|

Opvoeden met slaan en emotionele chantage in Kdrama

kdrama

Met grote ogen kijk ik naar de opvoedingsmethodes die in Koreaanse dramaseries worden gehanteerd. Er wordt lustig op los geslagen, en ook emotionele chantage wordt niet geschuwd!

Emotionele chantage: 'Wil je mama dood hebben soms?!'

Zo dreigen moeders gerust met zelfmoord als hun zoon bijvoorbeeld niet wil trouwen met het meisje van moeders keuze. En het is in Kdrama ook heel gewoon dat de ouders zich hevig bemoeien met de partnerkeuze. Als een vader of moeder een huwelijk niet goedkeurt, kan het niet doorgaan! Ook zeggen ouders dingen als:

'Je bent een slechte zoon! Je hebt mijn hele leven verwoest! Je bent mijn zoon niet meer!'

Lijfstraffen

Een populaire strafmethode die ik in diverse Kdrama's voorbij zie komen is de volgende: op de knieën op de grond gaan zitten, met de handen in de lucht.Totdat gezegd wordt dat je ze mag laten zakken! Mijn zoon Piet was zo vriendelijk om dit even te demonstreren:

opvoeden in Kdrama
Straf in Kdrama: op de knieën en de handen in de lucht!

Behalve dat ouders in Kdrama hun kinderen in het gezicht slaan, wordt er ook wel eens een stok gebruik om kinderen op de achterkant van de kuiten te slaan. Hieronder beelden mijn jongste zoon en ik dit even voor je uit. Een beetje onwennig zocht ik een stok en deed alsof ik wilde slaan:

opvoeden in Kdrama
Met een stok op de achterkant van de kuiten slaan in Kdrama

Ik voel me al bijna strafbaar als moeder, alleen maar vanwege de foto!

Band met ouders heel belangrijk in Kdrama

Hoewel er wordt opgevoed met harde hand, zijn de relaties tussen ouder en kind in kdrama doorgaans heel belangrijk en hecht. Ouders spelen een belangrijke rol in het leven van hun kinderen. En zelfs als vader en moeder dood zijn, maken kinderen zich nog zorgen wat hun ouders van hun gedrag zullen zeggen! Want ze verwachten ze weer onder ogen te moeten komen na hun eigen dood!

Samenvattend

In Kdrama zie ik opvoedmethodes voorbij komen die in Nederland ronduit verboden zijn, of in ieder geval zwaar politiek incorrect! Er wordt geslagen, en er is sprake van emotionele chantage. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik weet dat kdrama fictie is, en dat de opvoedmethodes die er in voorbij komen hoogstwaarschijnlijk niet representatief zullen zijn voor hoe het in Korea aan toe gaat.

Disclaimer: Deze post is puur gebaseerd op kdrama, en niet op grondig cultureel onderzoek van Korea! De foto's met mijn zoon zijn in scène gezet!

Similar Posts

41 Comments

 1. Toch denk ik dat het ergens op gebaseerd is, anders zou het niet zo opvallend zijn toch? Ik moest ontzettend lachen om de foto's, de onwennigheid straalt er bij jou vanaf, haha.

 2. Ik ga dat zien! Emotionele chantage komt veel voor. Kinderen die niet met de partner van hun keuze verder kunnen, daar is de kus foto serie op gebaseerd.
  Echte mensen met de verkeerde partner. Een Hindoestaanse met een creool. Een homo moslim met een christen homo,

  Een jodin met een?

  Vroeger vond mijn moeder het normaal dat die vrouw dichtbij in het dorp niet trouwde, immers, haar geliefde zelf gekozen partner was niet in maatschappelijk aanzien. Dusssss....

  Mijn broers zijn met de riem geslagen. Ik wel met de mattenklopper. Vond het niks.

