is niet onlogisch om te veronderstellen dat die inhoud iets over de eigenaresse van die tas vertelt.

Dat vindt in ieder geval Yoeke Nagel, auteur van het boek Damestasjelezen, het orakel dat je met je meedraagt.'

Eerder past ik Yoeke Nagels principes van damestasjes lezen al toe op de buitenkant van mijn tas.

Nu is het tijd om haar analyse los te laten op de inhoud van mijn tas.

Wat zit er in mijn tasje?

Volgens Yoeke Nagel moet je je tas echt omkieperen. Dus niet de dingen er één voor één uithalen. Na het omkieperen controleer je of er nog wat is achter gebleven. Dit mag je er vervolgens wel met de hand uit halen.

Hier onder zie je twee foto's:

Op de eerste foto alles wat er spontaan uit viel toen ik mijn tas op de kop hield.

tasjes lezen

Op de tweede foto alles wat ik er handmatig moest uithalen.

wat zit er in mijn tas

Lees de inhoud van de damestas: theorie

Yoeke zegt dat je de inhoud van het tasje moet lezen vanuit het midden (dat zijn de levensthema's) en vervolgens met de klok mee 'naar buiten spiralend'.

Wat je meteen ziet liggen representeert hoe de tasdraagster door haar omgeving wordt gezien. De dingen die ergens onder liggen zijn de 'minder opvallende trekken' van de eigenaresse van de tas.

Wie het 'lezen' van de buitenkant van een damestas al zweverig vond, zal dat nog meer vinden van het lezen van de inhoud van het tasje. Bovendien benadrukt Yoeke:

'Iedereen geeft zijn/haar eigen betekenis aan voorwerpen'.

Wat jij ziet vertelt iets over jou

Oftewel, je kunt er in lezen wat je maar wilt... Het kan vriezen, het kan dooien. Je kunt naar links, je kunt naar rechts. Dat schiet niet op natuurlijk!

Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat de maníér waarop jij de voorwerpen interpreteert wel degelijk iets zegt over jezelf.

Net als bij de psychologische Rohrschach test vertelt je interpretatie iets over jou.

Zelfs het feit dat je damestasjes lezen onzinnig vindt zegt iets over jou : )

Terug naar de inhoud mijn tasje

Als ik de inhoud van mijn tasje zo zie liggen, dan valt het me op dat het op een kluitje ligt. Bijna alles raakt elkaar. Behalve een pen, en een als zakdoek gebruikt servetje van de Subway.

Volgens Yoeke kunnen 'veel stapelingen' betekenen dat er sprake is van onbewuste onderliggende thema's in de sfeer van angst, pijn of moeilijk toe te passen krachtbonnen. Dat klinkt een beetje onheilspellend vind ik...

Albert Heijn kassabon bedekt mijn portemonnee!

Het bedekkend voorwerp, in dit geval een lange kassabon van de Albert Heijn, geeft weer hoe je jezelf presenteert naar buiten toe. Hm, geen idee wat dit betekent. Als ik nou accountant was of bij een bank werkte zou ik dit beter snappen.

Het voorwerp dat bedekt wordt door de kassabon is mijn portemonnee. Die wordt 'uit het licht' gehouden. De portemonnee staat voor basisbehoeftes. Voldoende geld om van te leven is het uitgangspunt.

Zou dit een boodschap van mijn onderbewuste aan de Albert Heijn zijn?

'Joh, jullie prijzen zijn te hoog, en daardoor sneeuwen mijn basisbehoeftes onder. En dat is niet oké!'

Aantekenboekje

Helemaal bedekt onder zooi ligt mijn notitieboekje. Dat is een soort dagboekje, waarin ik bovendien allerlei ideeën noteer. Volgens mij lopen veel bloggers met een dergelijk boekje in hun tas rond. Een notitieboekje staat volgens Yoeke voor 'willen begrijpen, onthouden en zelf kunnen toepassen. Het is een verzameling van kennis, een investering in de toekomst.'

Dat dit boekje in mijn tas helemaal is ondergesneeuwd met zooi vind ik wel treffend. Want ik heb best vaak het gevoel dat ik weinig aan mezelf toe kom.

Betekenis van de losse voorwerpen

Yoeke geeft een lange lijst met typische damestasvoorwerpen en wat ze kunnen betekenen. Ik zocht ze op. Maar niet alles wat in mijn tasje zat, stond op Yoeke's lijst.

