Eten uit je keukenkastjes

keukenkastjeRegelmatig lees ik op blogs dat mensen nu eerst eens hun keukenkastjes gaan leegeten. Zelf doe ik dat ook één keer in de drie weken. Ik gebruik het als een manier om een week geen geld uit te geven aan boodschappen.

Maar toch ontbreek er vaak nog een cruciaal ingrediënt, en moet ik alsnog naar de supermarkt. En dan vraag ik me wel eens af:

Wat zijn de basics die je in huis moet hebben om makkelijk een gezonde maaltijd te kunnen koken?'

In het boek Keukenkastje, koken uit de voorraadkast geven ze het antwoord!

Keukenkastje, koken uit de voorraad kast

In het boek Keukenkastje, koken uit de voorraad kast gaat het om koken met vaste ingrediënten uit je keukenkastjes die je combineert met een paar verse ingrediënten uit de supermarkt. Het uitgangspunt is dat je maaltijden maakt die niet kunnen mislukken en heerlijk smaken.

Twee stappen plan

Koken uit de voorraad kast doe je in 2 stappen.

 1. Zorg dat je keukenkastje en koelkast gevuld zijn met een paar goede ingrediënten. Inclusief een aantal gedroogde kruiden en specerijen.
 2. Combineer een keukenkast ingrediënt met twee verse ingrediënten uit de winkel.

Klinkt heerlijk eenvoudig! Maar het riep bij mij wel de vraag op:

'En welke ingrediënten moet ik dan standaard in huis hebben?'

Dat zijn er volgens Eve O'Sullivan en Rosie Reynolds, de auteurs van het boek, 30.

30 ingrediënten die je standaard in huis moet hebben

10 basisingrediënten

 1. Kikkererwten
 2. Tomatenblokjes in blik
 3. Kokosmelk
 4. Bloem
 5. Eieren (handig voor scrambled egg!)
 6. Pasta
 7. rijst (zie ook rijst koken)
 8. Melk
 9. Pindakaas
 10. Chocola

20 Smaakmakers

 1. Zout
 2. Peper
 3. Olijfolie
 4. Wittewijnazijn
 5. Bouillonblokjes
 6. Kurkuma
 7. Knoflook
 8. Bakpoeder
 9. Mosterdzaad
 10. Blikje ansjovis
 11. Rijm
 12. Mosterd
 13. Oregano
 14. Sojasaus
 15. Suiker
 16. Komijnzaad
 17. Chilivlokken
 18. Uien
 19. Kaneel
 20. Gerookte paprikapoeder

Koken uit je keukenkastjes

Het boek Keukenkastje, koken uit de voorraadkast is ingedeeld in de 10 basisingrediënten. Elke basisingrediënt krijgt een hoofdstuk. In dat hoofdstuk vind je recepten van maaltijden die je met dat basisingrediënt kunt maken.

De recepten zijn als volgt opgebouwd:

 • Basisingrediënt
 • Enkele smaakmakers
 • Maximaal  verse producten uit de winkel

Dus als je weet dat je kikkererwten en een pak melk in huis hebt hoef je nog maar twee ingrediënten uit de winkel te halen voor een lekkere maaltijd.

Mijn voorraad: ik heb ongeveer de helft in huis...

In eerste instantie schrok ik van de lange lijst met 20 smaakmakers. Maar ik heb er warempel toch maar liefst 10 van in huis. Dat valt me dan alweer mee! Van de basisingrediënten heb ik ook de helft in huis: 5. Namelijk rijst, pasta, eieren, bloem en melk.

Over het boek

Keukenkastje is zeer gebruikersvriendelijk vind ik! De opzet is heel duidelijk, en onderaan elk recept staan de ingrediënten nog een keer afgebeeld. Dus ook als je niet kunt lezen kun je zien welke ingrediënten je nodig hebt.

keukenkastje
Kijkje in het boek

Bij elk recept staat verder vermeld hoeveel voorbereidingstijd het kost en hoeveel tijd de bereiding zelf kost. Naast elk recept staat steeds een mooie foto van het gerecht.

