Reacties

Hebben jongens last van het vrouwelijke onderwijs? — 20 reacties

  1. Slechts enkele decennia geleden bestonden er kweekscholen. Hier werden onderwijskrachten gekweekt om leerlingen goed onderwijs bij te brengen. En dat lukte ze uitstekend. Naast het creëren van orde, discipline en tucht in de klas waren ze zeer goed in staat om de leerlingen uitstekend te leren rekenen en op deugdelijke wijze de Nederlandse taal, in woord en geschrift bij te brengen. De verhouding meesters en juffrouwen was ongeveer 50/50.

    Sinds deze vervangen werden door paedagogische academies daalde het niveau schrikbarend. Het niveau van onderwijskrachten in wording, die zelf niet goed konden rekenen en veelal de Nederlandse taal niet geheel beheersten, moesten onze kinderen gaan lesgeven. De resultaten lieten niet lang op zich wachten. We zien het dagelijks om ons heen.

    Veel mannen kiezen hier niet voor en hebben het onderwijs vaarwel gezegd. Resultaat is dat de onderwijskrachten vrijwel geheel uit vrouwen bestaan. Het gevolg hiervan is weer dat ze lesgeven op hun typisch vrouwelijke wijze.
    Een simpele som uitrekenen wordt vaak bemoeilijkt door er een ellenlange tekst aan vooraf te laten gaan. Veel jongens kunnen hier niet mee overweg. Die dien je concreet iets aan te bieden.

    Verder, dat oeverloze gezwam. Vaak urenlang praten over detailzaken zonder dat er iets concreets gezegd word. Jongens sluiten zich daar volledig voor af. Dat zit nou eenmaal in hun genen, maar de meeste vrouwen snappen dat niet.
    Een meester, zeker als het een mannelijke man is doet dat niet. In jouw voorbeeld over die wind in de klas zal hij hooguit iemand aanwijzen om de ramen open te zetten. Verder zal hij met luide stem de klas toespreken dat als hij ooit een dader op heterdaad betrapt hier onherroepelijk veel spijt van gaat krijgen. Verder gaat hij over tot de orde van de dag. Daar heeft hij geen halve schooldag voor nodig.

    Het hele onderwijs moet wat mij betreft op de schop. En er horen zeker meer "meesters" bij te komen. Al vermoed ik dat die daar niet veel zin in zullen hebben. Zeker niet met de vele ouders die menen dat ze zich overal mee moeten bemoeien.

    • Je hoort nu wel dat er geprobeerd wordt om weer meer mannen voor de klas te krijgen. Ik denk dat dit een goede zaak is zonder iets af te willen doen aan de kwaliteiten van vrouwen uiteraard. Maar wat meer balans op school is denk ik alleen maar goed.

  2. Ik denk, dat er mee speelt, dat er voor mannen vrij weinig doorgroei mogelijkheden zijn in het basis onderwijs, terwijl het voor vrouwen een prettig beroep is, zeker als ze zelf kinderen krijgen, die samen gaan met de schooltijden.
    In mijn jeugd had je nog meisjes en jongens scholen, pas later kwamen de gemengde scholen van jongens en meisjes door elkaar.

    Ook staat het onderwijs al jaren onder druk door steeds weer veranderende inzichten, volle klassen, passend onderwijs voor iedereen en het is allang geen makkelijk baantje meer met 5 uur les geven en lekker op tijd weer thuis door de vele administratieve werkzaamheden, die erbij komen kijken.
    Grote verantwoordelijkheid en een matige betaling...

    Zo maar wat dingen die bij me opborrelen en mijn jongste dochter werkt in het onderwijs.

    Groetjes Lily

    • Oh leuk om te horen dat je dochter in het onderwijs werkt Lily! Wat ik er van hoor is het behoorlijk zwaar op het moment. Onder andere doordat ze veel administratie moeten doen, waardoor leerkrachten minder tijd hebben voor het werk dat ze eigenlijk graag willen doen: lesgeven.

  3. Ik heb zelf twee jongens en die balen beide dat ze tot nu toe alleen maar juffen hebben gehad. Weer dat geknutsel met een melkpak, nooit eens iets met een zaag of schroeven, we mochten niet buitenspelen want het regende volgens juf. Dat viel best mee hoor mam van een paar druppels smelt je niet. En inderdaad het vele gepraat is ook een "klacht"van de heren. Mannen pakken dingen toch anders aan zoals Joannes ook schrijft. Niks mis met juffen hoor maar denk wel dat het goed is dat de kinderen ook minimaal 1 a 2 jaar les krijgen van een man.
    Ingrid

  4. Het gaat niet alleen om jongens, ook meisjes hebben mannen als voorbeeld nodig, zeker in een maatschappij waar veel gebroken gezinnen zijn.
    Mijn dochters hadden last van juffen. Ze deden het beter bij de mesters, minder emotionele en wat rechtlijniger benadering past beter bij mijn kinderen.