 3. Ik moest ook wel even lachen om de foto's, lief van je zoon dat hij het even demonstreert en we zien duidelijk aan jou dat het niet je dagelijkse bezigheid is! ;-) haha

  Inderdaad ben ik blij dat de opvoeding bij ons in Europa er toch heel anders aan toe gaat.
  Ik woon in Maleisië waar je veel verschillende culturen ziet met allemaal een totaal andere manier van opvoeden, maar ze hebben vaak wel gemeen dat ouders een ontzettend (in mijn ogen TE) grote rol spelen in het leven van hun volwassen kinderen.

  1. Dat lijkt me superinteressant om zo van dichtbij te zien Maargy, die verschillende culturen. En intrigerend dat de ouders zo'n grote rol spelen in het leven van hun volwassen kinderen. Wonen ze ook allemaal bij elkaar in de buurt dan? En vangen kinderen hun ouders dan bijvoorbeeld ook op als ze oud en gebrekkig worden?

  2. Dat zeker! Heel veel Filipijnse vrouwen werken hier als maid en sturen het geld naar hun ouders. Laatst zei een meisje toen ik vroeg of ze zelf geen geld opzij wilde zetten voor studie of als ze straks gaat trouwen en toen antwoordde ze:..nee dat kan niet want mijn ouders zijn een nieuw huis aan het bouwen en hebben geld nodig.. Haar ouders verwachten gewoon van de kinderen dat ze geld sturen ..

  3. Het heeft duidelijk echt twee kanten. Maar voor zo'n meisje vind ik het sneu dat ze geen geld heeft voor haar eigen toekomst bij wijze van spreken omdat het naar haar ouders moet.

 4. Inderdaad, foto's lekker laten staan!
  Denk toch dat het misschien wel ergens op gebaseerd is - niet zozeer de hele maatschappij, maar de excessen. Sowieso is het in veel landen volgens mij nog steeds gebruikelijk dat ouders een dikke vinger in de pap hebben waar het de partnerkeuze betreft. Onbegrijpelijk: zolang hij of zij het hart op de juiste plek heeft, heb je toch niet veel meer te wensen?

 5. foto's lekker laten staan. Een corrigerende tik vind ik tot daar aan toe, maar emotionele chantage en klappen uitdelen is een heel ander verhaal. Pffff, dat dat nog kan

 6. Het is bizar om te zien hoe groot cultuur verschillen kunnen zijn. Je kan het je haast niet voorstellen dat deze vorm van opvoeden voor hen ‘normaal’ is. Ik denk dat we Jo Foster eens die kant op moeten sturen om ze het een en ander bij te brengen haha!

 7. Wauw, zo heftig! Ik ben eigenlijk wel blij dat deze dingen bij ons niet - of alleszins minder - gebeuren. Ik kan me niet voorstellen hoe verontwaardigd ik zou zijn als mijn ouders zich zouden bemoeien bij mijn partnerkeuze...

 8. Wat bizar om te zien, lijkt me dat. Ik zou voorzichtig zijn met foto's die je plaatst, stel ze worden door iemand (ongevraagd) gebruikt in een andere context... Maar jullie staan er allebei onherkenbaar op, dat scheelt.

 9. Ik denk wel eens dat wij van andere culturen kunnen leren wat betreft hechte familiebanden en voor elkaar zorgen als familie.

  Maar dit spreekt me totaal niet aan. Dan heb ik toch liever een schoondochter die ik niet mag. ;-)

  Als mijn zoon er maar een fijn leven mee heeft.

 10. Heftig onderwerp, weet niet of het wel zo verstandig is dat je deze foto's plaatst. Ook al kan ik jou begrijpen dat je dit doet omdat je een boodschap wil overbrengen, niet echt is. Maar iemand anders die deze foto ziet, niet het verhaal heeft gelezen kan daar echt andere gedachtes bij hebben.

 11. Ik keur al die methods af maar ik vermoed dat je dat wel in zijn context moet zien. Niet alleen qua opvoeding doen ze daar wat specialer dan hier...

  Leuk wel dat je die foto's zo in scene hebt gezet (hoop ik toch)

 12. Ik vind dat altijd heel erg ingewikkeld: oordelen over hoe in andere culturen kinderen worden opgevoed. Ik ben altijd blij dat ik hier leef en dat ik niet moet denken aan de Koreaanse methode. Aan de andere kant: wie weet denken die Koreanen dat van onze manier van doen..