Mijn conclusie over koken uit de keukenkastjes

Ik heb me regelmatig afgevraagd wat nou precies een goede basisvoorraad aan voedsel is. Eentje waarmee je rustig ingesneeuwd kunt raken, omdat je alles voor voedzame maaltijden in je keukenkastjes hebt staan.

Dit boek geeft hier heel praktisch antwoord op. Je kunt het echt gebruiken om een goede basisvoorraad aan te leggen. Wel miste ik vis uit blik!

Wel vind ik dat alle gerechten erg veel ingrediënten bevatten. Maar dat komt natuurlijk ook omdat er niet met pakjes en zakjes wordt gewerkt.

Praktische informatie over Keukenkastje, koken uit de voorraadkast

Keukenkastje, koken uit de keukenkast is te koop voor 24,95 bij bol.com. Een mooie prijs voor een uitstekend boek.

keukenkastje

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn review van het verspakket AH: Bietenrisotto!

Tip: ik heb de Lifesum app ontdekt! Hij is gratis en geeft informatie over hoe gezond bepaald voedsel is!

Welke van deze 30 basisingrediënten heb jij in huis? En wat vind je van deze basis?

Similar Posts

47 Comments

 1. Grappig genoeg heb ik bijna alles in huis van die lijst. Wat ik niet heb als mosterdzaad of gerookte paprikapoeder heb ik eigenlijk nooit in huis.

 2. Leuk om te lezen, ik heb alles van het lijstje in huis! Ik zorg ook altijd dat ik een paar blikjes tonijn, zalm, ansjovis en olijven in de kast heb staan en linzen. Toen mijn kinderen de deur uitgingen heb ik ze een kookschrift meegegeven waar ik hun lievelingsrecepten in heb geschreven maar op de eerste bladzijde "spullen die je altijd in huis moet hebben".
  Groet Adriana

 3. Ja ik heb alles in huis en op kruiden gebied nog veel meer.
  Ik vind t zo makkelijk. Geen mayo in huis? Met ei, olijfolie, azijn en mosterd maak je dat binnen een minuut. Zo doe ik dat met veel dingen.
  Ik mis op de kruidenlijst kerrie en sambal. Dat is iets dat hier toch wel een paar keer per week wordt gebruikt.

 4. Ansjovis en witte wijnazijn heb ik niet in huis. Met appelazijn kom je ook een heel eind. Al heb ik dan wel weer rode wijnazijn, japanse rijstazijn en balsamico azijn. Ik heb echt veel ingredienten in huis. En als iets op is, dan heb ik wel iets anders om het te vervangen of ik laat het weg. Met die intoleranties in mijn gezin moet ik veel zelf maken en ik vind koken leuk.
  Ik heb standaard gerookte paprikapoeder in huis. Echt een favoriet in mijn keuken. Daarnaast gebruik ik graag liquid smoke in gerechten met tempeh.

 5. Ik heb eigenlijk ook wel zo'n beetje alles in huis, alleen mis ik het deel van wat je in je vriezer hebt.

  Ik heb een sealapparaat, waarmee ik van alles vacuüm kan invriezen, waardoor het maanden, zo niet langer, goed blijft.
  Vooral harde groenten zoals worteltjes, bloemkool, asperges, spruitjes zijn prima op die manier in te vriezen.
  Maar ook vlees is op die manier goed in te vriezen, zo heb ik deze week speklapjes in de aanbieding in porties gesneden, geseald en in de vriezer gelegd.
  Mooie platte pakjes, die daardoor ook niet veel ruimte in de vriezer innemen.
  Het voordeel van vacuüm sealen is dat de lucht eruit is, waardoor alles ook op smaak blijft en er geen ijsvorming op de producten optreedt, wat met gewone diepvrieszakjes meestal wel is.