Zakdoek

Ik reken het Subway servetje maar even als zakdoek. Daarvoor het ik het immers gebruikt. Een zakdoek in je tas betekent de bereidheid je emoties te erkennen. Een papieren zakdoekje wil zeggen dat je de emoties verwerkt.

Pen

Er zaten 2 pennen in mijn tas. Een pen betekent volgens Yoeke 'creëren en een mening geven.'

Bonnetjes

Er zitten een paar kassabonnen in mijn tasje. Dit staat voor het verlangen grip te krijgen op geld. Maar wie dat goed kan, bewaart bonnetjes niet los in de tas, zegt Yoeke streng. En daar heeft ze gelijk in.

Overige zooi in mijn tas

Niet alles uit mijn tasje staat op Yoeke's lijstje. De dino bonnen van de Albert Heijn bijvoorbeeld. En het koekje dat ik nooit opat, maar meenam naar huis.

Conclusie over Damestasjes lezen: de inhoud van een damestasje

Wie al afhaakte bij het lezen van de buitenkant van een damestas zal zeker de neus ophalen voor het lezen van de inhoud van een damestasje. Want dat schurkt hier en daar behoorlijk tegen het zweverige aan. En de voorwerpen zijn voor velerlei interpretatie vatbaar.

Maar omdat de gekozen interpretatie natuurlijk wel veelzeggend is, vind ik het toch interessant. Het boek Damestasje lezen is dan ook leuk om eens toe te passen op je eigen tas. Het is beslist een manier om stil te staan bij je leven, en hoe je het leidt. En het kan je op weg helpen om wat dieper over dingen na te denken.

Praktische informatie over Damestasjeslezen

Damestasjeslezen van Yoeke Nagel is voor 11,92 tweedehands te koop bij bol.com. Maar je kunt ook direct contact opnemen met Yoeke Nagel om je tasje te laten lezen.

damestasjeslezen

Hoeveel voorwerpen zitten er in jouw tasje?

Similar Posts

26 Comments

 1. Het liefst neem ik zo min mogelijk mee, maar het ligt er ook aan waar en met wie ik ergens naartoe ga wat de inhoud van mijn tas bepaald. Gisteren ging ik naar de gymwedstrijd van mijn dochter. Mijn zoontje was ook mee. Voor het gemak had ik het gympakje en schoentjes in mijn tas gedaan. Verder had ik ook nog reservekleding voor mijn zoontje mee. De wedstrijd duurde de hele middag en een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren ook al is mijn zoontje zindelijk. En om de honger te stillen en de dorst te lessen, had ik brood, liga's en flesjes water in mijn tas. En ik nam natuurlijk mijn fototoestel mee om de prachtige prestaties van mijn dochter te vereeuwigen. Verder heb ik eigenlijk nooit zoveel in mijn tas. Portemonnee, notitieboekje, pennen en een toilettas met pleisters, zakdoekjes, paracetamol en maandverband just in case.

 2. Het is toevallig een 'ding' geweest, toen ik gisteren mijn tas inspecteerde. Wát het precies verteld en of dit klopt, geen idee. Wat ik voor mezelf wél weet is, dat als mijn tas vol zit met onnodige rommel, mijn hoofd ook daadwerkelijk vol is. Ik ben dan niet geordend en zit niet goed in mijn vel. Ik heb gisteren mijn ballast opgeruimd en heb nu dus kennelijk een leeg hoofd!

 3. Ik mest mijn tas regelmatig even uit, want ik gooi altijd van alles in mijn tas haha, inderdaad ook bonnetjes. Maar mijn dochter vindt hem ook altijd reuze interessant, dus ik vind ook regelmatig stukjes Duplo en ander klein speelgoed erin.

 4. Ik sleep al jaren dezelfde tas met me mee en de inhoud is ook al jaren zo'n beetje hetzelfde:
  portemonnee
  brillenkoker met leesbril
  smartphone
  powerbank
  1 of 2 pakjes papieren zakdoekjes
  maandverband/tampons
  haarborstel + klein potje van m'n favoriete hairstylingproduct
  sleutels van m'n werk
  sleutels van thuis

  Als ik een langere treinreis maak, gaan ook nog m'n e-reader, een Doppler met water en een broodje mee. Dan is m'n tas vol.