  5. Oh ja, mijn zoon heeft daar tot nu toe al best wat last van ondervonden en ik als moeder ook. Het gaat dan om de softe, (te) voorzichtige, bijna paniekerige juffen. Natuurlijk zijn er gelukkig ook juffen die niet zo zijn maar ze hebben wel een beetje de overhand in het onderwijs misschien.

    Hij heeft in de zeven jaar dat hij op school zit dan wel wisselend juffen en meesters gehad maar bij de meesters in de klas ging het stukken beter met hem en voelde hij zich veel fijner.

    Met sommige juffen was het altijd voorzichtig dit, voorzichtig dat, gezanik, gezeur, iedereen recht zitten, niet rennen in de gang, geen ruzie maken. Alle jongensdingetjes die er gewoon bij horen werden continue de kop in gedrukt. Doodvermoeiend vond ik het maar hij ook.

    Bij ons op school bij de overblijf hebben ze (natuurlijk ook!) alleen maar vrouwen als overblijfjuf en de jongens krijgen continue straf, mogen niet buitenspelen omdat ze binnen te hard gesproken hebben, of omdat ze niet op tijd hun brood op hadden of niet op tijd in de rij stonden of omdat ze een scheet laten. Woest word ik ervan maar ik hou me in...

  6. Zolang het salaris en de status van een leerkracht niet stijgt zullen de mannen wegblijven! Vrouwen (veel, niet alle) gaan niet voor 'n hoger salaris of meer status. Prettige werktijden en veel juffen hebben een duobaan/werken in deeltijd (meesters ook? ......ik ken ze niet).

    Tijdens de 12 jaren van mijn schoolloopbaan heb ik de eerste 3 jaren een juf gehad en de andere jaren onderwijzers en leraren (m) Mijn twee dochters de eerste 4 jaren een juf, de volgende 4 jaren een onderwijzer en op de middelbare school meer leraren (m) dan leraressen. Ook in het HBO en WO overwegend mannelijke docenten/hoogleraren.

    Wij, mijn dochters en ik, hebben nooit last gehad van de mannen die voor de klas stonden. Sommigen waren gewoon stoer, sommigen gewoon leuk of gewoon stom en anderen waren (dochter's woorden) watjes.

  7. Ik denk dat het er gewoon vanaf hangt. Ik ken een hele hoop kinderen die liever les hebben van juffen omdat ze daar emotioneel beter mee om kunnen. Tuurlijk zijn meesters ook belangrijk maar ja... dat is met alles zo een balans is het mooiste!

  8. Hier een beweeglijke zoon, met veel behoefte aan vriendelijke striktheid. Dit jaar hebben we gelukkig duidelijke, strikte én lieve juffen.

    De juf van vorig jaar vond ik te soft met een duidelijke voorkeur voor meisjesgedrag. Onze zoon heeft echt duidelijkheid nodig én begrip voor zijn beweeglijkheid. Daarbij is soft lang niet hetzelfde als vriendelijk. En als je dan een juf hebt die dingen al snel te wild of te stout vind, dan kun je zo'n negatieve onderstroom krijgen die kinderen echt wel voelen.

  9. Hier een juf die inderdaad de kinderen heel graag recht en stil op hun stoel ziet zitten. Maar die als locatie voor een serieus gesprek met een stoere, gesloten jongen kiest voor een potje knalhard een bal overschieten in de speelzaal. En die gerust laat figuurzagen, boomklimmen en dergelijke. Over het algemeen zijn de juffen op deze school wel een beetje 'stoer'. En gelukkig lopen er ook nog een paar meesters rond:-)

  10. Zelfs mijn dochter vind dat er veel te veel wordt gepraat op school, zie foto van jou hierboven ook. Van zonen had ik het verwacht, maar als dochter het al zegt dan moet je het wel erg bont maken als juf :-)

    Gevolg van al dat praten en uitleggen is dat kinderen ruzietjes of irritaties niet meer melden. Of dat positief of negatief is weet ik eigenlijk niet...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder