Reacties

De mythe van de katoenen luier — 39 reacties

    • Oh dat vind ik juist niet. Als je toch al een was moet draaien, kunnen de luiers er vaak net zo gemakkelijk bij en hoef je dus niet extra te wassen. Maar ieder zo zijn keuze natuurlijk. Ik gebruik wasbare luiers en ik was ook in de veronderstelling dat mijn kind er eerder zindelijk van zal worden, op die leeftijd is ze nog lang niet, dus het moet nog uitwijzen of dat bij haar zo zal zijn. Die familyseats zien er heel erg handig uit trouwens.

    • Ze moeten bij ons op 60 graden, volgens het wasvoorschrift. Gaat prima, alles is steeds goedcschoon en de hele vieze luiers spoel ik eerst uit.

  1. In de kinderkribbe is er één mama die van die stoffen luiers gebruikt maar wij hebben daar helaas geen goeie ervaring mee…na het dutje is het kindje helemaal nat van onder tot boven…Misschien is dit beter met andere merken van luiers? het zijn wel hele leuke met mooie printjes op en ze hebben een velcro sluiting dus even makkelijk aan te doen…maar dat lekken vooral na een dutje vinden wij toch niet goed…je krijgt nog meer was…lakentjes nat, slaapzak nat , kleertjes nat….
    Nu nog afwachten of ze sneller droog zal zijn want daarvoor is ze nog te klein…

    • Dat is wel vervelend zeg. Dat had ik niet eens met mijn katoenen lappen. Die luierbroekjes klinken niet zo goed vind ik. Doorlekken hoeft echt niet met katoenen luiers.

      Voor jullie als medewerkers op de opvang lijkt me dat ook best lastig.

  2. Ik heb beide dochters grootgebracht met katoenen luiers. Oudste dochter, geboren in december, was met 2 1/2 jaar overdag en met 4 1/2 jaar ook snachts zindelijk. Jongste dochter was met 22 maanden dag en nacht zindelijk! Het zegt veel over het kind en weinig over de luiers!

    • Wauw wat was je jongste snel zindelijk zeg!

      Wel mooi dat je bij dezelfde lulers zo’n verschillend effect had. Dan lag het dus inderdaad duidelijk aan het kind.

  3. Wegwerp hier. Maar, intussen zou ik denk ik katoenen gaan gebruiken. Om groene redenen.
    We zullen het nooit weten, want ze is zeven. Haha.
    Ze was trouwens lekker vlot zindelijk.

    • Milieuvriendelijkheid was voor mij destijds ook een reden om katoenen luiers te gebruiken. Maar op een gegeven moment zag ik ergens een sommetje over het extra waspoeder, water voor de was, etc. en dat vond ik toen ook heel ontmoedigend.

  4. Katoenen lappen. Oudste was met drie en half zindelijk. Hem heb ik gezegd dat ie zo groot was dat hij geen luiers meer nodig had. In een week was het klaar. Oefenen had bij hem geen enkele zin, het potje al helemaal niet.
    Jongste zoon keek de kunst af bij zijn broertje en kondigde rond zijn derde verjaardag aan dat hij geen luier meer nodig had. Ook bij hem was potjestraining geen succes. Jongste zoon had het laatste half jaar voor hij zindelijk werd papieren luiers aan. Deze zoon was toen al zo groot dat er geen plastic broekjes meer waren in zijn maat. Wat een gemak die papieren luiers :-)

  5. Naar volle tevredenheid gebruikte ik wasbare luiers bij beide jongens maar met anderhalf kregen ze allebei uitslag dus toen wegwerp. Nu liggen de wasbare luiers weer klaar voor de baby (kom dus maar gauw!)
    Wij hebben ook zo’n dubbele bril, een verkleiner maakte de opstap te hoog en nu kunnen ze zelf op de wc gaan zitten, ideaal!