 13. Chantage is geestelijke mishandeling en behoort niet voor te komen in het leven van ouders en kinderen, maar helaas: na bijna 13 jaar in Suriname te hebben gewoond weet ik wel beter.Als er zoveel drama voorkomt in een serie kun je er van op aan dat het bij de cultuur hoort (het moet immers herkenbaar zijn voor de mensen daar)

 14. Wat een bizarre opvoed methode zeg.. daar kan ik niet echt bij met mijn hoofd. Ook al hoort het misschien bij die cultuur.. nog vind ik dat je niet op die manier met je kind(eren) om kan gaan.

 15. Daar wil ik toch iets over zeggen,mijn ex man kwam uit een cultuur en land waar de ouders de kinderen uit huwelijken in de familie zelfs nichten en neven trouwen met elkaar,puur omdat ze het beste voor hebben met hun kinderen,je kent elkaar al van kleins af aan,de ouders kennen elkaar goed,en je weet wat je aan elkaar hebt,en dat werkt zelfs best goed,niet in alle gevallen maar meestal wel. vooral cultuur kan een groot probleem zijn als je getrouwd bent. Hier denken we allemaal dat het allemaal niets uit maakt met wie je getrouwd bent,hier gaat het alleen maar om verliefd zijn,maar dat gaat weer over. cultuur en geloof spelen een belangrijke rol in de relatie.en de ouders hebben meer ervaring dan de kinderen,daarom in veel culturen en landen moeten de kinderen naar de ouders luisteren,omdat hun het vaak het beste weten.Maar die vlieger gaat niet altijd op maar heel vaak wel,omdat als je jong bent alleen maar kijkt op wie je verliefd bent.

 16. Nooit van Kdrama gehoord maar ik vind het zo not done om een kind emotioneel te chanteren of te slaan enzovoort. Mijn dochter heeft ook heus wel eens een tik gehad (waar ik achteraf zoveel spijt en verdriet om had), maar dit gaat mij echt te ver...

 17. Wat een grappige foto's, het lijkt net een echte slechte geacteerde soap ;) Wel bijzonder trouwens. Al is het inderdaad moeilijk om te oordelen. Wij nemen liefde als uitgangspunt voor een partner of gezin, maar dat was vroeger hier ook anders en veel culturen kijken daar nog steeds anders tegenaan en dan zijn bemoeizuchtige ouders ineens een stuk logischer. Hoewel ik heel erg blij ben dat ik hier woon en leef, besef ik me ook wel dat samenzijn uit liefde ook niet altijd zaligmakend is (de liefde verdwijnt vaak ook weer).

 18. Wat mensen wel niet doen om hun kinderen te chantegeren. Het kom helaas in alle culturen voor.Mijn vriendin komt uit Staphorst ze moest trouwen met de man die haar ouders uitkozen deed ze dat niet dan mocht ze weg en zou ze verbnnen worden. Ze kon helaas niet werken en weg van huis vanwege omstandigheden.Ze had eerst geweigerd toen deed de moeder alsof ze een hartaandoening had daarna zou ze mogelijk een tumor hebben. pfffff ????. Toen trouwde ze maar.

 19. en toch vraag ikke af of dit soort straffen niet echt nog gebeuren in dat soort landen, ze komen er anders in een drama toch ook niet mee zou je denken.

 20. een klein beetje emotionele chantage moet kunnen, toch? Wil je mij geen kopje thee brengen? Ik ben ziek en ik heb 13 uur persweeën gehad om jou op de wereld te zetten ;-) Heb ik ooit geprobeerd, maar het hielp niet. :-)

 21. Nou als je niet kan zien dat jouw foto's niet echt zijn dan mankeert je wat. En zulke series verbieden omdat er gekken zijn die het nadoen? Maar csi of friday the 13th kan wel? Nog meer onzin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.