Wat kinderkamers en kindertraktaties gemeen hebben

kinderkamersKinderkamers en kindertraktaties hebben iets gemeen.

En dat is dat ze in de regel door moeders worden bedacht en gemaakt.

Hoe kindvriendelijk zijn kinderkamers en kindertraktaties eigenlijk?

En soms schieten we wel eens door, en maken we het onszelf onnodig moeilijk. Kinderkamertjes in monochrome tinten, waarin het kind vervolgens ongewild het kleurenpalet verpest omdat hij niet zwart-wit is. En ingewikkelde traktaties, waarin uren werk zit, die kinderen wild kapot scheuren en vervolgens op de grond laten liggen.

Kinderen zijn vaak veel sneller tevreden met een kamer of traktatie dan we denken.

Aandachtspunten voor het inrichten van een kinderkamer

Je zou denken dat een kinderkamer per definitie kindvriendelijk is. Het is immers een kinderkamer.

Maar aangezien het vaak toch een volwassene (lees: moeder) is die de kinderkamer inricht, valt dat soms nog tegen! Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld om leuke schilderijtjes op ooghoogte te hangen. Jóuw ooghoogte, oftewel volwassen ooghoogte. Voor kinderen is dat eigenlijk te hoog!

Hier onder tips om een kinderkamer ook echt kindvriendelijk te maken : )

1. Vraag je kind naar zijn of haar voorkeuren

Vraag naar de mening van je kind. Ook al trekken je tenen krom in je schoenen…. Probeer vervolgens tot een goed compromis te komen als je kind het bijvoorbeeld een goed plan vindt om de hele slaapkamer zwart te verven. Jij bent tenslotte wel de volwassene, en overziet wellicht beter de consequenties van een dergelijke keuze. Een compromis zou bijvoorbeeld kunnen zijn: 1 zwarte wand. Of zwarte kussens in combinatie met een zwarte dekbedhoes. Kortom, houd rekening met de wensen van je kind. Maar wees ook weer niet bang om de ultieme troefkaart van ouders te spelen:

‘Omdat ik het zeg! Daarom!’

2. Denk praktisch

Een heerlijke warme vloerbedekking op een kinderkamer is fijn om te spelen. Zeker jonge kinderen, spelen graag op de vloer. Maar het grote nadeel is dat vloerbedekking lastig is schoon te houden. Praktischer is een laminaat vloer of een ander type vloer dat je makkelijk kunt schoonmaken. Hier onder een voorbeeld:

kinderkamer
Bron afbeelding: Parketdirect.nl

3. Pas op voor het tentoonstelling effect

Soms zie ik foto’s van de meest prachtige kinderkamers voorbij komen op blogs en Instagram. Bijvoorbeeld kinderkamers die helemaal ingericht zijn met alleen maar zwarte en witte tinten… Ik vraag me dan altijd af hoe zo’n kamer er uit ziet als er echt een kind in heeft gespeeld. Pas op dat je een kinderkamer niet zo mooi maakt, dat een kind er eigenlijk niet meer in past omdat hij of zij ‘het beeld’ verstoord. Raamtekeningen mogen bijvoorbeeld best kinderlijk zijn in een kinderkamer.

4. Kies voor praktische gordijnen

Gordijnen hebben twee belangrijke functies:

 • Ze zorgen er voor dat een kamer niet hol klinkt.
 • Ze houden het daglicht tegen, en schermen een kamer af van buiten.

Zeker in de zomer, als de dagen lang zijn, en je je kinderen toch op een fatsoenlijke tijd naar bed wilt hebben is het slim om te investeren in een paar verduisterende rolgordijnen. Ook al is het buiten nog stralend licht, in de kamer van je kind is het dankzij verduisterende gordijnen wel degelijk nacht.  En zo’n verduisterend rolgordijn kan gewoon nog een lichte tint hebben:

rolgordijn
Bron: Raamdecoratie.com

5. Functioneel betekent iets anders voor kinderen dan volwassenen

Wij vinden een stoel functioneel goed als we er lekker op kunnen zitten. Maar voor kinderen is een stoel functioneel als je er ook op kunt springen. Of de kussens er af kunt halen, of dat je er een hut van kunt maken. Kinderen hebben het liefst een kamer met spullen waarmee ze kunnen spelen. En dat geldt dan ook voor meubels ; )

Conclusie over kinderkamers

Kinderkamers doen me soms denken aan traktaties op school. Moeders steken er heel veel tijd en aandacht in, en maken de mooiste dingen. Maar de kinderen vreten de traktatie in een paar tellen op, en besteden nauwelijks aandacht aan de vormgeving. Vaak zie je de trieste resten van de traktatie op de vloer liggen.

Met kinderkamers gebeurt nog wel eens hetzelfde. Maar wat wij als volwassenen mooi vinden, is niet altijd wat een kind waardeert. Daarmee wil ik niet zeggen dat een kind alles mag bepalen, maar het is wel iets om je achterhoofd te houden misschien.

Lees ook mijn posts: Komkommertrein, Leuke kinderkamers op een knieperig budget en over de Action traktatiebeker.

Hoe denk jij over kinderkamers? En hoe zien ze er bij jou uit, en wie bepaalde dat?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik heb de basis bedacht / ingericht (kleuren, bed, kastje). Zoon beslist mee over dekbedhoezen, vloerkleed, lamp en schilderijtjes. Wat wil zeggen dat hij in principe mag kiezen, maar dat ik vetorecht heb. Dit vind ik ook passen bij zijn leeftijd (6 jaar).

  Als iets niet mag leg ik wel uit waarom, maar gezeur – al dan niet in de vorm van een discussie – doen we niet.

