Koopkracht: 23 euro per maand er op achteruit

koopkracht

Op het Nibud staat een koopkrachtberekenaar waarmee je heel simpel kunt berekenen wat het herziene regeerakkoord betekent voor je koopkracht!

In ons geval gaan we er 23 euro per maand op achteruit. Zelfs als ik mijn kopje koffie bij de Hema zou schrappen, dan kan ik dat nog niet compenseren, want dat zou maar 4 euro per maand opleveren.

Als ik iets meer verdien, gaan we er minder op achteruit

Het inkomen van mijn partner staat vast, maar omdat ik vanuit huis werk als zzp-er schommelt mijn inkomen. Dus nadat ik onze koopkracht had berekend, besloot ik eens een hoger inkomen in te voeren bij mezelf. En voilà, nu gingen we er nog maar 12 euro per maand op achteruit! Toen kreeg ik er lol in, en voerde een nog hoger inkomen in bij mezelf.Waarom niet?! Een mens moet groot denken! Maar toen werd het bedrag weer hoger: 16 euro per maand er op achteruit.

Nibud Koopkrachtberekenaar geeft een grove schatting

De koopkrachtberekenaar is natuurlijk een vrij grof instrument: zo wordt er geen rekening gehouden toeslagen als: huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en dergelijke. Die 7% die we er op achteruit gaan, kunnen dus meevallen in de praktijk. Hoewel wij geen gebruik maken van huur- of kinderopvangtoeslag.

2013: twee kinderen die gaan studeren

Nou wist ik toch al wel dat de komende jaren financieel pittig gaan worden: mijn oudste twee kinderen verlaten namelijk de middelbare school, en gaan een vervolgopleiding doen. Dat kost per kind zo’n 1000 euro per jaar alleen al aan collegegeld. Plotseling lijkt dat bedrag we aan schoolgeld op de middelbare school kwijt waren zo gek nog niet! En daarnaast krijgen we natuurlijk te maken met reiskosten en studieboeken.

Mijn oudste zoon vindt school ontzettend saai, en om die reden is hij denk ik beter af op een mbo-opleiding. Maar voor ons zou het financieel veel gunstiger zijn als hij eerst nog Havo ging doen! Dat vind ik een wonderlijke constatering.

Onze financiële voornemens voor 2013

 1. Zoveel mogelijk spaarpot spekken voor de komende (studie)kosten
 2. Mijn inkomen vergroten
 3. Nog goedkoper boodschappen doen
 4. Kinderen nog meer achter de vodden zitten dat ze lampen uit moeten doen!
Omdat we al vrij veel hebben wegbezuinigd vind ik het best lastig om nog bezuinigingsposten te bedenken.

Bezuinigingen die we al hebben gedaan

 1. Geen tijdschriftabonnementen
 2. 1 auto (op het platteland moet je er echt wel 1 hebben)
 3. Als ik iets nodig heb, kijken bij de kringloop
 4. We gaan niet op vakantie (vind ik niet erg, want ik stik toch altijd van de heimwee)
 5. Mijn man en ik gaan nooit uit (vind ik ook niet erg, want mijn leven is zo druk dat ik het liefst rustig thuis ben)
 6. Als de kinderen naar school zijn blijven de verwarmingen uit. Alleen de verwarming in mijn kleine kantoortje is aan
 7. Zoveel mogelijk op de fiets doen
 8. Kinderen zitten niet op clubjes
 9. Zelf doe ik aan hardlopen, want de natuur is een gratis sportschool
 10. Tweedehands kleding, of bij de Zeeman/Wibra kopen
 11. Geen boeken kopen: halen we bij de bibliotheek

Dingen die ik zou kúnnen schrappen, maar dan gaat de lol er wel heel erg af

 1. Wekelijks kopje koffie bij de Hema (1 euro)
 2. Uitje met één van de kinderen: elke zaterdochtend ga ik met een van de kinderen naar de stad, en dan drinken we ergens iets. Kosten ± 4 euro.
 3. Wekelijks kopje koffie op zondag als ik ga hardlopen (4 euro)
 4. Zak chips in het weekend
 5. Zo nu en dan een boek dat ik in de bibliotheek niet kan vinden, en dat ik echt heel graag wil hebben (komt gemiddeld 1x per jaar voor)

N.B. Voor drogisterij artikelen ben je goedkoper uit bij de Duitse DM drogist!

Hoe ziet jullie koopkracht er uit volgens de Nibud koopkrachtberekenaar? En wat verwacht je van 2013 op financieel gebied?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik ga zo eens berekenen wat wij er volgens Nibud op achteruit gaan.
  Als je vlakbij de grens woont, kun je ook overwegen een vervolgopleiding daar te volgen.
  Onze kleine kinderen zijn nog lang niet zover, maar ik heb voor mezelf gekeken en het verschil is echt bizar groot. In België is het collegegeld voor de Universiteit heel veel lager. Net als het boekengeld trouwens.
  Ik weet niet hoe dat bijvoorbeeld in Duitsland zit.

 2. Hier zouden we er zo’n 20 euro op achteruit gaan. We zien het wel. Het is een heeeel stuk minder dan in de situatie met de inkomensafhankelijke zorgpremie in elk geval maar we zijn er nog lang niet.