  Alles is keurig geordend in de verschillende vakken. 'k Zou willen dat m'n huis er ook zo uitzag! :-D

 5. Ik vind het wel interessant om dit eigenlijk te weten. In mijn tas is het soms een rommeltje. Een paraplu, notitieboekje, portemonnee, brildoekjes en nog vele meer. :)

 6. Voor het gemak ga ik maar uit van mijn (werk) laptoptas, want die gebruik ik dagelijks. Daarin zitten naast muis en snoeren heel veel dingen "voor het geval dat" (blarenpleisters, servetjes, reserve panty, fruit, dopper etc) en mijn eigen interpretatie is dan maar dat ik enigzins dwangmatig goed voorbereid ben en daardoor veel ballast meeneem. Voor de goede orde: portemonnee en sleutels leven meestal in de rugzak en alleen in het weekend in de nette tas.
  Mijn prive tas is juist heel basic, daar zit behalve een pen en een opvouwbaar tasje allen een pakje zakdoeken in. Prive leef ik dus lichter dan zakelijk ;-)

  Nou ja, beter zo dan andersom!

 7. Waarschijnlijk zitten er ruim 50 dingen in mijn tas. O.a. nagel en gewoon schaartje, vijl, rolmaatje, pijnstillers, tandenstokers, kauwgom en doosje wybertjes. En dat is buiten de gewone dingen zoals portemenee, 2 kaartjeshouders, portefeuille, adresboekje, zakdoekjes, pennen en sleutels.

 8. Leuk dat je mijn boek er even naast legt als je je tas omkiepert! Een kleine aanvulling op de tasjeslezing die je zelf al deed: je gaat niet in op het feit dat je maar liefst drie opvouwbare boodschappentasjes in je tas hebt! Vaak wijst dat op een nieuwsgierige geest ('Je weet maar nooit wat je tegenkomt'), een soort uitbreidingsmogelijkheid voor wat je toch al bij je hebt. Zoals je al opmerkte: een herhaling van een voorwerp duidt op een belangrijk thema. Misschien slaat 'nieuwsgierigheid' wel om naar een zekere hunkering naar nieuwe dingen, en nieuwe ideeen?
  In elk geval lijkt het me een perfecte basis voor het werk dat je doet met je blog!

  Veel succes verder
  Yoeke Nagel
  damestasjeslezer en auteur

  1. Dank je voor je reactie Yoeke! En bedankt voor de interpretatie van de drie opvouwbare tasjes. Daar had ik helemaal niet bij stilgestaan.

   Ik vind het erg leuk om jouw interpretatie daarvan te lezen. Een nieuwsgierige geest heb ik denk ik inderdaad wel : )

 9. Haha zo valt overal wel wat in te lezen. Al is de inhoudt van een damestas echt wel iets heel persoonlijks en zegt dat zeker iets over jou.
  Na jaren met een luiertas te hebben gelopen, ga ik nu graag zonder tas de deur uit. Alleen mijn telefoon (bankpassen zitten in het hoesje) en sleutels gaan mee
  Nu de zomer start, heb ik wel meer jurkjes aan en geen jas mee. Dan is een klein tasje wel handig

 10. Wat een leuke post! Wat verteld je tas over je. Ik ken het boek niet maar het lijkt me zeker de moeite om het in je boekenkast te hebben. Of iemand kado te doen. Zelf kan ik en ik weet zeker Ellis ook dit soort dingen juist erg inspirerend vinden en leuk. Net als het boek tenen lezen of wat verteld je huis over je of nog meer van dat soort boeken. Ik ga het zeker eens doen met Ellis . tas omkiepen en een goed kijken wat er boven water komt.Die opvouwbare boodschappentasjes zullen bij mij ook wel blijven hangen. Die hebben we alletwee altijd in de tas. Ik ga zeker eens kijken naar dat boekje.

 11. Bonnetjes in mijn tas...dat betekend bij mij gemakzucht!! Ik pak het bonnetje aan en doe het vervolgens in mijn tas om het er weken in te laten zitten.. Het is echt niet iets van grip op geld willen krijgen. Ik kijk er echt niet meer op! En een zakdoek in mijn tas... voor de vieze neusjes van mijn kinderen...!Heeft niks met emotie te maken...

  1. Ik snap wat je bedoelt Jet. Maar je kunt je natuurlijk wel afvragen: 'Waarom neem je het bonnetje dan aan.' Je zou het natuurlijk ook vriendelijk kunnen afwijzen. Dus misschien is het feit dat je het aanneemt dan het verlangen om grip op je geld te krijgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.