Wat is jouw digitale identiteit?
- Digitale / online identiteit: wat is dat precies?
- Mama bloggers en digitale identiteit
- Veilig internetten
- Mijn digitale identiteit
Een kennis solliciteerde op een baan in de hulpverlening.
Vervolgens dacht ze: ‘Kom, ik google mezelf even!’
Want dat zullen bedrijven immers ook doen als ze meer willen weten over een sollicitant. Tot haar schrik vond ze haar eigen naam bovenin de zoekresultaten. In combinatie met een cursus tot waarzegster waaraan ze ooit deelnam.
Dat was destijds een leuke cursus. Maar het was niet het soort informatie dat ze wilde dat een potentiële werkgever zou zien.
Het zette me aan het denken: ‘Wat is mijn digitale identiteit?’
En belangrijker nog: schiet ik daarvan in de stress, of kan ik er goed mee leven?
Digitale / online identiteit: wat is dat precies?
Je digitale identiteit is de permanente collectie van online gegevens over jou.
Elke keer dat je een foto post, een blogpost publiceert, iets tweet of iets op Facebook liket, voeg je iets toe aan je digitale identiteit. Maar ook anderen kunnen iets toevoegen aan jouw digitale identiteit. Door over je te schrijven bijvoorbeeld.
Anno 2016 wordt je digitale identity ook wel gezien als je ‘persoonlijke brand’, je merk. Je digitale identiteit bepaalt hoe anderen jou zien. Denk aan familie, vrienden, kennissen, en dus ook potentiële werkgevers en opdrachtgevers. Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Wat zegt mijn digitale identiteit over mij?
- Vertelt mijn digitale identiteit het verhaal dat ik wil vertellen?
- Wie leest informatie over mijn digitale identiteit?
- Wie slaat die informatie op?
- Wie kan het allemaal lezen?
Mama bloggers en digitale identiteit
Veel moeders hebben het genre van de mama blogs ontdekt. Het is een lucratief genre, want bedrijven werken graag samen met mama bloggers. Eén van de kenmerken van mama bloggers is in de regel dat ze vaak over hun kinderen schrijven. En de laatste tijd gaan daarover waarschuwende stemmen op. Om dezelfde reden als hierboven beschreven: door over je kind te schrijven bouw je aan zijn of haar digitale identiteit. En dus is het belangrijk te bedenken: ‘Zou deze post de digitale identiteit van mijn kind negatief kunnen beïnvloeden?’
Veilig internetten
In onderstaande video van de overheid laten ze zien dat je voorzichtig moet zijn met wat je van jezelf op internet zet. Meer informatie vind je op veiliginternetten.nl. Je vindt op die site antwoorden op vragen als: ‘Mag mijn kind op Facebook?’ en ‘Iemand doet zich voor als mij op Facebook’.
Mijn digitale identiteit
Vooruit, ik heb mezelf ook maar eens gegoogled om te kijken wat mijn digitale identiteit is. Gelukkig, ik kon opgelucht ademhalen. Geen rare dingen. Hoewel ik dat ook niet echt had verwacht.
Ben jij je bewust van je digitale identiteit? En ben je er tevreden mee?
Ik heb idd ook al eens gegoogeld op mijn naam. Gelukkig ook niks schokkend. Mijn blog is openbaar maar zorg bv dat ik niet te persoonlijk ga, kinderen niet teveel in beeld komen.
Verder let ik wel zeker een beetje op.
Maar kan me voorstellen dat veel mensen het google niet altijd als prettig ervaren wordt. Dat ze dingen tegen komen die ze liever niet online willen. Zeker niet mvt sollicitaties.
Gelukkig vond ik niks schokkends over mezelf hahaha.
Ook over de kinderen is gelukkig niks te vinden.
Als ik mezelf google kom ik mezelf niet zo snel tegen, ja een facebook pagina maar die staat toch afgeschermd. Er zijn meerdere mensen met dezelfde naam dus ik duik minder snel op.
O, als je op mijn naam googled gaan de eerste 3 bladzijden alleen maar over mij. Allemaal dingen over mij als operazangeres. En dat vind ik ook best. Verder geen gekke dingen ;)
Dat is denk ik ook juist wel weer goed! Als operazangers wil je ook wel gevonden worden denk ik!
Ik google mezelf regelmatig – want mijn leerlingen doen dat ook ;)
Eigenlijk wel handig als de jongere generatie, die digitaal goed bij is, dit soort dingen ook als het ware voor je check Ilse : )
Ik google mezelf ook wel eens, hihi. Ik sta op nogal wat pagina’s hihi maar gelukkig niets vreemds of vervelends ;)
Weinig schokkends te zien. Als ik een lelijke foto zie verwijder ik het eventueel. Maar zelfs daar doe ik niet druk over. Het is toch niet helemaal de werkelijkheid!
Ik ben niet vndbaar want geen facebook, twitter of ander gedoe. Ik heb ook een bekende naamgenoot dus dat scheelt ook. Verder post ik nooit mijn volledige naam.
Wat me bijvoorbeeld pas opviel is dat als een blogger een post verwijderd, deze post gewoon nog leesbaar blijft op bloglovin. Iets om als blogger rekening mee te houden. Weg is dan dus niet echt weg.
Ja, zo is het met veel dingen op internet…
Zelf ben ik voorzichtig, er is niets geks te vinden op internet over mij. Ook over de kinderen niets (meer), hun namen komen nauwelijks voor op internet in de hoop dat ze nooit door mijn toedoen een google/internet profiel opbouwen.
Dat klinkt heel zorgvuldig Nathalie. Wat dat betreft hebben wij als ouders best te maken met hele nieuwe uitdagingen en aandachtspunten dan voorgaande generaties.
Haha! :) Mij kun je niet vinden onder mijn geboortenaam, de naam waar ik mee zou solliciteren. Dankzij Facebook en Twitter die anderen met mijn naam bovenaan in zoekresultaten zetten. Daarnaast zou ik anders ook nog kunnen solliciteren onder de naam van mijn gozer, als ik wel ‘schadelijke’ resultaten zou tegenkomen.
Maar… google onder mijn nickname en 9 van de 10 resultaten ben ik. Maar zolang ik dat niet in mijn sollicitatiebrief zet…
Daar wil ik nog wel bij aantekenen, dat ook het níet kunnen vinden van je naam en/of profiel nadelig kan zijn bij bepaalde werkgevers. Als je facebook of LinkedIn dus een belangrijk deel zijn voor je sollicitatie, neemt die url dan op in je CV of brief!
Persoonlijk zou ik dan weer niet willen werken voor een werkgever die eerst gaat googlen of ik ergens foto’s van mezelf in bikini heb staan… maar ieder zijn ding.
Dat is een goed punt Daenelia: als je géén digitale identiteit hebt anno 2016 kan dit voor een werkgever ook weer een aandachtspunt zijn. Bizar eigenlijk.