  Zeker als alleenstaande vind ik dit apparaat ideaal, want wat moet ik met een hele bloemkool of een grote bos bospeen om maar wat te noemen.
  Het enige, wat niet met dit apparaat kan, is vloeibare dingen in te vriezen zoals sauzen en dergelijke, die doe ik dan goed afgekoeld in bakjes.

  Groetjes Lily

  1. Mijn sealapparaat heb ik bij Lidl gekocht, was volgens mij 25 euro, alleen de bijbehorende folie is wat lastig kopen, wat alleen online kan en ook relatief wat duur
   De folie bestaat uit 2 formaten, wat groter en wat kleine formaat, wat op rollen zit. Voor mij is het kleine formaat wat handiger, omdat ik voor 1 persoon invries.
   Aldi heeft ze ook wel eens in de aanbieding, maar die van de Lidl bevalt me prima.
   Zoek je op Internet zijn de meeste van die apparaten stukken duurder en of ze nu echt zoveel beter zijn? Het principe blijft hetzelfde en ik heb de mijne al een paar jaar en werkt nog steeds prima.
   Ik zou niet meer zonder zo'n apparaat kunnen...

   Groetjes Lily

 6. Zout, peper, olijfolie, kaneel, witte wijnazijn, bouillonblokjes, mosterd, suiker en ui.
  Ik heb best veel voorraard, maar eet bijna nooit de keukenkastjes leeg... zal eens kijken misschien ligt er wel over datum spul in!

  1. Ja, dat heb ik soms ook Krystle... Dan heb ik voorraad, maar dan zijn dingen soms maar goed tot 2010 of zo... Daarom eet ik nu 1 keer per 3 weken 'uit de kasten'.

 7. Deze basisvoorraad heb ik wel in huis. Behalve kikkererwten daar heb ik niks mee. In plaats daarvan heb ik altijd wel een blik kidneybeans en maïs in huis. En wrakstukken. Ook handig om standaard in huis te hebben.
  Wat ook een handig idee is om de restjes op te maken is om te kijken wat je in huis hebt of in de koelkast. Op smulweb vind je dan recepten waarvoor je deze dingen kunt gebruiken. Heel handig.

 8. Anjovis en rijm heb ik niet in de kast staan. Maar grappig genoeg de rest wel.verder vind ik het wel een goeie basis om mee te koken. Wij eten hier eens in de zoveel tijd de vriezer leeg. Om daarna weer aan te vullen????

 9. Ik mis de gember! Iedere ui die ik bak wordt vergezeld van fijn gesneden gemberwortel. Zooo fanatastisch! Ik denk onmisbaar voor mensen die zonder pakjes en zakjes koken.

  Die mayo heb ik wel een keer geprobeerd zelf te maken, maar dat was geen succes. Zal het nog een keer proberen.

 10. Rijm, wat is rijm? Ben ik een keuken nit-wit?

  Het leven is oh zo fijn met een pakje rijm.
  Hee dat heb ik niet in huis, maar wel een tube lijm.
  Daarmee blijft het eten lekker plakken,
  maar straks wordt het dan wel moeilijk k.kken...
  :D

  1. Ik las dat als rijst, omdat Nicole het daarna ook over rijst had. Nee, van rijm om te eten heb ik ook nog nooit gehoord.

 11. Grappig genoeg heb ik van beide lijstjes ook meer dan de helft in huis! Het helpt mij enorm om boodschappen te doen aan de hand van een weekmenu. Ik heb op die manier voldoende in huis voor 7 gerechten, op welke dag wat gegeten wordt dat wisselt wel eens, zo strak is mijn planning dan weer niet. Sinds die tijd grijp ik eigenlijk nooit meer mis en zit ik zelden met mijn handen in het haar.

  1. Een weekmenu vind ik ook ideaal Huismama. Zeker nu we op het platteland wonen, en ik niet makkelijk even nog wat kan gaan kopen. En het is dus ook goed voor de portemonnee.