  Die dingen zou ik ook niet snel afzeggen. Zet ook geen zoden aan de dijk, dan kan je inderdaad beter proberen iets aan de inkomstenkant te doen lijkt mij.

 3. Ik zou die dingen zeker niet laten die je beschrijft. Het leven moet toch ook gewoon leuk blijven? Ik zou het alleen schrappen als het echt niet anders kan.
  Misschien valt het allemaal wel mee, die berekening houdt toch niet rekening met alles. Als je zelf een goed overzicht hebt, zal ik niet te veel waarde hechten aan die berekening.

 4. rare berekening hoor-1 euro per maand zouden wij erop achteruit gaan, wat natuurlijk niet klopt :-D
  ( bv kinderbijslag gaat naar beneden oudste kind is 18 geworden etc etc)

 5. Wat de studie van je zoon betreft maakt het een groot verschil of hij na de mbo van plan is om de hbo nog te gaan doen.Dan is het idd voordeliger dat hij eerst de havo doet dan kan hij gelijk naar de hbo. Wil hij dat niet of zit dat er niet in en blijft het bij de mbo dan kan hij dat beter direct gaan doen, en niet naar de havo gaan. Kosten hbo zijn nu ongeveer 1600 euro per jaar excl boeken en andere kosten.
  Onze dochter had geluk en kon van de mbo doorstromen naar hbo 3, maar dat kan geloof ik niet mer.

 6. Ah, nu zie ik waar ik moet antwoorden. Volgens de Nibud meter gaan wij er 61 euro op achteruit per maand. Maar dat is niet correct, dat is meer want wij hebben geen arbeidskorting via de belasting. Daarnaast houden diverse regelingen op te bestaan vanwege opgetrokken inkomensgrenzen. Voor ons houd het in dat we er ruim 200 euro per maand op achteruitgaan omdat de belastingschijf 1 is verhoogd, de WtcG is afgeschaft voor de middeninkomens en evenzo de teruggave van de zorgverzekeringswet premie.
  (zie pecunia2.blogspot.nl)

 7. Ik heb ook eens gekeken: €23,00 gaan wij per maand inleveren.
  Eigen risico van zorgverzekering heb ik teruggedraaid en de tandarts er uit, wie weet heft dit elkaar een beetje op.
  ‘k Ben benieuwd of ik er iets van merk…

 8. We gaan volgens het nibud niet erop achteruit. In werkelijkheid gaan we erop vooruit (ik weet niet exact wat het nibud meeneemt in de berekening, overigens). Maar manlief krijgt een loonsverhoging iig. die ligt zeker ruim hoger dan gestegen kosten. Alleen nog even afwachten wat mijn uitkering gaat doen. Was dat vroeger nog een groot deel van ons inkomen, tegenwoordig is het in verhouding steeds minder om me druk over te maken, gelukkig.
  Manlief heeft bovendien zicht op een betere functie in 2013. NOg meer inkomen dus.

 9. Ik ga volgens het nibud met 22 euro vooruit. Jammer genoeg klopt het in mijn geval niet. Mijn pijnstillers worden niet meer vergoed dus moet ik om de 2 weken 26 euro daaraan uitgeven. Er is in de berekenaar ook geen rekening gehouden met huurtoeslag ondanks de daling daarvan.

 10. Vorig jaar gaf het nibud aan dat ik er 6 euro op achteruit zou gaan, in de praktijk waren het er zeker 50.
  alleen al €32 meer aan gas en electra, en iets van €7 vermindering huurtoeslag, terwijl de huur wel weer omhoog ging.
  Byzondere bijstand die ineens verminderd werd omdat ik volgens de nieuwe regels na 20 jaar opeens geen minima meer ben etc
  (slimme jongens je verlaagd de grens gewoon met 10% en dan kun je trots rondbazuinen dat het aantal minima in nederland weer omlaag gebracht is)

  Volgens het Nibud zou ik er nu tussen de 4 en 7 euro op vooruit gaan.
  Maar de eerste geldkostende berichten komen al weer binnen.
  Huursubisidie alweer verlaagd en daar komt nog een extra verlaging bij zag ik gisteren op tv.

  Gelukkig kon ik nu ik 50 ben eindelijk wel in een zorgcollectief en heb ik mijn aanvullende verzekering een stapje terug gedaan.
  Wat best eng is als chronisch zieke, maar het scheelt me in totaal bijna 400 euro per jaar.

  Wat mn WAO en pensioentje gaan doen heb ik nog niet gehoord.
  Maar ik heb lang geleden al 70% ingeleverd en dat ook overleefd.
  Dus ik lig er niet echt meer wakker van.
  Ik kan nog steeds op vakantie.

 11. NIBUD koopkrachtberekenaar klopt van geen meter.
  Wij gepensioneerd stel zouden er netto 66 euro op achteruitgraan, koopkrachtdaling niet mee gerekend. In werkelijkheid krijgen we samen 105,32 euro per maand minder op onze rekening. En dat terwijl mensen met tweemaal een Ton er netto op vooruit gaan. En dan is het nog maar afwachten wat het Pensioenfonds nog gaat doen en deze onbetrouwbare regering.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.