  6. Ha mn oudste 2 gingen in de katoenen lappen :-) en de jongste 2 in de wegwerp, vooral omdat bleek dat wassen ook co2 vervelend was…toen dacht ik, waar doe ik het dan voor?
    Mijn oudste zoon was supersnel zindelijk, mijn jongste zoon t langzaamst…..de meiden ongeveer gelijk.

  7. Alle kinderen in katoen hèt eerste jaar.alleen bij de oppas wegwerp. Jongens zindelijk met 2,5 jaar meisje met 13 maanden….maar ja zij zei ook haar eerste woordje met 9 maanden en kon met 13 maanden al redelijk praten. Lopen deed ze pas bij 23 maanden en fietsen met 9 jaar! Moraal van dit verhaal…..kinderen doen alles op hun eigen tempo, zindelijk worden, praten lopen ect

  8. Katoenen (en bamboe) luiers! Ik heb 2 luierwassen in de week. Vind ik prima te behappen :) Uitspoelen hoeft niet, in water weken ook niet (is zelfs slecht voor de vezel). Wel gebruiken we wegwerp inlegvellen voor de ontlasting nu zoontje vaste voeding eet. Als er alleen in geplast is, gaat ook het inlegvel mee de was in. En wij hebben een combinatie van vouwluiers met overbroekjes (en boosters), close pop-ins en voor de nacht bamboozles of andere nachtluier met een motherease airflow overbroekje (met zijsnaps – dan hebben we nooit lekken – zoontje is nml een buikslaper dus een sluiting vooraan zorgt dan voor doordruklekkage).
    Nog geen idee of zoontje hierdoor sneller zindelijk is. Wel is het beter voor het milieu :) (Ja, ook als je een droger gebruikt voor de luiers).

  9. Mijn kinderen zijn van 74 en77 en heb de luiers zelf gemaakt van flanel iedereen deed dat toen ik dacht niet dat er toen al veel pampers gebruikt werden het was een luier met een plastiek broekje er over de laatste maanden voor de laatste droog was heb ik pampers gekocht omdat de luiers versleten waren wat toch veel gemakkelijker was en veel minder was en strijk.

  10. Onze oudste heb ik geprobeerd in vouwlappen te hullen, maar dat ging niet goed; die trapte hij in geen tijd op z’n enkeltjes :-( Omdat hij veel huilde en weinig sliep had ik weinig puf/ gelegenheid om te zoeken naar een beter alternatief. Zijn zusje bleek echter een modelbaby te zijn, die keurig urenlang sliep, dan poepte en plaste en na de voeding en gezelligheid weer slapen ging. Toen ze nog in mijn buik zat en de oudste op de peuterspeelzaal zat, kon ik mooi speuren op internet en zo maakte ik kennis met de voorgevormde luiers. Ideaal! Ik heb heel wat soorten geprobeerd en was enthousiast gebruiker. Ik promoot ze nog steeds in de kennissenkring :-)
    Het was inderdaad meer werk, maar dat woog voor mij ruimschoots op tegen de voordelen voor de natuur en ons budget.
    Qua zindelijkheid maakt het, denk ik, niet uit. De oudste hoefde met 2,5 jaar overdag geen luier meer en met 3 ’s nachts niet, de jongste ook ongeveer die leeftijd. Als ik de ervaringen hierboven lees, kunnen we dat gerust een ‘moedermythe’ noemen ;-)

    • De vouwlappen werkten bij mij goed dankzij luierklemmetjes. Daarmee bleven ze helemaal goed zitten.

      Maar zindelijk werden ze er helaas echt niet sneller van.

    • Jij had er meer handigheid mee, denk ik. Ik kende niemand die dat deed en moest zelf uitvogelen hoe het moest. Snappy’s kende ik niet. Toen ik later katoenen luiers ging verkopen kwam ik erachter dat er heel wat moeders zijn die ook vouwlappen gebruikten er er handig mee waren. ik had het gewoon fout gedaan ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>