 2. Ik heb de basis bedacht / ingericht (kleuren, bed, kastje). Zoon beslist mee over dekbedhoezen, vloerkleed, lamp en schilderijtjes. Wat wil zeggen dat hij in principe mag kiezen, maar dat ik vetorecht heb. Dit vind ik ook passen bij zijn leeftijd (6 jaar).

  Als iets niet mag leg ik wel uit waarom, maar gezeur – al dan niet in de vorm van een discussie – doen we niet. Overigens heb ik dat vetorecht voor zijn kamer niet / nauwelijks in hoeven zetten.

 3. Ik heb het ingericht qua kleur en meubels en aangekleed met accessoires die hij leuk vind. Hij vind het een mooie stoere kamer en dat is wat hij graag wil (hij is ook nog maar 4). Met traktaties heb ik nog geen ervaring, maar ik vind het wel leuk om er dan iets speciaals van te maken en niet te ingewikkeld.

 4. Leuk die vergelijking! Ik heb over het algemeen bedacht hoe de kamer zou worden. Maar praktisch vond ik zeker belangrijk. Ze moeten er wel lekker in kunnen spelen en een rommeltje maken. Ook goeie rookgordijnen vond ik belangrijk.

 5. Wij gingen verhuizen toen oudste zoon bijna vijf was en jongste zoon twee en half. In de maanden ervoor gaf ik ze vier in de verschillende kleuren en vroeg ze welke ze het leukst/mooist vonden. Dat heb ik verschillende keren gevraagd n steeds kwam oudste op geel en jongste op blauw. Dat werd de accentkleur. Ik had leuk behang gevonden met een patroontje er in waar de kleuren in terug kwamen. Toen nog een bijpassende behangrand. Voor oudste zoon werd dat een met boerderijdieren, voor jongste met heteluchtballonnen. We woonden toen in Joure en hij was gek op die grote heteluchtbalonnen. Het stond heel mooi, maar die randen was achteraf een slecht idee want na een paar jaar werd dat te kinderachtig voor basisschoolkinderen en je kon die rand er dus niet afhalen. We hebben bewust gekozen voor niet te dure stoffen vloerbedekking omdat kinderen graag op de grond spelen.
  Onze zoons hebben een tijd bij elkaar op de kamer gelegen omdat ze dat gezelliger vonden en de andere slaapkamer was de speelkamer. Op de behangranden na zou ik het weer op dezelfde manier doen. Het stond gezellig, de kinderen waren er blij mee, het was praktisch en daar gaat het om.
  Later hebben we vinyl op de grond laten leggen en glasvezelbehang op de muren. Konden ze weer zelf een kleur kiezen.

  1. Ik vind het een leuke aanpak! En op die manier weet je ook zeker dat ze de kleur mooi vinden, en dat het geen momentopname was.

   Grappig die interesse in heteluchtballonnen : )

 6. Hahaha ik heb me verslikt van het lachen met je ‘waarin het kind vervolgens ongewild het kleurenpalet verpest omdat hij niet zwart-wit is’ :) Ik heb sowieso altijd al vanaf dat ze heel klein waren samen met de kids zowel traktaties als kamerkleuren gekozen – kamers zijn dan ook altijd heel kleurrijk en chaotisch – paars, rood, oranje, het is allemaal l voorbijgekomen ;)

 7. Babykamertjes moeten vooral praktisch zijn voor moeder. En omdat wurmen van die leeftijd nog geen zeggenschap hebben heb ik bedacht hoe het eruit zou zien :-) Knalgele muren, rooie vloerbedekking, houtwerk in rood, groen en blauw…het zag er heel gezellig uit :-) Drie jaar later kwam er voor ons knulletje ene zusje bij en die sliep daar ook. Godlof betaan er meegroeibedjes, anders had het nooit gepast. Ze speelden doorgaans liever beneden.
  Later, toen ze 5 en 8 aren, verhuisden we en kregen ze elk een eigen kamer. Dochter wou roze en dat werd het, zoon wou groen, blauw en oranje en graag goudkleurige plinten. Laminaat lag er al.
  Maar het hangt ook van je kinderen af: zoon heeft nooit veel interesse getoond in de inrichting, die ziet ook voornamelijk zijn playstation. Dochter heeft dus een veel steviger vinger in de pap, daar ben ik nu weer rood en zwart aan het aanbrengen.
  Oh, die vreselijke traktaties! De moedercompetitie! Ik heb het altijd verdomd en gewoon een aardappelmandje met theedoek bekleed en doosjes rozijntjes of simpele cupcakes meegegeven. en dat ging erin als koek :-D

 8. Wij hadden in thema giraf gewerkt dus met giraffe prenten/dieren/kleuren… vind die apen net leuker zeker :p #typisch. Maar ik raad altijd andere ouders aan om een kurkenvloer te nemen. Het ziet er uit als parket maar is warmer en vooral geluidsarm. Echt een aanrader want die hebben super weinig onderhoud nodig!

 9. Wat een leuk en waar artikel. Zo hebben wij ook een bontgekleurde niet interieurverantwoorde kinderkamer met een zelfgemaakt brandweerwagenbed en overal speelhoekjes. Ik krijg er enigzins de kriebels van maar zoonlief vindt t prachtig.

 10. Jongste zoon was klein en kotste, piste en … over de vloer, zus was allergisch voor stof dus eh… laminaat! In verband met de eenheid ook kamer van oudste. HIj vond het idee van nieuw wel aardig, maar baalde zo ontzettend dat zijn zachte warme vloerbedekking weg was!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.