 12. Ik heb alles van de lijst en meer in huis. Ik heb zeker zo'n 60 soorten kruiden en specerijen. Ik maak ook veel kruidenmixen zelf, zit er tenminste geen zout in. Favoriet bij mij is toch wel gember, komijn, gerookte paprika, kerrie en chipotle, dat gebruik ik echt veel. Verder vind ik het prettig om verschillende soorten meel en bloem in huis te hebben (spelt, boekweit, rogge, amandelmeel kokosmeel, havermeel, havermout etc.) en die gebruik ik ook echt regelmatig, zoals een paar weken terug wilde ik een indiase curry maken met naanbrood, had echter geen zin om naar de winkel te gaan voor naanbrood, had dus wel alle ingr. in huis om het zelf te maken, het was ook nog een werkje van niks. Gedroogde bonen en blikken bonen voor als het een keer snel moet heb ik ook graag op voorraad. Ik vind het heerlijk om gewoon te kijken wat ik nog heb liggen aan groenvoer en er dan uit de voorraad iets mee te maken, scheelt een hoop denkwerk. Ik heb ook altijd roomboter in de diepvries liggen, in stukken, zodat ik altijd iets kan bakken of een saus of ragout kan maken.

  1. Rijm is denk ik Tijm!
   Heb ook alles van de lijst, en heel veel meer. Ook erg veel kruiden en specerijen, meerdere meelsoorten, ook om zelf pasta te draaien, heerlijk gewoon. Veel soorten olijfolie en azijn-
   soorten. Heb 10'- tallen kruidensoorten.
   Pakjes en zakjes gebruik ik niet.

  2. Roomboter in de diepvries vind ik een geweldig idee! Ik wist niet dat dat kon. Handig want soms krijg ik een pakje boter niet op, tenzij ik wat ga bakken. Dan kan ik het invriezen.

 13. Heb veel kruiden in huis en pasta,rijst
  Blikjes vis ,bloem olie azijn

  Vraag hoelang blijft meel en maizena goed in
  Potten

  En hoelang thee en deegwaren?

  1. Zolang er geen beestjes inzitten(vd meelmot) gebruik ik het gewoon.
   Deegwaren zijn, mits droog bewaard, zo goed als onbeperkt houdbaar.
   Van thee en ook koffie zal het aroma enigszins achteruit gaan, op den duur zal het wat muf gaan ruiken, dat merk je dan vanelf wel. Bederven zal het niet. Ik kreeg ooit het advies van chinezen om thee, goed verpakt in de koelkast te bewaren. Ik kreeg nogal eens flink wat thee van hen cadeau en op die manier bewaard blijft het prima.

 14. Dit lijkt mij echt een leuk kookboek.
  Ondanks dat ik geen boeken meer koop, heb ik dit boek meteen besteld! ????

 15. Uhm.. ik denk dat ik zaterdag even goed boodschappen moet doen.. Meeste heb ik niet in huis. Wel altijd potje knakworst, boontjes in tomatensaus en noodles. Kom je ook een eind mee ????

 16. Het meeste van de lijst heb ik in huis en iedere keer voordat k boodschappen ga doen, denk ik altijd 'wat kan ik eerst opmaken?' Dat gaat alleen heeeel langzaam, dat opmaken. Wat ik 3 mnd geleden wilde maken met de leftovers ligt er nog steeds...Toch deze post er maar bijpakken volgende keer! ;)

 17. Hm, ik heb van de basis 8 van de 10 dingen altijd in huis. Kikkererwten? Die lusten ze hier niet ;-) En die andere lijst, het meeste ervan kook ik nooooooit mee, dus die mag van mij het rijk der vergetelheid in.
  Eén ding vind ik een heel goed plan: ALTIJD chocola in huis!

  1. Oeps, bij nader inzien heb ik tóch 15 dingen van die tweede lijst...in íets andere vorm weliswaar, maar toch ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.